Patrick Bateman és a zene

Patrick Bateman és a zene

Egyik kedvenc íróm Bret Easton Ellis, annak ellenére, hogy nem fossa a könyveket úgy, mint korunk félfamentes papírlapokra firkáló "írói". Ellenben így az összes (=6) könyvét volt időm elolvasni, és mind a polcomon díszelegnek. (Februári hazaköltözésem nagy-nagy pozitív externáliája, hogy az összes cd-m, könyvem és dvd-m egy helyen van, és bár a régi pajtások eleinte örömmel fogadták a még albérletben született testvérkéiket, azért néha rájuk kell szólnom, ha összevesznek a polcon.) Szóval, Amerikai pszicho...ezt olvastam anno először.

Aki látta a filmet, azt hiszi, látott mindent, de igazából semmit sem látott. Aki olvasta, tudja miről beszélek. (Minden elismerésem azoknak a hölgyeknek, akik végigolvasták.) Előjön belőlem a Réz András, de azt gondolom, hogy aki figyelmesen olvasta a könyvet, érthette, hogy ez nem az erőszakról és a perverzitásról szól. Az csak az unalom eltöltésének módja. (Nálatok is?) A "névjegykártyás", "vendéglőválasztós", "zenekritikás" részek, a jellegzetes párbeszédek felejthetetlenek...Érdemes elolvasni a többi könyvét is, azokban is ott van a pszichó és az értelmetlen lét. (Másik kedvenc könyvem tőle a A vonzás szabályai. E könyvet az a Roger Avary álmondta vászonra, aki Tarantino Ponyvaregényében is társíró volt, hoppá...)

Az Amerikai pszichoban két buli, hernyózás, vagy éppen prostituált megerőszakakolás között ügyesen elrejtve a Genesis, Whitney Houston, illetve a Huey Lewis and the News szép kis zenekritikát kap, de ezek olvasva jobban ütnek, főleg mivel e részek a perverz és erőszakos lapjárást egyik pillanatról a másikra sokkszerűen törik meg. A zenéről elmélkedő monológok a filmben is helyet kaptak, összegyűrve a gyilkolós lapokkal, így Patrick főleg a hullajelölt lányoknak meséli el, mit gondol a fentebb felsorolt zenékről.

Dobpergés nélkül, de Patrick Bateman kommentárjával és kifejezett ajánlásával, bal alsó sarokban 18-as karikával:

Köszönjük, Pat! Végül pedig...mivel a női nem tisztelője, a mélyérzelmű Patrick Bateman szerint "nem született ennél meghatóbb popszám a nyolcvanas években szerelemről és hűségről", így hadd szóljon...

...Genesis - In too deep (1986)


De jó kis dal ez! Összeszorul a szívem, hogy ez a Patrick fiú milyen szépen beszélt. Alkotójával áprilisban az Index is közölt interjút, hiszen Bret bácsi a budapesti Könyvfesztivál vendége volt. No, nem játszani a láncfűrésszel, vagy a baltával!

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr35770739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vein 2008.11.17. 08:36:44

Ú, emlékszem, régen olvastam a Pszichót, de ennyi erőszakot könyvben nem túl gyakran "látni"...A film gyenge volt hozzá képest. Amúgy egyetértek a szerzővel, a könyv maradandó értékeket is tartalmaz...

Oszkárság · http://oszkarsag.blog.hu 2008.11.17. 10:18:36

Számomra a Hannibal Lecter történet ilyen, ahol a mértéktelen erőszak ad kontrasztot az érzékenységnek. Ott az öncsonkítás az, ami már Shakespeare-i szintű romantika, és azt súgja kicsit, hogy mi soha nem fogunk tudni ennyire észrevehetően szeretni - mert nem vagyunk ennyire visszataszítóak. Nem tudom, hányan vannak még ezzel így, nekem ez a történet üzenete.

Zenészként persze annyival is beértem volna, hogy a hamis oboás meghal, de ennél azért többről van szó.

white_widow 2008.11.17. 10:19:06

Kedves I.O.!
Pat Bateman nem hernyózik. Sőt a könyben senki sem.
A többivel egyetértek, fura lenne, ha nem.

Mokki 2008.11.17. 11:57:41

a filmet láttam. ezek szerint a könyvet be kéne szereznem...

nuart · http://nudeart.blog.hu/ 2008.11.17. 12:25:37

bizony, kokóznak

A platina amex nem alkalmas hernyózásra

nuart · http://nudeart.blog.hu/ 2008.11.17. 12:26:29

a film közepes

a könyv csillagos brutális

white_widow · http://bunti.blog.hu 2008.11.17. 13:27:33

kokain, válium, fű.
nem mindig ilyen sorrendben...

superben 2008.11.17. 13:44:31

A könyv kurva jó, de a film valami hiperszar.

2008.11.17. 13:57:22

4 nap... Ennyi kellett az A.P elolvasásához.
Azóta már szereztem saját példányt és dedikáltattam Bret-tel, bibibiiiii :)
Az Avary-film szerintem zseniálisan van rendezve, csak sajnos nem eléggé domborodik ki benne az unatkozó aranyifjak kokós, b*szós, céltalan élete :((( Így sajnos csak lepkepuki a könyvhöz képest.

2008.11.17. 14:00:36

Avary-film alatt természetesen a Vonzás szabályait értettem.
Az Amerikai pszicho elég jó lett filmen (persze nyomába sem ér a könyvnek), de nagyon sok mindent összevontak és a vége lóg a levegőben. Ideje lenne újraolvasnom...

kinot · http://kinot.blog.hu 2008.11.17. 14:13:36

beteeeg! :D
de telitalálat...

Lemúr Miki · http://hosszutav.blog.hu/ 2008.11.17. 14:20:50

Batemannek elég szar ízlése van. Hogy van az, hogy hatalmas sznob, ruhából, kajából, nőből a legexluzívabb kell neki, közben meg tömegzenéket hallgat?

zsutti · http://www.zsutti.blogspot.com 2008.11.17. 14:30:03

Egyetértek, a film csak egy halovány másolata a könyvnek. Egyébként még soha nem volt olyan ambivalens érzésem könyv olvasása közben, mint amikor az Amerikai Psycho-ban a nôket szétszedôs eszméletlen tárgyilagossággal megírt sorokat olvastam. Legszívesebben eldobtam volna a könyvet, de mégsem bírtam letenni.

white_widow 2008.11.17. 14:46:14

nos igen, az ambivalencia:

1. naponta 50 oldalnál nem tudtam többet, egyszerűen elteltem vele, emésztenem kellett.

2. egyszerre voltam képes hányingert és erekciót produkálni. – addig se, azóta se…

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2008.11.17. 14:56:37

Én képes vagyok egy időben egy helyen erekciót produkálni magamnak, és hányingert másnak. Érzek egy ilyen kérdést a levegőben, gondoltam válaszolok rá.

Mindannyian másképp vagyunk betegek.

Patrik nevű olvasónk hogy fog örülni ennek... szerintem nem mer megszólalni.

amitlatok (törölt) · http://amitlatok.blog.hu/ 2008.11.17. 15:40:09

Jáj gyerekek fáj a fejem, hideg van most még a zenék is, na, csak jobban leszek :)

Yeto 2008.11.17. 15:40:58

Köszönjük a bejegyzést!

Én nagyon szeretem a filmeket (is), de szigorúan külön kezelve, a könyvekhez nem kapcsolva és hasonlítva, mert nincs értelme...

És ezzel együtt nagyon várom az Informers és a Lunar Park filmeket, mert a könyvekből nyilván igen keveset adnak majd vissza, de az eddigiek alapján nem lesznek rosszak...

BTW, a nullánál is kevesebből is készült film '87-ben, Robert Downey Jr-el az egyik főbb szerepben, látta valaki? Az a gimit követő nyarat dolgozza fel, míg ugye a vonzás a főiskolát, a pszichó meg a nem annyira friss diplomás überyuppiet.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2008.11.17. 17:52:52

Én láttam a Nullánál is kevesebb c. filmet is és kb annyira volt jó, hogy semmi nem maradt meg belőle.
Ellenben Bret újabb könyve a Nullánál is kevesebb folytatása lesz!

Méltatlanul nem beszélünk a Glamorámáról :))

szmoker (Homo Trollicus) 2009.01.06. 13:17:03

@white_widow: "naponta 50 oldalnál nem tudtam többet, egyszerűen elteltem vele, emésztenem kellett"

Jól bírtad, nekem napi 20-30 oldalnál több nem ment le. A könyv zseniális és iszonyatos. Ehhez képest bármilyen horror regény csak tündérmese.
Igazság szerint csodálkozom, hogy egy ilyet elkövető író még nem pusztította el magát.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.01.12. 12:23:20

a vonzás szabályainak zenei világa nekem jobban bejön. Abban nem annyira zenekritikus. (azért a "Diana Ross és Julio Igelsias" féle - "Tedd az egyik kezedet a dákómr Diana!" vicc nagyon ott van.)

Ott a Talking heads még csak szól, de igazából senki nem hallgatja.

Patrick Bateman már érettebb zenei ízléssel rendelkezik.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása