HOBO búcsúkoncert - beszámoló

HOBO búcsúkoncert - beszámoló

2011.02.12. | Péter Bócsi

Kérem tisztelettel, ez is eljött. Hobo, talán a számmisztika bűvöletében (vasárnap tölti be a 66. életévét, a bandát pedig 33 évesnek mondják) úgy döntött, hogy az utóbbi években sok-sok tagcserével, nyűglődéssel működő Hobo Blues Band-et likvidálja. Nem látok a színfalak mögé, nem tudom, mi volt a baj az együttes legutóbbi felállásával, hiszen sosem voltak olyan zenészei, akik jobbak lettek volna (na, jó, egy-két kivétel talán akad), mint Hárs Viktor, Gyenge Lajos és Fehér Géza, akik amellett, hogy gyönyörűen értelmezték újra a régi klasszikusokat, Hobo atyai szeretetének is örülhettek. Egy ideig. Aztán mentek a levesbe, ahogy ez már nem kevés HBB zenésszel megtörtént…

Nos, ilyen jellegű gondolatok kavarogtak bennem, már akkor is, amikor Hobo kiadta – az egyébként fantasztikusan jól sikerült – Circus Hungaricus-t, és akkor is, amikor hírét vettem, hogy búcsúra készül a HBB. Persze, valahol érthető a dolog: ezzel a huszáros vágással lezárul egy történet, nem kell többet magyarázkodni, hogy éppen kik is alkotják a Blues Band-et, s így szabad út nyílik a teljes önmegvalósításra, a szóló dolgok maximális előtérbe helyezésével.
Nem hittem volna, hogy van olyan rock/blues területen működő zenekar, aki képes két egymást követő napon megtölteni az Arénát, így kicsit félve indultam a pénteki bulira, de örömmel jelentem, hogy Hoboéknak majdnem sikerül!  A mai, a hírek szerint full teltházas buli előtt is kis túlzással akkora közönség jött össze, mint a KISS-re és Ozzy-ra együttvéve! Ez pedig cáfolhatatlanul bizonyítja, hogy egykoron, évtizedekkel ezelőtt, milyen óriási hatást gyakorolt a banda az akkor fiatalokra.

A nyitány és az egész show mentes volt a túlzásoktól. A Rohadt Rock’n’Roll-al induló buli előtt egy vászonra vetített, hatalmas, vörös bársonyfüggöny mögül bújt elő egy invitáló kézfej, ami egy óriási fityiszbe záródott a végén, s már bele is csaptak a lendületes kezdő dalba. Elsőre megdöbbentő volt a hangzás. Az én emlékezetemben az eredeti lemezek mai füllel vékonyka hangzása él, ehhez képest kőkeményen megdörrent Tátrai és Madarász gitárja! Időnként hard rockosan kemények voltak, de hát 2011-et írunk, s egyébként is, Madi kellően mai és karakteres zenész ahhoz, hogy garantált legyen a modern megszólalás. Egyébként érdekes volt a két kitűnő gitárost így együtt látni. Tátrai mint mindig, most is elképesztő volt, s mivel fiatalabb kollégája kellő tisztelettel – nagyon helyesen – átengedte számára a szólók nyolcvan százalékát, kaptuk az arcunkba rendesen Tibusz orbitális témáit. Közben Madi nagy alázattal kísérte, ám amikor ő kapott lehetőséget a villogásra, nagyon komoly szólókat hozott ő is, persze egészen más felfogásban, kevésbé blues-osan, mint Tátrai, de nekem nagyon tetszett a kettős között mutatkozó felfogásbeli különbség.

A műsor, nem meglepő módon a régi klasszikusokra épített. A közönség korára, s a színpadon zenélő régi tagokra – Tátrain kívül Solti János, Deák Bill és Póka Egon – tekintettel ez teljesen indokoltnak mondható, még akkor is, ha nekem simán befért volna néhány dal a későbbi korszakokból is (egyébként értem én, hogy nem akartak átjáróházat csinálni a színpadon, de a 33 év alatt a bandában megfordult rengeteg kiváló muzsikus, akik közül nem egyet szívesen láttam volna még utoljára a HBB-ben legalább egy-egy dal erejéig). Természetesen a pálmát olyan dalok vitték el, mint a Kőbánya Blűűűűűűz, a 3 óra 20, Fattyú, Hajtók Dala, Kopaszkutya (igen, kivételesen még ezt a Hobo által sokszor elátkozott dalt is hajlandó volt műsorra tűzni), Torta, Hetedik, Mata Hari stb. Szóval azok a nóták, amiket minden régi harcostárs kívülről fúj. Bill nekem valahogy nem tetszett annyira, viszont a közönség imádta a Kapitányt, s látszólag Hobo-val is jól megvoltak a színpadon (pedig az utóbbi években azért volt egy-két kemény odamondás mindkét oldalról).
Nagyon tetszett, hogy a Balladás barátaim alatt, amit egyébként egy nagyon erős unplugged blokk alatt mutattak be, végig Cseh Tamás fotókat vetítettek a háttérben, s Hobo szemmel láthatóan megindultan emlékezett a kedves cimborára. Ez nagyon szép volt, Laci!

A magyar rock történelem egyik legnagyszerűbb alkotásáról, a Vadászatról is kaptunk néhány dalt, nekem talán ezek voltak a legkedvesebbek az egész műsorról. Nem véletlenül, hisz anno rongyosra hallgattam kazettán.
A koncepció alapján feldolgozásokra nemigen számíthattunk, Hobo törekvése az volt, hogy ezúttal a saját dalokra, szövegekre koncentráljanak. Azért csak kibújt a szög a zsákból, néhány Pilinszky, József Attila sor, idézet csak elhangzott, s megkaptuk a Hetediket is, a legvégén pedig a Johnny Bee Good-ot.
Sokat játszottak az öregek (akik egyébként egytől egyik évtizedeket tagadhatnának le a korukból), a két és félórás játékidő még egy ereje teljében levő metal zenekarnak is dicsőségére válna.     A közönség, bár kicsit lassan melegedett be, azt hiszem, nagyon élvezte a bulit, s a végére már mindenhol ment az örömködés, a kicsit szellősebb helyeken pedig a tánc!

A ráadás után ráadást követelő publikum ismét megkapta a fityiszt, ezzel egyértelművé vált, hogy a bulinak vége – legalábbis átmenetileg. A szerencsések viszont ma újra elkaphatják őket, s meggyőződésem, hogy a mai koncert még a tegnapinál is jobb lesz!
Amúgy meg nincs ok keseregni, ezt Hobo sem tette: hála Istennek ezek a zenészek még mind aktívak, csodálhatjuk még őket egy ideig, s ahogy Földes mondta: „Csak a banda megy el, a dalok maradnak”!

3 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr22655617

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vége a mesének itt keleten… 2011.03.03. 16:51:35

Hobo Blues Band Most értem haza a Hobo Blues Band búcsúkoncertjéről, illetve az első búcsúkoncertről, hisz kettő van a nagy érdeklődés miatt (Póka a koncertről levonulóban gyorsan viccelt is egyet ezzel: “Gyertek holnap is! Minden este itt játszu...

Trackback: Hamarosan nyitunk ... 2011.02.13. 20:52:36

Már csak napok kérdése, és megnyitjuk kapuinkat. Addig is egy kis hétfő esti serkentő... 

Trackback: Levendel Júlia - MÉG A KILINCS IS 2011.02.13. 11:29:05

Ország Lili | PanaszlevélELKÉPZELEM, HOGY ELKÉPZELIKínos jelenet: József Attila pénzt kér Babits Mihálytól. Persze nem „közvetlenül“, nem lesi meg a lakása vagy a szerkesztőség előtt, kalap levéve nem áll elé, nem beszél hozzá, de úgy képze...

Trackback: Hobo dedikációja 2011.02.12. 19:11:07

Búcsút vesz a magyar zenei közélettől a Hobo Blues Band, Hobo 66. születésnapja előtt egy nappal lépnek utoljára színpadra ebben a formában. A névadó alapító zenész 33 éve hozza folyamatosan a megszokott minőséget, ám mostanra bevallotta, így...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.02.12. 17:38:33

Cseh Tamás és Hobo azért olyan nagy barátok nem voltak.. Persze, ismerték egymást, de ez inkább Hobo népművelői munkásságának része: elismeri Cseh Tamást. Azt azonban kötve hiszem, hogy éjszakákat mulattak volna együtt, mint ahogy azt nagy komák szoktak, tekintve, hogy Hobo híresen antialkesz, míg Cseh Tamásról ez nem volt elmondható...

Hornet007 2011.02.13. 15:22:37

Meg kell hogy állapítsam hogy a nagy "öregeknek" megint sikerült egy fénylő gyöngyszemet elhelyezniük a hazai rock- és blues-zene, megkopott és sajnos egyre instabilabb, rozoga asztalára! :-) "Halj meg és nagy leszel!"

bbking 2011.02.13. 21:29:15

Én szombaton voltam, volt torta is! Meg a Hey Joe!
Szuper koncert, több katartikus ponttal: az előbb említett tortás köszöntés, a cikkben is írt Vadászat rész, az ülős rész, Tibusz-Madarász szólók, és így tovább. Kösz Hobo!

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása