Szágáboná kundzsáni vená

Szágáboná kundzsáni vená

2009.02.24. | Horváth Oszkár

A Laid Back formációról lesz szó, de nem leszek olyan kegyes, hogy már most eláruljam, mit jelent a cím. Ez a dán banda háromszor okozott igazi örömet, és jól elosztották az életemben, nehogy nagyon összesűrűsödjön. A laid-back, azaz "hátradőlős" kifejezés olyan nélkülözhetetlen a nyugalom, a chillout érzés és a relaxáció körülírására, hogy a nyugis downtempo zene definíciója sem tudott meglenni nélküle.

Van egy gomb az autómban, amit ha megnyomok, egyből elkezdenek szólni azok a zenék, amiket szájrángás, veszettség, dugóban kialakuló idegbaj, és általánosan szar napok kezelésére állítottam össze. 30-40 szám lehet a listán, a Laid Back közte van, ha ez másnak nem is jelent semmit, részemről az egyik legrangosabb elismerés.

Sunshine reggae (1982): jócskán a videókorszak előtt történt, sőt, talán a videót is később forgatták hozzá, ezért nem tudom eldönteni, viccnek szánták-e. A korai John Cusack filmek pojácáinak frizurájával, és a főiskolás Chandler és Ross feltűrt ujjú nyári zakóiban koktélozó két dán úrtól elég bizarr reggae-t hallgatni, ez a felvétel azonban a Családi kazetták cikkben is említett komoly befolyással volt zenei ízlésemre, és arra, hogy ép ésszel el tudjam viselni az életet.

A szövegről: mosolyogj, ne aggódj, ne kapkodj, ne szívd mellre. A szöveg miatt nem aggódtak, nem kapkodtak, de mi fogadjuk meg. Azt állítják, az az üzenetük, hogy engedjük a pozitív energiákat előre a pénztárnál, és menjünk utánuk. (Let the good vibes get a lot stronger.) Teljesen adom.

White horse (1983): ha előfordult már veletek, hogy csak úgy bekapcsolva felejtettétek a Fashion TV-t, akkor ezzel találkozhattatok 2006-ban, mert az egyik magukat hirdető szpot állandó aláfestő zenéje volt. A Fashion TV-vel nem tudom, most mi a helyzet, de olyan jó zenék mentek rajta, hogy néha azon gondolkodtam, ha kiraknák egy FM frekvenciára, tuti azt hallgatnám rádióként. A Wonderland Avenue repült rá a lehetőségre, hogy a már akkor is 23 éves számot kicsit felturbózza. Teljesen jogosan. Na de a feldolgozás szerint ez valami nagyon dögös house dolog, éppen ezért sokkoló, hogy az eredeti szinte hangra ugyanaz az az eltolt, feltűnően húzós minimál dallamocska. Amikor nem éppen hátradőltek Laid Backék, akkor lehet, hogy időutaztak.

A szövegről: nagyon fontos útbaigazítást ad az élethez, azaz, hogy ha lovagolni akarsz, akkor ne a fehér lovon, hanem a fehér pónin lovagolj! Ezt kiegészíti egy jobban hasznosítható bölcsességgel: ha gazdag akarsz lenni, kurválkodnod kell, te kurva. És tényleg.

Bakerman (1989): és megérkeztünk ahhoz a számhoz, ami végérvényesen aláhúzza és jogossá teszi a zenekar névválasztását. A közhiedelemmel ellentétben a pékek nem hajnalban mennek dolgozni, hanem még előző este. Úgyhogy ezt mi is eltévesztettük, amikor bulik után 4:30-kor azt firtattuk az első metrózóknál, hogy ők pékek-e, vagy mi más okból metrózgatnak vasárnap ilyenkor.

Ha viszont jártál hétköznap 4-5 körül az utcán, amikor még a korán kelők sem indultak el, de már kellemes péksütemény illat csapja meg az orrodat, akkor össze tudod kötni a nyugalommal ezt az éjszakai munkát, és az illatot. Semmi nem múlik 10 percen, a pirosnál nem látod a tükörben a 4 sávban rádinduló autók hadát, nem kell senkit kikerülnöd, a világ összes útja a tiéd, és a város fényei is viszont szeretnek, hiszen alig van ott más, akit szerethetnének. A számban ezen kívül még egy hálókocsis vonat halad el, tehát még azok is alszanak, akik olyan aktívak, hogy éppen utaznak, nemhogy bárki más. Kicsit másképp éli meg, de olyan nyugalmat sugároz ez a hangulat, mint amikor Tom Cruise a Vanilla sky-ban az üres Times Square-en áll.

A szövegről: vissza a gyökerekhez, 82-es üzenet újra a hangszóróból - lassíts le, nyugodj meg, már késő aggódni, akkor meg minek. És a klasszikus "szágáboná kundzsáni vená", amin 20 évig gondolkodtunk, hogy vajon mit mond ott, míg ki nem derült, hogy pontosan EZT mondja, jól értettük. Akár sagabona kunjani wena akár sagabona kurjarni wayna szerepel a szövegben, a jelentése mindenképpen "Helló! Hogy vagy?", a nyelv vitatott, a legtöbbek szerint szuahéli, a majdnem olyan sokak szerint pedig zulu. Talán a péknek köszön oda a szerző, mert egyedül ő fér bele ebbe a nyugodt képbe, talán egész Afrikának, mintha azt mondaná Hello Africa, tell me how you doin'.

39 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr41962004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chakabelus 2009.02.24. 08:37:43

Amennyire a szánsájn regit rühellem, annyira szeretem a békörment.
Utóbbi tényleg a kocsiba való!!!

Kazimír 2009.02.24. 09:26:06

@chakabelus:

Csatlakozom. A Sunshine reggae-t egyáltalán nem komálom, de a pékes szám a mai napig az egyik nagy kedvenc.

johevi 2009.02.24. 09:48:55

A maguk korában ( 80's ) egyéniségek voltak na. Amolyan színes szargolyók a fostengerben :-))) Volt még 2 slágarlistás számuk az Elevator boy, és a High Society girl.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.02.24. 09:49:28

gimigimi gimi dzsasztö lillszmájl

űberklassz


és szakmailag is kiváló, a hangszerelés pl. csillagos ötös

johevi 2009.02.24. 09:56:14

Szerettem őket. Van egy két 80-as banda, aki akkor tudott valami ujat belevinni abba a nagy ujhullám dologba. Pl Talk Talk: zseniális, megnemértett banda, akinek az lett a veszte, hogy zenéjük messze megelőzte a hallgatóság felkészültségét és az adott kort.

rettentó 2009.02.24. 09:57:13

Mint már korábbi kommentemben tán említettem, 1990-ben megérkezet a Music TV, számos, számomra addig tök ismeretlen előadóval, mint az Aerosmith. A Laid Backért nagy rockerként nem voltam oda akkor, bár ma már értékelem. Az én tudatalattimban a cikk címében szereplő szövegrészlet orosz nyelvtudásomnak köszönhetően "zenebona v televizije" néven dekódolódott (aminek ugye legalább volt értelme :-)).
A Sunshine Reggae egy esős délutánon nagy vígasztalást jelentett számomra, amikor meghallottam a rádióban, ugyanis aznap meghúztak a vezetési vizsgán, és tudtam, hogy még meg fognak. De azóta meglett a jogsi. A Laid Backnek volt igaza. Komolyan.
Amúgy nem tudtam, hogy az ő számuk, azt hittem abszolút tradicionális reggae (persze a lazább, nem politikus fajtából).
Kösz a posztot, bele fogom ásni magam az életműbe.

johevi 2009.02.24. 10:02:27

Ezeket a 80-as évekbeli zenei pilléreket még ma is el lehet néha kapni: The Mission A38-on volt, Sisters of Mercy A38-on lesz ( megyek ) Gibson Brothers ( Latin negyed című számuk nagyon ott volt ) valami klubban lépett fel decemberben, és megyek Ultravoxra Londonba.

rettentó 2009.02.24. 10:03:59

És ez a honlap... no comment :-)
www.laidback.dk/

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.02.24. 10:08:55

@rettentó: csatlakozom, nekem is "zenebona" és valamilyen "come Johnny Wayne(r)"-ként tudtam érzékelni. Angol nyelvterületen ez "suck a boner"-ként vonult be a köztudat egy szeletébe, melyből a boner jelentése, hogy ha nem volna világos: faszállás.

A Sunshine reggae nem járt ilyen jól, ott a "let the good vibes"-t egyszerűen úgy énekeltük a 80-as években, hogy "geci gúdbáj"!

A fenti három számnak olyan szinten semmi köze egymáshoz, hogy akár három különböző néven is kijöhettek volna vele.

Még van egy érdekesség, tavaly utánanéztünk, ki énekel a Bakermanben, mert meg voltunk győződve róla, hogy Tina Turner. De nem, Hanne Boel nevű dán énekesnőről van szó. Lájk disz: www.hanneboel.dk/

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.02.24. 10:12:19

@rettentó: váááá! Ez a honlap megy ahhoz a gagyihoz, aminek magukat is gondolom aposztrofálják (hiába szeretem, azért ez nem egy roots reggae). Az inkább a baj vele, hogy ez a Paintbrush retró a 90-es évek elejét meg a Win3.1-et hozza vissza, és nem a 80-asokat.

Megnéztem, hogy vajon ezt az unokaöccsük csinálta-e aki most tanulgatja a Flasht, vagy ez egy koncepció, és szándékos gagyi. És utóbbi! A készítő cég elég látványos honlapja (bár sztem nem ilyen egy jó weboldal, de látványos és szép): in2media.com/

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.02.24. 10:25:49

A Bakerman a legnyugtatóbb zene amit ismerek.

Mostanában többet kéne hallgatnom... :/

Kepkocka · http://zenelokepkockak.blog.hu 2009.02.24. 10:30:57

..és azt se felejtsük el, hogy a Bakerman ejtőernyős klipjét Lars von Triernek köszönhetjük.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.02.24. 10:38:41

De melegsüti a klipp is, nem is emlékeztem rá már. :)

Már maguk az ejtőernyős mutatványok sem semmi szintűek.

Hang Ember 2009.02.24. 10:38:44

Lehet, hogy röhögni fogtok, de tényleg szoktam vezetni két említett muzsikára.
rettentóhoz hasonlóan a zenei ízlésem sokat változott, bár a rockerségem alapvetően megmaradt, most már simán megfér a cd-n a Sepultura, vagy az AC/DC mellett akár Lionel Ritchie, Bruce Springsteen vagy a Depeche Mode is. Az ember hm... kinőve a kamaszkorból megtanulja értékelni a Laid Back féle zenéket. Sőt nálam az Inner Circle "a lala lala lonn-lonn li lonn-lonn khámón" Sweat-ja az egyik favorit vezetés közben, a másik meg Afric Simone Haffanana-ja (Buni bununadi, haffanana, amara kukarella-shalalala..)

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.02.24. 10:39:46

Bakerman videoclip
director: Lars von Trier
hoppá:)

magyar-magyar szótár 2009.02.24. 10:43:16

A videókorszakot Frank Zappa & 'Mothers' nyitotta meg az Uncle Sam vidijóval 1968/69-ben, nagyon fajin, jó étvágyat. A YT-n fent vannak részletei, pl a KingKong Variations is. Jimi Hendrix-nek is volt videoklipje. Persze ezek czombos 75kg-s stúdióvideók voltak, de a FZ video korszakos, mondhatni a videózás Josquin des Prez-je volt FZ. (Már reklámstúdiós korában ; a Village of Sun hősidején)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.02.24. 10:45:18

@hang ember: hehe, azt hiszem, a tegnapi cikkből a Haffananát kihagytuk:
b-oldal.blog.hu/2009/02/23/top5_kimegyek_a_tancterrol_ha_meghallom_evor

Inner Circle mellé jelölném még a UB40 - Kingston townt. Nem tudom, ezeket minek kéne nevezni, reggae-pop talán? De királyságok, egy Barrington Levy, Max Romeo vagy hamiskás Black Harmony után ha betolják, engem az kevésbé zavar, mint egy szórakozóhelyen felcsendülő I will survive.

magyar-magyar szótár 2009.02.24. 10:48:38

Kieg -persze videókészülék nem volt még a Village -korszakban, csak a képivilág hozzá.

Más: Dugóban araszolós idegbaj ellen az EstFM 2000-2001-ben reggelente egy betépős latino-anglo-americano vegyesnyelvű begyorsulós számot nyomatott, amiből kb a refrénben a marihuana szót lehetett nagyjából kivenni.
Erre vadászom hat éve. (Az NDK turmixgép ajtaja már megvan)
Nem tudja valaki a címét? Két szóból áll a zk neve, talán nagy Tö az egyik kezdőbetű..
Nagyon jó Dr Alban sikerszáma lefelezett sebességgel, mindenkinek ajánlom, döbbenetes.
2 kazettám volt ős-Danóbioszrággyós felvételekkel, amikor még Buza Sándor bejátszott o'anokat, hogy pl Cream s utána Ziggy Stardust

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.02.24. 10:49:42

@magyar-magyar szótár: videó korszak alatt azt értem, amikor apáink kimentek "müntyenbe" és hoztak itthonra VHS-t. Valaki más ezután pár évvel azt, amikor itthon is lehetett nézni MTV-t. De mondasz valamit, attól még hogy mi maximum a Zenebutikban láttuk, lehetett klipje a Sunshine reggaenek akár 82-ben, hiszen a Thriller album is 82-es, és klip hozzá gondolom 83 eleje. Hm.

@A Hannibal Lektűr-attitűd: van egy hosszabb verzió fent a YouTube-on az ejtőernyős klipből, aminek az első 50 másodpercén nincs zene, az egész pedig 5:00: www.youtube.com/watch?v=-JAFppD_cGY

vasziljevics 2009.02.24. 10:52:52

az ejtőernyős klippet asszem 1 db ugrásból forgatták. riszpekt.

aki dugóban ül, az meg hallgasson dire straits-t. vagy kraftwerk-et..

johevi 2009.02.24. 10:56:32

@vasziljevics:
Gondolom nem bízták a véletlenre, az ejtőernyőzés egyhibapontos sport :-))))

SPS 2009.02.24. 12:25:57

de hogy innen kelljen megtudnom, hogy lesz Sisters of Mercy koncert az A38-on, az külön bájos :D

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.02.24. 13:26:43

@Kepkocka: Lars von Tier-t köszönöm, mondani is akartam! Bravó!

BLUNTSIDE 2009.02.24. 16:38:08

lehet hülyeség de én úgy tudom a "ride the white horse" egy angol szlengszó a heroin/kokain használatra, javítsatok ki ha nem....

mbenedek 2009.02.24. 17:53:10

"Googling makes me think it is Zulu and should be: "Sawubona. Kunjani wena?"
Sawubona seems to mean "Hello" when addressing one person. Sanibonani or sanibona for plural.
Kunjani seems to mean "How are you?" singular. Ninjani for plural.
Wena seems to mean "you."

www.newt.clara.co.uk/isizulu/sawubona.htm
www.eshowe.com/article/articlestatic/56/1/13/""

altero 2009.02.24. 18:57:08

A Haffanana az egy emberiség elleni bűntett. Én sem értem hogy hagyhattam ki a tegnapi kommentemből.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.02.24. 19:10:59

@altero: én meg a cikkemből! köszönöm, hogy előkerült muhhá

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.02.24. 20:35:05

@mbenedek: Nami ngikhona! (Néma n!) :)) Az mbenedek elején is néma az m, azt írja a kis szótár :D

magyar-magyar szótár 2009.02.25. 11:36:11

@nosferato: Az zsibbasztotta le a reveláció erejével egyszer a gégémet, amikor a Woodstock filmben megláttam a vízmosás szélén osonó hippiket félgallonos pille[PE]palackokkal. Ha meg az ember öregkorára már annyira szenilis lesz, hogy még Updike Nyúlcipőjét is képes elolvasni, arra dübörög rá, hogy hozzánk most kopognak be azok a fajinságok, amik ámerikában 1961-ben. (Nők a volánnál... ablakos számlaboríték.. light prostitúció, amikor a nő nem kéri a pénzt.. de illik otthagyni.. ) Arról nem is beszélve, mire dübörög rá az ember kazettásmagnó témában:
Ősamerikai magnókazetta 1958-ból: www.blujay.com/1/314/2705836_s1_i1.jpg
(a Philips -féle compact valamivel későbbi, ezt kb 1985-ig gyártották, US Pat.)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.02.25. 12:19:33

@magyar-magyar szótár: tényleg, az Amerikai vakációban a lambériázott oldalú kombi autóban is ilyeneket hallgatnak, és van egy érzésem, hogy az óvadék ügyintézőnek ilyesmin vannak Motown felvételei a Jackie Brownban. Szerintünk csak: kártridzs.

camparisoda 2009.02.25. 18:05:21

:)))) pár éve vezettem ilyen autót Miamiban :)))
Lomha, kényelmes és nagy, és a rádiója ilyen zenékre volt állítva. (Gondolom, ismerősöm hátsó ülésen utazó örökmozgó ikerpalántái miatt.)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.02.26. 00:34:22

@nosferato: kifelejtettem a szövegből egy darabot. Tehát a let the good vibes get a lot stronger "magyarul": geci gudbáj, gidörán zsonglőr, geci gudbáj.

Zsonglőr!!! :))

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.02.26. 09:31:18

@BLUNTSIDE: DE! Először a white pony-ra kerestem rá, ami egy Deftones album, felületes voltam, lejjebb írja a Wikipedia oldal, hogy kokainról van szó, más forrásból pedig úgy tűnik, a white horse a "nagytesó", azaz a heroin.

Tehát a dal jelentése: ha szét akarod csapni magad, ne heroinozz, hanem kokainozz! Hát ez a népnevelés és ifjúságvédelem egy egyedi hozzáállás szerinti megvalósítása, de első lépésnek nem rossz.

Az Urban Dictionary első magyarázata pont ezt hozza fel példának. A második fogalmatlan, ő a white horse-re is kokaint ír, azt szerintem ignoráljuk. Nem mintha én nem kevertem volna össze a kettőt, de legalább nem egy harlemi bérházban, maszkban, meztelenül. :)

www.urbandictionary.com/define.php?term=the%20white%20horse

Köszi, abszolút új info!!

Dester 2011.12.27. 10:16:28

Hm. Ezek szerint csak nekem nem tetszik a White horse? Nekem az nem tetszik, a másik kettő igen. És még egy favorit a Laid Backtől: Maybe I'm Crazy. Imádom, főleg a refrént.

www.youtube.com/watch?v=ePzPe9rslmA

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása