Jimi Hendrix él!

Jimi Hendrix él!

Bár majd' 40 éve nincs közöttünk, nincs olyan gitáros a Földön, aki nem őt említené meg minden idők legnagyobb hatású gitárosának. Csupán 27 éve volt, hogy megteremtse későbbi örökségét, mely azóta számos legendás gitáros mindennapi betevő falata lett.

Mivel a Jimi Hendrix dalokat a Metallicatól Steve Vai-ig mindenki játszotta az elmúlt 25-30 évben, így nehéz kiválasztani a "legjobb" tisztelgéseket. Főleg, hogy ott volt nekünk Radics Béla (apám minden zenével kapcsolatos történetének állandó szereplője), minden idők legjobb magyar gitárosa, akiről az utókor számára sajnos sok (jó minőségű) eredeti felvétel nem maradt...

Dacolva a lehetetlennel, nézzünk pár bizonyítékot, miszerint Jimi Hendrix kurvára él. Bennük és bennünk.


Első választásom Gary Moore, aki - bár kicsit nehezen találja meg a mikrofonját - a Fender Stratocaster gitár 50. születésnapján (2004-ben) idézte fel Hendrixet. Fura is lett volna nélküle ez a buli...

Little Wing... egyik kedvenc Hendrix-dalom (de mennyire nem hendrixes?!). Az alábbi videón Eric Claptonnak éppen Sheryl Crow segít. A többit csak meg kell élni.

A "mindenre van egy Queen-es linkem" című Overdrive sorozatból ajánlom a Brian May Another World (1998) című szólóalbumán szereplő "One Rainy Wish" című (talán kevésbbé ismert) szerzeményt. (A "Queen és Hendrix kapcsolata" című esettanulmányt íróknak azért segítségül álljon itt Roger Taylor side-projectje is, azaz a The Cross Foxy Lady-je.)

Szegény Lenny Kravitz úton-útfélen megkapta, hogy Hendrix-kópia, melyet az élet nagy kérdéseit feszegető "If Six Was Nine" című dallal sem dob le magáról, ami ezen versenyszámban a maximum riszpekt kategória.

Nincs az a gitárosokat összegyűjtő koncert, melynek fináléban ne avászkodna fel az összes fellépő a színpadra (olyan 12-15 gitáros), majd egymás szólójába vágva megszólal a Hey Joe. Itt most nem ez jön, hanem a Hobo Blues Band fantasztikus feldolgozása, melyen Hobó és főleg a jó Öreg Bill utánozhatatlanul interpretálja a milliószor hallott dalt. 

A végtelenségig lehetne folytatni... Szerencsére és sajnos. Nyugodj békében, Jimi Hendrix!

Elhunyt Les Paul | TOP1 blues gitáros EVÖR

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr121384715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doors (törölt) 2009.09.18. 08:43:23

Tudom hülyeség ilyenen gondolkodni, de ahogy meghallottam a Hey Joe elso" sorát, tehát, hogy "Elszökött néger fegyenc balladája", ezt most már csak úgy lehetne mondani, hogy a "Színes böru" afrikai származású gyanusított balladája" ?

Egyébként köszi ezt a postot! Szuper reggeli zenék. Jimi Hendrix a legnagyobb.

Bereczki Zoltán · http://miskolcblog.blogspot.hu/ 2009.09.18. 14:09:05

Hát, szerintem meg a Little Wing nagyonis Hendrixes, abban is hallható az a csak őrá jellemző gitárjáték, ami a többi lassú számában is.
Cikketek hatására ki is fejtettem a blogomon a dolgot:
bebop.hu/2009/09/18/a-hendrix-fel-balladajatekrul/

ZZZZZ 2009.09.18. 14:11:40

A legjobb magyar Hey Joe feldolgozás, átirat.

www.youtube.com/watch?v=WmsuU62o2nY

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.09.20. 23:49:51

@Von Siebenbuergen: a második esélyes volt, de valaminek mindig ki kell maradnia...

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása