Zenei arculat - TOP5 nem eredeti szignál

Zenei arculat - TOP5 nem eredeti szignál

2009.10.13. | Horváth Oszkár

Legfőképpen rádiós, televíziós reklámokhoz köthető a zenei arculat használata: ezzel a reklámot a rádióban háttérben hallgató, vagy a reklám alatt a szobából szélvész sebességével kislisszoló tévénéző megfogható. Ha az érzékelés és az észlelés között reked a hallgató részéről a dallam, akkor tudat alatt sikerülhet kommunikálni vele. Néhány reklámban már az első másodpercben tudjuk, melyik márkáról lesz szó, mert állandó zenével dolgoznak. Néhány esetében pedig - felismerve, hogy a jó zene segít azonosulni a termékkel - már sikeres zenét használnak, minden szpotban mást, ellenben a reklám végén elhangzik egy 2-3 másodperces szignál, amiről akkor is felfogjuk, hogy melyik céghez tartozott a reklám, ha oda sem figyeltünk.

Utóbbiból szerintem például nagyon sikeres a T-csoport kis prüntyögése, ami összetéveszthetetlen, és ki nem hagynák. Az is előfordulhat, hogy saját számot íratnak a reklámhoz (lásd Jamie Winchester és Hrutka Róbert telitalálat alkotását a Pannon reklámhoz, amin talán azóta is lavírozik a duó, vagy a Nescafé nagysikerű Open up című dalát). Ezt aztán a telefonos call centerekben is a nem rövid várakozási idő alatt is ezerszer végighallgathatunk (for English speaking menu, please press 9...). A zenéhez köthető talán az is, amikor a speaker hangja is az arculathoz tartozik, lásd a T-csoport esetében Galamb, vagy a TV2 állandó hangja, Bognár Tamás.

Kaptam már néhány reklámzenei felkérést, főleg elektronikus vonalon, de kétlem, hogy megvonla a receptem, hogy akár fentiek (és pláne lentiek) ismeretében is ennyire maradandót alkossak. Ez persze senkit ne tartson vissza, engem sem tart.

A legnagyobb powerkedés azonban, ha ismert, vagy ismerhető zenei műhöz, zeneszerzőhöz kötődik a szignál, amiről legtöbb esetben fogalmunk sincsen, hiszen kevesen guríthattunk volna sikeresen Czigány György KI NYER MA - Játék és muzsika tíz percben című műsorban, ahol két lábon járó lexikonok hűséges Kossuth Rádió hallgatóként gyakorlatilag oldalszámig bezárólag mindent elmondtak egy-egy rövid komolyzenei részletről, beleértve a szerző ételallergiáit.

A létező klasszikus zenei mű felhasználása ingyen varázslat, hiszen egyszer már bejött, 75 év elteltével viszont a szerző örököseit nem illeti meg jogdíj. Nem úgy az arra épülő új mű szerzőjét, hacsak le nem mondott a hozzá kapcsolódó vagyoni jogairól a hirdető javára. Máskülönben elég szép summát kaphat érte, hiszen az erre költő cégek hirdetései a legnézettebb műsorsávokban kerülnek elénk, ami nem különbözik attól, mintha a rádióban lejátszották volna a számát, vagy fellépett volna egy koncert erejéig a Sziget nagyszínpadon egy másfélórás műsorral.

Összekukáztam néhány jó példát olyan szignálokra, zenei arculati elemekre, amiket mindenki ismer, de talán mégsem ismer eléggé.

TOP5 nem eredeti szignál:

5. Gatorade
Az egyik ok, amiért leélném az életemet egy csellós nővel, Johann Sebastian Bach (1685-1750). Csellószvitjeit 1717 és 1723 között vette fel a csillaghegyi Tom-tom Stúdióban. Gatorade-et csak kiemelt ünnepeken, valamint curling és amerikai foci edzései után fogyasztott.

4. MÁV
Nemzeti vasúttársaságunk 1972-ben írt ki pályázatot a szignálra. Hamstertől tudjuk, hogy a zene Székely Tamásnak tulajdonítható. A MÁV akkori rádió- és elektronikai részlegének vezetőjének, ez az egyetlen zeneműve, amely 1974 óta, azaz 35 éve folyamatosan hallható. Ráadásul alattomosan eljut mindenhová, hiszen minél messzebb laksz a nagyvárosoktól, annál jobban ismered. Kérdés marad számomra, hogy miért tudtuk úgy évekig, hogy a szerző Petrovits Emil.

3. Bajnokok Ligája (1:25-től)
George Frideric Händel (1685-1759) szintén betalált a hálóba Koronázási zsoltárával. II. György angol király 1727-es, és a futballcsapatok évenkénti megkoronázásához írt szerzeménye a tévében évek óta hallható egyik legfelemelőbb dallam. A szöveg nagyon találó: halleluja, ámen, halleluja, ámen.

2. Stella Artois (0:50-nél)
Na ez saját felfedezés :) Annyira szép eredetiben, hogy elsírod magad. Giuseppe Fortunino Francesco Verdi 1813-1901 között írt reklámzenéket, de csak ez az egy jött be neki :) A La forza del destinot (a Végzet hatalmát) 1862-ben mutatták be először Szentpéterváron.

1. Nokia (0:15-nél)
Francisco de Asís Tárrega y Eixea (de la Colonilla y Azavedo, drága kuzinom), 1852-1909 közt élt spanyol zeneszerző és gitáros Gran Vals (nyilván: nagy keringő) című műve alapján. Volt olyan reklámszpotja a cégnek, amelyben a mű hosszabb részletét felhasználták. Vállalkozom arra az alaptalan találgatásra, hogy ebből a számból még a Beatles, Jacko és Elvis slágereinél is többet adtak el.

Fentiek mellett a Baley's Offenbachba tenyerelt bele, az Onedin család Hacsaturjánnal vállvetve szelte a habokat (ez milyen modoros mondatrész), a Lexus egyáltalán nem tévedett Prokofjevvel, az IBM-nél Für Elise, egyikük sem tévedett.

Reset gomb: újévi koncert | Diótörő

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr41444070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hegyi 2009.10.13. 09:31:03

Egy zenemű hány hangtól számít önálló alkotásnak.
Ha véletlen ugyan azt a három hangot rakom egymásután amit már valaki megtett egy hosszabb számban akkor az már szerzői jog sértés?

herrbert74 2009.10.13. 09:36:47

Minek írsz ilyeneket, ha azt sem tudod, hogy a Sors ereje az A végzet hatalma?

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2009.10.13. 10:00:17

"Hamstertől tudjuk"
Ez nagyon megtisztelő, de miért is? :)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.10.13. 10:06:44

@herrbert74: hogy kijavíthass. Am. Plussz nekem angolul van meg, úgyhogy tényleg nem tudom, olaszul viszont ennél is kevesebben értenek. Bocs, hogy lefordítottam BAZMEG. Szerintem nagyon jó, hogy írok ilyenekről. És ez mennyivel többet számít egy pozitív ember véleménye.

Imiface · http://zenezenezene.blog.hu/ 2009.10.13. 10:29:37

A Malév szignálja is ideillik, nem? Azt ha jól tudom, Presser írta.

Cactus71 2009.10.13. 11:00:10

@Hegyi:
hét, egymást követő, azonos hang.

Steve 2009.10.13. 11:00:56

Engem nagyon érdekelne a régi telesport szignál az a pergő jazzzongorás. Már több tippet hallottam de egyik sem volt igaz.

mohopasi 2009.10.13. 11:04:39

A zenei lopásról nekem mindig Szakcsi-Lakatos mondása jut eszembe. Uraim! 12 hang van' Már mindent megírtunk, mindent eljétszottunk. Egyébként úgy tudom szerzői jog alá nem esnek a klasszikus zenék (a pontos szabályt nem ismerem, de a szerző halála után X évvel), reklámzenénél, főcímnél pedig valami fél vagy 1 percet hallottam valamikor, bár ez lehet, hogy hülyeség.

szinkrobi · http://iszdb.hu 2009.10.13. 11:12:48

Bocsi, de a tv2-nek nem Kautzky Armand a hangja (Ő a Sláger Rádióé), hanem Bognár Tamás.

Mitya Ivanov 2009.10.13. 11:20:59

a stella artois Verdi zene a bertolli olivaolaj reklám ialatt is hallható. Közben azt mondják hogy csáó mamma. vagy valami ilyesmi. De még utánanézek

nix 2009.10.13. 11:49:54

@nosferato: a "BAZMEG"-et ugye úgy érted, hogy "köszönöm, javítottam!"? (persze, tudom, leszarod, ne olvassuk, ha nem tetszik, stb)

FeroxX 2009.10.13. 12:03:08

régi híradó szigno is baromi jó volt ! ^^ 'la baletta' by presser !

Penya666 2009.10.13. 12:03:36

@Imiface:
Jaja azt o irta. Ki is figuraztak erte Vogaek anno.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.10.13. 12:13:44

@nix: amúgy köszönöm, javítottam, jó, hogy így pontos lett. De ez a hozzáállás nem tetszik, mi az, hogy minek írok ilyeneket... örülni kell, hogy egyáltalán szóba kerül. Illetve azt "sem" tudom, csodálatos, sugárzó ellenszenv. Erre nem vagyok vevő. Minden javításra vevő vagyok, de míg Szinkrobiétól jól érzem magam, ez olyan, mintha szarral dobálna azért, mert nekem orosz előadótól angol kiadványon van meg ez a lemez. Persze igényes, nem mondom. A javításra javítással reagálok, a buziskodásra meg picsába elküldéssel, miután utóbbi megspórolható. Vagy ha rokona az eredeti fordító, akkor tényleg bocs, nem akartam a lelkébe gázolni.

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2009.10.13. 20:27:20

@nosferato: Az általad linkelt Végzet hatalma-nyitány első 3 taktusa Darth Vader szignálja.

A Stella Artois meg óriási. És tényleg az! Nagyon durva :)

Fejlődő Szervezet 2009.10.14. 18:52:18

A Johnny Walker zenéje meg asszem Queen - Innuendo. Na az is zsíroskenyér.

s_timcsi · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.10.15. 14:35:02

Igen, ez a Nokia szignál nagyon beletrafált a dolgokba!

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása