Electric piano - No Quarter

Electric piano - No Quarter

2008.10.05. | Horváth Oszkár

Az elektromos zongora - ha zongora helyettesítőnek született - egy rossz vicc. Viszont ha attól elvonatkoztatunk, sok embert megihletett. Nekem egy Yamahám volt egy időben, a felső része fából volt, a tetején egy négytagú család kényelmesen megebédelt. A kedvenc hangszerem azonban a Fender Rhodes zongora, és ezt baromi nehéz volt eldönteni, mert a célfotón elég keményen belóg a tenor szaxofon és a cselló fej-fej mellett.

Amikor ennek slágere volt, még a szintetizátor korszak előtt, kijött egy-két alaptípus a Rhodes mellett, pl. a Wurlitzer, vagy a reggae és a funk nélkülözhetetlen hangszínét adó Clavinet. A The Doorst például teljesen elvitte a Rhodes a hátán, gyakorlatilag minden számukban ott szól, az összes slágerük alapja. A Supertramp is szépen profitált belőle. Emlékszem, kis szaros koromban a Run DMC - Peter Piper című számában alig vártam, hogy 0:25-nél megszólaljon. 1999-ben a Topazz ütött egyet a New Milleniummal az elektronikában, szerintem ember nincs Magyarországon, aki ezt a számot ne ismerné. A deep house és lounge zenék meg sem szólalnának enélkül, és napjaim nagyon riszpekt zenekara, a Zagar is erősen építkezik belőle, Zságer Balázs nem ritkán viszi is a színpadra az eredeti Fender zongorát. Ööö... viteti.

Overdrive-val azt találtuk ki, hogy fogjuk tök ugyanazt az elektromos zongora hangot, és mutatunk rá két példát. Mielőtt Led Zeppelin fanatiknak gondolnátok, most szólok: jó időre ez az utolsó. Ha minden jól megy, az életemet legjobban befolyásoló szerzők és előadók nagy részére ki fogok tudni térni, a Kool & The Gangtől Chopinig, a Nirvanától a Wu-Tang Clanig, Dave Brubecktől Marcus Millerig.

A mai példa lényege: Overdrive későbbi bejegyzésében, a Pink Floyd - Echoes című száma és az alábbi, Led Zeppelin - No Quarter is ugyanarra a hangra épül fel:

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr58696944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása