Ozzy Osbourne, a sátán nagykövete

Ozzy Osbourne, a sátán nagykövete

2010.09.30. | foronghy

Kevés olyan rocksztár van akiért annyira tudnék lelkesedni mint a drogoktól szétütött, alkolizmusból éppcsak kigyógyult Ozzy aki ezektől eltekintve még mindig megőrizte humorát, hangját és lelkesedését. Mikor meghallottam hogy hazánkba látogat attól kezdve éjszakánként cspazott hajjal ébredtem és azt álmodtam az első sorban teli torokból üvöltök, rázom a fejem és csápolok. Természetesen már megvan a jegyem és remélem mindez valósággá is válik de hogy mindenki megértse mi is nálam ez a mánia idekanyarítom leghíresebb számait a teljesség igénye nélkül.

Feltételezni sem merem hogy létezik a földön olyan ember aki nem tudná hogy Ozzy a Black Sabbath énekeseként indult és rögtön második lemezükkel az 1970-es Paranoiddal olyat alkottak ami nevüket örökre beírta a rockzene történelmébe. Ezen az albumon olyan számok voltak melyek mind a mai napig etalonnak számítanak: Paranoid, Iron Man, War Pigs, Planet Caravan. Ide most az Iron Man élő 1970-es előadását választottam:

Nem bírom ki hogy erről a koncertről a War Pigs-et ne linkeljem ide. Bár a fiúk szemmel láthatóan  szét vannak ütve és az első percben csak hergelik a népet de utána belecsapnak a húrokba és onnantól kezdve olyan a szám mint egy gyorsvonat. Amennyiben titkos infóim igazak ezt hallhatjuk majd a budapesti koncerten is tőle.

1980-ban már saját együttesével a Blizzard of OZZ-al vette fel újabb lemezét melyről a Crazy Train-t mutatom meg nektek. A minősége sajnos nem a legjobb de közkedveltségére jellemző hogy több mint 19 millióan látták már (ez ugye magyarország lakossága kétszer... a gyengébbek kedvéért). Ezt a lemezt egyébként Ozzy 2002-ben digitalizált formában is kiadta de úgy hogy a basszus és dobrészeket nem az eredetin játszó zenészek adták. Lett is belőle nagy per amit természetesen megnyert. A lemez egyébként négyszeres platina is lett villámgyorsan. Még egy apróság, ő volt az aki miatt a heavy metálzenészekről kialakult az a máig ható kép hogy sátánisták mert egyik koncertjén egy denevér fejét harapta le és emiatt kórházba is kellett szállítani nehogy vérmérgezést kapjon.Ezekben az időkben elég mélyponton volt, alkohol és drogproblémák rontották az egyébként sem pozitív képet róla. Az 1990-es évek elején be is jelentette hogy visszavonul.. aztán mégse.

Ide kivánkozik mégegy szerzemény tőle melyben a drogozás gyönyöréről énekel súlyosbítva azzal hogy ezen dolgait sosem titkolta és még a szám címe is ezt tükrözi: Flying High Again. Hát ha valamivel ki lehet csapni a biztosítékot kispolgári körökben akkor ez a szám erre tökéletesen alkalmas. Maga a szám egyébként nem csak hallgatható hanem egyenesen jó is de elrettentő példának nézhetjük Ozzy szétesett, felpüffedt arcát és testét. Azért annyira mégsem jó drogosnak lenni...

Mi más jöhetne utoljára mint a legújabb Scream album címadó dala a Let Me Hear You Scream ami egy nagyon jól sikerült szám és ennek köszönhetjük ellátogat hozzánk is. Természetesen ezernyi apróságot nem írtam meg, például hogy ezen lemez eredeti neve nem ez lett volna de a rajongók kifogásolták így Ozzy megváltoztatta vagy hogy saját fia rendezte a videoklipet, az OzzFestről, az MTV-n futó The Osbourne’s sorozatról melyben családja mindennapjait láthatjuk vagy azokról a rekordokról és jópofa dolgoról amiket az utóbbi időkben elkövetett. Ezen cikk nagyságát sokszorosan meghaladják ezek az információk de higgyük el, Ozzy él és virul, érdemes rajta tartani a szemünket.

Várható setlist az október 4.-i koncertről (két ráadás is van, lehet reménykedni!!!)

1. Bark at the Moon
2. Let Me Hear You Scream
3. Mr. Crowley
4. I Don't Know
5. Fairies Wear Boots
6. Suicide Solution
7. War Pigs
8. Shot in the Dark
9. Rat Salad
10. Iron Man
11. Killer of Giants
12. I Don't Want to Change the World
13. Crazy Train

Ráadás:
14. Mama, I'm Coming Home
15. Paranoid

Ráadás 2:
16. Flying High Again
17. Into the Void
 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr172315977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rettentó 2010.09.30. 08:13:57

Örömmel látom, hogy kezdünk átmenni Fekete Szabolcs/Ozzy fanblogba ;-) Én is fogok még írni Sabbath-cikket, de most várok vele pár hónapot :-)
A párizsi koncert tényleg nagyon jó.

rettentó 2010.09.30. 08:21:47

Ezt ismeritek?
www.youtube.com/watch?v=k7fIE-bmCvg

2:15-től:
"Fingers spanning psychic burning.
Black Sabbath record turning.
Pools of vision, understanding.
Forms absorb to keep from laughing."

Lefordítani nem tudom, de mindig feláll tőle a szőr a hátamon. Egyértelműen a Sabbath szövegek rímelését követték
(ld. a War Pigs első két sorát...:-))

Lamorak · http://www.clusterone.hu 2010.09.30. 16:18:40

De hát a Sabbath már rögtön az első lemezzel olyanokat rakott le, ami simán elég a életműdíjhoz.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása