Gyerekdobosok

Gyerekdobosok

Mindig is utáltam, amikor 3-8 éves gyerekekből modellt csinálnak a szüleik, elkezdik őket sminkelni és benevezik őket mindenféle szépségversenyre, meg ruhakatalógusba. Ezeket a szülőket - akik saját kis silány életüket, illetve az abban meg nem valósított dolgokat próbálják a gyerekre erőltetni - vizes tornacipővel verném el.

Ugyanakkor mi van akkor, ha a nagyszobában felállított dobszerkó mögé bemászik a cumis lurkó és elkezdi verni a tamokat, majd egyre hitelesebb groove-okkal veteti észre magát, a végén pedig 3 évesen gügyögve követeli a fatertől, hogy tegye be az Earth, Wind & Fire-t (öjszvindefája), mert ő arra most dobolni akar.

Az alábbiakban olyan videókat mutatok, ahol a dobszerkó mögül ki sem látszó gyerekek elképesztő tehetségről tesznek tanúbizonyságot.

Első versenyzőnk, Tony Royster Jr. az alábbi videón 12 éves, éppen a Modern Drummer fesztiválon "oktat", ahová azóta is rendszeren meghívják. Itt már kvázi "idős" ahhoz képest, hogy 3 évesen kezdett dobolni, azóta felcseperedett, jelenleg Jay Z dobosa, de az En Vogue és Mary J. Blige turnécsapatának is a tagja volt. Jelenleg 23 éves, nem fejlődött sokat, nem hiszem, hogy volt neki hova. Ez kifejezetten frusztráló lehet neki.
Hivatalos oldala: http://www.tonyroysterjr.com

Jacob Armen - gondolom két kaki és cumiztatás között - 18 hónaposan ült először a dobok mögé. Az anyatejen kívül jazz zenész faterja (Albert Armen) révén szívta magába a zenét és az ütemet. Számomra érthetetlen módon 3 évesen már egy latin ütős legendával - bizonyos  Poncho Sanchezzel - jammelgetett Los Angelesben, melyet még a rádió is közvetített. Turnézott édesapjával is, de ha megnézitek az alábbi videót, ahol 7 éves, akkor a honlapján lévő "érett" Jacob már el sem kápráztat. (Amúgy dehogynem.)
Hivatalos oldala: http://www.jacobarmen.com

Utolsó bemutatásra kerülő kiskölök Julian Pavone. Bár semmi köze Rita Pavone-hoz, az ő teljesítménye már kicsit bulvárosabb, őt már több fórumon el akarják adni a "the world's youngest drummer" címszó alatt, ráadásul a Modern Drummer fesztivál helyett a szülők Oprah showjába nyomták be. A fenti középső csoportosokat szerintem nem közelíti meg, bár tanulságos a videó, melyen hanyag cumizgatással és a pergőre feltett lábbal jelzi szüleinek, hogy semmi kedve szunyálni. Bármennyire is túlzásnak érzem a személyi kultuszát (festménykiállítás róla?), 4 éves kora ellenére rendesen virgázik.
Hivatalos oldala: http://www.littledrummerbaby.com


[Természetesen, ha van házivideótok a lurkóitokról e témában, szívesen vesszük a kommentek között!]

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr42928273

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Giovanni Gatto · http://dobklinika.blog.hu 2009.02.09. 13:08:03

Kösz, hogy foglalkoztál a témával.
Én mondjuk nem merem bevállalni az anyuka/apuka édeskicsi 5 éves kisfiát/kislányát.

katácska! · https://www.facebook.com/kata365 2009.02.09. 18:34:16

Itthoni vonatkozásban, Csepregi Éva fia is dobol, méghozzá azt mondják elég jól. Bár ő már annyira nem kicsi, 16 éves, de 8-9 évesen kezdett dobolni. Olvastam vhol.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.02.09. 18:51:09

@katatones: hát igen...Gerendás Péter és asszem Lajcsi kölke is dobol... de azt gondolom nem a fenti srácokhoz mérhető szinten.

Egyszer a Gödörben az oszloptól nem láttam, hogy egy jazz trióban ki dobol, mondtam magamban, felállok, megnézem már ki ez, aztán láttam, hogy egy kb. 8 éves srác az....

GregJazz · http://gregjazz.blog.hu 2009.02.11. 22:03:52

A portugál Tito Pascoal idén lesz 15 éves. Dobolni 6 esztendős korában kezdetz és azóta olyan hírességekkel futott össze, mint Vinnie Colaiuta vagy William Kennedy.

Videók:

www.youtube.com/watch?v=aWyxyJJdUKM
www.youtube.com/watch?v=zrc33xEu-Ns

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása