Negyedszázados klasszikusok

Negyedszázados klasszikusok

2011.09.18. | Péter Bócsi

1986….de rég is volt, te jó Isten! Fura érzés visszagondolni arra az időszakra. Nagyon távolinak tűnik, ugyanakkor néhány esemény pedig olyan, mintha csak tegnap történt volna. Ahogy az már lenni szokott, ebben az évben is szembejött velük néhány olyan dolog, amit soha nem felejtünk el…atomkatasztrófa Csernobilban, futball-láz a Mezey csapat körül majd egy miskárolással felérő szégyenteljes kudarc Mexikóban, s a Királylány is örökre elszunnyadt (Molnár Csilla szépségkirálynő halála).
Mindeközben az én kis életemben is nagy dolgok történtek: befejeztem az általános iskolát (és a focit, legalábbis mint versenysportot), elkezdtem a gimit. És elkezdtem növeszteni a hajamat, ahogy az már ebben a korban előfordul a kamasz gyerekekkel. Nos, seggigérő hajam sosem lett, de elkezdtem magam rockernek érezni. A KISS, Maiden, Saxon, Accept, Scorpions, Helloween stb. függőség persze már rég kialakult bennem ekkorra, de ez idő tájt kezdtem kicsit tágítani a valószínűleg enyhén beszűkült zenei ízlésemet. Oké, természetesen nem kezdtem el jazzt hallgatni, maradt a rock/metal, viszont egyre több zenét ismertem meg ebben az időben. Utólag visszagondolva parádés időszaka volt ez ennek a stílusnak, rengeteg briliáns zenekarral és kitűnő albumokkal (és igen, a hajbandák között is voltak kurva jók, de még mennyire!). Imádtam ennek a kornak a hangulatát, a rockzene külsőségeit és kliséit, amik persze jó ideig menőnek számítottak és nem klisének, és imádtam a sok-sok sztorizós videoklipet is!
Ennek az évnek a terméséből szeretnék most hármat megemlíteni, a számomra legkedvesebbeket, amelyekre mai füllel is azt tudom mondani, hogy parádésak, s hatalmas élvezetet tudnak nyújtani 25 év után is. Úgyhogy aki kapható egy kis nosztalgiázásra, és teheti, az bátran porolja le a régi bakelitjeit – van még ilyen élő ember vajon, én egyet sem ismerek – és hallgassa meg az alábbi lemezeket!

Ozzy Osbourne – The Ultimate Sin

Ozzytól tulajdonképpen nem tudnék szar lemezt említeni, pláne nem a szóló karrierje első feléből, én egészen az utolsó pár lemezéig mindent megkajáltam tőle, de ez a lemez a teljes életmű egyik legjobban sikerült darabja! Hogy miért is? Bár Ozzy éppen nem a Föld nevű bolygón élt ebben az időben, nagyon nem, de a fantasztikus Jake E. Lee gitárossal iszonyat fogós, dallamos nótákat hoztak össze. Tán a legnagyobb „sláger” az albumról:


David Lee Roth – Eat 'em Up and Smile

David Lee Roth… a hard rock legnagyobb bohóca! Imádom a csávót minden hülyeségével, nagypofájúságával – és nem igazán kiváló - hangjával együtt! Ahogy Ozzy mindig érezte, hogy kit kell gitárosnak választania, ugyanúgy Roth is mindig kiváló muzsikusokat gyűjtött maga mellé. Az ezen a lemezen szereplő egészen elképesztő: Steve Vai, Billy Sheehan, Greg Bisonette! A zene pedig milyen is lehetne? Időnként agyszaggatóan virtuóz, máskor pofonegyszerű, de mindvégig irgalmatlanul profi, szórakoztató és könnyed! A legnagyobb kedvenceimtől az egyik legkedvesebb albumom. Mi mást is ajánlhatnék, mint a Yankee Rose klipjét?


Metallica – Master of Puppets

Bár James-ék mára nagyon messze kerültek attól, hogy fikarcnyit is érdekeljen, mit csinálnak, be kell látnom, hogy a Master idején (persze talán már előtte is, és számomra még a Justice-t beleértve, utána is) metal szakon ők voltak a legnagyobbak! Ekkor még igazán volt vér a pucájukban, fiatalok voltak, vadak és sikerre éhesek. És ott volt velük Cliff Burton….Ezzel a lemezzel oda is pakoltak az asztalra valami olyat, ami évtizedekre etalonná vált a metal világában. Egy dalt választani erről a lemezről nem egyszerű. Azt mondom: Orion!

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr83235056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TomAce 2011.09.18. 09:46:54

Ez a '86-'91 közötti időszak gyakorlatilag kitermelte a mára már klasszikusnak számító lemezek 90%-át. A negyedszázados témából is lehetne sorozat, annyi jó album született, míg mi eltemettük a focinkat.

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2011.09.18. 16:24:11

érdekes hogy nekem pont ez az időszak volt inkább a "fekete lyuk". :-) Az Iron Maiden pont ekkorra romlott el, a Metallicát szerettem de hídba a Justice meg (meglepetés) a Load lemeztől mentem le (erről hosszú ódákat tudnék zengeni), az RHCP a tuti lemezzel 91-ben jött ki, aztán sok-sok remek izgalom az ezredforduló után bukkant elő: KoRn, Tool...

Jut eszembe: 86-ban MÁR pont nem volt Pink Floyd se meg Beatrice de még nagy Ferós Bikini se már.. :-)

Torzonborz Torkosborz (törölt) 2011.09.18. 18:08:18

Nem akarok senkit megbántani, de jól látszik a rádiók és a médiaguruk felelőssége abban, hogy vannak, akik 25 évvel ezelőttire teszik a metál hőskorát.

És eközben elfelejtitek az olyan albumokat, mint:

Blackout (Scorpions)
Screaming of Vengeance (Judas Priest)
Heaven and Hell (Black Sabbath)
Burning the Witches (Warlock)
Renegade (Thin Lizzy)
Down To Earth (Rainbow)

vagy még csak nem is hallottatok róluk, mint például:

Execution (Bullet)
Bad Widow (Cacumen)
The Cage (Tigers of Pan Tang)
Out of Control (Rage)
Burn This Town (Battleaxe)
Battle Cry (Omen)

...és még lehetne felsorolni százakat, ezreket, amelyek az 1986. előtti évekből vannak, és a mai napig megállják a helyüket!
Szívesen olvasnék például ezekről az albumokról egy egy kritikát, hogy az ifjú és feltörekvő nemzedék ismerje meg az igazi, - digitális szarságok nélküli metál zene világát!

Aki nem hiszi, járjon utána...

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2011.09.18. 19:42:43

Hát azért én erősíteném még az amcsi vonalat:
Mötley Crue
W.A.S.P.
Twisted Sister

Aztán ott volt még a Megadeth, amit sokat hallgattam...

rettentó 2011.09.19. 10:30:04

@Metálszív: "Screaming of Vengeance (Judas Priest)"

Screaming for Vengeance lesz az.

Torzonborz Torkosborz (törölt) 2011.09.19. 12:31:41

@rettentó:

Így igaz.
Felindultságomban elírtam.
Elnézést..

rettentó 2011.09.19. 13:01:08

Igazából én is érzek pici megtorpanást a metal dicsőséges történetében. Egyre sikeresebb ekkor már a thrash, de a klasszikus metal is ugyanolyan sikeres. A Shot in the Dark nagyon jó, de Ozzy itt már-már túl dallamos (jó, hát a Seventh Star helyett én is inkább ezt hallgatnám a korszakból :-))
Személy szerint pedig sosem értettem a Master of Puppets körüli felhajtást, én a Justice-szal ismertem meg a Metallicát, nekem az az etalon. Akkor már inkább a Ride, ami egy direktebb lemez lett. A Damage Inc. meg a Battery szövegvilága is elég távol áll tőlem. Ha pedig azt mondod, hogy Disposable Heroes, nem szólal meg a fejemben semmi.
Baljós árnyak gyűlnek, ide térnek majd vissza a Fekete albummal, brrr :-)
Azért nagy köszönet a cikkért, kell az ifjaknak az oktatás :-)

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása