Nem is annyira karácsonyi dal

Nem is annyira karácsonyi dal

Eredetileg John Lennon karácsonyi daláról akartam írni, azonban mavo és nosferato kollégák annyira jól leírták a lennoni eszmét, hogy két héten belül nem akartam még egy hasonló témával gyarapítani a B-oldalt.

A dal, amiről értekezni szeretnék, meglehetősen ismert a magyar közönség számára, még ha nem is eredeti vagy világhírű formájában. Eredetileg Soleado címmel, szöveg nélkül szerepelt az olasz Daniel Sentacruz Ensemble 1974-es kislemezén, de igazán híressé az amerikai énekes, Johnny Mathis tette:


A videó megtekintése után sokan kapnak a fejükhöz, hogy "de hisz ez az Édes kisfiam!". Valóban, a szomorú sorsú Cserháti Zsuzsa is elénekelte (nem is akárhogyan!) és ez a változat vált hazánkban etalonná. Azonban e cikk témája Johnny Mathis "When A Child Is Born" című dala, melynek szövegét Fred Jay írta a már említett Soleado dallamára. (A dal 1976-ban jelent meg és igen rövid idő alatt világslágerré vált, nagyrészt fülbemászó dallamának köszönhetően, zeneszerzője bizonyos Ciro Dammico a.k.a. Zacar volt.)

Érdekes, hogy bár a szövege nem kimondottan karácsonyi (az obligát "christmas" szó egyáltalán nem szerepel benne), mégis a legjobb/legsikeresebb karácsonyi dalok EVÖR mezőny minimum pontszerző helyen végző versenyzője. A megszületendő gyermekre tett utalások - melyek egyaránt érthetőek a várva várt kisdedre és Jézus Krisztusra - egy olyan, reményre és szeretetre épülő utópiát vázolnak fel, amely így karácsony táján különösen aktuális. Bizonyos értelemben minden újszülött maga a Megváltó, hiszen tiszta lappal indul, így magában hordozza az esélyt a világ jobbá tételére - ez a motívum Cserháti dalának - Bradányi Iván által írt - szövegében is megjelenik.

A dalt azóta számtalanszor és jó néhány nyelvre lefordítva feldolgozták, lássuk az ismertebb előadókat: Boney M., Kenny Rogers, Bing Crosby, The Moody Blues, Charles Aznavour, Plácido Domingo, Willie Nelson, Tarja Turunen, Demis Roussos, Mireille Mathieu... de még a német dance-producer Mark'Oh is tett egy gyenge kísérletet a dal meggyalázására "Tears Don't Lie" címmel, de ezt a verziót elég nehezen lehet a karácsonyhoz kötni. Természetesen nekünk Cserháti Zsuzsa verziója a legismertebb, egyáltalán nem érdemtelenül. (Számomra azon túl, hogy gyermekkorom kedvenc szülőkhöz bújós slágere volt, azért is különösen aktuális e dal, mert húgomék a napokban várják Rebeka Zoé unokahúgom születését.)

Kellemes Karácsonyizene-hallgatást mindenkinek!

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr52837185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2008.12.24. 09:58:30

Rockereknek, emósoknak, denszeseknek, révereknek, operabérleteseknek és dzsesszistáknak!

Dallal, vagy dal nélkül MINDENKINEK boldog karácsonyt!

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2008.12.24. 11:15:53

Eszméletlen egy pojáca ez, mint az Aradczky. A beszédhangon elmélkedések a számok közepén... pardásan giccses.

Érdekes módon nekem a magyar számnak egy paródiája volt meg pont egy olyan pillanatban, amikor erre a számra szükségem volt, úgyhogy szeretem, de nem dugom a homokba a fejem, ez az ember kőkemény ciki :)

A bevezetőben a karácsony szelleméről szól, tehát nyilvánvaló milyen gyermek születéséről van szó, abból azonban, hogy "Black, white, yellow, no-one knows", összevetve hogy viszonylag kevés fekete vagy sárga Jézus van display-en mostanában (amúgy boldog szülinapot J), szerintem ez egy második messiás utáni vágyakozás, jelezve, hogy "elég aktuális volna".

Arra még térjünk ki, pikáns téma lehet, hogy a politikai korrektség mennyire megváltoztatta a szókészletünket, és míg a "black" továbbra is talán az egyetlen kulturált kifejezése a feketének, a "yellow" helyett azt hiszem, már elég régóta az "ázsiai" dukál, még magyarul is. A feladat adott: elővenni bugyuta 50-60-as évek beli slágereket, amikor még a filmekben is végig cigiztek, vagy pár száz évese dalokat, és olyan szövegrészletek után kutatni, amiket ma már nem úgy illik kifejezni. Ha ezt saját érintettségünkkel könnyebb megtenni, akkor a labanc, török és kutyafejű tatár kollégákra is gondolhatunk.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2008.12.24. 11:19:24

@Jedlik: az eredeti dallam szállítója, Daniel Sentacruz azt juttatja eszembe, hogy mindig ilyen nevű csapatban akartam lenni C64-en a California Gamesben. A bükkben is van róla elnevezve egy kis bányász üdülőfalu... aki nem érti, tegye fel a kezét.

Gery Greyhound // · http://www.bestofgyurcsany.hu 2008.12.24. 12:47:34

MSZP-kampánydalból is létezik karácsonyi verzió, ezzel kívánok békés karácsonyt minden politikai oldalon állónak.

gerygrey.podbean.com/2007/12/12/karacsonyi-kiadas/

Bukott Rockzenész · http://b-oldal.blog.hu 2008.12.24. 13:40:24

@nosferato: Szentkereszt jó hely, egyszer talán eljutok oda, ha már a híre eljutott hozzám :) Johnny Mathis valóban gáz, bár külsőre nekem a 20-30 évvel idősebb Bebét juttatja az eszembe. Egyébként coming out-ja miatt a 80-as években életveszélyes fenyegetéseket kapott, ezért jó pár évig visszavonult a nyilvánosságtól.

@Jedlik: Köszönöm a kiegészítést, sok városi legendát sikerült vele elosztatnod.

@Gery Greyhound: Áldott ünnepeket kíván tibi74 a Travianból/bithumenről és Szépmező Szárnya a gyárból ;)

Minden kedves eddigi és ezutáni hozzászólónak, valamint a B-oldal stábjának kellemes ünnepeket kívánok!

camparisoda 2008.12.24. 16:53:10

Üdvözölve Rebeka Zoé hamarosan bekövetkező érkezését, nem feledkezhetek meg Rita barátném Milán nevű kisfiáról, aki ma reggel született meg. Isten hozta a karácsonyi gyermekeket, békés jövendőt kívánok nekik. :)

Bukott Rockzenész · http://b-oldal.blog.hu 2008.12.24. 17:00:52

Isten éltesse őt is! Az én unokahúgom hivatalosan január elején kell hogy megszülessen, de a jelek szerint pár napot sietni fog :)

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása