A magyar Pink Floyd tribute zenekar

A magyar Pink Floyd tribute zenekar

A Tribute fesztiválról megmaradt  sok-sok emlékünk utolsó darabkájában a Pink Floyd dalokat magas színvonalon előadó Hitrock együttest mutatjuk be Nektek, interjú formájában.

Már csak azért is, mert nagyon tetszett a koncerjük és ELEVE... micsoda?

Pink Floydot játszani...?!

1. B-oldal: Mi a Hitrock zenekar története? Honlapotok azt olvasni, hogy a 70-es éves végén még saját dalokkal léptetek fel.

Hitrock: Igen, két nagylemezünk és két kislemezünk is megjelent, mindkettő aranylemez lett! A zenekar egyébként ebben az évben lesz 30 éves, ősszel szeretnénk egy születésnapi koncertet tartani, ahol csak a saját szerzeményeinket fogjuk játszani.

2. B-oldal: Miért pont a Pink Floyd dalai mellett döntöttetek?
Hitrock: A tribute dolog nem új keletű Magyarországon. A 70-es években a magyar zenekarok nem saját számokat hanem külföldi zenekarok számait játszották, de akkor még nem létezett a tribute mint fogalom. Mi is, más más zenekarokban játszottunk akkor és  játszottuk az akkori rock slágereket többek közt a Pink Floydot is.  Mindannyiunk kedvence a Floyd volt és úgy éreztük hogy a mi adottságainknak tudásunknak az ő zenéjük a legmegfelelőbb. Nem biztos, hogy jól állna nekünk mondjuk a Metallica annak ellenére, hogy eltudnánk játszani. :) Néha próba helyen diliből eljátszogatunk egy két ilyen vadabb számot, de már nincs hozzá mit rázni, mert hajunk kevés van! Tudunk még játszani Led Zeppelint, Deep Purple-t és még sok más zenekartól számot, csak a mi énekes-basszerosunk hangja a Floyd-hoz áll közel. A gitárosunk, Birta Laci  a 70-es években az akkori zenekarával nagyon sok Pink Floyd számot játszott az akkori közönség nem kis megelégedésére. Mi a Pink Floyd zenéjén nőttünk fel, ami szintén meghatározó abban, hogy a Floyd zenéjét játsszuk most.

3. B-oldal: Melyik a kedvenc Pink Floyd albumotok, számaitok?
Hitrock: The Wall, Division Bell és a Dark Side of the Moon albumok. Mindenkinek más a kedvenc száma, a műsort ez alapján állítottuk össze és nyilván a standard Floyd nótákat is játsszuk.

4. B-oldal: Mit gondoltok a banda első kettő és utolsó kettő albumáról?
Hitrock: A Floyd munkásságát mi leginkább David Gilmour zenekarba kerülésétől tartjuk érdekesnek. Az elötte lévő lemezek elég elvontak és nem igazán populárisak. A legutolsó közös lemezük (The Final Cut, 1983-ból) már nem közös munka, hanem Roger Waters önálló albuma inkább, amit szerintünk éppen ezért nem is nagyon jegyeznek a zenei világban.

5. B-oldal: Hogyan kezdtek / kezdtetek egy Pink Floyd dal megtanulásába? Mennyi idő, míg egy dal igazán a helyére kerül?
Hitrock:  Kiválasztjuk a dalt, lekottázzuk  (ha nem tudjuk letölteni a netről) majd mindenki otthon a saját hangszeres részét megtanulja. Majd összejövünk a próbahelyen és összerakjuk a  számot. Ez általában egy próba alatt megvan. Tökéletes csak a harmadik negyedik élő koncert után lesz a dal, mi úgy mondjuk, hogy na, beérett a szám. Ez akkor van amikor már könnyedén lazán oda figyelve a dinamikákra szólal meg a dal. Azt érezzük, hogy  mikor jó mert olyankor általában beleborzongunk mi is és össze nézünk bulin, hogy na, ez most ott van a szeren. Nyilván van mikor elrontjuk, nem úgy sikerül  mivel mi is emberből vagyunk, nem vagyunk tévedhetetlenek és hangulat függő is a dolog mert van mikor nem jön le az az erő aminek le kéne jönni és nem lesz olyan jó a buli. Néha kandesz is előfordul, vagy zs-moll, azon jókat mulatunk, de ezt csak mi vesszük észre a közönség nem nagyon. A legnehezebb szám, amit játszunk a High Hopes, nem is játssza más Pink Floyd tribute zenekar, csak mi!

6. B-oldal: Mely dalokból áll az általános setlist? Mi egész estés koncert anyaga?
Hitrock:
1. Shine on you crazy diamond
2. Learning to fly
3. Breath
4. On the Run
5. Time - Reprise reprise
6. The Great Gig in the Sky 
7. Money
8. Brain Damage
9. Eclipse
10. One of these days
11. Take it back
12. Coming back to life
13. High Hopes
14. Mother
15. Hey You
16. In the flesh
17. Another brick in the wall
18. Comfortably numb
19. Wish you were here
20. Run like hell

Most tanuljuk a komplett Fal lemez anyagát mivel az idén lesz a falbontás 20.-ik évfordulója és csak úgy halkan mondom készülünk egy nagy koncertre ezzel kapcsolatban ősszel, ami elég nagy durranás lesz ha minden össze jön!

 
7. B-oldal: Melyik volt a legemlékezetesebb fellépésetek?

Hitrock: Tavaly nyáron Belgiumban, Spa-ban felléptünk egy nemzetközi tribute fesztiválon ahol mi voltunk a fő zenekar  és 15 ezren voltak a koncerten. Hatalmas sikerünk volt és a koncertet végig nézte a Pink Floyd két tagja, David Gilmour (gitáros) és Nick Mason (dobos) is! Négyszer tapsoltak vissza. Hatalmas színpadon játszottunk iszonyatosan jó hang és fénytechnikával. A többi tribute zenekar is nagyon jó volt a világ minden tájáról voltak zenekarok. Videó demók alapján döntöttek a szervezők, hogy kik lépnek fel. Mi könnyű helyzetben voltunk mert Pink Floyd tribute zenekar csak egy jelentkezett, mi, de nyilván jónak ítélték a produkciót, mert ha nem így lett volna akkor egyetlenként sem hívnak meg. Csak érdekességként, hogy pl. Deep Purple, Metallica, U2, Elvis tribute zenekarok több százan jelentkeztek!
 
8. B-oldal: Szerintetek mi a titka a Hitrock-féle Pink Floyd interpretációknak?
Hitrock:  Erre azt szoktuk mondani, hogy nem mi vagyunk kimagaslóan jók, hanem a többi magyar zenekar (maximális tisztelet a kivételnek) rossz! Senkit nem akarunk bántani vagy bárkiket minősíteni de sajnálatos tény, hogy a magyar zenekarok többsége felkészületlen, harmónia gondokkal küszködik és a színpadi etikettnek sem felel meg. Az egyik legnagyobb gond a zenei tudás a hangszer kezelés hiánya és az igénytelenség a közönséggel és főleg magukkal szemben. Ma már nem szabadna kiállni egy zenekarnak sem megfelelő technika és show nélkül... Erre sokan azt mondják, hogy nem külsőségek kellenek hanem zenélni kell a színpadon, ez csak belemagyarázás és önámítás, mert pont azok akik ezt mondják közük és fogalmuk sincs a zenélésről.
A Pink Floyd a zene mellett a látványos koncertjeiről is híres volt, ezt a zenét főleg nem lehet eljátszani egy 100-as égő mellett és a megfelelő technika nélkül. Ezért nem is vagyunk könnyű helyzetben, mert ez több milliós beruházást  igényel  és a magyarországi rock helyzetet tekintve ez egy soha meg nem térülő befektetés. Mára már saját, komplett hang és fénytechnikával rendelkezünk, 11 fős a zenekar a technikai személyzettel együtt (akiknek legalább olyan fontos a szerepük egy koncert alkalmával) ami nem kis projekt.
Nagyon sok munka, próba van a hátunk mögött és minden ki van találva, semmi nincs a véletlenre bízva. A technikai személyzetnek is külön próba van, hogy melyik lámpa mikor milyen színben világítson stb. A legfontosabb, hogy akárhol játszunk, legyen az kis klub vagy nagy koncert mindig ugyanazt és ugyan úgy játsszuk akár üres teremnek is, ami az elején többször is előfordult.
Végül, természetesen a legfontosabb  a megszólalás a Pink Floyd  hangzás megteremtése, mely komoly hangszeres és technikai felkészültséget igényel. Pl. a hű hangzás érdekében 2 évig vadásztunk egy Hammond orgonára ami (mivel már nem gyártják és komoly értékeket képvisel) nem olcsó hangszer. Lehet pótolni olcsóbb digitális kütyükkel,  de az nem az a hang, a tökéletes hangzáshoz, azt és olyat kellett beszereznünk amit a 70-es években Rick Wright, a Floyd billentyűse használt. Ennyi a titok!

9. B-oldal: Láttátok-e élőben a Pink Floyd-ot? Találkoztatok-e a zenekar tagjaival?
Hitrock: Csak a billentyűsünk látta Őket 1989 és 1994-ben Linzben! Egyébként Ő a legnagyobb Floyd rajongó a bandában és a gitáros mellett a Floyd hangzás meghatározója a zenekarban! A budapesti Roger Waters koncerten mindnyájan kint voltunk 2007-ben!  Mint mondtuk ott voltak a koncertünkön de személyesen nem találkoztunk, de levelezünk email-en, tartjuk a kapcsolatot ilyen kollegiális szinten.

10. B-oldal: Mely zenekarokra, előadókra tekintetek csodálattal a Pink Floyd-on kívül? TOP5 kedvenc zenekar EVÖR?

Hitrock:  Led Zeppelin, Toto, Styx, Ozzy, Rush, Saga, Bee Gees és persze David Gilmour és Roger Waters szólómunkássága.

11. B-oldal: Játszotok-e más zenekarokban? Saját zenét is játszotok?
Hitrock:  Senki nem játszik más zenekarban, nem tartjuk jó ötletnek. Azzal csak baj lenne és  nem csak az egyeztetések miatt, alapból nem tartjuk jó ötletnek,  mivel valaminek a rovására menne a dolog.

12. B-oldal: Hol láthat titeket a közeljövőben a nagyérdemű?
Hitrock:  Itthon legközelebb március 14-én  Pesten, a József Attila Művelődési Házban és március 21-én Békéscsabán játszunk, a tavaszi fesztiválon.

13. B-oldal: Már olvassátok a http://b-oldal.blog.hu -t, vagy csak fogjátok?
Hitrock:  Olvastuk, a rajongóink átküldték nekünk! Nagyon meglepett minket és természetesen jól esett, mert ez is  igazolja, hogy jó úton járunk és egyben elégtétel is a munkánkért!

14. B-oldal: Melyik dalt külditek a B-oldal olvasóinak?
Hitrock: High Hopes! Ez a dal az ami mindenkinek a kedvence a zenekarban! Csodálatos szerzemény!!!!!

B-oldal! Köszönjük az interjút!

A zenekar honlapjai:
http://www.myspace.com/hitrockpinkfloydtribute
http://www.hitrock.hu

 

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr79915961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Drinkalot 2009.02.06. 17:00:27

Ket megjegyzes:

- Gilmour a masodik lemezen (A Saucerful of Secrets) mar jatszott, igy zenekarba kerulese elott csak egy lemez keszult
- a magyar PF tribute eletben mindenkeppen meg kell emliteni az Echoes of Pink Floyd zenekart, akik hasonloan nagy elmenyt nyujtanak minden fellepesukon, es a PF kezdeteitol a vegeig terjedo repertoarbol meritenek

pucros 2009.02.06. 17:11:07

Csak nem ez volt a "mondjátok meg ki ez a srác, ki ez a bőrjakós srác" ?

Emlékszem, fetrengtünk a röhögéstől (félreértés ne essék: kínunkban).

Úgy látszik, az ambíció nem csökkent azóta sem. Viszont a kompozíciókat nagyon jó ízléssel váltották!

Remélem, sikerül olyan színvonalas produkciót összehozni, amilyen nagyratörő igényességről a cikk tanúskodik.

pityutanarur · http://pityutanarur.blog.hu 2009.02.06. 17:47:50

mivel nagyon jó dolognak tartom, hogy vannak Pink Floyd tribute zenekarok idehaza, a béke kedvéért csak annyit jegyeznék meg, hogy az Echoes of Pink Floyd koncertjei mérföldkövekké értek mostanra. Remélem ezt nem egyedül én látom (hallom) így.
szerintem a különbség a Hitrock és az EoPF között, hogy más réteget vonzzanak. A hajrokkerek a Hitrockra esküdnek, a flesselgetősek az EoPF-ra nagyjából. És ennek a mélyben lévő oka bizonyára sértő a Hitrockra nézve.

a Pink Floyd pedig nem rock, hanem pinkfloyd :D

pityutanarur · http://pityutanarur.blog.hu 2009.02.06. 17:54:04

pontosabban hülyeséget szövegelek, nincs semmiféle sértő ok. Csak más-más a repertoár, aztán ki ezt szereti, ki azt.

És tök jó, hogy készült ez az interjú!

rizla 2009.02.06. 18:31:28

abba kéne hagyni már a tribute-zenekarok népszerűsítését. jók házibuliba, vagy fesztiválra, meg minden, létezzenek, virágozzék minden virág, élőben úgyis kevésszer hallani itthon nagy zenekarokat, de könyörgöm..

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.02.06. 18:32:14

Nem ismertem az Echoes of PF-t.
A tisztesség azt kívánja, hogy akkor őket is megemlítsem itt.

koncertjük jövő péntek, Jókai klub: echoes.hu/main.php?c=happiest

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.02.06. 18:33:14

@rizla: felsoroltad, hogy miért ne hagyjuk abba, de köszi a véleményt! ezzel is, azzal is foglalkozunk.

2009.02.06. 18:39:06

Én interjúztam a billentyűsükkel a PeCsában a Tribute Feszten, saját rock rádióműsorunknak. Szerintem, jó arc, sok okosságot mesélt, csak azt nehezményezte, hogy egy órás műsorban nem igazán lehet Floyd műsort jól összeállítani. Mondjuk, érthető...

gitáros 2009.02.06. 19:30:51

@rizla: no igen.

Nem nagyon ismerem a tribute bandákat, de ha Floyd, akkor az Australian Pink Floyd (aussiefloyd.com) számomra mindent visz. Na, jó, haverság okán némileg elfogult vagyok, de érdemes a turnénaptárjukba is belepillantani. Royal Albert Hall meg házibuli, mi? :)

Kepkocka · http://zenelokepkockak.blog.hu 2009.02.06. 21:34:34

@rizla:

Mivel az eredeti PF reunionra a tavalyi sajnálatos esemény miatt nagyon kevés esély van, inkább örülni kéne, hogy van egy (sőt több) színvonalas tribute, akiknek köszönhetően élőben, ráadásul itthon hallgathatjuk ezeket a csodálatos, időtlen klasszikusokat.

Ha meg a Hitrock tényleg csinál ősszel egy Wall-koncertet...hát az óriási lenne. Már hallottam olyan PF-tribute-ról, akik megcsinálták a eredeti 1980-81-es koncertet falépítés/bontásostul, felfújható bábostul, mindenestül, fantasztikus lenne, ha itthon is láthatnánk egy ilyet...

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.02.07. 02:00:16

@gitáros: Az Australian PF az más kategória.... érdemes a youtube videóikba belenézni... (www.youtube.com/watch?v=EvqkBzInrD0)

hihetetlen színpadi megoldások. ha jól emlékszem a Nick Mason könyvben olvashattuk, hogy ők kvázi bennfentesek a zenekarnál. Játszottak David Gilmour szülinapján és a crew tagjai közül számos az "igazi" Floyd csapatába tartozott a Division Bell turné alatt.

Ahogy látom, elég sűrű a koncert naptárjuk 2009-re, de Hungary nincs közte....

@Kepkocka: ebben határozottan egyet értünk. ha lesz Wall koncert, ott a helyem. a fanyalgók dolga egyszerű, fanyalogjanak csak tovább.

SHINE ON!

bobijuing 2009.02.08. 20:06:11

Sziasztok!
Én már sokszor a hallottam a Hitrockot élőben, és általában tetszett is. Az interjúból -nagy meglepődésemre- nem derül ki, hogy két gitáros is van a zenekarban, és szerintem a cikkben említetten kívül a, másik is legalább ugyanannyira hozzájárul a Floyd-hangzáshoz, a steel-gitár és az akusztikus gitár nélkül eléggé másmilyen lenne jónéhány dal.
Az meg, hogy az interjúalany a legnagyobb pink floyd rajongónak nevez bárkit, elképesztő számomra. Mi ez, egy verseny? Gondolom a többiek is legalább ugyanannyira szeretik, ha ezt játszák, - a cikk szerint- minden más zenekart félretéve...
Az ún. zs-mollokat meg nemcsak a zenekar hallja, hanem pl. én is, és az eredeti floydot ismerő ismerőseim is, pedig én nem vagyok képzett hangszeres zenész...
Nem tudom, hogy milyen tribute zenekarok játszák a high hopes-t és melyek nem, de az echoes of pink floyd pl. játsza az echoest is, és még néhány nehezebb számot. Persze ez sem verseny, és nekem tényleg nem az számít, hogy ki játszik könnyebb-nehezebb számokat, csak a tisztánlátás végett írtam :)
A lényeg, hogy élvezzük a zenét!
Csak egy jótanács a Hitrocknak: egy icipici odafigyeléssel és egy-két zenei fordulat tisztázásával, és a főének javításával valóban kiemelkedő zenekarrá válhatnátok!
pf forever

gargarizáló tvmaci 2009.02.08. 20:45:53

A számból vetted ki a szót, kedves bobijuing! Felháborító, hogy a két gitáros közül csak az egyiket említette a zenekar képviselője, nem is tudom, hogyan fordulhatott ez elő. Az interjúalany részéről nem ártott volna egy csöpp szerénység, nálam azzal jobban bevágódott volna, mint ezzel a bicskanyitogató önfényezéssel. Mondom mindezt amellett, hogy elismerem a zenekar munkáját, és tényleg nagy dolognak tartom, hogy ilyen fantasztikus technikával dolgoznak.
Őszinte csodálattal adózom a belgiumi sikernek, tizenötezer ember azért már valami! Remélem, közülük kevesen vették észre, hogy mennyire rossz az énekes/basszeros angol kiejtése és szövegtudása. Tudom, tudom, a zene a lényeg, de egy ilyen híres BRIT együttes dalait játszó bandának adnia kellene a kiejtésre is, főleg, ha ilyen gyakran lép fel külföldi közönség előtt.Ezt a legnagyobb jóindulattal mondom, mert szeretem a HitRock-ot. Érdemes ám figyelembe venni az építő kritikát, mert segíthet!

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.02.08. 22:49:26

@bobijuing: várjál bobby fiam :) Nem a világ legjobb Floyd rajongójáról beszél, hanem "Egyébként Ő a legnagyobb Floyd rajongó a bandában". A bandában. Azt hadd' tudják már ők... szerintem. Lehet , még a Waters levágott haját is gyűjti, ki tudja, a többiek meg csak a bakeliteket...

@ gargarizáló tvmaci: igen, korábbi cikkünkben, minden tiszteletünk mellett, mi is csak a kiejtést mint apróságot kritizáltuk. De ez tényleg csak javító szándék, mert nagyon ÜTÖTT a műsor. (Amúgy: b-oldal.blog.hu/2009/01/26/feldolgoztuk_a_tribute_fesztivalt)

Aztán... Az Echoes kemény lehet élőben...huh...Pompeii és Remember that night videók nálam az etalonOK, Echoes-t tekintve...

SHINE ON! köszönjük a hozzászólásokat!

Ted Striker 2009.02.10. 20:55:47


@gitáros: Huhh, ez az Australian PF nagyon ott van köszi az infót! Az interjú ellensúlyozására meg feltettem a lemezjátszóra a Wish you were here-t és hagyom a Shine on kipengesse a linkelt vidijót a fülemből :-)

Bevfeld 2009.02.18. 18:20:06

Hát én meghallgattam ezen felbuzdulva a Hitrock honlapján lévő mp3-akat, egy bécsi koncertet. Nem tudom azóta mennyit fejlődhettek, de szerintem nagyon gyengus. Főképp a dob, ének, néhol basszus, billentyű... pontatlan, elnagyolt.

És az említett mp3-on végig alávágott (!) közönség zaj, és taps van!... Erre miért van szükség??

Eddig se szerettem a tribute műfajt, ez aztán végképp nem javított ezen :)

darabolos pingvin 2009.03.17. 15:54:49

Az Atlanti ócean két partján ugyan ugy hivják a két legjobb Floyd tribute zenekart, szimplán Echoes of Pink Floyd. (A sors fintora hogy az amerikai elöbb The Surrogate Band néven futot és most lett EOPF)

IO ha még nem voltál EOPF koncerten akkor ideje megnézni. Utánna érteni fogod, hogy miért is irták az eddig kommentelők azt amit a Hit Rockkal kapcsolatban.

Sajnos a Hit Rocknak alapvetően egy műsora van és azt nyomják tökéletesen ugyan abban a sorrendben mindig (márc 14-én tök ugyan az volt a műsor A take it back-ig mint amit fenn megadott a zenekar (take it back után leléptek a haverjaim))

Australian Pink Floyd koncert lett volna tavaly szeptemberben Pesten, de érhető okokból törölték. Senki nem akart 6-7 ezer forintot fizetni egy cover zenekarért, akár milyen jó is.

A Hit Rock egyet csinál nagyon jól, profin el tudja adni a Pink Floyd műsorát...

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása