Tövisházi Ambrus-interjú

Tövisházi Ambrus-interjú

B-oldal: Először az jelent meg az Erik Sumo Band Facebook oldalán, hogy Harcsa Veronika kiválásával feloszlotok ("zenekar a mai formájában megszűnik működni..."), majd 1 hétre rá ugyanott cáfoltátok a hírt és jeleztétek, készen álltok a folytatásra. A rajongókat meglephette Vera kiválása, hiszen a kilépés előtt épp az 5. születésnapját ünnepelte a zenekar a Gödörben. De hogy csapódott ez le bennetek, zenésztársakban? Ti sem tudtatok semmit?

Tövisházi Ambrus: Veronika kiválása ugyan váratlan volt nekünk, de távolabbról nézve, azt régóta éreztem, hogy nem lehet örökké együtt tartani egy olyan csapatot, amiben nincs olyan tag, akinek ne lenne kettő, de leginkább három másik zenekara. A Veronika kiválását követő nyilatkozatot a pánik szülte, és egy nagyon fontos dologra világított rá és magam is meglepődtem: hogy milyen fontos az Erik Sumo Band (nekem is). Őszintén szólva, nem gondoltam volna, hogy mindenki ennyire ragaszkodik a többiekhez és a folytatáshoz, és ennek nagyon örülök. Logikus lett volna, hogy feloszlatjuk magunkat és az ösztönök győztek az ész felett, ez dicséretes.

B-oldal: Oké, lépjünk túl a szakításon és nézzünk a jövőbe. Mit várhatnak az Erik Sumo Band rajongói? Változik-e a hangzás Vera hangja nélkül és mi a helyzet a már elkészült dalokkal?

Tövisházi Ambrus: Több lesz a férfi hormon és kevesebb a női, ezáltal biztosan változik a hangzás, de a koncerten eddig játszott számok 85%-át ezután is fogjuk játszani, van, amit teljesen átalakítunk, és még olyan szám is lesz, ami teljesen női szám volt és Veronika énekelte, de most én fogom. Az szerintem vicces lesz, bár a Zoli azt mondta, hogy nem vicces, hanem jó. A harmadik lemezt februárban kezdjük el megcsinálni és felvenni egyszerre. Van egy csomó már koncerten is játszott szám és van rengeteg vázlat is, úgyhogy ugyanaz a helyzet, mint a második lemez előtt, azzal a nagy különbséggel, hogy tisztábbak a szerepek és egész egyszerűen jobb hat emberrel dolgozni, mint héttel, sokkal családiasabb valahogy a légkör és egyeztetni is könnyebb. Erzsi is átvesz egypár régebbi témát, és olyan szám is van, hogy Veronika nincs, és ezért Erzsi témáját is megváltoztattuk, szóval egy csomó mindent átrendeztünk, de nagyon-nagyon szépen haladunk és borzasztóan várom az összes próbát.

B-oldal: A közeljövőben hol és mikor láthat titeket a nagyérdemű?

Tövisházi Ambrus: Lesz egy karácsonyi próbakoncertünk december 18-án Debrecenben, a Perényi 1-ben, ez egyik kedvenc vidéki helyünk, és már két sikeres koncertünk volt ott. Izgulunk és kíváncsi vagyok, mit szólnak majd az emberek. Nekem nem szabad innom koncert előtt, csak vizet, mert nem fogok emlékezni a belépésekre. December 29-én pedig az A38-on játszunk a Qualitons és a hazai sütésű Amorf Lovagok társaságában, aztán pedig jövőre nagyjából minden hónapban lesz egy pesti koncert.

B-oldal: Hogyan látod a magyar zenekarokat, melyek gyakran csak 1-2 sikeres albumig, pár teltházas A38-as koncertig, fesztiválturnékig bírják, majd jön egy tagcsere, szünet, rosszabb esetben a feloszlás, újabb projektekbe menekülés. Az "MR2 generáció"-ban kb. "csak" ennyi van? Mi az oka ennek?

Tövisházi Ambrus: Az két különböző dolog, hogy más zenekarokkal miért történik ez, és hogy velünk miért történik ez. Én konceptuális iparos munkás vagyok, keresem a formákat és megtöltöm őket valamivel, ami jó esetben jó zene. Azt belátom, hogy sokszor nehéz ezt követni annak, aki nem ezt csinálja, és ebből a fajta gondolkodásból logikusan következik az, hogy a formációk, amikben vagyok, fel- és eltűnnek. Sokkal életszerűbb volna egyetlen zenekart csinálni, ez igaz, de mivel albumokban gondolkodom, nekem azt sokkal nehezebb megvalósítanom, bár törekszem rá. A legfrissebb, Hajós Kristóffal közös The Gomb zenekarunkkal például, bár a napjaimat most ennek az alkotómunkában töltöm, nem tervezzük a koncertezést egyelőre, hanem csinálunk egy albumot, ami a legkalandosabb lemezkészítés eddigi életemben. Tariska Szabival az Amorf Lovagok néven jövő héten megjelenő gyereklemez egy pár éves terv megvalósítása. A Lovagokkal fogunk koncertezni, viszon a Péterfy Bori-zenekar nagyon keveset fog játszani jövőre. Az Erik Sumo Band viszont nagyon remélem hogy sokat.

B-oldal: Köszönjük a mini-interjút, végül küldj egy dalt a B-oldal olvasóinak, lehetőleg egy olyan előadótól, mely rád is nagy hatással van!

Tövisházi Ambrus: A Best Coast albumot idén rengetegszer játszottuk otthon. A választásban azért az is szerepet játszik hogy másfél éves Ramóna lányom elég kitartóan tud táncolni erre a számra és ezen általában nagyokat szoktunk nevetni. Amúgy ezt a lemezt nem elsőre szerettem meg, de végül nagyon,az 50-es évek vattacukorszagú Amerikája, nagyon erős dalok, főleg a tinédzserszerelemről.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr972511846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása