TOP5 hendikepes előadó EVÖR

TOP5 hendikepes előadó EVÖR

2008.11.03. | Horváth Oszkár

Álszentségből mondhatjuk, nem helyénvaló az ilyetén csoportosítás. Szőnyeg alá söprős megoldás volna, bár a téma megközelítésének irányáért egy-egy jóérzésű kottalapozó vagy szülői munkaközösségi tag még szót emelhet.

Némely előadó-művészetben teljesen irreleváns bármilyen hátrány, némelyikben azonban lenyűgöző és csodálatra adhat okot. Nem választom külön, nem egyikről vagy másikról szeretnék témát indítani. Lehet kis hibával hibátlan előadónak lenni, mint ahogy lehet minden adott feltétel mellett a világ szégyenét is produkálni. Azt gondolom, az alábbi sajátos előadó-egyveleget bocsájtanám teljesítményük alapján mérlegelésre, bár más-más erővel bírnak minket ámulatra.

Mindenki saját igényei szerint adjon szerepet az iróniának a cikkben, aszerint, hogy jó kedvre akar derülni, vagy csodálni akar másokat, vagy attól akar jó kedvre derülni, hogy csodál másokat.

TOP5 hendikepes előadó EVÖR:

  1. Ludwig, a süket zeneszerző (2:15-től kötelező)
  2. Stevie Wonder, 22 Grammy-díj tulajdonosa, a b-oldal lelkes olvasója
  3. Reynaldo Ojeda az egylábú salsa táncos
  4. Rick Allen, a Def Leppard dobosa
  5. Deák Bill Gyula, sound of Kőbánya, rossz vér

Ludwig van Beethoven teljes hallását 38 éves korára, 20 év leforgása alatt vesztette el. A lenti videó illusztrálja, hogy minket emiatt nem ért veszteség - őt igen. A filmrészletben egyik kedvenc színészem, Gary Oldman alakítja a zeneszerzőt a Halhatatlan kedves (Immortal beloved) című filmben. Aki ennél is jobban át akarja érezni, milyen nehéz egy zenész számára elfogadni a hallás hiányát, az a Csendszimfóniával folytassa (Mr. Holland's opus), Richard Dreyfuss egyik legnagyobb alakításával.

 



Ludwig van Beethoven - Holdfény szonáta:

Stevie Wonder nyolc US/UK #1 sláger szerzője, 22 Grammy-díjat vasalt be, aki nem ismeri, az vagy fiatalabb 12 évnél, vagy ufó. Paul McCartneyval közösen előadott Ebony & Ivory című számukat már szinte a közhely szintig lerágott elefántcsonttá tették, annyian adták elő. Lehet, hogy szépségkirálynő leszek, de ezzel százmilliókat vittek közelebb az utópista világbékéhez, ami bár az ismert történelmünkben maximum összesen 300 évig honolt a Földön, legalább álmodhatunk róla, és ezzel nem leszünk egyedül.

Bill kapitány mindössze 2 színpadi mozdulatot variál, Mark Knopflerrel vetekszik a színpad be nem népesítésében, hangja viszont benépesít mindent, annyira karizmatikus, hogy  Dunamenti Köztársaság pólóban rohannék utána (előtte) bármilyen csatában, akár Koppánynak kampányol, akár Istvánnak. Dokumentált rekord bizonyíték egyelőre "csak" a Népstadionban tízezer szív benépesítéséről van, de azt hiszem, ha a hivatalos nyelv itt az angol lenne, vagy ha az USA-ban a magyar, akkor meghívást kapott volna a We are the Worldbe, a United Support of Artists for Africa tagjaként.

Reynaldo Ojeda salsa tanárról első ránézésre fel sem tűnik, hogy eggyel kevesebb lába van, mint amire számítanánk, pedig annak megléte elég jelentős e tánc elsajátításának megkönnyítésében, és a kommentek között még biztosan tudtok említeni 2-3 ilyet. Ez a srác valószínűleg a kötelező olvasmányokat egyszer sem a rövidítettből olvasta, és az elsőre sem ment lifttel. Ahogy a Szökésben Theodore Bagwell mondja magáról: "I like to think of myself as handicapable.".

Ugyanígy handicapable még az autóbalesetet szenvedett Rick Allen, aki 1978 óta a Def Leppard dobosa: nem vagyok a zenekar nagy ismerője, de saját dobos múltam tudatában mind őt, mind az orgonaművészeket csodálom azért a lábmunkáért, amivel megtöbbszörözik magukat. A magyar zenei életnek hasonló ikonja még Barabás Lőrinc, akinek köszönhetően, mint korábban említettük, a nu jazz itthon olyan soha nem látott népszerűségnek örvend.

Más vizekre evezve, megcsillantanám az érme B-oldalát: nem lehet nem rajongani a kisemberekért, bármilyen indíttatású rajongás is legyen, és az is mindegynek látszik, hogy verekednek, pankrációznak, nőnek öltöznek, vagy pornóznak - tökösnek kell lenni az efféle exhibicionizmushoz. Musafar, a midget Kabirbedi olyan nagy ember már, hogy saját imperszonátora is van neki. Megemlíteném még a mini Amy Winehouse-t, akinek esetében egy ismeretlen alacsony férfi - híres magas nőnek öltözik. Ilyen összetett jelenség esetén magam sem tudom, beszélhetek-e komolyan, vagy megpróbáljak viccelni, mint ahogy a rengeteg fellelhető Fekete Pákó videó ellenére sem említettünk meg értelmi fogyatékkal élő sikeres előadókat. Ne is beszéljünk róla. Az alábbi videó után pedig következzen az általatok fontosnak tartott sztárok megemlítése.

Musaraf, a midget Kabir Bedi:

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr85744555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChGeri 2008.11.03. 13:15:33

Mielőtt még végigolvasnám a posztot: a süket az valójában siket (a különbség végett kérdezz meg egy siketet), az egylábú pedig féllábú.

bolomba (törölt) 2008.11.03. 13:15:55

Stevie helyett lehetne Ray Charles?

Artifex Maximus 2008.11.03. 13:23:51

Féllábú? A lába teljesen megvan, viszont abból csak egy.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2008.11.03. 13:31:56

A siket/süket számomra türülköző/törölköző, ha megkülönböztetjük, az szerintem többet árt, mint használ, de tudom, mire gondolsz. Egylábú szándékos, mert az egész lába megvan neki, de csak az egyik. A midget az igazán politikailag nem korrekt kifejezés, vagy kakukktojás.

Rah 2008.11.03. 14:11:00

király a poszt, sokat nevettem

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2008.11.03. 14:12:05

Nem lehet Ray Charles, mert ő nem olvassa a b-oldalt.

Retexis 2008.11.03. 14:25:56

Jeff Haleyvel mivan he?

Spinner 2008.11.03. 14:57:59

Bár olvashatná.

@Retexis:
Amúgy sok-sok "kis hibával" bíró hibátlan
zenész maradt ki. Ne kívánjuk, hogy mindenkit felsoroljanak.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2008.11.03. 15:06:35

Én tőletek várom, hogy felsoroljátok, Jeff Haleyről pl. beszélgettünk vasárnap, de Ray Charles vagy Andrea Bocelli is eszembe jutott ha már vak énekesekről van szó.

Azokról is lehet beszélni, akiknek a "kis hibája" pont az, hogy nem tudnak énekelni (/zenélni/táncolni/alkotni). :-)

Köszi :)

2008.11.03. 15:11:12

Pillanat, pillanat! Ugye nem azt várod, hogy az "Azokról is lehet beszélni..." kezdető szekcióra válaszul felsoroljuk kb. a komplett magyar popipart?...

Gál Kristóf · http://www.primodesign.hu/blog 2008.11.03. 20:55:07

A siket megnevezés kevésbé elterjedt, de maguk a siketek előnyben részesítik a sükettel szemben (ez utóbbinak a siketek szerint a köznyelvben negatív mellékjelentése van az illető észbeli képességeire vonatkozóan. Mindenképp a siket (vagy hallássérült) megnevezést használjuk siketek jelenlétében.

Amphiprion ocellaris 2008.11.04. 20:44:08

Nehezemre esik ezt leírni, de Gál Kristóf bölcsen beszélt... A süket az siket. Az viszont fura, hogy a siketek nem sértődnek meg, ha azt mondod nekik, hogy süket. Túlzás?

Gál Kristóf · http://www.primodesign.hu/blog 2008.11.05. 16:51:32

"Nehezemre esik ezt leírni, de Gál Kristóf bölcsen beszélt..."

Ilyen rossz véleménnyel vagy rólam, vagy ennyire bánt ez a süket duma? :)

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása