Hotel California

Hotel California

2009.04.06. | mavo

Üdvözöljük a Hotel California
Egy ilyen szép hely
Egy ilyen szép arca
Rengeteg hely a Hotel California
Bármely időszakban, megtalálja itt

(köszönjük a guglinak a fordítást)

Ha megszólal, a két és fél éves lányom nyelvét öltve ugrál az ágyon: mi az? Naná, hogy a Whole Lotte Rosie még Bon Scottal hetvenhétből, a végén gitárcsere közben rendületlenül szólózó Angussal — mit képzeltetek pupákok, majd a Csókszor csók, mi? Nem csoda, a Rosie annyira töményen zseniális, hogy pfffff. Nincs időm keresni a szavakat, bocsánat, érjétek be annyival érvként, hogy internélysönöl námbör ván, oszt kész.

Meg ott van a Sultans of Swing, és akkor Knopfler mester egyéb vackait nem is vettem számításba, állítólag a Telegraph Road vagy a Once Upon a Time in the West se kutyaütő, meg ott van a másik világhírű húllatta a Zeptől, sokan esküsznek rá. Smoke on the Water megvan azzal a szarrá híresült riffel? Te is tudnád folytatni fél hónapig, mi? De Paco se vacak, meg Steve, meg John, valami Meola nevűről is hallottam, de még ... mondom hagyjuk.

Ragozhatjuk bármeddig, mert annyi rakenroll sláger van, hogy ihaj, és ízlések és pofonok, szóval örülhetünk, hogy a rákerek nem késelnek a toplisták közti eltérésekért, mert elég medmekszesbe fordulna attól a világ. Ritchie Blackmore és Rod Stewart verekedett pár jó ízűt, ha érdekel.

De.

Igen, de.

A Jóisten tudja miért, de van egy de. Egy mind felett.

Hotel California (Eagles)

Van egy bő harminc éve nyomuló, tipikus egy nótás társaság. Szólok, egy echte amerikainak ezt sose süsd el, mert örök haragig tartó halálos késelésbe futhatsz bele, ami azért annyira nem jó. Tudod arrafelé a nyitó bontásoktól sikoltva zuhannak össze tisztes háziasszonyok és kokainfüggő sztárügyvédek egyaránt. Igen, nálunk is, de az kevésbé hangzik jól. Ettől függetlenül  egymás közt azért megkérem az Eagles második legnagyobb slágerének ismerőit, itt és most tegyék fel a kezüket. Ne le, hanem fel! Na jó, hagyjuk. Hogy mit mondasz? Innuendo? Majdnem, majdnem, de legközelebb inkább a Life in a Fast Lane-t mondd.

És mégis, nincs az a Stairway to Heaven, vagy Bohemian Rhapsody, ami ütné azt, amit ők egyszer megálmodtak. Egy vagy két toplistán az összes klasszikus nóta fenn van, némelyik húszon is, egyik-másik vezet talán kettőt is, de ez mindegyiken ott ténfereg valahogy. Van akinek Marley a szerelme, van akinek a Moby Dick agyonspilázott dobszólója a top, Tupacot is kedvelik páran, meg Madonnát is, de a Hotel California valahogy mindig becsúszik minden EVÖR listára — és tényleg tök mindegy, hogy gangsta hip-hop a lista, gothic, new wave, ambient, soul; netán Bartók összes. Egy ideig konkrétan féltem, hogy a sorok kezdőbetűi a rák ellenszerének képletét adják ki és ez miatt a kémiai Nobel-díjat is elnyerik valahogy, szóval tetszik érteni. Aki nem érti, azért meg nem kár.

Gipsy Kings Hotel California 1990

Ha még nem toltad be valami zörgő sípládába full hangerőn, amikor egy dögger csaj ült melletted, előtted, vagy legalábbis a tér valamelyik hozzád megfelelően közeli részén, és az a szám közepén de legkésőbb a „but you can never leave” környékén nem hullott az öledbe, és tapasztotta csodálatos száját szádra, nos ... akkor lúzer vagy. Én tudom, miről beszélek, hidd el.

Egyébként nem csodálom. Ha a valaha szakállas szépfiú a kétnyakúval, meg a turcsi orrú  grimaszolós hülyegyerek a mai napig szerelmetesen összevigyorog amikor elkezdik azt a bizonyosat a végén, amit te is vársz, meg én is várok, az csak jelent valamit, nem? Ráadásul ami addig a híresig lemegy, annak az ötödéért, akarom mondani a tizedéért is osztottak már Grammyt, ugyanis Don Henley konkrétan a Jóisten maga, ahogy énekel a dobok mögül. Nem egy Freddie, de ami fíling kijön belőle, az önmagában kiadja egy közepes afrikai ország energiaszükségletét, nem?

Szerintem tök nem véletlen, hogy miközben azt szoktuk számolgatni, hogy a No Woman No Cry vagy az Imagine hány feldolgozást ért meg, addig a Hotel Californiának nincs számottevő ismert feldolgozása (holott tucatnyian próbálták) a Gipsy Kingsén kívül, de az sem szokványos cover, ahogy hallhattátok feljebb. Közben tessék megnézni, hány skac vágott fel youtube-ra videót, hogy akkor ő most tolja a Hotel végéről a szólót, tessék nézni, ez a trúság. Ami ugyan nem szóló, mert ketten tolják, de hát Istenem.

És akkor is Don Henley az Isten. Tényleg.

Hotel California Live - Eagles

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr991045398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.04.06. 08:55:21

Ebbe a számban - esetleg - lehet duplanyakú gitár, de máshol vuh, nagyon kivagyok a ricsiszambóráskodástól. A Genesis 2007-es Tour DVD-jén van olyan, hogy a Rutherford olyan duplanyakúval tolja, melynek egyik "fele" basszusgitár ráadásul. ÁÁÁÁÁ.

Hotel California óriási, ha van még Eagles szám, amit meg kell ismernem, jelezzétek.

ZZZZZ 2009.04.06. 08:57:01

Jó, a kalifornia tényleg kellemes nóta nagyszerű akkordmenettel, meg minden. De az Eagles-nek sosem tudom megbocsájtani, hogy kiherélte Tom Waits Ol' 55-ját.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.04.06. 12:07:23

Nagyszerű akkordmenet :)))))))) A klasszikus andalúz semmi. Így is hatalmas. A dupla nyakú gitárt elvenném bárkitől és rácsapnék a kezére, hogy otthon szórakozzon. Utálom a vakítást, de része a shownak, és ami ennél nagyobb baj, része a showman személyiségnek, narcizmus, pojácaság, egy kis kisebbségi komplexus fűszerrel.

Nagyon jók a fordulatok, afrikai ország, rák ellenszere, stb. :) A Hotel California "gitárszólóra" azt kell mondjam így utólag, annyira klasszikus, legalább 4-5 zenémben lekoppintottam annak idején tudat alatt. Egyszer emlékszem Amerikában nyitvahagytam a teraszajtót, és az egyik szomszéd szintén. Ezzel az volt a baj (azon kívül, hogy kint 42 fok volt), hogy a szomszéd 22x hallgatta meg egymás után a Hotel Californiát teljes hangerőn, és senki nem szólt rá. Ergo lehet valami abban, amit írsz az echte amerikaiakról.

Mondjuk én 22x élveztem, pont leszarom, ha a szomszédom egész nap zenét üvöltet, ha az jó... és ez jó.

Bukott Rockzenész · http://b-oldal.blog.hu 2009.04.06. 12:40:49

Örök klasszikus, valóban! Annak idején, úgy '95-'96 magasságában ez volt a kötelező utolsó lassú nóta a pécsi Jakabhegyi kollégium (TK A, emlékszik még rá valaki?) keddi bulijain. Volt, amikor egy illuminált barátom késsel (!) követelte...

mavo mester nézetét osztom a csajozás terén ezzel a nótával kapcsolatban, a gitárszóló kezdete volt a katarzis általában :)

Varga Miklós egész vállalható feldolgozást készített belőle, de Don Henley után tényleg nehéz elénekelni ezt a nótát (bár én is próbálkoztam vele ifjabb koromban).

Kettes számú Eagles-slágernek pedig több ötletem is van: Take It Easy, Tequila Sunrise, Desperado, Witchy Woman, Doolin' Dalton - igaz, ezek csak kellemes country-rock nóták, a Hotel California viszont "őszinte, kőkemény" west-coast.

Nagy poszt, jogos a tisztelet! Jó volt olvasni, komolyan.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.04.06. 15:06:34

@nosferato:

Az amerikai szomszéd külön megérne egy misét. :-)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.04.06. 15:09:15

@Bukott Rockzenész:

igazából én is meg akartam jegyezni, hogy azért sok slágerük volt, csak akkor kevésbé hatásvadász, ugyanakkor Magyarországon tényleg nagyon kevesen ismernek bármi más tőlük. Azért írtam a Life in a Fast Lane-t, mert az nekem is egész bejön. :-)

petbecks 2009.04.08. 10:25:58

azert akad meg par tokeletes szam az eaglestol..
pl one of these nights, new kid in town, lying eyes, peaceful easy feeling...

utobbit hallgattam egyszer autoban, ket lany csoporttarsam ult hatul. azt mondtak hajtsak tovabb, sose alljak meg, mert nem akarnak kiszallni tobbet a kocsimbol.. (es persze ezt nem miattam mondtak, hanem a zene miatt.. )

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása