Bonobo - Black Sands

Bonobo - Black Sands

2010.04.07. | B-vendégszerző

Már hónapok óta vágytam valami új zenére, valami frissre. Valamire, amitől libabőrös leszek, és mindenkire rá akarom majd sózni, hogy "ezt meg kell hallgatnod!!!" Már az összes általam elérhető trip-hop, lounge, és hasonló műfajú válogatást beszereztem, és végighallgattam, hátha valami újba botlok, de semmi olyannal nem talákoztam, amit már ne hallgattam volna rongyosra.

...majd egy januári napon a legnagyobb zenei szerelmem, Bonobo kiposztolta facebook-ra új albumának beharangozó számát. Eyesdown. Erre volt szükségem. Hetekig csak ezt hallgattam. Egy alig több, mint 2 perces számot pörgettem a lejátszómon folyamatosan, és magam sem hittem el, de képtelenség volt megunni. Úgy vártam az album megjelenését, mint a megváltást, és ez a héten el is jött. Szinte biztos, hogy sokan nem értenek velem egyet, de meg merem kockáztatni, hogy az év albumát sikerült összehoznia Simon Green-nek, annak ellenére is, hogy még igencsak az év elején járunk.

Ha be kellene sorolni valahová, azt mondanám, downtempo, és trip-hop, de sokak szerint hangzásvilága messze túlmutat a fixált zenei stílusokon. Szerzeményeiben leginkább keveredést hallhatunk, downtempo, dub, és funk, némi népzenei elemmel, legyen az szitár, vagy a Black Sands-ben domináló hegedű. Igazi nyugalmat árasztó zene, rengeteg ütemmel. Amivel a legjobban jellemezték: "Mintha Amon Tobin fölött kisütött volna a Nap".

Ez a srác egy igazi istenadta tehetség. A 90-es évek végén még csak 19 éves, mikor Brightonba költözik, és a partyk világa miatt otthagyja a festést a zenélésért. 2001-ben jelenik meg az első studióalbuma Animal Magic címmel, még a Tru Thoughts kiadónál, majd az album, melyet egymaga hangszerelt, a downtempo úttörőjévé tette, és felhívta magára többek között Mr Scruff figyelmét is, aki gyorsan át is csábította a Ninja Tune-hoz. Itt kiadta újabb albumát, Dial 'M' For Monkey-t, majd 2005-ben az a megtiszteltetés érte, hogy ő készíthette el a Solid Steel sorozat következő remix-albumát. 2007 májusában hozzánk is ellátogatott, és a Merlinben bemutatta Days To Come című alkotását, melyet Gilles Peterson hallgatói az év albumának választottak. A mai napig ostorozom magam, amiért nem tudtam résztvenni a koncerten, és azóta is lesem a koncerthelyszíneit, hátha köztük lesz Budapest, amire talán némi esély is lesz így, hogy megjelent negyedik studió albuma, a várva-várt Black Sands.

Igen magasra tette a lécet ezzel a lemezzel, és képes volt egy olyan anyagot létrehozni, ami újabb meghatározó eleme lesz ennek a rétegnek. Már az album legelső két száma olyan hatással volt rám, hogy legszívesebben zokogtam volna, és feLhívtam volna minden ismerősömet, hogy kötelezően meghallgattassam velük. Rettentő erős érzelmek dominálnak a hangszerelésben, köszönhetően Green zeneszerzői tudásának, és az élőhangszeres zene modern/digitális elemekkel való trükkös keverésének. A hegedűs Prelude/előjáték rögtön elvarázsolja az embert, és ez folytatódik a következő számban, a Kiara-ban, ami kap egy jó mély ütemet, és ez meg is adja a hangulatot az egész albumhoz. Szóval most tessék rákeresni az album első két számára, leülni nyugodtan a fülhallgatóval együtt, és csak hallgatni. ... Ugye megmondtam? :)

Az albumon közreműködik a csodálatos hangú Andreya Triana is, többek közt az album előfutárában, az eyesdown-ban, amit Andreya hangja tesz igazán fantasztikussá. Csak egyetlen rosszat tudnék mondani a számmal kapcsolatban, mégpedig a videót. Az egész egy sámános-erdős, kissé tudatmódosult állapotban lévő látomás, és bár értem én a koncepciót, hogy végre itt a tavasz, és ez a madártollas lányka az előfutár a zenével együtt, de nekem sajnos nem hozza át azokat az érzelmeket, amit a zene adott kép nélkül, még januárban.

A másik totális szerelem a lemezen az 1009. Erről a számról csukott szemmel meg lehet mondani, hogy Bonobo, de amellett annyira angol, hogy egy olyan anglománnak, mint én, csakis gyönyört jelenthet.

Összeségében kötelezővé tenném a terjesztését, hogy mindenkit megfertőzzön a majmok királya.

Írta: Zsüli

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr151888166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bruTe 2010.04.07. 09:41:09

A leírás alapján jónak tűnik. Nekem csak valami azonosítatlan mixem volt tőle eddig, nem is tudtam, hogy ninja tune-os a srác.
Nekem is szükségem van valami újra, szóval köszi az infót. :)

benyomano 2010.04.07. 09:51:26

Zsülinek igaza van. Ezév messze kiemelkedő albuma eddig.

2010.04.07. 10:04:01

a bonobo-é az a zene,amit mindenki hallott már , szeret , sőt, nagy kedvenc, de névről senki nem ismeri.. :-))

ez a csengőhangom tanulsága (recurring eleje)

kösz az infót, már nagyon vártuk..

KMdani 2010.04.07. 10:06:09

bonobo valóban eszméletlen.
Ami ismertebb száma az talán a Scuba, amit a need for speed egyik részébe is betettek kocsizós zenének. www.youtube.com/watch?v=IavzF7KW7Zk

orwo 2010.04.07. 10:16:50

Eddig csak az Eyesdown-t hallottam (meg talán 1x a Keepert), nem mondom, hogy rossz, és bevallom, nem ismerem behatóan Bonobo munkásságát, de korábban egy zseniális, broken beat-szerű, fuvolás trackkel (Pick Up ha jól emléxem) került az érdeklődési körömbe. Na az, akkor és ott (vmikor 2004 környékén) ütött, friss volt, újszerű és lendületes. Ehhez képest ez egy kicsit amolyan "érettebb" munkának tűnik, ami az elektronikus zenében inkább hátrány szokott lenni. A ilyen zenéknek pont a nyers, kicsit éretlen, de bátran kísérletező (itt most nem az experimentalra gondolok) darabjai jelentik a "húzóágazatot", a zenei fejlődés krémjét. Ettől még persze ez is jó zene, nagyon is jó, csak nekem épp a frissesség hiányzik belőle.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.04.07. 10:28:35

Stresszoldó teák mellé adnám csomagban ezt a lemezt.

botfülű 2010.04.07. 10:49:57

Azt hiszem, ez az, ami nálunk igen ritkán fog szólni...

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.04.07. 13:21:43

@chezcecherserge: "mindenki hallott már , szeret , sőt, nagy kedvenc, de névről senki nem ismeri" - TÉNYLEG! Van egy lemezem, néha beteszem, és van rajta 1 szám, amit sokat hallok, és szeretem, sőt, nagy kedvenc, de minden alkalommal rácsodálkozom: "mi?! ez bonobo? hát jó", és abban a pillanatban el is felejtem újra.

Ernoke 2010.04.07. 19:14:18

a zene annyira nem tetszik, de a videó zseniális... halott ember meg blueberry érzés, sámános erdős állatkirályság!:)

Zsüli · http://musiquedujour.blogspot.com/ 2010.05.18. 21:10:27

oppardon... javítanom kell így utólag az írásomon... az a merlin koncert 2007, és május...

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása