40 éves A Keresztapa

40 éves A Keresztapa

Hihetetlen, de igaz: 1972. márciusában mutatták be az amerikai mozik a Mario Puzo regényéből készült A Keresztapa című történet első részét, így idén - még kimondani is furcsa - már 40 éves minden idők egyik legjobb filmje. Ha nem a legjobb...

Azt gondolom ritka együttállása a dolgoknak, hogy tulajdonképpen A Keresztapa első részében minden tökéletes. Tökéletes a könyv, tökéletes a zene, tökéletes az összes színész, a magyar szinkron, tökéletes minden párbeszéd és természetesen tökéletes a rendezés. A film műfajt teremtett, minden ezután készült maffiatörténetet (Nagymenők, A sebhelyesarcú, Aki legyőzte Al Caponet, Casino, vagy akár a Maffiózók sorozat és még sorolhatnám) csak utána jön és A Keresztapához viszonyítjuk őket. Francis Ford Coppola Keresztapa-trilógiája rámutatott, beszélnünk kell a szervezett bűnözésről, sőt e történetnek köszönhetően betekintést nyerhettünk a gengszterek / tiszteletre méltó férfiak életébe. Mindenki húzza alá a szerinte megfelelő kifejezést.

Az elmúlt 40 évben valószínűleg megannyi pátoszos értékelést és nagyon sok méltatást élt meg a film, ráadásul a legtöbb filmbeli (könyvbeli) mondat azóta szállóigévé vált. A Keresztapa életünk részévé vált, legyen szó nőkről, családról, hatalomról, üzletről, stratégiáról, vezetői képességről, tulajdonképpen a Keresztapa igazodási pont, mindig lehet hozzá fordulni. Csengőhangnak választjuk a zenéjét, üzleti tárgyalásokon idézgetjük őt, elutazunk Szicíliába, hogy picit "érezzük" őt, levágott lófejjel viccelődve fenyegetőzünk, számítógépes játékokban megpróbálunk maffiavezérré válni, vagy csak arra gondolunk: vajon a Keresztapa mit tenne ebben a helyzetben...

Az előbb megigazgattam a könyvet a polcon, megsimogattam a díszdobozt, majd ettem egy narancsot. Boldog születésnapot, Keresztapa!

 Ha tetszett a cikk, csatlakozz a B-oldal Facebook csoporthoz!

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr764322392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Je t’aime Mathilde de la Mole 2012.03.24. 11:43:27

Minden idők legjobb filmje? Inkább minden idők legúlértékeltebb filmje. Valóban zseiniális benne minden, csak az a baj vele, hogy borzasztóan lassú és unalmas.A második rész egy fokkal jobb azért. A könyv viszont százszor jobb mindhárom résznél.

Laser Johnny 2012.03.24. 13:10:51

Roppant veszélyesek a Keresztapa-filmek, amelyek egy hamis gengszterromantikát népszerűsítenek. A hiteles, igaz film ebben a témában Scorsese Nagymenőkje, nem pedig az érzelmes-manipulatív Keresztapa-trilógia. A Nagymenőkből világosan látható, hogy ezek gyakorlatilag állatok voltak, és megérdemelték a sorsukat.

spion27 2012.03.24. 13:11:59

Eresszetek belém egy tárat, de én még soha nem tudtam végignézni, mert annyira vontatott. Az első rész az megvolt, a másodiknak is talán az eleje de nem volt erőm leülni a többi elé.

Celtic 2012.03.24. 13:25:39

Sztem is az egyik legnagyobb film. Szinten diszdobozban van meg (csak a Gyuruk urat vettem meg ezenkivul diszdobozban), csak eleg furcsa, hogy a masodik reszt ket DVD9-re sikerult csak felrakni....Raadasul szinkron sincs.

Egyebkent engem leginkab a fenyek es szinek izgatnak, valahogy olyan meleg sotetbarna tonusu az egesz...nem tudom, ezt hogyan tudtak elerni. Tudtommal nem is valami nagy osszegbol forgattak (de ez mentette meg a studiot) megis annyira hiteles az egesz, az utcak jarokeloi, autoi, stb, mind abbol a korszakbol szarmaznak. Nagyon jol sikerult.

Egyebkent sztem szo sincs gengszter-romantikarol, egy nagyivu csaladregeny a film. A konyvben is emlitik, hogy sajat allamot epitett ki az allamban (Amerikaba erkezese es a Keresztapava valas). Vagy maskent egy nagy csaladot.

Masik ilyen nagy kedvenc a Volt egyszer egy Amerika...Szinten zsenialis alkotas.

Ernoke 2012.03.24. 13:30:30

@Je t’aime Mathilde de la Mole: @Laser Johnny: mind a kettőtökkel egyetértek, kivéve azzal, h veszélyes... gengszter nem azért lesz valaki, mert a keresztapában ezt látta.:) nekem sem nagy kedvenceim ezek a filmek, a nagymenők szerintem is mérföldekre lehagyja mindkettőt (főleg mert robert de niro élete egyik legtesthezállóbb szerepében van benne, gesztusok szintjén is zseniális sutyerák vadállat), de megértem azt is, ha valakit megragadott a film zenéje vagy képi világa, általában én is ez alapján "választok" kedvenc filmet.

TomAce 2012.03.24. 13:42:27

Alapfilm. Nagymenőkhöz hasonlítgatni kábé olyan, mintha Michael Corleonet vetnénk össze az öreg Vitoval, szerintem.

bbwd 2012.03.24. 14:13:03

a legnagyobb...

könyben is!

pokesz70 2012.03.24. 15:33:13

Nem biztos, hogy mindenkinek feltűnt, de a Keresztapában egyszer sem hagzanak el a "maffia" vagy a "Cosa Nostra" kifejezések. Elmondom, miért.

Ismerjétek meg Joseph Colombo-t (alturl.com/opdpi). JC egy maffiafőnök volt az USA-ban a 60-as években. Akkoriban az amerikai hatóságok már gyakran sikeresen vették fel a harcot a szervezett bűnözéssel, és -- bár JC általában jogi következmények nélkül úszta meg a szokásos maffia-sztorikat (alturl.com/vg8of) -- végül fiát, Joseph Colombo jr.-t 1970-ben letartóztatták. Joe Colombo ekkor gondolt egy merészet és megalapította az Olasz-amerikai Polgárjogi Ligát (Italian-American Civil Rights League - alturl.com/y8t6a), kinevezte magát annak elnökévé és az amerikai médiát végigtúrnézva megvádolta az amerikai hatóságokat, hogy az ellene és családja ellen folytatott eljárások az olasz származású amerikaikkal szemben tanúsított előítéletességből fakadnak, amely a médiában, pl. a filmekben előszeretettel használt olasz maffiózó-sztereotípia miatt alakult ki. Ezzel az olasz-amerikaiak egy igen érzékeny pontjára talált rá, amit jelez az is, hogy 1970 júniusában több, mint 150.000 ember vett részt New York-ban az "Olasz-amerikai Egység Napja"-ként meghírdetett tüntetésen és országosan is többszázezer támogatója lett a Ligának. Nyílvánvaló, hogy a támogatók döntő többsége rendes, becsületes, törvénytisztelő polgár volt, akik mégis valamilyen jogos vagy annak vélt etnikai alapú sérelem miatt felsorakoztak Joe Colombo mögé és így egyfajta pajzsot képeztek egy maffiafőnök és az őt üldöző hatóságok közé. JC így nem csak a az amerikai hatóságokkal szemben tudott ügyesen manőverezni, de elérte pl. azt is, hogy a Keresztapában ne hangozhassanak el azok a bizonyos szavak -- ezekről személyesen egyeztetett a filmet gyártó Paramount Pictures vezetőivel.

Joseph Colombo egy végtelenül cinikus gazember volt, egy maffiafőnök, aki mégis (vagy pont ezért) viszonylag sikeresen vívhatta a maga kis "szabadságharcát" az amerikai hatóságokkal szemben azáltal, hogy 1) azonosította önmagát egy egész népcsoporttal, 2) etnikai üggyé alakította saját gaztetteinek vizsgálatát, kritikáit és az ellenük hozott szankciókat, ill. 3) folyamatosan atta törekedett, hogy döntően csak saját maga és bűnszervezete érdekében kihasználja azokat a kiskapukat és engedményeket, amik egy alapvetően soknemzetiségű liberális és demokratikus jogállam mimózaságából fakadóan kódolva vannak kisebbségi/etnikai ügyekben. Akár 4) a szólásszabadság bizonyos fokú korlátoztatása révén is.

Most cseréljétek ki a fenti történetben az USA-t az EU-val, az olasz-amerikai kisebbséget a magyarokkal...

walter sobchak 2012.03.24. 16:35:02

@Je t’aime Mathilde de la Mole: Igen, minden idők egyik legjobb és egyben legtúlértékeltebb filmje is. A "legjobb" filmek (Keresztapa, Remény rabjai, Hetedik, Ponyvaregény) mindig túlértékeltek is egyben, mert akiknek semmi ízlésük nincs a filmekhez, vagy nem nagy filmrajongók, azok jobb híján ezeket éltetik, mivel ezekkel nem lehet egy társasági beszélgetés során melléfogni, vagy egszerűen tényleg csak tetszik nekik és kész. Így kialakul lassan (40 év alatt főleg) hogy ezek a filmek szentek és sérthetetlenek. Brokeback mountain? Mechanikus narancs? Amerikai pszicho? Fele nem is ismeri, a másik felének egy része meg a biztonság kedvéért utálja, vagy nem is látta. Szóval ez a sorsa az ilyen filmeknek. És igazad van, a könyv tényleg jobb a filmnél, bár itt az általam ismert filmek közül a Keresztapa esetében van film/könyv minőség aránya leginkább közel a 100%-hoz. Ja, és a 3. rész sem olyan rossz, de nem éri el az első kettő szintjét...

2012.03.24. 20:35:40

Megszűnt a több évtizedes munkahelyem.
Saját kezembe kellett venni a sorsom alakulását, ezért kezdtem el keresni az interneten. Így bukkantam rá a KMD által kínált lehetősére, melyet mindenkinek ajánlok a mellékelt honlapon:

kmdholding.com/hub3p3a

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2012.03.28. 11:32:19

most van évfordulója? nem is tudtam... viszont: pont mostanában keresem az 5 dvd-s díszkiadását... nincs tippetek hol megszerezhető?... (a boltokszerint 2-3 éve kiment a forgalmazásból)

Celtic 2012.04.05. 13:42:36

Sztem sehol. Draga volt es ezert keveset rendeltek belole. En is akkor vettem meg, amikor fe'lara lett (es hibas is volt mindegyik DVD, de szo nelkul csereltek). Raadasul szinkron sincs rajta es a 2. reszt sikerult ket DVD9-re rarakniuk...(Ezt ma sem ertem, hogyan csinaltak, eszrevehetetlen minosegromlas lett volna kicsit kisebb bitrate es maris rafer egy DVD-re, nem kell a film vege fele valtani lemezt).

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása