Hangtalan Youtube

Hangtalan Youtube

Micsoda? Hogy levette a hangot a Youtube? A első hír rövid és tömör volt: "a Youtube a jogvédett zenékkel ellátott videókról folyamatosan veszi le a hangot". Úgy tűnt, hogy az egyszerű hallgatók tömeges zenefeltöltései és egyéni klipfabrikálásai kezdték ki a Google mint tulajdonos idegeit, hiszen ezen "rendezői" bravúrok nyilván nem kaptak az eredeti szerzőktől jóváhagyást a zenei aláfestések használatához. Aztán kijött az újabb hír - egyenesen a Youtube-tól - , mely ultimátumi tartalmával egyértelművé tette a helyzetet. A szerzői jogokat sértő videókról a felhasználóknak (akik feltöltötték) kellett levenniük a hangot, ennek elmaradása a törlés retorziójával fenyegeti eme videókat. Így már világos lett a némafilm konjunktúra, és eme cenzúra gyors módja lett az anyázó kommentek begyűjtésének. A gazdasági válság mellé még ez is: több millió videóra vár a kiherélés. Mondom több millióra és mondom kiherélés.

Tény, hogy korábban a Google kedvező megállapodást kötött a nagy zenekiadó mogulokkal (EMI, Universal, Sony & BMG, Warner), de most a Warnernek úgy tűnik picit behomályosodott a szemüvege és törlést kért. Pszt, állítólag a néma zenék többsége warneres. Hogy valóban az amatőr zenei videók borították-e ki a bilit náluk, nem tudni. Ugyanakkor az is tény, nem kell sokat keresgélni az Interneten, ha a Youtube-on fellelhető videók "letöltésének" és offline módon történő hasznosításának csínját-bínját akarjátok kitanulni. 

Megoldás? Állítólag mód nyílhat rá, hogy egy új eszköz (AudioSwap) segítségével, egy másik - legálisan használható - aláfestő zenét tegyenek a userek saját kis amatőr videójuk alá. Nyilván ez az alternatív videóklipeken nem segít... Ők vagy tátognak, vagy távoznak.  A Youtube pedig - az AudioSwap mellé - rendelkezésre bocsát egy zenei könyvtárat, természetesen csupa jogtiszta zenével, zászlóján az "előre a zenei videók kifehérítése mellett" szlogennel! User guide, nyugi, van hangja.

Kicsit hazabeszélve: remélhetőleg az általunk belinkelt zenék nem némulnak meg, és nem kerülnek / kerültek törlésre sem az idők során. Végül rebelliskedjünk már mi is! Ajánlanám a hangminőséget nem 64 kbps-re korlátozó, HD minőségben letöltést engedő, művészi tartalomban bővelkedő videók lelőhelyét, a www.vimeo.com oldalt. Vagy bízzunk benne, hogy saját csatornát nyit minden kiadó, és ott jó minőségben közzéteszik saját klipjeiket?

A cikk végére sörrel elfojtva a történet fájdalmát azt mondom, hogy persze, megértőek vagyunk. És Broadcast Yourself.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr8894083

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chino 2009.01.23. 12:08:44

Még az első hírek előtt kicsit meglepődtem, hogy nem tudok hangot kicsikarni egy videóból, de azzal "nyugtattam" magam, hogy biztos megint a nettel van baj, és ez valami új megjelenési formája a rendellenességnek.
Aztán kicsit felháborodtam, hogy mire jó ez, de hát nem tudunk sok mindent csinálni vele.
Bele kell nyugodnunk.
Már a jútúb sem a régi

bedoboember 2009.01.23. 13:03:50

1-2 zeneszám meghallgatására ajánlom a mixturtle.com -ot.
És persze a vimeo-t is támogatom, régóta figyelem a HD channelt és nagyon jó dolgokat találni. Csak nehogy az is "elpoposodjon"!

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.01.23. 13:29:03

Azért meg kell vizsgálni az összes szempontból a dolgot. Megértem a profitorientált cégeket is, hogy védik jogaikat és partnerükre erőltetik akaratukat. Persze, nem örülök, de az utcára sem fogok menni emiatt. Az is lehet, hogy azért gondolkodom így, mert saját videóösszeállítást nem csináltam a YouTube-on.

Azt sajnálom, hogy nincs igazi tv-s fórum a régi klippekre. Nosferatonál lehet fogni a Disco Deluxe-t (gondolom nem csak nála), az például jó lenne, ha terjedne....
A VH1 is limited tartalommal jön nálunk, pedig azon koncertek, doksifilmek is mennek Európában..

Koronás Udvari Chinpoko Mester 2009.01.27. 20:54:13

Nekem vannak fenn videoim,

Az egyiket, miutan feltöltöttem, már kaptam is az emailt, hogy "3rd party content", es levették a hangot.

Jogos, végül is, megértem.

Mindegy, ujravágtam egy olyan muzsikával, amit nem az USAban licenszeltek.

TUYUQ 2009.04.09. 16:31:18

Valahogy a hír és a tapasztalat alapján (nekem is néma lett a videóm...) egyetértek a Youtube-al és azokkal akik ezt kitalálták. Bár kicsit idegesített hogy a sok és nehézkes munkámmal készített alkotásomon ilyen sebet ejtettek. Egyik szemem sír a másik nevet..., hogy végre kezd "tisztulni" a világnak ezen része (is!?).
na pacsi mindenkinek

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása