Világpremier: HAJÓ, azaz nosferato első videoklipje

Világpremier: HAJÓ, azaz nosferato első videoklipje

2010.01.13. | odeenHD

Szeptember vége lehetett, amikor Nosferato barátommal éjszakába nyúlóan beszélgettük arról, hogy mit is lehetne csinálni a b-oldal feltuningolására. Elég hamar kitaláltuk ezt a saját klipgyártós őrületet (b-oldal.tv, ha valakinek nem esne le). Az tök jó, mondta, mert én is csinálgatok zenéket, úgyhogy akkor majd nekem is összerittyentünk egyet. Nosferato zenei megnyilvánulása nem ért meglepetésként, 15 éve ismerem. Akkoriban Horváth Oszkárként (ahogy anyakönyvezték), később Nosferatóként, Camilóként, majd most újabban HAJÓ zenekar művésznéven alkot, többnyire elektronikus opusokat.

Ahogy a számítógépes zeneszerzés fejlődött, úgy tartotta ő is az iramot a kor elvárásaival. Ha most megnézhetném, milyen szoftverekkel dolgozott 1993-ban, biztos dőlnék a röhögéstől....

Szóval hölgyeim és uraim, ki kell mondjam, Nosferato (azaz a HAJÓ zenekar) személyében egy valódi modern zeneszerzőt tisztelhetünk. Nem azért mondom, mert ő itt a góré a blogban, hanem tényleg.

Amikor elkezdtük válogatni a temérdek saját zenéje közül azt, amelyik a leginkább klipre kívánkozik megütötte a fülemet ez a dal. A címe "Másképp nem megy". Stílusilag nem is tudnám behatárolni, elsőre az jutna eszembe, hogy elektronik-melankolik. Nem egy tipikus elektronikus zene, de mégis az. Érdekes hangzással bír, a refrént pedig - az amúgy instrumentális számban - maga, a nemrég megboldgult Szakácsi Sándor szavalja, akivel kapcsolatban egy ideig hittünk benne, hogy tovább hallhatjuk a hangját.

Nosferato teljesen rá volt kattanva a tilt-shift technikára. Ez egy olyan filmes ábrázolás, ahol felülnézetből látszanak, többnyire járművek. Ezek felgyorsítva és speciálisan defókuszálva makett hatást keltenek. Ezt előszeretettel alkalmaztuk a klipben, mivel ő volt a megrendelő... és hát nekem is tetszett. De azért azt ajánlottam neki, hogy csajok is legyenek benne. Olyanok, akik szépek...

Így lett ez a kis klip, Nosferato első klipje (hurrá, hurrá), amit alább megtekinthettek. És az előadó neve mégegyszer: HAJÓ zenekar (ha jó, ha nem jó!)

Nem bírja a géped a HD videót? Kapcsold ki a HD-t, vagy nézd meg a klipet a YouTube-on »

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr311663212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

raoul_duke 2010.01.13. 09:57:10

Tanár. Ez a tilt-shift (új szó, ma tanultam) különösen fasza pl. a vonatoknál. A végére rakott ajánló is állat :D.

OFF: most láttam egy könyvet (Médium Hang Esztétika a címe). Ismeri valaki? Érdemes megvenni?

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.01.13. 11:41:32

Én majdnem teljesen hülye vagyok a fotózáshoz, a tilt-shift tavaly novemberben a Hét bloggerében jött szóba:
ahetbloggere.blog.hu/2008/11/03/minden_munkam_egyben_a_hobbim_is

Hírbehozó linkelte be Keith Loutit vimeo oldalát - vimeo.com/keithloutit - és azóta akarok ilyet, sőt, akarok majd MÉG, mert nagyon jó. Kár, hogy Pétefy Bori is akart, így annyira nem újdonság a dolog. Majd ha találunk hozzá a vonatoknál jobb témát, van egy listám, hogy mit kellene lefilmezni.

A könyv címében a szavak éntőlem bármilyen sorrendben lehetnének, ugyanazt jelentené, viszont nem tudok róla semmit mondani.

raoul_duke 2010.01.13. 12:02:35

@nosferato: olyat írtak le a könyvről, hogy
"az első magyar, szakmai igényű munka, amely az elektronikus zene történeti és elméleti aspektusain felül annak kulturális, technikai és nem utolsó sorban a vonatkozó terület formakultúrájára gyakorolt hatásait is szemügyre veszi olvasmányos, számos területet lefedő szövegek segítségével"

A klipet meg direkt úgy néztem, hogy nem olvastam el előtte a cikket, és azon borultam, hogy mennyire élethű terepasztalt szereztetek :D.

nagyM · http://nagym.blog.hu 2010.01.13. 12:10:23

Az a '93-as progi Fasttrecker vagy Impulsetracker?

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.01.13. 12:28:41

Fú a Dürer kert a facebookon jelölt vmi könyvet ami magyarul megjelent, magyar szerző részvételével összefoglalü az elektronikus zenéről, hogy ez-e az, azt nem tudom. Jaja, debizony, ez ugyanaz:
www.facebook.com/oszkarsag?ref=profile#/group.php?gid=237463548050&ref=mf
Vagy: www.mediumhang.com - persze ebből nem derül ki, hogy ismerősök szerint jó-e...

Áj lájk klip nézés előbb, és utána olvasás. Mint a Dalai lámás köremailekben, hogy előbb a csatolt fájlt nézd meg aztán görgess lejjebb... :D

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.01.13. 12:30:21

@nagyM: előtte modeditet használtam de az tényleg vállalhatatlan. Ez ScreamTracker, utána volt FastTracker de nem igazán szerettem + utána már midi. Impulse-t nem használtam soha :) A screamtrackerből maradtak fenn .st3 végződésű zenefájlok, a fasttrackerből meg .ft2 ;)

raoul_duke 2010.01.13. 12:35:18

Igen, a mediumhang.com-ot néztem, de ott gondolom nem írnak olyat, hogy "ez szar, ne vegyétek" :). A borítója tetszik, az alapján meg is kéne venni.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.01.13. 12:53:05

@raoul_duke: á á á á nem, egyből így kell a honlapon, ha könyvet adsz ki. "Vedd meg! A barátaidnak tetszik!" :)) Mint Wágner B. György könyvében a "Vegyen hűtőt, 10% kedvezmény! Vegyen kettőt, az már összesen 20!" vagy vmi ilyesmi (Sarah bugyiban című remekmű.)

nagyM · http://nagym.blog.hu 2010.01.13. 13:10:44

Azaz, screamtrecker, nem ugrott be a harmadik csoda neve. Én Impulse-oztam évekig, aztán jött a win 95, meg a rebirth, meg mittomén mi.... de esküszöm király volt ez a patternes szerkesztés, szinte mindent meg lehetett vele csinálni :)

Egyébként a Fogarasi (Yonderboi) is Fasttreckerrel írta meg anno a Doors átiratot (Pink Solidism), ami aztán meghozta hírnevet.

Flankerr 2010.01.13. 13:51:04

Egész kellemes a zene, és jó a klip is.. a végén meg a B-oldal ajánló egyenesen zseniális..:D

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.01.13. 15:04:00

@Flankerr: kösziköszi :)
@nagyM: én soha nem mertem vett (felismerhető) mintákat használni, szöveget se, pláne zeneit. Most már úgy vagyok vele, hogy lesz ami lesz, SŐT, odamegyek és elkérem a sávokat, ha tetszik, mert azért egyszemélyes hadseregként más anyag beépítése nélkül csak meghatározott stílusokban lehet jót alkotni.

Bootsie is tracker szerű programban írja a zenéket Mac-en, koncerten persze Abletonban játssza le. Én azért annyira nem élveztem anno, hogy minden hangerőváltást, panorámát, portamentot kézzel kell leírni, ha több szólamot akarok egy hangszerből, akkor össze-vissza ugrándozni sávokon... az első MIDI billentyűzetnek is használható szinti megváltás volt.

megott 2010.01.13. 15:37:38

1995 - 2001-ig trackereztem, szigoruan Fast Trackerrel, imadtam, igaz mai szemmel nagyon babras melo volt, plane mikor a fazistolasokkal jatszadozva tudtal szelesebb sztereo kepet csinalni, vagy flange es panning parancsokkal al 3D-s effekteket.
Jomagam is zenelek a mai napig de szigoruan hobbi szinten, igaz azota ragadt ram egy kis zeneelmelet no meg nemi (jazz és klasszikus)gitartudas.
Nosferato:Gratula a klipphez, a zene szerzett egy par ertekes percet szamomra, na meg adott egy par uj otletet, persze zeneileg :)

Ernoke 2010.01.13. 15:42:40

dejó! érjek már haza.:)

@nosferato: "én soha nem mertem vett (felismerhető) mintákat használni, szöveget se, pláne zeneit."
miért? ha odaírod pontosan, h honnan vetted, akkor nem lehet semmi baj belőle úgyse. ha pedig valakitől kérsz sávot, ha normális az illető, még örülni is fog, h beindította a fantáziádat a zenéje. én szinte csak így bírok bármit csinálni, csak sajnos az 500 ötletemből, h honnan akarnék hangmintát (50-es 60-as évek amerikai kísértetfilmjei, régi és újabb horrorok stb), 498 biztos megoldhatatlan, többek között azért, mert csomó filmnél le van tiltva a youtube letöltés, meg ilyenek. (sajnos még mindig primitíven tudok csak mindent csinálni, eszközhiányos vagyok!)

Ernoke 2010.01.13. 18:17:50

a hajók baromi jól néznek ki ezzel a tilt-shift nevű dologgal (a vonatok is, de nekem a hajók a kedvenceim), de a lányokat nem tudom hova tenni benne, mondjuk valószínűleg nem is nekem kell tetszeniük.:) az ajánló meg nagyon állat!

mama ottmarad 2010.01.14. 08:00:58

Gratulálok, gyerekek! Óriási a világpremier! Jó a zene, isteni a film, nagyon jól szórakoztam, a csattanó is váratlan volt. :)))
Nagyon sokat dolgoztatok, csak így tovább.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.01.14. 12:07:18

@Ernoke: kőkemény, horrorból mintázás :) Mondjuk a myspace oldaladon érezni is, 1-2 nagyon durva lelassított beszéd. Nem merném egyedül sötétben hallgatni :D

@mama ottmarad: köszönjük!! :-) A csattanó is köszöni!

Spoiler3.

Ernoke 2010.01.14. 15:41:07

@nosferato: egyrészt horror-rajongó vagyok, másrészt nem vagyok olyan kreatív, h hangminta-alap nélkül jelentősen beinduljon a fantáziám. meg szeretek vagdosni és nyújtogatni.:) pl

www.youtube.com/watch?v=h_nLiys-TqY

mondjuk egy ilyen hosszú beszédet pontosan és normálisan megvágni is órákig tart, úgyh a messengers c. horrorral való szórakozásra még gyűjtöm az erőt:D

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.01.15. 00:07:37

@Ernoke: egyik Family Guy vagy South Park epizódban volt egy kis horror tribute és belerajzolták ezt a nőt + hangutánzás! Fetrengtem. Kicsit Máté Kriszta. Kötéllel kihúzás is benne volt meg minden.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.01.18. 02:27:44

Nem a videoklipemhez tartozik, de ma 11-kor megjelenik az a mix, amit Sitgan 3 másodperces inudge.net -en készített zenéjéből csináltam:
b-oldal.blog.hu/2010/01/18/a_legdedosabb_zeneprogram_evor
Egy vérgagyi videoillusztrációt csináltam hozzá, jó szórakozást!

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.01.18. 09:57:01

Másolom rettentó kommentjét a b-oldal.hu-ról:

január 18, 2010 at 09:15
"A zene nem az én műfajom. Ettől eltekintve egész jó, bár kicsit túl sok az ismétlés, és kérdés, hogy klip nélkül is ennyire érdekes-e. A klip viszont elsőrangú."

KÖSZI! OdeenHD örülni fog! Én a zenét elmarasztaló kommenteket mind adom, teljesen egyetértek. Ez egy ilyen stílus, hogy sokáig nem történik benne semmi, és ennek ellenére is egy éneket elbírna, csak az már nagyobb felelősség, valaki más szabadidejét is felhasználni az alkotáshoz, akkor kötelező "vinni valamire" a produkcióval. A fő szempont, hogy el lehessen aludni erre a zenére, és ebben benne van annak a kockázata, hogy unalom jön le, nem nyugalom. Dettó:
soundcloud.com/nosferato/snow-falls-on-notes

Van 2 számom, amitől amúgy bármilyen napszakban is hallgatom, elalszom 1 percen belül. De pont ezt szeretem bennük :)

rettentó 2010.01.18. 12:58:10

@nosferato: Köszönöm és bocs, mostanában lustaságból csak annyit írok. hogy b- és már kattintok is.

krumplibogár 2010.05.18. 15:51:15

Én szeretnék egy olyan klipet amiben két fiú úsztatja a gumikacsáját a fürdőkádban, persze külön külön, a kamerák a gumikacsákra, majd egy-egy bevágásban a Dunában úszkáló, élő madarakra fókuszálnának. Közben mutatnának egy női kezet (pár részletet a nőből) aki a kacsákat eteti vágyakozva a fiúk? után. Pár madárházas, állatkerti jelenet és beficcenne. A végén a fiúk egymásra találnának, vad csókolózás meg a többi. De a legeslegvégén (eltérően ettől a kliptől) megmutatnám a kacsákat etető nőt is, aki nem egy nő, hanem személyesen Elton John. Gondolom a némi kis változtatásoktól eltekintve ugyan úgy megnyerné minden férfi tetszését. Mert hát a csattanó az csattanó maradna. Persze így már semmi esélyem. :)
Egyébként jó lett a klip, tetszik.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.05.18. 18:49:23

@krumplibogár: George Michael - Outside klipet lehet erre előhúzni hirtelen :) Utána ugyanez mehet emberrel, csellóval és tehénnel, de azt meg a Eurythmics csinálta meg! Köszi :D

krumplibogár 2010.05.18. 19:49:24

@nosferato: Pont ezt írtam le ma, hogy minden amit kitalálok már létezik. Régen sokkal könnyebb volt feltalálni. Akkor még nem volt ennyi homoszexuális, videoklip és a kettő együtt, az a legveszélyesebb. Irigy vagyok és kétségbeesett. Ha leszbikus lennék, legalább szerepelhetnék egy hasonlóan csúcs videoklipben, de így semmi esélyem a modern világ elvárásainak megfelelni. :D

krumplibogár 2010.05.18. 20:42:57

Jah és a nap híre: Edvin Marton segítségével 2012-ben Budapesten kerül megrendezésre a melegek "olimpiája".

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.05.22. 23:42:10

@krumplibogár: hogy segít? Bezárkózik a benzinkút vécéjébe?

krumplibogár 2010.05.26. 23:34:46

@nosferato: Kis késéssel: Kár, hogy nem húzta le magát. Egyébként nem tudom, csak elkaptam ezt a fél mondatot az rtl vagy tv2 valamelyik nívósabb műsorából, amikor bementem a nappaliba. :) Egyébként a B-oldalnak lehet zenét ajánlani, vagy mondjuk feltetetni? :)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.05.27. 12:35:01

@krumplibogár: ajánlani youtube link formájában lehet :) Feltenni meg vendégposzt formájában, ha van hozzáfűznivalód a zenéhez, vagy pozitív kritikád, akkor szerintem várjuk szeretettel e-mailben. Ha nem Edvin Marton :D

krumplibogár 2010.05.29. 16:11:53

@nosferato: Akkó én most szeretnék egy ilyet ajánlani: www.youtube.com/watch?v=aUz3fLncTTs
Aktuális. :)

Hal Stanton 2011.01.10. 19:19:23

Gecinagy a végén a sztárblokk.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása