Piálás a filmvásznon - klisék

Piálás a filmvásznon - klisék

Emeljük poharunkat azon filmtörténeti remekekre, ahol a piáról van szó, legyen szó sörröl, borról, rövidről, hosszúról, vagy bármi egyéb kokkolínó színű löttyről. Filmek, ahol a szereplők iszákosak és most kicsit vonatkoztassunk el: nem, nem a Dallasról lesz itt szó.

Piáláshoz kapcsolódó klisék a filmvászonról:

  • A báros mindig éppen a poharakat törölgeti, mikor a részeg leesik a székéről, vagy kabátban átöleli a mellette ülőt, motyogás. A báros ezután szó nélkül egy "duplát" tölt a főszereplőnek.
  • A lerészegedés végén a báros, mint egy mentor beszéli le a főszereplőt az utolsó körről, "menj haza John", "vár a feleséged", "ma már nem adok többet", "záróra"...
  • A főszereplő gyakran legjobb öltönyében, félrehúzott nyakkendőben jelenik meg a kocsmában (ahol épp biliárdoznak) és nem kell sok egy verekedés kialakulásához sem.
  • Ezután kezdődik a véres arccal az éjszakában bolyongás (félrészegen), kigombolt hosszú kabát, sarkon csövessel eszmefuttatás, piáról szép lassan lejövés, "mit keresek én itt?".
  • Ha nincs bunyó szcenárió: az alkoholista egy kitöltött pohár előtt ül egész este, végül nem tudod, amikor kimegy a bárból, hogy megitta-e, de aztán mutatják a poharat, hogy nem (vagy hogy igen).
  • Jellemző jelenet: autó vezetése közben több korty tömény letolása, szarás az életre, egy kézzel vezetés, miközben a motoros rendőr benéz az ablakon.
  • A piálós filmekben mindig papírzacskóból kell meghúzni a piásüveget, majd a főszereplők fényes nappal botránkoztatják meg polgártársaikat, hangoskodnak az utcán, kocsiból hajolnak ki részegen, kukának mennek az autóval, stb.
  • Pia rejtegetése: ágy alatt, alsóneműk között, szív fölött a zsebben, gyerek játékai között, vagy csak egyszerűen a hűtőben, ahova meztelen segg megmutatásával sétál ki a főszereplő.
  • Összes pia kiöntése mosogatóba, leszokás elhatározása. A főszereplő nagy dirrel-durral összegyűjti az összes üveget a házból, majd egy nagy zöldségesrekesszel együtt vágja ki a kukába.
  • Ennek ellenére a következő jelenetben mégis sikerül berúgni, majd a pamlagon, ruhában történő kelés után, matatás közben jön az üvegek feldöntése, csörömpölés, fejfájás, halántékhoz kapás.
  • Bruce Willis-effektus: a részeg zsaru, akit már mindenki elhagyott, csak a pia és a karácsonyi problémák nem. Minden klisé vonatkozik rá, csak annyi a változás, hogy ő lakókocsiban ébred.

Hányinger és fejfájás nélküli TOP5 piálós film EVÖR:

1. Las Vegas végállomás
2. Ha egy férfi igazán szeret
3. Arthur
4. Részeges karatemester
5. Koktél

Ultimate +1: Törzsvendég (Barfly)

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr142273058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rálf atya 2010.11.13. 12:07:51

Épp sörözök. Ma még az első.
További klísék:
Sok utalás arra a pontra, ahol félrement az élet: egy előnyösnek tűnő részvénycsomag, labda fűzővel befelé, esküvő egy álomfeleséggel, kinevezés kommunikációs igazgatónak, a tehetségkutató megnyerése, egy lebundázott boxmeccs.
Mindig van egy jó csaj, aki rejtélyes okból, de meg akarja menteni a részegest. A részeges őt is megbántja, de a csajról lepereg. Ezt később a részeges, már józanon megköszöni.
Bármilyen alaposan is összeszedi a dugi piákat a részeges és mindent kidob, egy üveg tömény mindig előkerül egy váratlan pillanatban. És jól jön.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2010.11.13. 12:12:51

Sikerült nekem tegnap rendesen elkészülni, most a monitor nézése is fáj.

$pi$ 2010.11.13. 12:16:44

Nem, nem a lakókocsiban, hanem simán a vezetőülésen. Azért nem ugynaz... ;)

schdl (törölt) 2010.11.13. 13:34:43

Amúgyis minden amerikai filmben az egyik szereplő mindig hörpint valamit, éjjel, nappal, evés után, evés elött, a repülőn, a buszon, vezetés közben, előadás elött-után. Reggelihez, ebédhez, vacsorához, egyedül vagy társaságban.

2010.11.13. 13:36:32

A barna papírtasak nem hollywoodi hóbort, arrafelé nem szabad nyitott piás üveggel mászkálni, ill. ha nem látszik, akkor szabad...

schdl (törölt) 2010.11.13. 13:37:49

Az feltűnt-e már, hogy a legtöbb amcsi filmben az egyik szereplő általában orvos, ügyvéd, de minimum valami mamutcég legalább középvezetője? Divatos még a tanár, a tudós, esetleg a fogorvos, vagy színész. Kőműves, asztalos vagy ács nem trendi.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.11.13. 14:02:37

Háhh, és simán sörözni nem filmbe illő cselekedet. Tömény, abból is viszki vagy konyak.

Kedvenc bárjeleneteimet a Ragyogásban sikerült összehozni amúgy a férfimosdós kiteljesedéssel. Your credit is fine, Mr. Torrance...

rámmárá 2010.11.13. 14:14:03

ezt a faszságot, de unatkoztok. aki már járt kocsmában, vagy netán dolgozott ilyen helyen az tudja, hogy:
-a bárosok mindig poharat törölgetnek szabad idejükben, mert szerinted bazdmeg miből iszol?:D mindig egy új szettből?
-bizony a kocsmák bezárnak, néha haza kell küldeni az embereket, ezért van záróra. emellett bár otthon ez ismeretlen dolog, de külföldön egy idő után már nem adnak több piát a szétcsúszott delikvensnek és próbálják szépszóval hazaküldeni, hisz ki akar elveszteni egy törzsvendéget?
- én ha bemegyek egy helyre, és van biliárdasztal ott általában BILIÁRDOZNAK. rocket science ez is. sőt, sok kötözködő részeg hamar összeverekszik. micsoda meglepetés.
- a papírzacskót már elmondták.

a többit is szívesen részletezném, de ha van egy alkoholista lecsúszott főhős, mégis mit kellene mutatni, ha nem azt, hogy hogy csúszik le, min agyal, hogy próbál leszokni...stb? emellett bármily meglepő, leszokni semmiről sem könnyű.
jajjgyerekek.

rámmárá 2010.11.13. 14:15:44

@schdl: az feltűnt már, hogy amerikában sok az orvos, tanár, ügyvéd, tudós?:D
sok film van a munkásosztályról is, csak nem nézel eleget.

2010.11.13. 14:43:47

@Modor Tibi:

Thomas Magnum - ha jól emlékszem - többnyire sört ivott, kísérő nélkül.

FAQlyás Menyét 2010.11.13. 14:59:03

@rámmárá: Elvileg nem szabadna törölgetni az elmosott tényérokat, poharakat, evőeszközöket, hagyni kell megszáradni magától, mert csak ráviszik vele a kórokozókat.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2010.11.13. 16:06:39

@rámmárá: ÉV KOMMENTJE :) látom érted a csíziót te is...

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.11.13. 16:10:15

@Interstellar Overdrive: "Hányinger és fejfájás nélküli TOP5 piálós film EVÖR...1. Las Vegas végállomás,..."

hát, ha Nicolas Cage felbukkan, nálam azonnal előjönnek ilyesféle dolgok....ú
brrrrrr
mindig ugyanaz a bamba fej, ugyanaz minden, bármely filmjében.
tulajdonképpen megnyugtató h vannak alapok amelyekre az ember manapság is nyugodtan építhet....
fundamentum = nic cage bamba nézése...

NC-ről egy másik vélemény:
"Proyas azt is tudja, hogy milyen színész kell az ilyen filmekbe: lehetőleg olyan, akinek korábbi pályafutása alatt nem volt még egyetlen emberi gesztusa sem a vásznon, amihez nyúlt, az menten annyira kimódolt lett, mint magamaga - Nicolas Cage látszólag tökéletes választás. Most is hozza az elvárhatót, néz, és rángatja a száját, amikor szól, olyan, mintha levegő után kapkodna, satöbbi. " ts, mancs
[ articles.port-network.com/article/view/index/hostId/0/locale/hu_HU/id/10191 ]

markus.b 2010.11.13. 20:24:24

@szorokin: És Nic Cage Oscart nyert a Las Vegas végállomásért! Básszáámeeg...

rámmárá 2010.11.15. 19:23:00

@FAQlyás Menyét: háhá, elvileg, ott a lényeg. a világon mindenhol törölgetnek - bárokban, éttermekben -, mert különben a poharak, tányérok foltosak maradnak, mert egyszerűen nem száradnak olyan szépen. amit a vevő ugye nem lát, azon nem hisztizik.

@Interstellar Overdrive: az év válasza. ettől még a poszt értelmetlen és buta, a filmekről láthatóan fogalmad nincs, ahogy a vendéglátásról sem. úgy csodálkozol rá a dolgokra, mint a hároméves a tűzoltóautóra.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2010.11.15. 20:14:12

@rámmárá: Ne haragudj, de ismered a "klisé" szó jelentését? Na?

Olvasgass: b-oldal.blog.hu/tags/r%3Aklise

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2010.11.16. 12:26:14

- A fáradt nyomozó mindig talál egy helyet a bárpultnál, bármennyire zsúfolt is legyen a csapszék.
- Egyetlen intéssel képes a csapos értésére adni, hogy dupla Bourbont kér jéggel, szóda nélkül.
- Ha látogatóba megy A haver B haverhoz, akkor B haver mindig megkérdezi: iszol egy sört? A haver válasza természetesen igen, B haver előkap a hűtőből két 3,3 decis üveges sört, kinyitja, majd egyszerre isznak egy nagyon apró kortyot. Beszélgetnek 1 percet, majd A haver rájön, hogy sürgős dolga van, és távozik, a söre meg ott marad. Ez mindig így van.

potter 2010.11.18. 13:17:46

@rámmárá: Húúú, bazmeg, te nagyon nem vágod ennek a posztnak a lényegét.

gastro vazze 2011.01.19. 12:20:12

@Interstellar Overdrive: a legklisémentesebb piálós film: TORRENTE!!!! :)
-Mégegyet Torrente?
-Á nem, már szolgálatban vagyok!:)

Leonard Zelig 2011.12.17. 10:13:26

Akkor neked is csak annyit mondok, hogy Last Call.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása