Z.U.P.-interjú

Z.U.P.-interjú

A jómúltkor már hozsannáztam a ZUP zenekart, most pedig az énekes-gitáros Farkas Jánossal készült interjút dobom be a közösbe.

B-oldal: Kérlek, mutasd be a zenekart!

FJ: 2007. tavaszán alakultunk Záhonyban. A négyezer lakos ellenére elég sok működő zenekar és zenész tevékenykedett akkoriban. Ebben a légkörben és persze a baráti szálak miatt jöttünk össze muzsikálni. Rengeteg zenei ízlés és megközelítésmód találkozik. Vidám és bohókás társaság vagyunk. Szeretünk sramlizni, dajdajozni és mulatni.

A jelenlegi felállás:
Farkas Krisztina: ének, melodica, csörgők, stylophone, harangjáték, harmónika
Kiss Ferenc: billentyűs hangszerek, sampler
Pásztor László: basszusgitár, vokál
Ferencz László: dob
Farkas János: ének, gitárok, ukulele, balalajka, dobro, didjeridoo

B-oldal: A tribute zenekaroknál mindig jogos a kérdés, így nektek is feltesszük: miért pont tribute / cover band és miért nem saját muzsika? (Van saját számokat játszó zenekarotok is?)

FJ: A tribute kifejezés igazából nem teljesen pontos ránk nézve. Kétségtelen, hogy van némi hasonlóság, de nálunk több szerző dala van műsoron, és egyáltalán nem cél az eredeti előadó látvány –és hangzásbeli reprodukálása. Már az elején megbeszéltük, hogy csakis feldolgozásokat fogunk játszani. Mindannyian úgy gondoltunk az egészre, mint a fölös szabadidő tevékeny, és kellemes eltöltésére. Ehhez csak kellett néhány számunkra kedves dal, akusztikus megszólalás és kész volt a koncepció. Ami az óta sokat változott, mind megszólalásban, mind a hangszerelés tekintetében, de még mindig megmaradt örömzenélésnek. Emellett jut idő más zenei elfoglaltságra is. Pásztor Laci épp Németországban van és egy bluegrass formációval turnézik. A másik Lacink egy jazz és egy hip-hop formációban dobol.

B-oldal: Hogyan választjátok ki a feldolgozandó dalokat?

FJ: Valaki hoz egy nótát, jobb esetben egy ötletet is hozzá, hogy hogyan is hangszereljük meg. Ha tetszik, van benne fantázia, akkor elkezdjük összerakni. Igazából nincs semmilyen bevált folyamat a kiválasztásra. Azért fontos kritérium, hogy legalább bizonyos mértékig ismert legyen a dal. Akkor tudja a hallgató valahová kötni, és az eredeti alapján megítélni, hogy tetszik-e neki a mi verziónk.

B-oldal: A zenekar sajátja, hogy nem csak feldolgoztok, hanem saját kis ZUP-os megoldásokat csempésztek a dalokba. Mely dallal vesződtetek eddig a legtöbbet?

FJ: Én a Limp Bizkitet tartom ilyen makacs gyereknek. Sehogy sem akart összeállni. Aztán megoldottuk ezzel a „ska” betéttel. Azóta is kapunk érte hideget, meleget. A legszélsőségesebb vélemények pont azokra a dalokra érkeznek, amiket teljesen szétszedtünk. Én személy szerint ezeket szeretem a legjobban. Igyekszünk azért abba is belevinni valami „ZUP-os” elemet, amihez nem annyira nyúlunk hozzá. Erősen vonzódunk a különleges autentikus hangszerekhez. Nemrég beújítottam egy didjeridoo-t és egy lapsteel gitárt. Kriszti tangóharmonikán művészkedik mostanság. Én személy szerint nagyon szeretem, a multifunkciós zenészeket. Valahogy ezt szeretném nálunk is megvalósítani. Persze korlátok azért vannak…

B-oldal: Az eredeti előadóktól szoktatok-e kapni visszajelzéseket?

FJ: Azt hiszem az MTV Iconos szereplésünk mindenképp az volt. Igaz nem beszéltünk személyesen Demjén Rózsi bácsival, de az arckifejezése és a gesztikuláció pozitív véleményről árulkodott. Szerintem tetszett neki a kávörünk. A másik csak közvetett, de vicces történet. Egy próbatermes ökörködésből született még egy magyar nyelvű átiratunk, amit az óta is sokszor játszunk. Megmagyarázhatatlan vonzalom fűzi az embereket a Szomorú szamurájhoz… Szóval történt, hogy egy barátom ismerte Kozsó Mestert és megmutatta neki a mi verziónkat. Nagy örömünkre elnyerte a tetszését a hangszerelés és az előadásmód. Nagyon érdekes megközelítésnek tartotta...
Sajnos Fred Durst, vagy Jonathan Davis még nem küldött emailt ez ügyben. Azért reménykedem.

B-oldal: Egy tribute / cover zenekarnak a jogdíjak miatt nyilván nehezebb dolga van az albumkiadás frontján. Ti hogyan látjátok ezt, lesz-e egyszer saját ZUP album?

FJ: A kérdés pont aktuális, mivel pár napon belül megkezdődnek a dobfelvétel munkálatai. Reményeink szerint 9 dalt veszünk fel. Manapság idehaza hagyományos értelemben vett lemezkiadásról már nem nagyon beszélhetünk, így azt gondolom egy tribute, vagy cover bandának sincs sok esélye ezen a fronton. Marad tehát az internet és az élőkoncertek varázsa. A világhálón nem ritka azért, hogy feldolgozásokért is hajlandóak fizetni a letöltők. Igaz ez szintén nem hazai jelenség. A mi esetünkben a közönségtől érkező kérésnek szeretnénk eleget tenni. Sokan jelezték, hogy nem csak koncerten hallgatnának minket szívesen, aminek mi nagyon örülünk, és mihamarabb szeretnénk is elérhetővé tenni a felvételeket az interneten. Valamint ismét tervben van új koncertanyag készítése is.

B-oldal: Mi a TOP5 előadó / zenekar, mely hatással volt rátok?

FJ: Csak a magam nevében nyilatkozhatok: Deftones; Meshuggah; John Butler; Kings of Convenience; Xavier Rudd; Thomas Dybdahl. Igazából nagyon vegyesvágott a zenei ízlésünk. Pásztor Lacinak elég komoly punk múltja van. A dobosunk bolondul a jazzért. Fecának mindegy, csak szép dallamos legyen. Krisztinél meg egyszer orosz rock zene, máskor latin muzsika. Így van ez jól. Mindenki hozza a saját világát.

B-oldal: Hol láthat titeket a közeljövőben a nagyérdemű?

FJ: A tavasz folyamán a klubkoncerteké és az egyetemi rendezvényeké a főszerep. Legközelebb március 19-én, Budapesten a Könyvtár Klubban koncertezünk. Továbbá: Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc, Dunaújváros, Nyírbátor, stb.. Nyáron pedig igyekszünk ott lenni a nagyobb fesztiválokon. Reméljük a tavalyi évhez hasonló lesz az idei is. A www.zupmusic.hu weboldalon további infók és pontos dátumok elérhetőek.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr892725957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása