Válogatáskazetta: TOP5 bármikor meg tudom hallgatni

Válogatáskazetta: TOP5 bármikor meg tudom hallgatni

Vigyázat én-cikk lesz, naplóból kitépett lap, szélés titok-háromszög. Vannak dalok, melyek olyan sikeresen beássák magukat az agyunkba, hogy nem értjük miért, de bármikor meg tudjuk hallgatni. Mással is történik ez? Nálam e dalok befogadása, igénye érzelmi helyzettől, élethelyzettől, napszaktól, részegségi állapottól és egyéb paramétertől független. Deák Bill szavaival élve: "Ha megérint a blues, még nem jelenti azt, hogy szomorú vagy!". Vagy valami ilyesmi...
A legkényelmesebb e dalokról beszélni, hiszen e slágerlista nem alapszik semmilyen sikerfokmérőn, maximálisan az egyéni ízlésem szüleménye, semmilyen minősítő elv, vagy iskola nem érvényes rá. Ennek köszönhetően - és eltérően a korábbi listáktól - ez CSAK az én listám, vagy egy hét múlva lehet már az enyém sem! (Belekötni a hátsó ablaknál - sorszám tépése után - saját lista leadásával lehet.)

Persze, mindenkinek megvan a saját listája, vagy válogatása. Válogatást csinálunk futáshoz, utazáshoz, lassúzáshoz, szexhez, vagy éppen elalváshoz. Vagy éppen a B-oldalra.

A TOP5 most is szétfeszül, sokan indultak és véreztek el az utolsó lépéseknél... Ezek közül sok életérzés dal, vagy előadó kedvenc, akik végigkísérnek életem során, vagy csak fel-fel tűnnek és 1-1 dalukkal fogják meg lelkem. Az igazi "csúnya-rosszak", akik több számukkal (vagy életművel) táboroztak le nálam, na ők már pénzügyi válság felé is tudnak sodorni. Rendre megpróbálják. Olyan ez, mint a Die Hard. Bármikor újra tudom nézni.

Overdrive ízléspalettája, avagy a TOP5 bármikor meg tudom hallgatni számom a következő:

1. System of a down - Toxicity (2001)
2. Pink Floyd - Shine on you crazy diamond (1975)
3. Queen - Another one bites the dust (1980)
4. Quimby - Otthontalanság otthona (1999)
5. Phil Collins - In the air tonight (1981)

Ha nosztalgikusak akarunk lenni, gyakorlatilag az ilyen dalsorrendekből születnek a felcímkézett válogatáskazetták (Pl. Kedvencek 1989; Lassú; Gyors; 1995 nyár, stb.), a kézzel írt borítók, vagy az egyéni válogatások. A tokban lévő matricás lapok felét sosem használtuk, de azért eltettük, hátha egyszer felhasználjuk. Sosem tettük. Korábban ezeket a kazikat vittük sulibulikba, osztálykirándulásra, walkman és sok-sok pótelem társaságában. Számított a dalsorrend, mi a kezdődal, mi az utolsó dal és ha "itt" megfordítom a kazit, akkor tudás, hogy mi van a másik (B) oldalon. Mivel ezek igazi "válogatáskazetták" voltak, általában nem egynyáriak, hanem hosszútávú zenei válogatások, melyeket "legközelebb is vinni kell", illetve "ugye hozod".

Természetesen a technikai evolúciónak kalapot emelve, ilyen válogatások cd-re írása (pl. nyaralás, autóút céljából) még bocsánatos bűn... de gondolom manapság, mikor egy iPodra több gigabyte zene elfér, a fenti ritusok elmaradnak, hát még a play+rec egyszerre nyomása egy kétkazettás magnón. Igazából itt a "beteszem a zenét, kazettacsere" rítus is elmarad, hiszen már "benne" van, csak ki kell választani az konkrét dalt (empéhármat). Nincs csévélés, esetleg elem lemerüléstől félés, aggódás és ezért ceruzával tekerés... Kazetta / CD kölcsön adása helyett pedig az mp3 album torrent linkjét lehet átküldeni...

Korok aktusai...

...és a +1: Red Hot Chili Peppers - Cabron

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr79828745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atika85 · http://funkyforum.hu 2009.01.15. 11:13:21

Soha nem csináltam válogatás kazettát. Najó, egyszer, egy RHCP odabaszós kazit, amin csak pörgős számok voltak, hogy lássák a többiek a Chili csíp.

Nem vagyok híve a válogatásoknak ilyen szempontból, mp3 lejátszón sem használtam soha a shuffle funkciót, jobban szeretem a dalokat a maguk környezetében hallgatni, az albumokon.

De a játék kedvéért, azért Ati top5 mosthirtelen:

1. Led Zeppelin - No Quarter
2. Depeche Mode - Never Let Me Down
3. Mando Diao - Down In The Past
4. The Bicycle Thief - Cereal Song
5. The Mars Volta - L'Via L'Viaquez

trocsi 2009.01.15. 11:14:27

mindig is irigyeltem azokat -jelen esetben téged-, akik meg tudják nevezni a kedvenc dalukat/dalaikat!
én még a kedvenc bandámat sem tudom... annyi és annyi van, hogy nem
tudnék konkrétat mondani!

ez olyan, mint a kedvenc kajád! pont az, amit épp eszel...

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.01.15. 11:31:01

nekem van last.fm, az megmondja, hogy 2007 júniusa óta mely számokat hallgattam legtöbbet:

The Libertines - Arbeit mach frei
The White Stripes - Seven Nation Army
Kings Of Leon - Revelry
The Strokes - What ever happened
Artic Monkeys - Mardy Bum
Franz Ferdinand - Walk away
Terence Jay - One Blood (Green Street Elite filmzene)
Pulp - TV Movie
Eddie Vedder - No ceiling
The Raconteurs - Steady as she goes

spamdog · http://www.szorfdeszka.hu 2009.01.15. 11:52:34

A jelenlegi top 5 nálam
Depeche Mode - Suffer Well
Amber Smith - I was the first
Fish! - B.I.N.G.
Ladytron - Destroy everything you touch
Muse - Starlight

Péter Bócsi 2009.01.15. 12:54:29

Nálam valahogy fordítva működik: én azokat a dalokat tudom könnyedén összeszedni, amelyektől mindig megőrülök, annyira utálom őket:)
Lehet, hogy nem vagyok elég pozitív?:)

Egyébként meg annyira hangulatfüggő nálam a zenehallgatás, hogy olyat talán nem is tudok megjelölni, amit bármikor szívesen hallgatok.

teddypicker 2009.01.15. 12:58:43

a régi szép másolós idők. nem vagyok nagyon öreg, de még élénken emlékszek hogy másoltam a kazettákat, kézzel írtuk a tokra rá hogy mik is vannak rajta, és TÉNYLEG számított, hogyha megfordítom akkor mi a B oldalon a másik szám.....a régi jó REC gomb...rip..
ja, listát nem tudok mondani...annyi sok jó zene van...de ha kell, akkor 5 arctic monkeys jelenleg (és remélhetőleg sokáig)....

bing 2009.01.15. 13:03:34

ez mókás, ponn kommentelni akartam, és akkor olvasom az előző bejegyzést spamdogtól... :-)

amit akartam pedig már trocsi elmondta, én sem tudok listázni, semmiből, bár néha beakad egy két szám a fejemben, de ha irnom kéne ilyet, nem menne!

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.01.15. 15:16:47

tizes lemezlista ér?:)

nem sorrendben

The Police: Regatta de Blanc (a legjobbak legjobbja, szerintem)

Boney M.: Love for sale (igen, bizony...:)) eurofunky és tinikor rulez:)) hallgassátok csak meg: amikor a diszkózene még hangszeres ZENE volt:)

AC/DC: If you want blood, you've got it (a rock maga, természetesen koncertlemezen, és természetesen Bon Scott)

Getz/Gilberto feat. Jobim (bossa nova rulez:))

Tuck and Patti: Tears of Joy (személyes kedvencem: két zseniális művész - itt még nem annyira csöpögősen:))

The Beautiful South: Choke (a világ legjobb dalszerző párosa: a dallamos zene és a brutál cinikus szövegek együtt akkorát ütnek, mint ... vagy még nagyobbat)

Prefab Sprout: Protest Songs (ez nem egy sorlemez, hanem egy 'kimaradt' dalok gyűjteménye: mégis sztem ez Paddy McAloon a legjobb lemeze)

The Beatles: A Hard Day's Night (azért pont ez, mert... a film miatt, talán:) )

Barbaro I. (ugye hogy lehet népzenét és rockot invenciózusan, ízlésesen ötvözni? Nox-fanoknak kötelező! (hogy megértsék, a Nox miért gicccs:))

Európa Kiadó : Love '82 (magyar underground is kell a listára ..de lehetne itt a Neurotic vagy a Bizottság is ...végül Kiss Laci volt a döntő érv:))


(és ez csak a 'pop-rock' lista - a klasszikus zenét meg a jazz kihagytam: ha lenne a listán egy-két Bach vagy Parker, az csak még rosszabb lenne, szerintem.. A Getz lemez elvileg ugyan jazz lenne, de a bossa nova ide is simán befér, szerintem )

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.01.15. 15:20:02

...btw a Prefab Sprout mond bárkinek is bármit...?

Kepkocka · http://zenelokepkockak.blog.hu 2009.01.15. 16:15:04

Ha visszanézek, melyik az az 5 dal, amit képtelen vagyok megunni, akárhányadszorra is hallgatom, azt hiszem ezek lennének:

Manic Street Preachers: Motorcycle Emptiness
Peter Gabriel: Biko
Garland Jeffreys: The Answer
SL2: On A Ragga Tip
Pink Floyd: Comfortably Numb

Ilyen válogatáskazettákat én is fabrikáltam anno, feltűnően sok Meat Loaf volt rajtuk, meg egy rakás Metallica, magyarok csak később, akkor meg minden második dal egy Gecizők-opus volt, hát igen, azok a 90-es évek...

mama ottmarad 2009.01.15. 19:30:11

Én Beatles-t bárhol, bármikor, bármennyit. Mégis, mostanában ritkán, mert él velünk itt Valaki, aki nálam jobban tudja, mi szóljon egész nap :)

katácska! · https://www.facebook.com/kata365 2009.01.15. 19:35:35

Nekem havonta változik a "vegyeskazim". Mert bár vannak örök kedvencek, 30 naponta mégis újraszinkronizálom a kütyüm és nem játszom agyon amit simán agyonjátszanék.
Sz'al, az elmúlt időszak mérlege:

Apparat: Fractales I-II.
30Y: Hajóra szállt
Pink Floyd: Learning to Fly
Morcheeba: Slow Down
Zagar: Parachute to Eternitiy

Szerintem az a szép az én vegyeskazettáimban, hogy nincs rajtuk két egyforma stílus. :-)

atika85 · http://funkyforum.hu 2009.01.15. 19:55:21

Egyszer mégiscsak csináltam válogatás cd-t, valaki kérdezte milyen zenét hallgatok, hát összedobtam neki azt a 80 percet.

1. The Mars Volta - Cicatriz (Scab Dates verzió 40 perc)
2. De Facto - Cordova (10 perc)
3. Jane's Addiction - Three Days (10 perc)
4. Jimi Hendrix - Machine Gun (12 perc)
5. Led Zeppelin - Kashmir (8 perc)

Kicsit csúnyán nézett rám amikor legközelebb találkoztunk.

Lencse. 2009.01.15. 22:32:21

Te, a 40 perces Cicatrizért tán még én is csúnyán néznék. :D

Lencse. 2009.01.15. 22:40:52

Bárhol bármikor top5:

I. Ezek nekem nagyon mély számok, amik sokat jelentenek, talán jobb lenne kicsit kevesebbszer hallgatni őket, csak nehéz megállni:

Red Hot Chili Peppers - Californication
Pantera - Cemetery Gates
Nelly Furtado - Turn Off The Light
Black Sabbath - Die Young
Zero7 - In The Waiting Line

II. Ezeket viszont tényleg lehet, ahogy a csövön kifér:

Red Hot Chili Peppers - Tell Me Baby
Arctic Monkeys - Fake Tales Of San Francisco
Black Sabbath - Paranoid
Madonna - Burning Up
Nellie McKay - Cupcake

atika85 · http://funkyforum.hu 2009.01.15. 22:50:16

@Lencse.:
Pedig legjobb :D
Ma már két számmal is meg tudnám tölteni azt a cd-t :D

Pantera meg Nelly Furtado egymás után, istenem, mindig elmosolyodok amikor meglátom ezeket így :D

bing 2009.01.16. 13:13:27

ati, kicsit hiányolom a "hosszúdalos" listádról zappát és a king crimsont! :-)

atika85 · http://funkyforum.hu 2009.01.16. 17:01:09

@bing:
Kövezz meg, de nem szeretem :) Pontosabban Zappát nem szeretem, soha nem tudtam megkedvelni, pedig tényleg próbálkoztam vele, bár lehet azóta változott az én ízlés világom is és most tetszene, majd megpróbálom valamikor megint. King meg totál kimaradt, még egy darab számot nem hallottam, pedig nem egy helyen olvastam már, hogy mekkoraállat. Majd egyszer. Mert az új Frusi mellett nehéz másra figyelni még egy ideig.

Lencse. 2009.01.16. 18:30:36

@atika85: A Crimsont mindenképp pótold majd, számomra a hangulatot és a dramaturgiát tekintve a Mars Volta legkomolyabb előképe. Különösen a Red és In The Wake Of Poseidon lemezeket ajánlom, előbbi Amputechture, utóbbi Frances kedvelőknek. :)

Lencse. 2009.01.16. 18:56:24

A bármikor hallgatható instant slágerektől szépen eljutottunk a Wake Of Poseidonig meg a Cicatrizig. :D

pitemeister 2009.01.20. 11:15:53

top valahány:

Joy Division - Atmosphere
The Smiths - Panic
Neurotic - Break
Portishead - Wandering Star
Quimby - Halleluja
Stereo Mcs - Sofisticated
The Auteurs - Lenny Valentino
The The - Jelous of Youth
Depeche Mode - Waiting for the night
Kispál - Emese
Stone Temple Pilots - Andy Warhol
Queen - under Pressure
U2 - The Wanderer
Cocteau Twins - kiválasztahatlan egy nóta
James - Sit Down (koncert verzió)
Yazoo - Don't go
Faith No more - Midlife Crisis

..ecet.. kifogyhatatlan.

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2009.01.28. 12:16:20

most épp:
a cure boys don't cry lemeze, meg még egy pár a régebbiek közül
buzzcocks - ever fallin' in love
tom waits - jockey full of bourbon, little drop of poison, ice cream man
seasons in the sun (ez még gyerekkorból) hát ez megvan pár verzióban, még a nirvanától is :) de a westlife-osat nem szeretem...
tényleg fiúbandás poszt is lesz? ;) ezt csak úgy zárójelben...
shantel - bucovina
puf - legelő
kiscsillag - hű, de sötét, kockacukor, menetszél, van-e szándék, ha én lennék
leningrad, gogol bordello, russkaja
beautiful south
manu chao
doors
puppini sisters

hát ilyenek... elég vegyes lett :)

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.01.28. 21:06:29

@az elátkozott fagylaltos: igény van rá? van gondolatom, de nyilván kevésbé vagyok érdekelt, de a 90-es évek zenéi közt tegnap az East 17 nagy-nagy mosolyokat csalt az arcomra.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása