TOP10 B-oldalas Depeche Mode-szám EVÖR

TOP10 B-oldalas Depeche Mode-szám EVÖR

2011.08.13. | Modor Tibi

Halihó!

Ez egy "alternatív", rajongói (saját) Top 10 lesz - a "B-oldalas"-jelző csak egy szertelen, bohókás szóvicc a hely szellemében. Sorrendet nem állítottam fel.

Overdrive cimboránk két éve már volt szíves közzétenni egy DM TOP10-et - ehhez kiegészítésként fogadjátok szeretettel a modoros antsláger-listát: még szólóban előadott nóták is kerültek közéjük. Könnyű dolgom volt, mert a World In My Eyeson kívül valószínűleg egyik se jutott volna be a tízbe. Bánhatják.

Szerkesztett albumon soha nem szereplő számokat amúgy is egyszerűbb önmagukban értelmezni: míg a régi LP-k jó esetben egy összehangolt egységet képeztek (bezzeg akkor még voltak rendes, kétoldalas lemezek!), a kislemezek kallódó B-oldalait inkább egyedül hallgattuk. 



John the Revelator
(2005): A címet és alapötletet egy klasszikus gospelből, a mondanivalót a Bibliából merítették. A 90-es évek U2-s kilengései után újra előkukázott analóg szintetizátorok az együttes legerősebb számát eredményezték.

Dangerous (1990): Szigi, a Some Strange Sites egykori szerzője is külön kitért az akkoriban általános rajongói sokkot okozó Personal Jesus B-oldalára - sokan még ma se értik, hogy miért nem az elektronikusabb, konzervatívabb hangzású Dangerous lett a húzócím. Utólag persze beigazolódott a vakmerő döntés.

Newborn (2005): A Playing the Angel éve nem csak az album és a koncertek miatt marad emlékezetes a rajongóknak: a legjobb számok is ilyenkor szorultak ekkora mennyiségben háttérbe (ld. Free).

Photographic (1981): Ha valaha lesz egy szintipop-összeállításunk (lesz), ott ennek garantált helye van. Az egyik legjobb Vince Clarke-szerzemény, sokak szerint távozása után a Mode-nál is megszűnt a rendes szintipop. Ez igaz is, de nem baj.

Stories of Old (1984): A Some Great Reward világslágerei mellett (People Are People, Master And Servant, Something To Do) volt egy ilyen is - nem került fel se kislemezre, klip nem készült belőle, élőben se adták elő soha (bár ezt a stúdiófelvételt nézve talán még sor kerülhet rá).

Fools (1983): És igen, a DM csendes George Harrisonja és visszakövetelt mestere, Alan Wilder (a Fools szerzője) se maradhat ki - ha már ilyen méltatlanul sokkal gyengébb zenéket tettek az előtérbe akkoriban. Most ezt jóvátesszük.

Stripped (1986): A legjobb album (Black Celebration) legjobb száma. Minden fekete, sötét és füstös, a fiúk KGST-autókat törnek össze kalapáccsal - a klip láttán szüleink azonnal tudták, hogy gyermekük igazi gruftihoz illő módon hamarosan öngyilkosságot fog elkövetni (a tévében is volt erről egy műsor!). A Strippedet sajnos a Rammstein is a szájára vette időközben.

 

Here is the House (1986): Bár a feketébe öltözött depeses fiatalok már-már majdnem eldobták maguktól életüket, erre az albumra került szokatlanul vidám dal is (vö. Bonanza -"mondd, miért nem írsz soha vidám dalt?"). Szerelmes témájú Gore-szerzemény - de kivételes módon mégsem találok benne utalást arra, hogy mennyire szeretné, ha egy tűsarkúval pukkasztanák ki a heréit.

Kingdom (2006): Dave Gahan szólói közül szerintem a legjobb - bár labilis lelkületű, depresszív hajlamúaknak tényleg nem ajánlom hallgatásra.

Compulsion (1989): Martin írja az együttes legjobb számait, de a legszarabbakat valamiért ő szereti énekelni. Első szólóalbumán (Counterfeit EP) így mások dalait adja elő - a Compulsion egész életművében a kedvencem, és örömmel hallanám tőle élőben is. Lendület, vidám dúr hangzás, szintetizátorok.

 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr713135466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2011.08.13. 07:25:56

Photographic: tényleg az egyik legjobb synthpop szám, és egyike a koraiaknak is. 1994-ben jutott el hozzám, azóta kerestem az ilyen DM számokat, és ma már tudom, miért tetszenek a Yazoo számok...:D
Ezt a verzió melyik albumon van? Hozzám ez a verzió ért el: www.youtube.com/watch?v=NUP5W10wGEA
Bevallom nekem jobban tetszik. A 2:22-tól kezdődő résztől (ahol a 3 szinti dallama egymásba ér) a mai napig borsózik a hátam. Gyorsan be is rakom majd csengőhangnak..:)
Nem véletlen, hogy amikor 2002-ben összeválogattam 1 cd-nyi 80-s évek számot egy mixhez, ez lett az első.
Namármost melyik a "Some Bizarre" version"? Ez, vagy ami a poszthoz van.

Goddamn90s 2011.08.13. 12:50:51

oooo.... mind a Newborn, mind a Free a Playing the Angel album b oldalas szamai, nem a Sounds of the Universe. Dr ez csak reszletkerdes. egyebkent a Sounds album legjobb b oldalas szam az Oh Well is rakerulhetett volna a listara!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.08.13. 13:12:32

@Goddamn90s: hinnye, az átvirrasztott éjszakák. Valóban, kösz.

Az Oh Well is tényleg állat.

brekkk 2011.08.13. 15:47:14

ez az írás vérciki! aki felületesen ismeri ezt az együttest, az ne fogjon bele egy ilyen cikkbe...én se írok az Iron Maidenről...szerintem elvárható, hogy a cikk, blog stb írója legalább alap szinten ismerje az együttes munkásságát!

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2011.08.13. 17:40:53

Köszi, Tibi, a megemlítést :)))

robertdani · http://robbiedani.tumblr.com 2011.08.13. 20:10:18

Kimaradt a happiest girl és a SEa of sin. :-)

Kata78 2011.08.13. 22:05:55

@robertdani: Sok minden kimaradt még...... :)

hypgnosis (törölt) 2011.08.14. 19:55:20

route 66-ot senki sem szereti?

brekkk 2011.08.15. 03:39:24

@Modor Tibi: anyád szerint nem! ellenben ismerem a zenekart...

Vektorigo · http://iranylondonblog.hu 2011.08.15. 08:35:29

Wow, szeretem a DM-et, de a fentiek, címről nem ugrottak be :-7

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.08.15. 11:59:54

@brekkk: el is magyarázod, hogy mivel van pontosan problémád, cicus?

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása