Jimmy és a csodalámpa

Jimmy és a csodalámpa

2009.01.02. | Rálf atya

Ha nem is büszkén és nem is véletlenül, de beállunk a sorba, mi is írunk Jimmyről. Mert megkerülhetetlen figurája volt a magyar könnyűzenének. Nem maradt vele kapcsolatos téma érintetlenül, minden lerágott csont, mi azért megpróbáljuk a velőt kiszívni. Nem Imréről, a családapáról írunk, abból van elég. A Jimmy betűleveséből a G betű-tésztát kaptuk ki, lássuk csak: Guiness rekord.

8 éve halálozott el első Zámbó házi királyunk, nem éppen királyi körülmények között. Azt hiszem hamarabb tudjuk meg Kennedy gyilkosának kilétét, mint hogy a mi kakasunk felmentést kapjon. Mert ha az ő halálában a kakas volt a ludas, akkor Kurt Cobaint egy mosómedve kergette őrületbe, József Attilát meg egy kóbor kutya a vonat alá. Michael Hutchencenek pedig a szobaszerviz egy hajszálat hagyott az omlettben, ugyan már kérem.

Annak idején (és azóta évente egyszer) minden jóval nagyobb visszhangot kapott, mint az, ami gyakorlatilag világszinten halhatatlanná tette őt: a Guiness rekordja. Sokan biztosan emlékeznek rá, hogy a lakosság talán az Isaura felszabadítására szánt gyűjtés után ekkor nyúlt ilyen mélyen a zsebébe és kereste fel a legközelebbi lemezboltot, piacot és csapott a pultra, kért egy all in-t. Oly annyira sikerült ez, nyilván köszönhetően a bulvárnak és a Dáridón edződött honfitársainknak, hogy lemezeit nem győzte szállítani a nagyker, az emberek minden lemezt megvettek, aminek a borítóján Jimmy volt. Félreértés ne essék, én is ezt teszem kedvenceimmel, csak én nem várom meg, hogy meghaljanak. 

Épp a minap említettem, hogy milyen termékeny John Frusciante, hát Jimmy még nála is termékenyebb volt, haláláig a következő lemezeket adta ki: Csak egy vallomás, Jimmy II., Számíthaszt rám, Jimmy IV., Jimmy's Roussos, Szeress, hogy szerethessenek, Mit akarsz a boldogságtól?, Best of Jimmy I., Best of Jimmy II. (hét lemez után 2 best of, talán önmagában ez is rekord), Fogadj örökbe, Dalban mondom el, Karácsony Jimmyvel és egy BS-es koncert is megjelent lemezen. Matekozzunk egy kicsit. Ez 12 + 1, azaz 13. Mielőtt mindenki félreértené, hogy mire akarok kilyukadni, mondom, de szép sorjában, a matek után kis történelem:

A 2001.01.01-01.07-ig tartó héten csak egy Jimmy lemez volt a MAHASZ Top 40-es listán, a Karácsony Jimmyvel. Érthető, hisz az volt a friss cucc, a 2-i halálát sokan esetleg csak 3-án hallották, 5-re fogták fel, a hétvégén a telekre mentek, nem tudtak lemezt venni. A második héten nem változott ez a kép semmit, de ezt azzal magyarázom, hogy a Magneoton nem volt felkészülve arra, amiből később a galambokat fizették a temetésre. A 3. héten már elkezdték fenni a kaszát, ugyanaz történt, mint amikor a mókás nagypapa fingás előtt odanyújtja a kisujját az unokának: mindenki tudta, hogy ez nagy durranás lesz. Az lett, 4 Jimmy lemez az első négy helyen. A negyedik hét előtt már tömött konvojokban hagyják el a kamionok a CD nagykert. Nem hiába, már 9 Jimmy lemez van a Top 40-ben és mindez az első 9 helyen! Nem húzom tovább, a jelenség az ötödik héten csúcsosodott ki, a fenti 13-as számnak itt lett jelentősége. Mind a 13 lemez a Top 40-ben volt, és az első 13 helyet foglalta el. Szájba rágom: egy előadó, az összes, munkásságának 10 éve alatt megjelent 13 hanghordozója egy héten, az album eladási lista első 13 helyét foglalta el. Csak az érdekesség kedvéért: azon a héten a 99-es Dalban mondom el albumot vitték a legtöbben, majd a Karácsony Jimmyvel és a két Best of következett, a sort a Jimmy's Roussos zárta. Ez Guiness rekord.

Gondolom sokan kíváncsiak, hogy mi történt ezután. A következő héten Moriccone Best Of-ja beékelődött a 12. helyre, majd erősített az Irigy hónaljmirigy lemez is, de az első hely csak a 8. héten lett oda, és megjelent a Tankcsapda Agyarország albuma. A kiadó látva, hogy morzsolódnak le a tartalékok, légitámogatást kért, ami a 13. héten érkezett meg és zárótüzet zúdított a felesleges pénzzel botorkáló Jimmy rajongókra: Zámbó Jimmy 1958-2001. A 3. helyen nyitott. (Azt még talán érdemesnek / érdekesnek találom megjegyezni, hogy azon a bizonyos héten olyan neveket szorított maga mögé, mint az élő Eminem, Jennifer Lopez, Madonna.)



Én még itt nem tartom lezártnak a megemlékezést, emlékezést. Ha már az eladott lemezek köré van kihegyezve a lényeg, hiba lenne nem szót ejteni a halála után kiadott CD hegyekről. És ha már rekordok is szóba jöttek, itt már méltó kihívóra lelt 2Pac személyében. Játszunk is le egy képzeletbeli meccset. 2Pac-nek a halála után 5 albuma jelent meg, életében szintén 5. Jimmynek életében ugye 13, halála után pedig 10. Ha beleszámítjuk, hogy a 13-ból 2 best of, egy pedig koncert, akkor azt hiszem, hogy döntetlennel állunk szemben.

Számomra ez az egész történet egy embertársunk halálának a tényét leszámítva is csupa szomorú dolgokra emlékeztet:

  • egy nagyon furcsa haláleset, ahová talán Winston Wolfe-ot, a problémamegoldó embert is kihívták
  • egy tehetséges ember értelmetlen veszte és végzete (mert egy valamit el kell ismerni, tényleg bitang tehetséges énekes volt)
  • azon családtagok, akik nem keresték a média társaságát, kéretlenül is megkapták gyászukban hosszú ideig (akik viszont keresni szeretik, ő még mindig keresik...)
  • egy országos népbutítás, mely valószínű sok kommunikáció és szociológia szakos szakdolgozat témájául szolgált

Szerette volna a jazzt, vagy az operát. Ha lett volna csodalámpás, ami egy másik utat mutatott volna annak idején....

A legvégére pedig egy szolgálati közlemény. Overdrive azt a bizonyos nemzetközi, középső ujjas jelzést küldi annak az ismeretlennek, aki ellopta a család autóját, benne az általa, édesanyjának készített Jimmy válogatás CD-vel. A család nem felejt!

Zámbó Jimmy - Még nem veszíthetek

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr22847857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anya 2009.01.02. 11:03:44

Nem felejtek!!! Sajnos, azóta sem készült el az ujabb CD.
Sokan nem szeretik Jimmyt, én akkor is kedvelem dalait!
Kösz, hogy írtatok róla.

travis 2009.01.02. 12:18:49

Jimmy-t a fia lőtte le, mert már nem bírta elviselni, hogy megint az anyját veri.
Rendőr ismerős mesélte, aki részt vett a nyomozásban.

Czigler Zsolt 2009.01.02. 12:24:24

Kár ,hogy csak ezeken a szinteken lehet ily "csodálatos" karriert befutni és hogy elég az ennyire agyatlan ,manipulatív és "egyszerű",szóval primitív produkció annak a sok-sok emberkének ,akik nem átallanak még fizetni is ézert.
"Szar ez így ,de nem nekem , szar neked ,de legalább észre sem veszed." /idézet önmagamtól,most,itt/

Bukott Rockzenész · http://b-oldal.blog.hu 2009.01.02. 12:30:50

A témába vág a Hurkatöltő zenekar "Ha a kakas visszalő" című alapműve: hurkatolto.hu/main.php?page=dalszovegek#jimmy

A zenéje már nem ennyire jó, de a szöveg elgondolkodtató.

ergya 2009.01.02. 12:39:26

Jimmy nagy művész volt, az biztos. Sokan nem tudják, de a heavy metal volt a mindene, csak hát kellett a pénz. Azért néha játszott rockzenét is és milyen jól! Ebbe is beletette a szívét-lelkét:

www.youtube.com/watch?v=hV5mJTOD-Lc

dr. Erika Zangolna 2009.01.02. 13:18:14

ergya az a tina turner parókás mangalica az nem a dzsimi, hanem a zosszián énekese. rondaságban mondjuk simán pariban van a Királlyal.

nyelv-ész 2009.01.02. 13:31:17

ergya, jót nevettünk vidám tréfádon.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.01.02. 13:37:52

azért ez a rekord nem gyenge... RIP Jimmy!

ergya 2009.01.02. 13:42:44

Erika Zangolna 2009.01.02. 13:18:14

Most egy világ omlott össze bennem. Nem...az nem lehet hogy a Jimmy csak kommersz, nyálas zenéket danolt volna.

Sákif za morro? 2009.01.02. 14:43:19

Holtakról jót, vagy semmit. Ezért csak csendben jegyzem meg, hogy nekem egyáltalán nem hiányzik. Bazári, giccses gejl volt amit csinált. Igénytelen szar, igénytelen embereknek. A hanghordozóit is el kellett volna kaparni a szerencsétlen flótással együtt. A kedves családját meg kilőni a Napba. Ja, a mericért adtam volna mondjuk 500 forintot, persze utána szigorúan kivonni forgalomból és beolvasztani. Mindezt álnéven, hogy ne égjek az ismerősök előtt.

Halhatatlan Jimmyért Mozgalom 2009.01.02. 15:24:46

Jimmy-rajongók, figyelem!
Megalakult a Halhatatlan Jimmyért Mozgalom (HAJ), amely azért küzd, hogy utcát/teret nevezzenek el Jimmynek minél több magyar településen, valamint köztéri szobrokat állítsanak fel a Király emlékére!
Csatlakozz Te is a mozgalomhoz a haj.network.hu címen!
Az államnak kötelessége, hogy a médiából is igazságtalanul kiszorított Jimmy emlékét utcák, terek és sétányok őrízzék!
Hajrá H.A.J!

Halhatatlan Jimmyért Mozgalom 2009.01.02. 15:25:40

Jimmy-rajongók, figyelem!
Megalakult a Halhatatlan Jimmyért Mozgalom (HAJ), amely azért küzd, hogy utcát/teret nevezzenek el Jimmynek minél több magyar településen, valamint köztéri szobrokat állítsanak fel a Király emlékére!
Csatlakozz Te is a mozgalomhoz a haj.network.hu címen!
Az államnak kötelessége, hogy a médiából is igazságtalanul kiszorított Jimmy emlékét utcák, terek és sétányok őrízzék!
Hajrá H.A.J!

Jani84 2009.01.02. 17:26:46

Akár tetszik egyeseknek, akár nem, Jimmy a magyar popzene felejthetetlen Királya volt és lesz, egyszer és mindenkorra. Páratlan hangja volt, nagyon szerettem a dalait. Az ő zenéjén nőttem fel, emlékszem rá, általános iskolás koromban minden évben a karácsonyi ajándék egy Jimmy-kazi volt. Mégpedig az, ami az aktuális évben megjelent. Bevallom, én 1993 óta vagyok a rajongója. Aki pedig nem szereti, annak nem kötelező hallgatni.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.03. 09:01:09

Jimmy azt csinálta, amire kereslet volt, ilyen egyszerű.

A debut albuma még kicsit más volt ... ajánlott hallgatmány: www.youtube.com/watch?v=0M2ZqSSi3Tc

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.03. 09:03:16

médiából igazságtalanul kiszorított ... megalol ...

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.01.03. 12:13:41

Ez a Füstös éjszaka blues riszpekt, ismerjük, ezzel támasztható alá - teljes joggal - hangterjedelme. Ugyanakkor ez még a hakni időszaka volt, a füstös kocsmákba gondolom nyomott mindent, feldolgozásokat is. De majd a Halhatatlan Jimmyért mozgalom megerősít :))))

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.03. 18:43:41

Overdrive,

ez már nem igazán a kocsmás időszaka volt, mert ezzel a lemezével futott be, miután a korábbi tengerentúli hakniból összeszedte rá az alaptőkét (pontosan úgy, mint Csárli). Hogy aztán mi következett, az nagyon más kérdés.

diabollo 2009.02.14. 22:46:16

Sziasztok!ÉN IGENIS KIMEREM MONDANI, SŐT FELMEREM VÁLLALNI, IGENIS SZERETEM JIMMYT. MINDENKINEK SZIVE JOGA SZERETNI VAGY UTÁLNI.DE AHOGY OLVASOM A HOZZÁSZÓLÁSOKAT, MÉLYSÉGESEN FELHÁBORITT, NÉMELY EMBER SÖTÉT SUGALATTA.AHOGY IR RÓLA EGYPÁR EMBERKE, AZ SAJÁT MAGÁT MINŐSITI!! EGYSZERÜEN BORZALOM, MILYEN SÖTÉT EZ A VILÁG!AMELYBEN ELURALKODOTT, A GONOSZ, GYÜLÖLET S AZ IRIGYSÉG!! AJÁNLOM AZOKNAK AKIK SZÖRNYŰ HOZZÁSZÓLÁSOKAT IRNAK,VIZSGÁLJÁK MEG ÖNMAGUK ÉLETÉT S SZELLEMÉT!ÜDV

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.02.16. 20:06:10

Sajnos pár kommentet ki kellett moderálnom...
Kicsit viselkedjetek!

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása