Tango és Cash

Tango és Cash

tango cash.jpg

Vannak filmek, melyeket akárhányszor meg tudok nézni. Ezek között ott vannak gyermekkorom VHS klasszikusai, a 90 perces akciófilmek, melyből 2 ráfért egy kazettára. Zászlómra tűzöm és ma kiemelem ezek közül a Tango és Cash című filmtörténeti remeket, amely tele van imádott filmklisékkel, minden mondata arany, szövegét már csaknem fejből tudom, mégis újra és újra megnézem.

Ott van ugye a jó zsaru - rossz zsaru elem. Tango, a divatdiktátor nyomozó, saját tőzsdeügynöke van, öltönyben és elegáns szemüvegkeretben szambázik a bűncselekmény helyszínére, és nyilván az sem zavarja, ha elhagyja körzetét, mert már 3 hónapja dolgozik az ügyön. Pisztolya a jelleméhez illő, klasszikus Smith & Wesson

Cash, a rossz zsaru, 9 dolláros pólóban, brahis bundesliga frizurával és laza farmerben. Tartásdíjat fizet, mindig vagánykodik, természetesen csak ő hallgathatja ki a gyanúsítottat. Pisztolya futurisztikus, azon kívül, hogy hangtompítóval felszerelt, valami kvarcjátékszerűség (vagy iPod?) is van a tetején.

A "rosszak" egytől-egyig emblematikus figurák. A főgonosz mániákus főnök kisded játékokat űz, bőrfotelből, nagyon sok tv képernyőjén keresztül figyeli az eseményeket. Kínai és mexikói alvezére nélküle semmit sem tesz, és persze ott van a jobb keze, a lófarkas végrehajtó. A drámát és a bonyodalmat egész pontosan az okozza, hogy itt van ez a 2 rendőr, akik egyszemélyes hadseregként torpedózzák meg a bűnszövetkezet minden lépését, anyagi kárt okozva ezzel mindkét városrész alvezérének. Történetünk pillanatában lesz a legnagyobb fegyverszállítás EVÖR, ezért el kell rakni a 2 sztárzsarut. Mondjuk a hűvösre. Jöhet a 2 zsaru kelepcébe csalása, bűntény meghamisítása, kirakatper, bekasztlizás és hát nem az FBI üdülőparadicsomába, ahogy Cash reméli.

Bár Tangonak hiányzik a ruhatára, Cash meg szemetes konténereket tologat a sok köztörvényes között öröm az élet. Kell egy klasszikus börtönbunyó is, hiszen édes álmukat megzavarva, a kemény legények befogják a 2 zsarut a börtönben. Repkednek a klisék, hiszen a bunyó alatt természetesen egyszerre csak egy ellenség támad, mint a Hong-Kong-i verekedős filmekben, majd a kis áramütés után a semmiből előkerül C

ash első parancsnoka, hozza az elmaradhatatlan kék térképet a börtön alaprajzáról. (A volt parancsnoknak aztán elvágják a nyakát. Ezek szerint ő mellékszereplő volt.) Jöhet is a szökés rész, ugrás az elektromos vezetékre, atlétatrikó, eső, övvel lecsúszás, sima földet érés.

Kinn sem állt meg az élet, Tango húgáról (Teri Hatcher!) kiderül, hogy gogo táncos, Cash rá is izgul, bár őszintén szólva nem csak ő. Rohanunk is tovább, hiszen James Bond óta kell egy feltaláló zseni is a csapatba, aki éppen egy szuperkocsit fejlesztett ki (dupla páncélborítás, abszolút golyóálló), mellyel bele lehet rohanni bármely ellenséges telephely főépületébe. Ezt teszik.

A dramaturgiailag nem meglepő vég lassan közeleg. Tango - húg túszul ejtés - kiszabadítás, utolsó bunyó a lófarkassal, társmegmentés, majd a főgonosz lelövése a labda útja. A robbanás előtt természetesen 0:10-től a visszaszámlálás látszik, de elmenekülés időzítése remek, nem esik baja főhőseinknek. Epikus!

Ejtsük néhány szót a stábról, hiszen a rendezői székben az orosz Andrei Konchalovsky, aki főleg színházi rendezéseiről volt híres, tulajdonképpen a Tango és Cash-en kívül egy James Belushi - Whoopi Goldberg filmet lehet rajta számon kérni (Homer és Eddie). A film zenéjét viszont a 80-as évek egyik híres zeneszerzője, Harold Faltermeyer szerezte. Meglepő, de ő komponálta a Beverly Hills-i zsaru, a Menekülő ember, valamint a Top Gun főcímzenéjét is.


Végül pedig... TOP5 duma a filmből:

1. Tango átlépi a körzetet, rajtaüt a kamionon, de a rendőrök nem találják a vélt kokót. (Kapitány nyilván későn ér a helyszínre.)
Helyi zsaru 1: - Mit képzel ez magáról?
Helyi zsaru 2 (háttérből kiabál) - Minimum egy Rambo!
Tango: - Rambo, egy buzi!
<< Tango kilövi a tartályt, folyik belőle a kokain..."ő megmondta" nézés >>
Tango: - Hát nem furcsa? Havazik. Kér valaki egy szippantást?

2. Tango és Cash találkozása az elhagyott épületben:
Tango: - Tudod te ki vagyok?
Cash: - Azt mondják a második legjobb zsaru a városban.
Tango: - Érdekes, én is ezt hallottam rólad.

3. A börtön zuhanyzójában:

Tango: - Rendőröket sosem tesznek össze köztörvényesekkel!

4. Tango és Cash megy a cellája felé, a rabok "örömmel" fogadják őket:
Conan: - Zsaruk! Zsaruuuuk! Ide tegyék őket! Ide tegyék őket!!!
Cash: - Ismered?
Tango: - ... Megvaaan, te voltál a csúcs a Conan a barbárban!
<< Fej rácshoz húzás, orrtörés >>
Tango: - Szükség esetén én és a seggem itt leszünk a szomszédban...
Cash - Ahogy látom, te itt állati népszerű leszel!

5. Elektromos vezetéken lecsúszás előtt Tango és Conan még verekszik egyet a tetőn, Cash m

ár lecsúszott, türelmetlenül vár, míg megérkezik a bunyóból Tango.
Cash: - A szentségit! Bevágtál egy kávét meg egy krémest?
Tango: - Utálom a krémest!

+1: Tango és Cash kiszáll a rabszállító autóból (narancssárga rabruha):
<< Kiszállnak a rabszállító kocsiból, Tango furán jár >>
Cash: - Mit mondasz?
Tango: - Az alsógatyám szétvágja a seggem.
<< Vágás. Sétálnak a zuhanyzóban >>
Cash: - Örülök, hogy a gatyaproblémád megoldódott.
 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr59947309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teddypicker 2009.02.19. 10:22:51

a lófarkas haju fickó volt krumplifejű uraság, hiszen nélküle nem buli a buli! (ha jól tudom így volt a szöveg)...amugy tényleg HATALMAS film.

Flankerr 2009.02.19. 14:31:59

Alapmű..:) én is vdeókazin láttam vagy 4x..:) a Rambó egy buzi hatalmas poén..:)

Flankerr 2009.02.19. 17:59:50

Köszi, csak sajnos no Viasat itthon.. De a nagybátyjám nemrég megmentett videókazetta gyüjteményébe elvileg meg kell legyen.

macskafaraok 2009.02.19. 22:43:23

naná hogy VIASAT3 hétfőn xD

Lencse. 2009.02.19. 23:23:09

A csúcspont az, mikor Cash önként vallomást tesz a bíróságon. :D

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.02.19. 23:37:52

- Kitől tanultál vezetni?
- Stevie Wondertől!

Edward Nygma 2009.02.24. 10:45:55

Az nem iPod, hanem egy 1000 éves lézerirányzék.

Egyébként meg: "Nyaaaf, nyaf, nyaf" :D

johevi 2009.02.24. 11:00:55

Stallonétól ez a mondat:
Rambó? Az egy buzi...

red7 (oda adjad befelé a labdát, bazzmeg!) 2013.02.22. 09:26:05

A Konchalovsky-életműből ne hagyjuk szó nélkül a Szökevényvonat című pompás filmet, ha kérhetem. Tango és Cash: 10/10

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása