359 pályamű a világszínvonalért

359 pályamű a világszínvonalért

2009.02.11. | Horváth Oszkár

Érdekes pályázat indult 2009 elején: mindegy milyen zene, mennyire populáris, mennyire eladható, milyen a felvétel minősége; a művészi teljesítmény és az eredetiség kap lehetőséget. És hogy mit nyer az első helyezett? Három dalát az elmúlt 40 év legjobb hangszereivel, nem a magyar, hanem a világ zenepiacára jellemző színvonalon rögzítik, biztosítanak hozzá zenészeket, technikusokat, bármit, amire szükség van, és felléphet a 2009-es Hangfoglaláson. A cél nem titkoltan az, hogy a nyertes előadó olyan minőségben mutatkozhasson be bárhol (értsd: a világon bárhol), mint azok, akik miatt jó eséllyel megjött a kedve a zenéléshez. Vettem a fáradságot és mind a 359-be belehallgattam, majd összegyűjtöttem 5x5 pályamunkát, ha nincs kedved olvasni, ugorj a zenékhez »

A pályázatot a HiT SPACE hangszerüzlet írta ki, ahol nem mellesleg én is vásárolom a kis házistúdiómba az apróságokat. Akkor nyitottak, amikor elkezdtem MIDI zenéléssel foglalkozni, és a teljes ismeretlenségből már az ezzel foglalkozó, és otthon felvételeket készítő zenészek közösségévé vált a weboldaluk. Nem is mára... már évek óta egy biztos hely.

Emellett aki betéved a boltba, kicsit úgy érezheti magát, mint Wayne a hangszerbolt kirakata előtt, vagy én bölcsődében, amikor azt néztem a kerítésen keresztül, hogy a nagy ovisok már kreszparkozhatnak. Aki úgy érzi, volt már hangszerboltban, nincs új a nap alatt, az azért kukkantson be, ha a Péterfy utcában jár.

A pályázat kiírása nagyon szimpatikus, és a cél is egyedi, a HiT SPACE tulajdonosai és szakemberei ugyanis nem lehúzni akarják a tehetségeket, hanem meg akarják mutatni őket - és ezen keresztül természetesen saját technikai tudásukat - a világnak. A pályázati leadás már lezárult, még február 15-ig lehet szavazni a 359 számra. Szerencsére én egy állat vagyok, és letöltöttem mindet kb. 2GB terjedelemben, becsülettel mindegyikbe belehallgattam, és ez alapján egy kis válogatást állítottam össze a B-oldal kritikus szempontjai szerint és a pályázat célját szem előtt tartva.

A második helyezettel is bőkezűen bánnak el, egy méregdrága hangfeldolgozásra alkalmas digitális berendezéssel gazdagodnak, konkrétan a közönségszavazás nyertese pedig mint harmadik díjazott, 500.000 Ft-ért válogathat a szaküzlet kínálatából.

Szerintem kevés olyan hely van, ahol kaphatunk egy képet, hogy nagyjából mivel próbálkoznak a zenekarok, lejárhatunk klubkoncertekre, vagy ha van zenekarunk, akkor a próbateremben esetleg összefutunk másokkal, jó esetben olyan közösség is kialakul, ami az R33 körül nagyon követendő példaként létrejött.

Szerencsém, hogy saját zenéimmel éppen önképzésen vagyok, amolyan elégedetlenül (meg nem is rock), mert egy-egy ilyen pályázaton résztvevőként nehéz megbírkózni a jelenséggel, amikor valaki mást kedvel meg a hallgatóság. Nem akarom a szakadékot növelni az elöl elhúzók és az éppen csak említésre kerülők között, inkább igyekszem betenni annyi munkát a kezdeményezés alá, hogy növelem azok esélyeit, akik amúgy valóban esélyesek.

A szokásos B-oldal szempontok: mindegy, milyen stílus, ha jó a zene. Egy ötlet, vagy egy kiérezhető mentális megbetegedés plusz pontot jelent. Válogatás nélkül szexelnénk első benyomásként megfelelő hangparaméterű énekesnőkkel, bár ez a szempont most nem érvényesült. Végül: olyan zene, aminek a koncertjére ha ismeretlenül odakeverednénk, maradni akarnánk. Mivel szó nincs arról, hogy csak rockzenék érkeztek volna a pályázatra, néhány kisebb csoportban értékelem, hátha így többen kedvet kapnak, hogy 4-5 számba belehallgassanak.

SZAVAZNI mindenki csak egyszer tud, e-mail cím megadásával, ebből a célból minden előadó mögé tettem egy linket.

Rock, metál

  1. Soulbrigade - Beginning of the endinfo »
    Oké mondjuk pont erről az énekhangról beszéltem. Azonnali szerelem. Nagyon kellett a zenekarnak, de tegyük fel, hogy nagyon jó érzékkel hangszerelték a számot, ha ilyen számból tudnak csinálni egy albumnyit, akkor erre vevő lehet a világon bárki. Én mindenképpen. Rájuk szavazok »
  2. Betterfly - Shot thru the headinfo »
    Elsőre van benne egy kis Robbie Williams... izgalmas dallamvilág, és a szöveg is vállalható, ráadásul magasan kiemelkedik a 359-es mezőny néhány kezdő angolcsoportos felvétele közül. A nyugis részen csukott szemmel el lehet aludni, ami részemről igen pozitív megjegyzés. A névválasztás a szinte kötelező szellemeskedések között szerintem jól jött ki. Rájuk szavazok »
  3. the pfl - Can't sayinfo »
    Őket láttuk az A38-on még a Borsodi Tehetségkutató kapcsán, ahol saját fordulójukban másodikak lettek. Az ilyen zenékről az jut eszembe, ahogy Stiffler vonyít a platón és a srácok mennek le a tóhoz a nyári szünetre, egyszerűen megy az élethez. Rájuk szavazok »
  4. ReChords - My true loveinfo »
    Ők sajnálják, hogy csak erről a számról van felvételük - én nem. Remélem, sikerül többet rögzíteni. Rájuk szavazok »
  5. North6 - Over and overinfo »
    Kicsit be is kell keményíteni. Volt 4-5 elég erős hasonló stílusú kétlábdobos zenekar, de itt egyrészt az elektronikus támogatás (szinti), a korrekt basszushang, és az összetett számszerkezet miatt kellett voksolnom. Rájuk szavazok »

Ajánlom még a fentieken kívül a Tech-No-Logic, a Funk You! és a LeQWaRock beküldött munkáját. Ha ez nem nyerte el tetszésedet, a incs kedved »

Reggae, világzene

  1. MoNaStereo - Mellow Dinfo »
    Hoppá? Nagyon egyben van, ugrálós rásztáfáráj zene, hangulatos... kell az ének, és azzal együtt kell az egész. Rájuk szavazok »
  2. Riddim Colony - What a dayinfo »
    Velük még járnék is. Az A38 backstage-ben készült fotó arról tanúskodik, hogy ők nem vesznének el szavazatok nélkül, de kaptak is elég rendesen. Tanulság: téged lépten-nyomon szórakoztató nagyon összerakott zenekarok séremórálnak album nélkül, kiadatlan számokkal. Nagy magyar fizetős online mp3 megaszaküzletet a népnek! Rájuk szavazok »
  3. Lighthouse music - Hálaénekinfo »
    Magyar ír ethno-rock-pop. A kép alapján a fiatal Wayne Shortert is leigazolták, női basszusgitár, óriási sziklák fölött repülős hortobágyi hegylakós, és reggel még sötétben viszkifőzőbe megérkező öreg bácsis hangulat. Nem mondom, hogy ez az eklektika, vagy ha úgy tetszik giccsbe hajló keveredés a legkifinomultabb, de a tiszta hangokból érezni rajta a tiszta szándékot. Ha most rohadjak meg, amiért nem valami mást linkeltem ide, vállalom. Rájuk szavazok »
  4. Bari Lajos - A Nap sötét oldaláninfo »
    Meditálós zene, a félmeztelen bajszos indiait képzeld hozzá, aki nem tudja eldönteni, hogy előbb teázzon, vagy színes ruhát öltsön. A rendhagyó benne, hogy citerával készült. A masszázsblog tuti vevő lenne rá. Több mint 10 éves felvétel, szerintem riszpekt, hogy ez itt van, és megint vállalnom kell, hogy ezt rakom ki, és nem egy újabb színvonalas magyar rockzenét, mert abból tényleg rengeteg volt, csak olyan van porondon, ilyen meg nincs. Rá szavazok »
  5. A láma dalai - Nem egyedül utazominfo »
    Azért erősen reggae párti vagyok, mégis a hegylakós és a citerázós furcsaság mögé teszem - de kiteszem - ezt a számot. Ennek az oka, hogy a dobsáv nem reggae. A végén mókás a Mekk-mesterbe hajló ska rész. Rájuk szavazok »

További ajánlatok: ex-trió, Wave Train, Gutenberg halott.

Elektronika

  1. Intermauz - Secretinfo »
    Hoppá kettő! A konyhában joviálisan pózoló srácnak sürgősen szüksége van egy lelki fröccsre, ugyanis nagyon kövér holmival nevezett. Lehet, hogy csak az ének húzza el, és én vagyok a sutyi, hogy nem tudom, honnan van, de szerintem nagyon jól egymásba szerettek ezzel az alappal. Ráfér némi keverés, de érzem, hogy ha van még több is ott, ahonnan ez jött, akkor jöhetne. Rájuk szavazok »
  2. Earnie & Borsa - Cryinfo »
    Na ez az a formáció név, ami itthon sose megy el, külföldön viszont a borzááá spanyolosan cseng, és nagyon vidám ez a pam-pam hangulat. Szinte látom, ahogy az angol csajok berohannak erre a számra a tánctérre, leöntve mindenkit a piájukkal. Nem beszélve arról, hogy ha pusztán beszédhangig egyszerűsítjük az orgánum tulajdonosát gondolatban, akkor nagyon kellemes kép alakul ki. Mindenki képzelje el abban a zenében, amit jobban kedvel, hátha belátja, hogy nagggyon jó. Borsa, ha marad energiád emellett más zenét is kipróbálni, keress meg! Rájuk szavazok »
  3. Lazlo - Januaryinfo »
    Szerényen Laci az aktuális hónap nevét ráírta egy számra és beküldte. Szerintem ő sem tudja, hogy jó. A világ viszont a Lazlo név előtt térdre borul, hiszen ez kivívta magának a tiszteletet a Casablancában, ha szar film, ha jó: ismert. Rájuk szavazok »
  4. Csórómajszter - Nyomuljunk a plázábainfo »
    Na jó ő nem veszi magát komolyan. Ebből a szempontból azonban azonnal megmutatkozik a B-oldal párhuzam, hiszen mi sem. A szám címe és a végtelenül őrült hangzás az, ami meggyőzött. Erre a zenére el tudom képzelni, amint Frankie Four Fingers felszáll a repülőre, Amsterdamba repül, tárgyal a gyémántosokkal, aztán visszarepül Londonba és mindezt 15 másodperc alatt. De hogy japán kiscsajok is ráznák rá magukat szétszívva kilógó bal mellel, arra is van egy 73% esély. Rá szavazok »
  5. Spider Sense - Upside down
    Velük nem tudom, mi a helyzet, fent voltak 288-as sorszámmal, és most nincsenek. Lehet, hogy jogi problémák adódtak, de nem hagyom ki: véletlenül jutott hozzánk a klipjük, majd az elérhetőségük, és elsősorban az alábbi klipen felbuzdulva fogunk velük foglalkozni a blogon: Upside down

Underground

  1. the KOLIN - San Franciscoinfo »
    Ha még tényleg nincs kiadója a számnak, akkor bizony a nyertesek között volna a helye ennek a hangzásnak, lehet csomagolni pukkanós fóliába és mehet külföldre, csak néha engedjék haza. Rá szavazok »
  2. Voler Mouche - Color TVinfo »
    Ez az én zeném! Megalázó, hogy egy Portishead vagy Massive Attack hang után bő 15 évvel sem tudom produkálni ezt a színvonalat, persze egyedül a házi stúdióban nem fog női vokál megszólalni, ezt beláthatjuk. Nekik szerintem sikerül! Rhodes mániás vagyok, de nagyon jó az időnként megszólaló gitárdallam. Abszolút rokonaim, és megvan bennük ami bennem nincs: a szemüvegkeret, az elválasztott séró, a rumlis nézés, és hogy azt gondold: Rájuk szavazok »
  3. Illúzió - Jakuza vadnyugatinfo »
    Ők néhány zenész kolléga előtt vagy után játszottak egy fesztiválon tavaly, úgyhogy számomra nem újdonság. A gramofonos kiejtés és a hangulatképek, amiket a sorok felfestenek, hallgathatóvá teszik őket. Külön ajánlom azoknak, akik éppen most egy hónapig nem hallgatok Quimbyt kúrára utalták magukat, de már kacsintgatnak valami hasonló után. Rájuk szavazok »
  4. The Zhe Band - Gondolkodominfo »
    Kicsit zajos, de az a kevés sor kb. minden harmadik évem lényegét összefoglalja. Oszt ennyi. Nem nyernek, de legalább fussunk már össze velük véletlenül egy szórakozóhelyen három másik ilyennel! Ennyit kérek. Rájuk szavazok »
  5. meyoushe - Downthereinfo »
    Míg remélem, fent felismerhetők a válogatás nélkül szexelnénk típusú előadók, most a kiérezhető mentális megbetegedés kategóriájából gurítanánk egyet. Ez a tuti underground, sose mászik elő, viszont szét lehet csapni embereket bárhol a világon. Nem lepődnék meg, ha erre más is rájönne - nem feltétlenül szabadlábon védekező hallgatókra gondolok. Rá szavazok »

Jazz, blues

  1. Tamarazene - Melegítem magaminfo »
    Már a névválasztás 9 pont a 10-ből. Ha még nem találtak egymásra a Mizar zenekarral, akkor mutatkozzanak be egymásnak, hasonlóan szövegére igényes, egyúttal mégis a harmóniákkal virgázó, rengeteget moduláló zene. A szöveg megint csak olyan, ami utaztat és elvisz máshová. A jazzyn még nem hallottam: ez baj. Jazzy Dalverseny 2009-en tessék indulni! Rájuk szavazok »
  2. Borsodi Blue - Hit the road and play the bluesinfo »
    Nagyon kellemes. Ami kellemes, attól az emberek sajnos nem őrülnek meg, úgyhogy azt hiszem, ők sem a befutók, de bíztatóak a szavazatok, és a Hangfoglaláson tanulságos lenne néhány fogalmatlannak, hogy mit lehet összegyúrni, ha van otthon elég Incognito, Mezzoforte CD és még a Gary Moore kazik sincsenek nagyon elásva. Jól zenélnek. Rájuk szavazok »
  3. Matetune - Walking bluesinfo »
    A B-oldal policy és életérzés csillogtatása következik: ennek a srácnak nagyobb az arca, mint a Bécsikapu, és egy mondatot, de talán egy szót sem tud hiba nélkül leírni. De válasszuk ketté a személyiséget és a produktumot, ne ássuk el! Érezni a szavain, hogy meg nem értett, de hogy meg nem értettsége nem művészetéből adódik, az is biztos. Az penge és kész. Magányos farkas lesz, ha nem tud úgy tekinteni a világra, hogy abban bizony vannak, akik elfogadják és örülnek neki, sőt, még olyanok is akadnak, akik felfogják, amit csinál. Nem kell túlmisztifikálni. Amit művel tök egyedül, az simán rohadt jó. Ő mondjuk jammelhetne együtt Manu Chaoval egy brazil mellékutcában. Rá szavazok »
  4. Virgonc - Reggeli dalinfo »
    Itt vannak bajok, konkrétan az, hogy a kísérőautomatika találkozik a mezőny egyik legjobb zenészével. Aki így átlátja a modális skálákat, az gyakran szintidemó szerűen hangszerel, hiszen nem a sound érdekli. A fretless bass külön elviszi ilyen irányba, közben meg ott van a tetején a percekig tartó színes és érzelemmel teli impro. Erről pedig a Váradi Roma Café jut eszembe, ahol a szöveg mondjuk nem hegeszt, és nem tesz mozdulatlanná, de megteszi ezt helyette a zene. Mondjuk ki nyugodtan, hogy vendéglátós, és akkor nem kell kerülgetni, AZ. ÁZ. És ha ezen túl vagyunk, akkor végre lehet arról beszélni, hogy mennyire komoly dallamok és jazz futamok mennek végig. Arra tessék koncentrálni. Rájuk szavazok »
  5. TükeZoo - Ájminláv (live)info »
    A new jazz itt elfelejtett elborulni, de azért megvan az irány, és nagyon jó! Keverem ezeket, és nem fogom előbányászni, de a Motif, Mr. Scruff vagy a Bonobo jut eszembe. Ők azok, akik fellépnek, pedig egy válogatáslemezen keresztül simán lehetnének úgy sikeresek, hogy ki sem teszik a lábukat a lakásból. Rájuk szavazok »

Ennyi. Nem apróztam el, megalapozom a lelkiismeretes zsűri oldalamat, hátha cserébe néhányszor ihatok ingyen olyan bort, amitől a Tordai hallucinált. A Rockspace2009 kezdeményezésről pedig csak annyit: MÉG ILYET! Bármilyen ~space-re végződőt, legközelebb nevezek rá tuti kiesőnek! Köszi!

Akik több rockzenére vágynak, azok hallgassák tovább a zenéket: Mytra, Perfect Unity, Rorschach, Philosopher, Voiceless, Wakachuka, Gyöngyvér, Kontrollzé, Pandagod, Almost Saint.

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr76933683

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: B-oldal » Nyomokban Jamiroquait tartalmaz 2009.04.07. 07:57:45

[...]később pedig egy tehetségkutatón futottam benne egy hasonló lelkületű előadóba (Tamarazene). További - számomra - fontos említenivaló, hogy 18 díj közt[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.02.11. 11:23:06

Virgonc - azaz Séthy Viktor - blogja (még több zenével, egyébbel:
3777.blogter.hu/

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.02.11. 11:39:31

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Miért nem lepődöm meg, hogy pont te ismered? :) Nagyon komoly, hogy fél óra rajzolás és zongora végén összenéznek, és aláírja a rajzot, erre jobban is rá lehetett volan játszani. Meg mondjuk ha XY nem pont akkor jön meg fél óra késéssel, ajtónyikorgással :)

Jó nekem ezek a performanszok kicsit olyanok, mint amikor a Csengetett Mylordban Miss Poppy barátja Jerry gramofontölcsérbe olvas fel kortárs verseket gordonka-kísérettel. Nekem távolról szebb, de amúgy tényleg jó, és ez a videó mutatja, hogy a srácból tényleg csak úgy jönnek ezek a dallamok. A fenti versenyen persze teljesen esélytelen, ezért is örülök, hogy kitettem.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.02.11. 12:41:24

@nosferato: Tamarát is 'ismerem'
(haver hobbijazz zenekarában is énekelt régebben)

oszt ennyi

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.02.11. 12:43:08

amúgy nem semmi meló lehetett, ha tényleg mindenbe belehallgattál...

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.02.11. 13:07:05

@A Hannibal Lektűr-attitűd: a teljes anyag pont 24 óra. Belehallgatással 2x4 óra, talán picit több. Érdekel, hamar rájöttem közben, hogy örülök, hogy nem sikerült betartani a kiírást és nem csak rock volt benne.

lápi lidérc 2009.02.11. 14:22:20

Mi indokolja a B-oldal kifejezésben a kötőjelet?

Ja, hogy semmi, csak a helyesírástudás hiánya?

z 2009.02.11. 14:28:58

@lápi lidérc: a szóköz lehetőségének hiánya?

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.02.11. 14:32:41

Valami spéci pluginnel elérhető formátum helyett nem lett volna egyszerűbb Youtube-linkeket betenni?

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.02.11. 14:34:39

@lápi lidérc: az, hogy a másik lehetőség a boldal lenne az URL-ben, ami idétlenebb, a harmadik pedig a b_oldal, ami még ronda is. Helyesírástudás ügyben kattints a nevemre, nézd meg a blogjaimat, hátha mégse a megfelelő helyen próbálsz ilyen tekintetben kiemelkedni.

Ha a cikkel van probléma, mondd azt!

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.02.11. 14:37:09

@/ Gery Greyhound: nekem egyből ment, te vagy az első, aki jelzi, hogy nem. Jó nyilván nem mi választottuk ezt, hanem a szervezők, és az amatőr indulóknak nincs youtube videója. Viszont elérhetők ezek a zenék .mp3 formátumban is közvetlen URL-lel. Segítene, ha azokat is betenném, meg esetleg egy Yahoo MediaPlayer plug-int?

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.02.11. 14:46:28

@nosferato: Pont ezt a fajta ilyenplugin-olyanplugin típusú káoszt kerülöm :) Nem szívesen pakolom tele - főleg a munkahelyi - gépemet mindenféle kacattal. A direktlinket nem vettem észre, az pont megfelel, köszi :)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.02.11. 14:53:53

@/ Gery Greyhound: késő :) Nem letöltős plugin, abszolút css, azt nem tudom, hogy a háttérben mitől játssza le az mp3-at, de a linken nem változtat, ugyanúgy jobb gombbal le tudod menteni, remélem, ez nálad is jól jelenik meg, és másnak is.

bedoboember 2009.02.11. 15:18:44

Sziasztok!
FoxyTunes plugint ajánlom, szinte minden lejátszót irányíthatsz böngészőből és pl az itteni linkeket is ellátja kis play gombbal.
(Tanács: Shift + jobb-bal gombbal ugrál a zenék közt :)

Jó hogy ilyen sok jó zene van.
Most indul az új generáció! :)

Hitchiker 2009.02.13. 13:34:05

biztos hogy minden számot külön lehet csak letölteni? :O
jó lenne végig hallgatni az egészet csak leszedni nincs időm külön a számokat, ha valamit elnéztem vagy adnál egy tippet hogy hogy lehetne egyben az egészet az jó lenne :)

mellesleg az Illúzió tényleg jó, szerintem érdemes a többi szerzeményüket is meghallgatni az erre szolgáló honlapon mert nem is ez a legjobb számuk (szerintem)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.02.13. 13:50:47

@Hitchiker: én az Internet Download Manager nevű programot használom, abban van ilyen, hogy Batch download. Beadom neki, hogy: www.absolute.hu/rockspace/music/*.mp3 + megadom, hogy a * az 1-től 400-ig, és betárazza. Sebességtől függően lenn van így viszonylag kevés melóból, 2GB.

Illúziót én is a honlapon hallgattam, mókás az énekes hangja, kicsit olyan, mint a Hot Jazz Band (áz én bábaaam egy fákátá nőő), lásd:
www.youtube.com/watch?v=NAd1hB9nfgs

Nagyon jó ez a Spéter Erzsébet kiejtés. Van egy zene, amiről ha megmondjátok mi, fizetek egy sört: a Tizedes meg a többiek c. filmben amikor a Darvas maga alá húzza háziköntösben a géppisztolyt, és Major Tamás inasként németül dícséri a náci tiszt kutyáját, akkor szól egy szám a gramofonból, "csókodat még érzem, és nem engedlek el", vagy valami ilyesmi. Gondolom 30-as évekbeli magyar sláger. Na az kéne, vagy OLYAN zene minden mennyiségben, óriási :)

Hitchiker 2009.02.13. 14:29:31

köszönöm a segítséget :)
a linkelt videó tényleg nagyon jó már csak a fúvósok miatt is (amióta ismerem a Flecktonest nem bírom megállni az ilyen zenét)

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása