Bebukottak 1984-ben (18+)

Bebukottak 1984-ben (18+)

2009.01.22. | mnmnbkhj

Valakinek a blogjában olvastam a Bebukottak című filmről és a hozzá linkelt beharangozó nagyon felkeltette az érdeklődésemet, így gondoltam beszerzem és megnéznem. A nemzetközi díj jó előjel volt, de ekkora élményre nem számítottam. Hogy milyen típusúval lettem gazdagabb, ne kérdezd. Maga a téma negatív és szomorú, de az, hogy egyáltalán a magyar börtönvilágba a film révén beléphetünk, az már pozitív. Még pozitívabb, hogy csak a film révén, és nem a valóságban.

Ahogy az ajánló is írja, a film nem a miértet kutatja, hanem a hogyan továbbot. Hogyan? Sehogyan. Legalábbis, ha a mai fiatalok közül, az igazi kemény nagymenőket bevágnák Tökölre, tököm rá, hogy magukba fordítanák egy nap után a kést, azaz befalcolnának (lásd: Szleng blog). Na, jó nem feltétlen, mert azóta eltelt 25 év és biztos emberségesebbek lettek a viszonyok.

De, ami akkor és ott volt az embert próbáló. Mi lett egyesekből a bent eltöltött évek után? Megváltozik a világnézet? Az esetleges gyilkosság, amiért odakerültek mennyiben értékelődik át? Volt, aki mosolyogva mesélt erről, volt, aki elfogadta, hogy így kell lennie; de az alkohol, a nehéz családi háttér mindenhol az első helyen szerepelt az okok rangsorában.

Mellesleg nem csodálom, hogy az 1983-84-ben készült film tiltólistán volt idehaza. A Kádár-rendszer újabb hibái kerültek volna napvilágra, ha a tekercs a mozikba jut: a fiatalkorúak börtönében nagykorú csak a hamis tanúzás miatt van, azaz, hogy falazzon az őrnek, hogy igen is jogos volt a kiadós verés a fogolynak, akit aztán a kórházi részlegre tesznek minimum 2 hétig, amíg az utolsó seb is beheged, nehogy a többiek kérdezősködni kezdjenek. A gúzsba kötve, meztelenül az 1x1 méteres cellában eltöltött idő az őr szerint papíron 2 óra, nyugtatóinjekcióval, a valóságban egy éjszaka is lehet, ordibálva, éberen.

A megjelenő homoszexualitásról eltérőek a vélemények: van, aki képes ellenállni, van, aki nem – de esküszik, csak kétszer baszta seggbe a körlet köcsögét. Persze, itt is a nyers fizikai erő dominál, az húzza a rövidebbet, aki gyengébb. Izé, azt húzzák meg, aki rövidebb.

Márpedig olyanból kevés akad, hisz napi 500 fekvőtámasz, felülés mindenkit megerősít a börtönben töltött 10-20 év alatt. Ha pedig végleg nem bírná az ember, akkor ott a lehetőség lenyelni a borotvapengét (azaz „nyelni”), s ha túléli, mehet az orvoshoz, ahol, ha jók a kapcsolatai, bizalmasabb viszonyba kerülhet az ápolónővel, akin cirka a fél börtön ment még csak végig „5 ruppóért”. Ám, rosszabb esetben is „úri” ellátás a jutalom: egész napos fekvés, ágyba kaja miegymás, miközben a társaiddal az udvaron helyben futást végeztetnek, már-már marhacsordaként: ha szabadságvágyóan az égboltot hasító vadászrepülőre nézel, azonnal rád ordítanak.

Szóval kedves kortársak, mielőtt leütnétek jó apátokat, anyátokat, tanárotokat, egy percig gondoljatok a fentebb írtakra, illetve a lentebb látottakra, hiszen a lelkiismereti szenvedések mellé, komoly fizikaiak is járhatnak, ha sittre vágnak benneteket.

Részlet a filmből (18+):

További részletek:

Forrás: erosnegyes

36 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr64894009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar-magyar szótár 2009.01.22. 10:21:38

A gyerekeim [tanítványaim] Tökölt továbbképzőnek nevezték. "Mea? Micc továbbkípzísre, hee?" Ha más nem, széparcú fiúból júlia lett. A csíkoskatonáknál rögtön gumikorszakba számított, ha valaki már Tökölön előképzésben részesült.
Katonatársam szintén a tököli továbbképzőben tanulta meg, milyen színű drótokat kell összekötögélni a Skoda 105 ellopásához. Minden okés volt az állomási nagykanyarig. Azt ugyanis nem tudta bevenni, mert a kormány kezelése nem volt a leckében.
Egyébként a népszótár egy torz változatot rögzített. Rendesen: falcolás. (olv itt a szlengszótárban)

h1j4ck3r 2009.01.22. 10:23:06

Tényleg kemény alkotás. Megnézéséhez ajánlott némi gyomor...

hallohallo · http://britesite.blogspot.com/ 2009.01.22. 10:32:50

csak egy megjegyzés: amit homoszexualitásnak nevezel, az valójában nemi erőszak.
semmi köze a szexualitáshoz, pont ugyanúgy, mint bármelyik erőszakos nemi aktusnak, sokkal inkább a hatalomhoz, erőszakhoz.

szvbrk 2009.01.22. 10:43:16

Interstellar Overdrive, ahogy nezem piratebayen eppen kedvezmenyes kiarusitas van belole, igaz harom 'vevore' csak egy 'elado', szoval lehet eltart egy darabig a 'kiszallitas'
dvdn meg gondolom nyilvan sehol nemaruljak

nyekk 2009.01.22. 10:56:37

Hogy mik voltak abban a csúnya, ronda véres Kádár rendszerben. Most!?:Most aztán móka kacagás verti fel a komor falak csendjét. Demokrácia van, jogok, stb...stb.. Jó hát felakasztják Tökölön a fiatalkorú elítéltek a halálra csicskáztatás köcsögölés után a társukat, amit a nyomozás el akar kenni, öngyilkosságnak is minősít, és csak a véletlenül derül ki, hogy mégsem az volt. A zöme ki sem derül.Szóval tényleg szuper ami most van. De hát ott a nagy emberi jogi, demokrata példaképünk, az USA, ahonnan tanulhatunk, és átvehetjük a módszereket. Persze állítólag ott jogalap nélkül tartják fogva a fogjokat Guantanamón, náci haláltáborokat megszégyenítő módon bánnak velük (Mint Izrael a palesztínokkal) de hát állítólag ők terroristák (ha nem akkor tévedtünk), és egyébként is jobban jártak mint azok a civilek, asszonyok, gyerekek, akiket lebombáztak. Na!

gibson 2009.01.22. 11:11:41

Legendás film. Én 10-11 éves lehettem, amikor először adták a Duna Tv-n, pár évvel a rendszerváltás után. Elég megrázó volt, főleg az itt is látható első 10 perc.
Nemrég volt egy doku valamelyik (nem kereskedelmi) csatornán a tököli börtönről napjainkban, az akasztásos (ön-)gyilkosság kapcsán. Annyira sok minden nem változott azóta.
Csak színes volt a film, és voltak benne mobiltelefonok. Ennyi. (És, miután dokumentumfilm, nyilván nem mutattak benne csicskáztatást meg seggbekúrást, de ettől még könnyű volt odaképzelni).

loláb 2009.01.22. 11:22:29

Elég megdöbbentő alkotás, láttam pár éve. Ha valakit érdekel a téma, olvassa el Moldova: Szabadíts meg a gonosztól című könyvét. Illetve a Bün szagában is van egy fejezet a kor BV-jéről. Az sem semmi.

Vöröshigany 2009.01.22. 11:23:41

sajnos tapasztalatból tudom, hogy a helyzet azóta sem sokat változott Tökölön, sőt, valamilyen szinten rosszabb is lett :((.

ZetoR 2009.01.22. 11:29:16

van pár közéleti személyiség akit be kéne küldeni ide, hogy a srácok kicsit megdolgozzák...

genghis 2009.01.22. 11:30:49

Kolok koromban lattam az itt is linkelt reszletet-engem akkor annyira lesokkolt hogy talan ennek is koszonhetoen meg az adocsalast sem igen kockaztatom meg.:)
Viszont azota sem tudtam meg hogy mibol van a reszlet-mostanaig-es ezzel kapcsolatban az lenne a kerdesem:
hol lehet ezt megnezni/megszerezni?
A torrentelesert csak nem vagnak kozejuk...:D

Bojtár (törölt) · http://bojtarok.blog.hu/ 2009.01.22. 11:34:32

@Interstellar Overdrive: "Az Interneten" fent van. De senki sem szeretnék jogellenes cselekményre buzdítani.

Dávid Gábor 2009.01.22. 11:45:07

Egy fiatalkori félresiklás miatt nekem is volt alkalmam megtapasztalni még anno Tökölt, "bebukottként". Utólag azt gondolom, hogy csak részben igaz, hogy minden a nyers erőre épül. Sok múlik az intelligencián is, persze nem közvetlenül, inkább bizonyos képességek útján (ilyen például a helyzetfelismerés, az alkalmazkodás, a kommunikáció, de ez mind-mind intelligencia kérdése). A megaláztatásokból természetesen majdnem mindenkinek kijár, ezt lehetetlen elkerülni, kikerülni, de aki jól csinálja, a idővel változtathat a helyzetén.

genghis 2009.01.22. 12:09:06


Erdekes egybeeses, hogy eppen tegnap lattam egy filmet a netgeo-n ausztrallia legkemenyebb bortonerol es ami bennem egybol felotlott (osszehasonlithatatlanul jobb korulmenyek mint itt barhol) hogy vajon meg igy is hogy ennyire humanitarianusan allnak a kerdeshez van- esely valodi rehabilitaciora-ezek utan?

Sztem egy ilyen borton csak allatot nevel az emberbol, eselytelenne teve hogy valaha is a normalis tarsadalom reszel legyen...

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.01.22. 12:23:16

erosnegyes // "Szóval kedves kortársak, mielőtt leütnétek jó apátokat,..."
Csak jelezném, hogy nem mindegy milyen közegből kerülsz ide. A többség, aki itt köt ki, már otthon megkapja a hasonló szocializációt. A bentlét csupán helyszínváltás és új emberek.
Neked vagy nekem falcolás, tuti.
Ennyit a büntetés arányosságáról.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.01.22. 12:37:11

Nekem "szerencsére" csak kint volt alkalmam találkozni lakókkal még 15 évvel ezelőtt, akkor hangzott el a talány, hogy "olyan szip vagy nemtom megeverjelek vagy megebasszalak", amire azóta is röhögve emlékszem vissza, akkor is röhögtem, csak nem látszott a fogam a vértől. Végül a két opció közül az előbbi lett belőle, a másikat meg elnapoltuk egy "ha Tökölön leszel megbaszlak" voucherrel, de végül nem sikerült beváltanom mert PONT nem jártam arra azóta se.

Ennek ellenére a hasonló időből származó Sean Penn film tanulságát évek óta hordozom, és bevonulás előtt nem árt átolvasni az ide vonatkozó szakirodalmat, hogy milyen nehéz tárgyakat tudsz zokniba tenni, mielőtt belépnél a cellába. Tuti rádbasznak még fél évet az első verekedésért, de fogadom megéri kicsit erőszakosabbnak lenni a későbbi testi épségért. Pszichikailag meg szerintem én pl. attól hogy másokat verek el ugyanúgy tönkremennék mint attól ha engem.

A faszom tudja mi megy ott, a verés, vér meg fogelvesztés úgyis tuti, de ha közben másik 3 is kórházba megy akkor legalább legközelebb már nincs annyira kedvük hozzá, választanak könnyebbet. Viszont állhatsz át a geciskedők közé másokat verni, különben elfelejtik 1 hónap alatt és kezdődik az egész elölről. Ilyen témában, azaz hogy ha akarod, ha nem, oldalt kell választani, jó volt a tavalyi Elítélt (? - Felon) című film, igaz nem a hazai állapotokról.

Bár a filmből én inkább a tiszteletre méltó Lóbaszó úrra hasonlítok, és intelligenciában sincs hiány, mégis inkább próbálnám ki magam a normandiai partraszállásnál, mint itt. Ott jobbak az esélyek.

A Sean Penn film: Nehézfiúk, 1983
www.port.hu/nehezfiuk_bad_boys/pls/fi/films.film_page?i_film_id=32621&i_city_id=3372&i_county_id=-1&i_where=2&i_topic_id=2

Btw a film dvd-ripként szerepel az interneten, gondolom csak azért, mert valaki átvette VHS-ről DVD-re, és azt lerippelték. De nézhető.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.01.22. 12:40:37

Mennyire geci szar URL-ek vannak már a port.hu-n te jó ég, le kéne őket söpörni a piacvezető pocícióról és átvenni a HATALMAT, utána pedig az egész világ felett! De komolyan, ránézhetnének már a körmükre, a használtauto.hu is tök jól megemberelte magát és csinált permalinkeket. City_id bazmeg, micsoda useless baromság. Country_id... Hát Nepálban vagyok, hol lennék!

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.01.22. 12:43:54

@magyar-magyar szótár: először én is a szlengblogban keresgéltem, ha küldenél ide kapcsolódó 1-2 URL-t, akár Szlengből, akár dudenbuchból, szívesebben tenném be a cikkbe!

Bocimaster 2009.01.22. 12:45:29

Ezt nekünk középiskolában levetítették osztályfőnöki órán. Talán 3. osztályban.

mama ottmarad 2009.01.22. 12:45:42

"Oan szíp vagy, nem tudom meg-e verjelek, vagy meg-e basszalak?" - mondta a Tököl-viselt, a napbarnított 14 éves ifjúnak egy fonyódi estén a diákszálló előtt. A nyomaték kedvéért beküldött egy gyomrost, majd magához vette a zsebpénzt és az edzőcipőt. Ott és akkor beérte ennyivel. Bárkivel előfordulhat.
A filmet láttam annak idején, azóta is forog a gyomrom, és igyekszem mindenkit arra inteni, éljen úgy, hogy csak oda ne kerüljön. Azt hiszem, a felnőttek börtöne is kemény, de a fiatalok mindig kegyetlenebbek.

Vince 2009.01.22. 13:26:01

Az a srác, aki arról beszélt, hogy bevédi azt, akiről látja, hogy mindjárt maga ellen fordítja a kést, mert inkább a halál, minthogy AZT csinálja, de azokat nem, akik már első nap esküdöznek, hogy mindent megcsinálnak a kozma utcai börtönben (Bp, X. ker) ül. Van róla friss kép, voltunk fotózni decemberben bentlakókat. Ezt a dokufilmet stílusosan előtte néztem meg, úgyhogy még jó, hogy adtak pánikgombot meg be van kamerázva az egész, rezegtem volna végig :) Simán felügyelet nélkül hagytak az őrök minket velük, persze csak azért, mert van ott fegyelem. Már egy hangos szóért is kiadós fegyelmezésben részesül a fogvatartott.

Karlitosz 2009.01.22. 13:26:05

egyszer engem is megtámadtak a lakótelepen ilyen tökölről jöött barnák, jól összevertek de aztán vettem egy gázpityut, egyesével levadásztam őket nem részletezem mit kaptak, de utána átmentek az utca túloldalára amikor megláttak. erőt kell mutatni különben végünk.

$Norbert$ · http://www.marketing112.hu 2009.01.22. 13:27:19

Moldova: Szabadíts meg a gonosztól kb. 5x elolvastam. Támogatom a javaslatot, a mű próbálja (persze nem lehet) visszaadni, hogy milyen élet van bent. Egy film az meg csak film. NatGeo tényleg jó, de az meg amerika, ne keverjük ide.

Dallas 2009.01.22. 13:48:02

Ez egy kőkemény film volt, ifjúkoromban láttam és teljesen la voltam/vagyok döbbenve, hogy ilyesmi megtörténhetett/történhet. Teljesen letaglózott.

norbeurg 2009.01.22. 14:38:01

Nem tudná megírni vki, hogy honnan lehet beszerezni vagy letölteni a filmet?
Előre is köszi!

genghis 2009.01.22. 15:37:27

@norbeurg:
Miota ide irtam en is az igenyemet azota meg is hozta a "postas" ,egyenesen a kalozobolbol rendeltem meg. ;)

cu2 · http://zandagort.hu/ 2009.01.22. 19:39:53

Féloff: A falcol és a farcol egyaránt szleng. Mióta van annak "kanonizált" és torz változata?? :-) A Népszótár forrása ezügyben az "A mai magyar börtönszleng és szótára" című TDK-dolgozat volt, ami egy elég alapos gyűjtés.

mnmnbkhj 2009.01.22. 20:42:53

Örülök, hogy ilyen nagy érdeklődést váltott ki a poszt. Amint látom a vélemények egy síkon mozognak, egyszer, "csak úgy" jó lenne talákozni egy ilyen vérbeli tökölivel, lehet utána nem lenne ekkora a pofám.

potter 2009.01.23. 07:04:41

Tisztán emlékszem erre a jelenetre, mélyen megmaradt bennem. Éjszaka adták a Duna TV-n sok-sok éve, és utána nyugtalanul aludtam, nagyon.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.01.23. 09:03:49

letöltöttem, megnéztem, most próbálok magamhoz térni.

nem mintha bármi is újdonság lenne.. mindenki tudja, mi megy odabent.. de azért ezt így látni.. kemény.

b4ndee · http://mosltyharmless.blogspot.com 2009.01.29. 16:49:35

@erosnegyes:
én "vérbeli" tököli vagyok, csak más színű ruhában, és valamivel jobban felszerelve tengetem a napjaim az intézet falain belül ;)
a magyar büntetés-végrehajtásról meg se dokumentumfilmből, se egyéb másmien médiából ne akarjatok tájékozódni. csavarodik jópárat minden mire onnan eljut a köznéphez..


ez a bunyó pedig már '84-ben is megrendezett volt.

mnmnbkhj 2009.01.29. 17:19:55

na látjátok, ezért jó ez a blog!
felszólalt egy volt rab és egy őr is -ha az vagy bandi- :)
van értelme, nem is kevés.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása