HOBO - Circus Hungaricus

HOBO - Circus Hungaricus

2010.01.08. | Péter Bócsi

Ha már elmulasztottam megemlékezni a magyar rockzene egyik alapvetéséről, a Vadászatról, amely tavaly volt 25 éves, vezeklésként hadd számoljak be Hobo friss kiadványáról.

Előrebocsátom, hogy ez nem a HBB, és ezt jobb, ha tudatosítod magadban. Hobo nem követte el azt a hibát, amit Axl Rose az egyébiránt kitűnő Chinese Democracy-val, és ezt az anyagot – nagyon bölcsen – szólólemezként zúdította a gyanútlan hallgatóra. Ennek azért van jelentősége, mert a Circus Hungaricus erőteljesen eltér mindattól, amit a HBB-től megszokhattunk: ennyire változatos, színes lemezt Hobo még nemigen készített, ráadásul a körítés, vagyis a zene még sosem volt ilyen sötét hangulatú és modern! És ez így nagyon jó!
Hobo bátorságát mindig is nagyra értékeltem. Emlékezzünk csak a Ghymes-sel elkövetett szépséges Bakaballadára, a megrázó József Attila lemezre vagy mondjuk a M.É.Z-zel közösen készített ír kocsmadalokra.  Így már nem is annyira meglepő, hogy Hobo újra szűknek érezte a teret, és szétfeszítette a blues börtönrácsait. Ami számomra örömteli, hogy ismét valami új felé fordult - esetünkben ez a modern rock zene -, és hatvannégy évesen kiadta eddigi legkeményebb lemezét! Baaaaaz!

Persze nem Hobo iratkozott be egy grunge gyorstalpalóra, hanem megtalálta azt a roppant tehetséges zenészt, aki nagy tisztelettel, ugyanakkor pimasz bátorsággal nyúlt a komor szövegekhez, és mind hangzásban, mind dallamvilágában abszolút friss, korszerű dalokat formált belőlük. Ez az úriember nem más, mint Madarász Gábor, aki zeneszerzői tehetségéről már többször is tanúságot tett. De amit itt összehozott, az tényleg meglepő. Fantasztikusan ráérzett Hobo mondanivalójára, és olyan egységbe kovácsolta a zenét és a szöveget, hogy az párját ritkítja. Azt gondolom, Hobo is elégedett lehet végre (sokszor panaszolta korábban, hogy némely szövege nem kapta meg az őket megillető zenei kíséretet, s így nem ütöttek akkorát). Madi nemcsak zeneszerzésben, de gitározásban is topon van, riffjei, szólói élményszámba mennek. Maximalista törekvéseit jól illusztrálja, hogy a felvételek során tucatnyi különböző gitárt és jó pár különböző erősítőt vetett be, hogy mindenhol megtalálja a leginkább odaillő hangzást.

A megbolondult világot leíró dalokat a cirkusz metaforájával laza koncepcióba foglaló lemez szarkasztikus intro-val indít, majd erős Rolling Stones hangzással robbant a Kéne egy világszám. Nyilván nem véletlenül, de ezt is olyan tempósan, dögösen teszi, hogy kicsit sem zavar (a Rollingtól csak Keith Richards nyilatkozatait szeretem). Ráadásul a lemez többi részében kb. annyi a blues, mint mogyoró a sportszeletben:  nyomokban fellelhető. Ellenben kapunk jó néhány mélyre hangolt riffet, technikás szólót, a Madárijesztő pedig már a Tankcsapda súlyosabb dolgait közelíti! Tényleg nagyon kafa, hogy Hobo ilyet…, az ember el sem hiszi!
A keményebb darabok mellett azért más is akad, például néhány lazább nóta, mint a Sorozatlövő, amelyek könnyítik a lemez súlyát (mondjuk, személy szerint én örömmel fogadnék egy olyan lemezt legközelebb, amin semmi sem puhítja a hatást). Továbbá Hobo megírta élete legsz(erelmes)ebb dalát, Az oroszlánszelídítő vallomása a balerinának címmel, ami egyrészt azért jó, mert nagyon szép és őszinte, másrészt meg azért, mert azt sejteti, hogy az örök lázadó is élhet szeretetben és harmóniában. A másik lírai csúcspont a Bolondok hajója, amiben Rúzsa Magdi énekel duettet Hoboval, és tényleg csak csettinthetünk, mert Magdi teljesítménye fantasztikus,  pikáns ellentét feszül a két hang között, miközben mégis harmonikusan olvadnak egybe. Gyönyörű.
Több dal (Késő van már, Nagy vihar jön, Bolond lett a bölcsből) is szól Hobo keserűségéről, csalódásáról, amelyet a rendszerváltás utáni Magyarország ébreszt benne leszerepelt politikusaival, megalkuvó művészeivel, kulturálatlanságával és lehangoló viszonyaival. Ezek mind zeneileg, mind szövegileg egyaránt ütősre sikerültek („Késő van már, ne hívjuk az Istent, Késő van már mi basztunk el mindent”). Hobo nem kíméli sem magát, sem zenész kortársait (Vén marhák), cinikus szellemességgel oszt mindenkit.

Ha egy dalt kéne kiemelnem, az mégsem az eddig említettek közül kerülne ki. Jelenleg a Merlin-re vagyok teljesen rákattanva: az önéletrajzi utalásokkal tűzdelt dalban a legendás mágus alakját felhasználva zseniálisan fogalmazza meg, mitől beteg ez a világ, s a szöveget édes-szomorú zene kíséri.

A kiváló hangzás mellett (hangmérnök: Rozgonyi Péter), hadd dicsérjem a borítót is. Egy kritikában Harry Potter hangulatot említett a szerző, én továbbmegyek: nálam Stephen King ugrik be a romos madárijesztőről és cirkuszi sátorról. Félelmetes és gyönyörű. Itt is érvényesül az az összhang, ami a lemez legnagyobb erénye. Mert kérem, itt minden klappol! Ha készítettem volna listát 2009 legjobb lemezeiről, A Circus Hungaricusnak biztos helye lenne a legjobb tízben.

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr801650076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Salvatore Bonanno 2010.01.08. 15:56:56

Meghallgattam a számokat, nagyon-nagyon jók!

jano.vagyok 2010.01.09. 10:05:21

az oroszlánszelídítő vallomása a balerinának a legszebb magyar szerelmes szám.

Abrash1965 2010.01.09. 10:12:48

Hobónak egy feladata maradt az életben:
megtanulni énekelni a bizonytalan hangmagasságú és ritmizálású dünnyögés helyett.
A hangmagasságok ismerete még egy reppernél is követelmény :) még brrr Geszti is túlesett ezen
Hobó lehetne háttérember, megmondóember, producer-mágus, szöveggyúró, bármi, csak nem énekes, ez olyan szomorú Keurópai jelenség, hogy sokaknak "színpadképes"

kettőbé 2010.01.09. 10:21:35

@jano.vagyok: Na azért ne túlozzunk. A stílusnál maradva, akkor már inkább
www.youtube.com/watch?v=UJOibKOMS28

2010.01.09. 10:45:23

a lemez megdöbbentően jó, de RM affektálós éneklése marhára idegesít.

CernaGeza 2010.01.09. 10:48:12

@Abrash1965:

hát nem egy Pavarotti Hobo, ez tény. Viszont mégis olyan dolgai vannak hogy jó tud lenni, a "dünnyögés" ellenére.

Szerinted Káeurópában ez a szinpadképesség szomorú..? Ahol a média túlnyomó többségét tünci, bunyós pityu, lljunior és társai foglalják el, ez döbbenetesen örömteli dolog.Szvsz.

nemethv · http://backtotheukblog.wordpress.com 2010.01.09. 10:50:21

Tegnap este itt jatszott nalunk (London), elo is adott par szamot belole, nagggyon jo volt :)

Mostly Harmless 2010.01.09. 10:59:40

ez a Madárijesztő (ezt hallgattam meg először) erős Tom Waits nyúlás szerintem (The Earth died screaming)

sárkányfő 2010.01.09. 11:14:05

Mostly megelőzött. Percek óta nem térek magamhoz, hogy szeretett öntörvényű Hobóm ilyen nyíltan nyúl Waitstől :(((
Megjegyzem a borító is erős TW-utánérzés :( (Mule Variations)

puszgyusz 2010.01.09. 11:19:32

Az album zenéje egy tizes listán 12-es...Elképesztő ez a Madarász, zseniális zeneszerző.
Ami Hobót illeti: néha tényleg állati hamis tud lenni, de az ő számainak így is ereje van. Bunyós Pistitől és a egyéb chewing-gum előadóktól csak hányingerem van.
Rúzsa Magdi: elképesztő hangi adottságokkal bír, itt is nagyon ott van, de tény, ami tény: néha affektán bír énekelni, ami ront az élvezeti értéken.

puszgyusz 2010.01.09. 11:24:00

@Mostly Harmless: Meghallgattam az általad említett számot. Hát, szomorúan jelentem, hogy ez nagyon nem tűnik koppintásnak. És pont Madarász miatt, aki frenetikus zenét komponált a Hobo szöveghez.

Spéter46 2010.01.09. 11:27:09

@Abrash1965: Teljesen igazad van! Hobó soha nem is tudott se énekelni se zenélni!!
Jó szövegeket gyárt, és itt meg is kellene állnia!!!!

testlife 2010.01.09. 11:47:18

Teljes erőből szeretném szeretni Hobó világát és ezt a lemezt. De meghallhatva ezt a tinilányos nyunnyogást, amit Rúzsa "magyar énekesnő vagyok, mitől lenne ízlésem" Magdi elővezet, nem bírok rácsatlakozni. Például. Másfelől már bocsánat, de így hirtelen hol is van az a pornográf-gyönyörű frivolitás, amitől az említett Tom Waits kezében-torkában minden szaros kuplé arannyá válik? Mit kell fejet rángatni, bölcsen nézni, közhelyeket - szikár és végletes átélésük helyett - nagyon büszkén megmondani jól, azt éreztetve, hogy te, kedves hallgató, most majd megtudod? Francot. Úgy kell csinálni, mintha mindenki tudná. Kérdezni kell, nem válaszolni a zenében. És akkor leesik a tantusz. Egyszerűen nem igaz, hogy erre ne lehetne ráérezni, és elsősorban LE-HÁ_MOZ-NI a sok felesleges hatáskeltő szándékot a zenéről-szövegről. Az énektudás hiánya sem lenne gond. Hát hallgass már meg egy Nico- vagy Velvet Underground-lemezt. Ki tud ott énekelni, baz? Senki. Hanem pont az, amiről szól, vagyis zenében is visszatükrözi a szart meg a semmit: szikár, üres, HI-Á-NYOS!. Pont azzal hat, hogy NEM csinálja mindazt a csomó hajlengető, le-föl engedem a mikrofont-koreográfiájú, jajdeszépakkordot játszom gesztust, amitől ugyanolyan lesz majd' minden zenei megnyivánulás - pl. MO-n: funkciótlan, gyönge, gyáva, udvarias.

Majd jól megveszem a lemezt, meghallgatom, és ha nincs igazam, megszaggatom a ruhámat. Már odakészítettem egy inget, hátha.

fehértoll 2010.01.09. 11:49:46

Jómagam egyszerűen képtelen voltam néhány korábbi lemezét meghallgatni, mert nyomasztó volt az énekelni tudás hiánya. Van még tanulnivalója (melyikünknek nincs!?) és reméljük fog is mindannyiunk örömére (és saját hasznára is ). Talán öreg vagyok, de nekem a Vadászat mellett még mindig az első két lemeze tetszik legjobban. Mindamellett zseniális fazon.

polovcev 2010.01.09. 11:52:39

@Mostly Harmless: Lehet, hogy nem értek hozzá, de a nyúlás durva túlzás. Esetleg érezhető Tom Waits hatása, de ez aligha nevezhető negatívumnak.

kn2009 2010.01.09. 13:23:16

Hogy valakinek jó-e a hangja, azt nem műszerrel kell mérni. Szubjektív dolog, nekem speciel nagyon bejön, úgy jó, ahogy van, pontosan illik a szövegekhez és az egyéniséghez. Ide nem a kappanhangú, tátogó kölkök kellenek. Hobo mindig is a király volt, az is maradt. Hosszú életet neki, sok ilyen lemezt és koncertet.

juliusbond 2010.01.09. 14:18:29

@Abrash1965: Akkor ne hallgasd, ne vedd meg, nézz mást. Nekünk jó. A lelkemből dünnyög.

ezsolt 2010.01.09. 16:22:37

Érdekelt -- a kritika alaján -- a lemez, és nem is mondanám rossznak, viszont amit olvashattunk, gitár riffek, stb, hát helyenként közhelyes. Kicsit a szövegeket is annak érzem, plusz hatásvadásznak is...

Nem tudom eldönteni, hogy ez a műfaj stilisztikai velejárója-e ennek a lemeznek

Az viszont tény, hogy a mai zenei világban ez a jó, söt nagyon jó zenék közé tartozik

Abrash1965 2010.01.16. 11:27:52

megnéztem a linkelt dolgokat, és messze elszaladtam.
Újszülöttnek minden vicc új, de zenei és szöbegközhelyek. Igaz, szerintem már a teljes rockműfaj elvesztette az egykorvolt jelentését.

Örvendetes, ha a bunyóspityu stb mellett ilyen is van, persze - de lehetne mellettük jobb valami is, ha ez a hobó nem bitorolná méltatlanul a pozíciókat. Hobó érdemtelenül megkerülhetetlen, és kiszorít a palettáról zenélni-énekelni tudó, mondanivalóval is rendelkező fiatalokat, akiket bunyóspityu is szorít.
erre mondtam hoy Keurópai szomorúság.

Persze, akinek a horizontja soha nem volt tágabb a bunyóspityu-hobó világnál, az nem érti meg.

aranyláz 2010.01.31. 11:25:48

Tegnap itt járt Hobo zenés színháza, és egy nagyon jó koncertet adtak.
Az új lemez mellett játszottak pár feldolgozást is(Tobacco Road, Johnny B. Good, Gimme Shelter)
Szerintem nagyon jó lett ez a lemez, ütős zene, jó szövegek.
Aki viszont Rúzsa Magdi énekéből csak az "affektálást" hallja meg...hát :)

A kiindulópont megértését viszont segítheti ez a beszélgetés Hoboval:
www.hobo.hu/index.php?lang=1&modules=news&id=70

aranyláz 2010.01.31. 11:32:59

@Abrash1965: méltatlanul, érdemtelenül?? miről beszélsz ember? Hobo letett már annyit az asztalra, hogy megkerülhetetlen legyen a magyar rockzenében, másrészt ez a "kiszorít a palettáról" megjegyzésed teljesen nevetséges a mai világban, ahol az internet segítségével sokkal könnyebb egy tehetségnek megmutatkoznia, mint régen.

Ribera 2010.11.15. 18:35:09

Nagyon jó a lemez, mindenkinek aki szereti a rockzenét - és nincs averziója Hobo felé -csak ajánlható. Akinek averziója van, annak lehet elmúlik?

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása