Tánctippek Szilveszterre

Tánctippek Szilveszterre

2009.12.31. | Horváth Oszkár

Úgy ahogy van utálom a szilveszteri kötelező bulizást és jópofiskodást, ellenben jó apropó, hogy megemlékezzek a leghosszabb ideig folyamatosan, (amerikai) országos televízióban futó műsorról: a Soul Trainről. Olyannyira rekorder ebben a tekintetben a program, hogy 1971 és 2006 közötti 35 éves fennállását csak 2016-ban döntheti meg az Entertainment Tonight, vagy ha az nem élne meg 36 évadot, akkor 2017-ben a Szerencsekerék (természetesen nem a Klaussmann Viktor és Gajdos Tamás féle).

A Soul Train a soul zene, a disco és a rythm & blues műfajoknak szentelt tévéműsor, nem igazán tudom, hogy mihez hasonlítsam, ha sorolom a hazai rokon műsorokat, egyre jobban röhögök: Táncdalfesztivál, Popdaráló, Tátika, Kifutó, Ász, Úgy táncolnék veled...

A műsorvezető Don Cornelius mindenképpen Rózsa Gyuri előtt úszott jég- és úttörőként, minden adásban más olyan zakó, amivel ha ma bárhova bemész, és nem dobnak ki, tuti ingyen pia reggelig. A csávó ugyanabba a varázserejű csodaszeres üstbe esett bele gyerekkorában, mint Samuel L. Jackson és Cordazar Calvin 'Snoop Dogg' Broadus.

A 70-es évekbeli diszkókirályság, és az abban legitimált látensbuziskodás, illetve a szívük mélyén tök vegytiszta meleg ámde mégis maszkulin szerepbe kényszerült fiatal férfiak számára kínált gőz kiengedés Everestje a műsor állandó blokkja, a Line Dance, azaz a sortánc... ha úgy tetszik, amolyan Bújj-bújj zöldág Magamutogató Edition. Ebből válogattam egy keveset:

Két dolog világos a látottakból. Az egyik, hogy a "ne haragudj, nem ismerkedem, csak táncolni jöttem le" 40 évvel ezelőtt még a férfiak szövege volt. A másik, hogy a Deee-Lite-nak nem kellett 1990-ben heteket ülni a klipjük kivitelezése és a részletek fölött.

A műsorban egyébként állandó táncosok dolgoztak, és innen nyert később nagyobb ismertséget többek közt Carmen Electra és MC Hammer is (nem ugyanabban a kategóriában :)). A 80-as években már mai szemmel kommercionálisabb tévéshow küllemet öltött a műsor, szemben a korábbi egykamerás alacsony költségvetéssel, és így már más a fekvése. Miután a sorozat 2006-ig folyamatosan üzemelt, később fellépett itt Kurtis Blow (1980), Will Smith (1991), a Black Eyed Peas (2006), és valószínűleg mindenki, aki a hip-hop, r&b és soul világban komolyan akarta venni magát az elmúlt 30 évben. Ajánlom a műsor youtube csatornáját közel 60 videóval, és ajánlom, hogy legyen boldog új évetek! Mindenkinek sok jót 2010-ben, és Euróban. Én újévi fogadalomként megfogadom, hogy többet nem fogadok. Mert aki fogad, az veszít. És én nyerni szeretek.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr141628696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. No 2009.12.31. 09:45:01

Mintha kicsit alulreprezentáltak lennének a fehérek a műsorban :-)

Amphiprion Ocellaris · http://bohochal.tumblr.com/ 2009.12.31. 10:14:20

Na menj a picsába Böcök! Ezen beszarok...

Toymao 2009.12.31. 10:48:59

Utálni fogtok a szőrszálhasogatásért, de egy apróság: a Soul Train hatalmas rekordja csak az egyből szindikátusi sugárzású programokra igaz, ami networkon ment ott az abszolút rekorder a Guiding Light című szappanopera, ami 1937-2009 között összesen 72 évig ment (15 rádió, 57 tévé), ami valószínűleg örök rekord marad.

Amúgy zseniális ez az egész 70es évek diszkó kultúra. :)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.12.31. 11:04:04

@Toymao: a szindikátusi sugárzást összefoglalhatnád, hogy mi, mert a szindikátusról annyit tudok, hogy Giovanni Gatto az elnöke és Fritz Teufel az alelnöke. Ez annyit tesz, hogy a helyi tévék x órában vmi nagyobb csatorna műsorát sugározzák licencdíjért? Vagy több csatorna dobott össze a (szindikált) műsorra, és utána mindegyik sugározta is?

Taylor Family is sokáig ment... a Kossuthon :) 57 tévé :)) Asszem nálunk mostanában lesz annyi magyar nyelvű összesen.

white_widow · http://bunti.blog.hu 2009.12.31. 12:42:28

Követ a nyakába és a folyóba vele.
Az árváknak egy nyalóka, persze fejenként!

Én is sírok, jó poszt!
Elkapjuk őket Noszi!

Toymao 2010.01.04. 07:38:23

@nosferato: igen, az az egyik értelme a szindikátusnak :D

alapvetően a network sugárzás az az, hogy amerikában sok-sok helyi tévé van, ami valamelyik networkkel áll szerződésben (affiliate) (ABC, CBs, Fox, NBC) és az ő műsorukat adja, miközben van néhány órányi helyi program is. A network sorozatok (a legtöbb ilyen pl. House, Lost, 24) maga a network rendeli meg és mindehol ugyanakkor megy.

A szindikátusi sugárzás az az, hogy a gáyrtó cég közvetlenül a helyi csatornáknak adja el a programot, akik akkor és úgy adják ahogy akarják, nincs benne a network egyáltalán. (ez netwokrös sorozatokkal általában 100 rész után, vagy ha már végük történik meg).

Röviden ennyi.

Persze, teszem hozzá, hogy Fritz Teufel csórikám nem sokáig volt a szindikátus alelnöke, bár tervekkel jött, nem kellett Mr. Gattonak mennie őhozzá egy új, éééérdekes ötlettel. :D

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.01.04. 09:20:44

@Toymao: köszi! És hol kell dolgozni, hogy ezeket tudni kelljen? Mert az érdekelhet :) Folyamatosan azon gondolkodom, hogy itthon hátha mégis van erre példa... pl. körzeti csatornák híradói anno az m1-en. Eleve valamilyen körzeti csatornát kellett volna nézzek, hogy tudjak erre példát, de pl. ha a NapTV adását eladták máshová is, az lehet ilyen, vagy mondjuk bármilyen amerikai sorozat, ami itthon 1-nél több csatornán lement, vagy megy párhuzamosan (HBO+TV2, AXN+Viasat, stb.)

Mocskos rohadt jó lehet amerikában tévézni, vagy azzal foglalkozni. Nincs olyan, hogy 100-ból 1 csatornán ne menjen épp egy Cheers vagy I love Lucy. Legjobb meló az lehet, hogy konkurens csatornákat kell nézni egész nap, és műsorszerkesztési szempontból jegyzeteket írni. Annál már csak queenslandi szigetgondnoknak jobb lenni ( www.islandreefjob.com/ )

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása