Paul Anka a Sportarénában

Paul Anka a Sportarénában

2010.06.05. | B-vendégszerző

Hogyan lehetünk 69 évesen is rocknroll sztárok, avagy mi is kell valójában egy jó koncerthez.

Ismertem Paul Anka számait és azt gondoltam, tudom milyen lesz a koncert, így hatalmas meglepetésként ért, hogy mást kaptam, mint amit vártam. Sokkal jobb volt, mint reméltem.

Paul Anka 1941-ben született, ami azt jelenti, egy hónap múlva tölti be a 69. életévét. 14 évesen már kislemezt adott ki és 16 éves korában megjelent első nagylemeze, mely azonnal sikeres lett, elég ha csak a címadó dal nevét megmondanom és máris mindenki fülében cseng az ismerős dallam: Diana. Ezután sorban következtek a jobbnál jobb számok, melyeket még ma is jó meghallgatni: You Are My Destiny, Lonely Boy, Put Your Head on My Shoulder. Amennyiben csak ezen életművét vesszük alapul már az elég lenne egy kiadós koncerthez, mert eddigi előadói pályája alatt 124 nagylemezt adott ki. Egy kis fejszámolással élve ha ezekből levonjuk a Best of... és Live kiadásokat még mindig 100 feletti saját dalokból álló lemez maradt. Tudni kell még róla, hogy nem csak saját magának írt számokat, hanem olyan híres előadóknak ís mint például Frank Sinatra (a My Way című szám egyhuzamban 122 héten keresztül volt fent a BBC slágerlistáján), Tom Jones és Buddy Holly. A 80-as évek után kis szünet következet és a nagy visszatérés 2005-ben jött el, mikor népszerű rock zenekarok számait dolgozta fel. Hatalmas siker lett mellyel mind régi rajongóit mind a fiatalabb nemzedéket elkápráztatta. Az Its My Life, Eye of The Tiger vagy a Nirvana Smells Like Teen Spirit című száma elképesztően jól hangzott tolmácsolásában és szinte azonnal újra ismertté tette nevét. 2008-as Clasic Song, My Way albumán saját slágereit dolgozta fel és ennek sikere sem maradt el és ekkor hazánkban is eljutott egy koncert erejéig. Ezen ismeretek birtokában mentem el én is a június 3-ána Sportarénában tartott koncertjére de nem voltam felkészülve arra, ami rám vár. Kellemes 60-as, 70-es évekbeli koncertet vártam, amin kellőképpen el lehet andalodni és hosszan mélázni azon vajon milyen lehetett akkor fiatalnak lenni.

Elsötétült a színpad, az ültetett (javarészt 50-es és afeletti) közönség elhelyezkedett a székeken és néztük mi fog történni a színpadon. A kísérőzenészek elfoglalták helyeiket, megszólaltak az első hangok, de Paul Anka nem volt még sehol. Késik, vagy vajon merre lehet? Egyszer csak felcsendült a felejthetetlen Diana kezdősora és megjelent HÁTUL a közönség mögött, majd a széksorok között elkezdett előre sétálni. Eközben kezet fogott, puszit adott, táncolt a hölgyekkel, hagyta magát fényképezni is, sőt egy izgalmában remegő nőtől elkérte a fényképezőgépet és saját maga készítette el a képet. Egyáltalán nem sietett, még az oldalpáholyokba is felment, üres székekre is felállt, hogy jobban lehessen látni. Hihetetlen élmény volt hogy egy ekkora világsztár csak úgy sétálgat a közönség között, bárki megérintheti és büntetlenül a közelében lehet. Néha olyan nagy volt a tömeg körülötte hogy alig lehetett látni csak a hangja hallatszott. A harmadik szám kezdésekor ment csak fel a színpadra de egy hölgy rajongója még oda is követte és egy hatalmas csokor virágot adott neki. A My Hometown után viccesen meg is említette a bal oldalon valaki még bele is csípett a fenekébe, így arra többet lehet nem is megy.
A hangosítást jól megoldották, a világításra sem volt panasz, de egyáltalán nem ezeken volt a hangsúly, közel sem láttunk olyan dolgokat, mint egy rockzenei koncerten. Egyénisége, közvetlensége és a belőle áradó pozitív kisugárzás teljesen betöltötte az arénát és mindez nemcsak kárpótolt a külsőségekért hanem tökéletesen pótolt is minden technikai bravúrt.


Megemlékezett régi ma már nem élő barátaira, régi felvételeik bejátszásával duettet énekelt Sammy Davis Jr-al, Michael Jackson legutolsó számát a This is It-et is elénekelte (melynek ő a szerzője) és felidézte mindazokat akiket csak kedvelt. Nem múlt el dal anélkül hogy fel ne szólította a közönséget valamire. Eddie Van Halen nagy sikerű Jump száma alatt jókat ugráltunk, majd a színpad elé hívott táncolni azokat, akik nem tudtak odamenni pedig tapsra biztatta. Folyamatosan mozgatta a közönséget, kijött közénk énekelni, táncolni úgyhogy az egész koncert inkább közös buli volt melynek fő mozgatórugója és élő lelke ő maga volt. Akkor kerekedett ki végleg a szemem, mikor a rock'n'roll világ legjobb slágereit kezdte el énekelni, egészen más értelmet nyert a Twist and Shout az ő tolmácsolásában vagy a klasszikus musical, a New York, New York.

Sehol máshol nem láttam még olyat mint amikor a Lonely Boy-t énekelve kiült a nézők közé és a 60-as éveket idéző sikoltozással ünnepelték minden mozdulatát. Mindezt úgy, hogy ő is egy volt közülünk és a félúton a harcot feladó biztonsági emberek sem gátoltak meg senkit abban ha oda akartunk menni a közelébe. Testközelből láthattuk hogyan énekel és hallhattuk azokat a dalokat, amiket eddig csak kopott bakeliteken őrizgettünk. Minden kétséget kizáróan a világ egyik legnagyobb élő énekes legendája járt nálunk és tartott bemutatót arról egy koncert felejthetetlen lehet óriás kivetítő és több tonna pirotechnika felhasználása nélkül is. Sok koncerten voltam már de ilyen jól még egyszer sem éreztem magam, öröm volt látni hogy nem csak az idősebb korosztály, hanem a fiatalok is eljöttek és bár fértünk volna még be, de senki sem érezte rosszul magát emiatt.

A történelem legjobb slágereit hallhattuk egy roppant szimpatikus, ámde egyáltalán nem visszahúzódó, 69 évesen is fiatalokat megszégyenítő energiát sugárzó előadójától. Elképesztően jó volt és ebben az esetben tökéletesen igaz, hogy teljesen más emberként léptünk ki a kapun, boldogan és jókedvvel feltöltődve.

[A cikk szerzője: dinnye]

További videókat találtok a koncertről foronghy YouTube csatornáján.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr112056938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Largo Le Grand 2010.06.05. 10:43:21

Mi tavaly lattuk, ugyanezt hozta. Lenyugozo volt, annak ellenere, hogy kisse tavol all tolem az ilyesfajta zene. Hogy a fenebe lehet mar hetven evesen, 160 centivel harom oran keresztul megallas nelkul fol-le ugralni, korbelepcsozni az arenat ugy, hogy egy fals hang nem hagyja el a torkat? Remelem sokaig fog elni es szorakoztatni!

drukkker 2010.06.05. 11:41:45

Ott voltunk, másodszor. Az első koncert 2 éve is fergeteges volt, de ez a mostani felűlmúlhatatlanra sikeredett.

drukkker 2010.06.05. 11:49:45

Nem is értettem, hogy miért fél házzal megy a koncert.
Pedig hónapok óta szinte minden média felületen hirdették a szervezők.
Viszont akik eljöttek, valami olyat kaptak élményben, amit csak ennyire rutinos PROFI képes megalkotni.
Paul Anka valóban megtestesíti a szeretni való embert, Ő a nagy szinpadi fogásokat kerülve önmaga is élvezve a produkciót, óriási energiával KISZOLGÁLJA a közönséget. Éljen soká, és jöjjön még Budapestre, amit elmondása szerint rendkívül szeret, én ismét elfogok mennei megnézni.

Darkcomet 2010.06.05. 14:23:54

@drukkker: Talán azért, mert az embereknek, ill. fogalmazzunk úgy, a célközönségnek nincsen rá pénze. Pl. én sem tudok évek óta elmenni egy koncertre sem, mert annak a 14-18ezer forintnak máshol a helye a családi költségvetésben, két emberre számítva még több kiadás. Sajnos ez van. Pedig egy Paul Ankára, Tom Jonesra ugyanúgy elmentem volna, mint a Metallicara vagy Rammsteinre.

Franzi 2010.06.05. 14:34:50

@Largo Le Grand:
lehet, hogy nem ugyanazon a koncerten voltunk? mi nem láttuk 3 órán át ugrálni, mi fantasztikusan jól énekelni, előadni láttuk majdnem 2 órán keresztül. nagyon jól éreztük magunkat, viszont nem biztos, hogy ilyen túlzások jó azoknak, akik most nem voltak és esetleg legközelebb elmennek, mert más elvárást keltesz bennük.

Franzi 2010.06.05. 14:38:28

@drukkker:
szerintem túl drága volt a jegy nagyon sok ember számára. ha fele áron adták volna, akkor 3x annyi jegyet eladhattak volna. vagy nem ártott volna budapesten kívül máshol is reklámozni.

különben meg azt sem értem, hogy a cd-ket miért a koncert előtt árulták, miért nem a koncert után?

Donald Trump 2010.06.05. 17:38:24

Én a két évvel ezelőtti koncertjén voltam itt Pesten, és még ugyanabban az évben Vegasba is. Tényleg hatalmas figura, az egyik legnagyobb zenész. A vegas-i koncertek is nagyon jók. Most is volt a Sammy Davis Jr. és Sinatra duett?

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2010.06.05. 19:22:14

21 éves vagyok, 2 éve még azt tudtam ki az a Paul Anka, de még most is a koncert hatása alatt vagyok annyira tetszett, pedig amúgy nagyon nem ilyen stílusú zenét hallgatok. Szívesebben megnéztem Őt, mint mondjuk LadyGagát nézném ősszel...ez a zene tényleg értéket, minőséget képvisel az utóbbi években igencsak felhígult zenei életben:)

Franzi 2010.06.07. 01:29:57

@Donald Trump: igen, volt franky boy-al és sammy-vel is duett... sőt m. jackson-al is :)

Donald Trump 2010.06.07. 10:49:00

@Franzi: még jobban sajnálom, hogy nem tudtam elmenni, de szigorlatoztam másnap reggel...

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása