Magyar rádiós valóság kettő

Magyar rádiós valóság kettő

2009.09.28. | Horváth Oszkár

Overdrive kolléga ma reggel újra felvetette a magyar rádiózás kérdését, ahogy hallgatóként látjuk, és ahogy igényünk volna rá. Ezt folytatnám saját gondolataimmal.

Nekem a kocsiban így néz ki valahogy a dolog:

  1. Jazzy
  2. Tilos
  3. MR2
  4. AbszolútFM
  5. Danubius
  6. Sláger
  7. Klub Rádió
  8. Info Rádió
  9. BBC
  10. Rádió C
  11. MR1
  12. RadioCafé

Ezek közül a Sláger a mainstream, jó néha odakapcsolni, a Danubius dettó, azt annyira nem érzem, csak Balázs és Vadon Jani hülyeségeibe szoktam 5 percre belehallgatni, mert ők hordozzák a B-oldalnak is fontos "Sose nőjünk fel" életérzést. A Danubius és Juventus számomra elfogadhatatlan elvet követ, megvárja, míg mindenhol szólt már valami, és utána kényelmesbe' játszogatja. Semmit nem tesznek a zenéért. Nyilván kapják az ilyen Sony meg Universal meg nem tudom, milyen válogatás CD-ket a kiadóktól, aztán arról néha pakolgatnak.

10 éve sokat hallgattam a Roxyt és a Rádió1-et, már nem az én zeném, de ők éppen azért, mert 14-23 között sokan hallgatják őket, akik még nem személyiségük, hanem a koruk miatt nyitottak az új zenékre, és nekik most kerülnek elő "életük kedvenc zenéi", ott még jönnek az újdonságok. És a hétvégén örömmel tapasztaltam, hogy még sugároz a RiseFM (bár a felületes hírolvasásom szerint kurvára nem az övéké a jog, de szerintem ők érdemelnék meg, hogy műsort csináljanak), az a tuc-tuc zenéket tekintve egy igényes nagyobb hallgatottságú csatorna.

A gond az, hogy a Sláger-Danubius-Juventus hármas viszi el a 90%-ot, és ezeken nem történik semmi új. A Slágert magamban azért rehabilitálom, mert nekik legalább a nevükben benne van, hogy ez a cél.

A Tilos ezek közül a legnyitottabb, ott a Dimmu Borgir esttől kezdve az állandó reggae és ska műsoron át underground/absztrakt hip-hop, 60-as évekes bűnüldözős zenék, jazz, tech house, hangoskönyv és hangjáték, minden van, meg persze cowboynak öltözött leszbikusok pudingot esznek a beszélgetős műsorban, tehát kiszolgálja a rétegigényeket, úgy jó, ahogy van. A Jazzy pedig régi űrt töltött be, és mivel idén harmadszor lesz Jazzy Dalverseny díjátadó (október 8.), tény, hogy tesz a magyar zenékért (itt jegyzem meg, hogy a Danubius is igyekszik X százalék magyar zenét játszani - az irgalmatlan nacionalista franciáknál ugyanerre, mármint nem magyar zenére, hehe, komoly országos kvóta van, ha kötelező, ha nem, tartják).

Amerikában kurva jó volt rádiót hallgatni, amikor 1994-95-ben ott laktam. A vicces az, hogy még a kedvenc frekvenciára is emlékszem (MAGIC102.9FM:)), az egy oldies rádió volt, tehát gyakorlatilag a Sláger. De 2001 körül találtam irgalmatlan kemény hip-hop rádiót is, ahol Jay-Z - Can I get a... meg ilyenek mentek, és erős jellel, nem úgy, mint az AbszolútFM, ahová bármikor kapcsolsz, nagyon jó fekete zenéket hallani.

Sokat fejlődött a magyar rádiókínálat, rohadt sok a csatorna, jól tematizált, és megtalálom a kocsiban, amit hallgatni akarok, DE:
- ez a választék csak Budapesten érhető el
- a három legnagyobb adón semmilyen tapogatózást nem érzek ebben az irányban
- és ez baj


Lassan ott tartunk, hogy mobilnet mindenkinek, és podcastot vagy mp3 streamet hallgatsz a kocsiban, de ez csak azoknak szól, akik most is maguknak találják meg, mit akarnak szeretni, a pull típusú emberek. Akik push típusúak, tehát azt eszik, amit eléjük kerül, megérdemelnének nagyobb választékot.

Pozitívum a nagy kereskedelmi rádiókban:
- A reggeli műsorok, még az is, amelyiket utálod, még mindig jobban beindítják és pozitivitással töltik meg a hallgatók napjait, mint a reggeli TV-s műsorok
- Mónika-show meg Joshi Barat legalább még nincsen

Magyar rádiós valóság | Milyen zenét játszik a Jazzy PONTOSAN?

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr571412285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2009.09.28. 11:13:12

en az osztrak fm4et imádtam régen.

Asidotus 2009.09.28. 11:16:22

"Akik push típusúak, tehát azt eszik, amit eléjük kerül, megérdemelnének nagyobb választékot. "
Mert miért is? Mert lusták, nem érdeklődnek, az alapvető emberi faji tulajdonság, a kíváncsiság hiányzik belőlük? (Továbbmegyek, azok a lények nem is emberek, mire fel adjunk nekik emberi jogokat?)

Leeroy of SMV Design 2009.09.28. 11:31:41

"Nyilván kapják az ilyen Sony meg Universal meg nem tudom, milyen válogatás CD-ket a kiadóktól, aztán arról néha pakolgatnak."

Nekem néha az az érzésem némely rádiót hallgatván, hogy egy-egy mp3 playlist szól Winampból, random módban.

Leeroy of SMV Design 2009.09.28. 11:36:27

A Juventus, Danubius, Sláger, Roxy, Rádió 1 számomra kritikán aluli színvonalat képvisel - jelenleg a Café-t és az MR2-t tartom hallgathatónak a kínálatból, a többi említett adó pedig a jelszint gyengesége miatt elérhetetlen a melóhelyemen. (Kocsi nincs.)

InteriorLulu 2009.09.28. 11:42:46

@Nűnű:
Épp a kíváncsiságuk okán érdemelnének meg nagyobb választékot: ha sosem hallgatnának rádiót - lehetőleg minél szélesebb műfaji spektrummal - , vajon hol, hogyan bukkannának olyan zenékre, melyek megfogják őket, s kedvencükké válnak?

Ha valaki, hát én például kifejezetten pull típus vagyok: évek óta egyáltalán nem hallgatok rádiót, soha, sehol. Megvagyok szépen a kedvenc műfajom zenéivel, azt eszem, amit épp akarok, ám néha eszembe jut, tényleg jó-e ez így? Évek óta nem érnek ugyanis másféle zenei hatások (szinte az egyedüli kivétel, mikor le-lemegyek éjszakai szórakozóhelyekre), és komolyan kezdek aggódni, hogy beszűkülök.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.09.28. 11:50:44

Én egy olyan webrádiót is el tudnék képzelni, ahol csak koncertek mennek! Tök érdekes lenne. Meg interjúk. Kicsit rétegdolog ez, amolyan rajongói vágy, persze.

andzsin 2009.09.28. 12:03:51

a kultúra, nevezzük "hochkultur"-nak, jelenleg csak a M3-on érhető el. És örülök, hogy van egy ilyen csatorna

Balance Of Power 2009.09.28. 13:52:32

@InteriorLulu: Kedvenc mufajaidat koveted, nem? Ismeretsegi korben is megy gondolom a cserebere, ajanlgatas. Radiotol ne vard azt, hogy mervado legyen.

@Nűnű: Egyreszt tenyleg ugy kell nekik, hogy megeszik a szart, amit elejuk raknak, masreszt viszont igenis letezik jo zenere fogekonysag a nagy tomegben is. Szinte mindenkinek van olyan elmenye, hogy az ismerose megkerdezi, mi ez a jo zene, amit hall a kocsidban vagy a lakasodban. Majd egy vagy tobb CD-vel tavozik. Az ilyen embereket viszont sose fogom megerteni, de tagadhatatlan, hogy ha "jo" zenet nyomnanak a tomegradiok, arra is vevok lennenek. Magyaran szolva, a tomegradiok hulyenek nezik a hallgatokat, akikert allitolag vannak. Minosegi slagerzene is sokkal tobb van, mint ami a Slager radio repertoarjaban megtalalhato.

Ernoke 2009.09.28. 13:58:08

@Nűnű: ez egy kicsit elitfasiszta felfogás, bár bennem is megvan.:P

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.09.28. 17:42:55

@Ernoke: most Nűnű mondja, vagy kérdezi, amit ír? A kérdőjelektől eltekintve persze. Bennem nem merült fel a kérdés, hogy ne érdemelnék meg. Ez "csak" zene. Van, aki a kötelező olvasmányokon kívül (=mainstream rádió) nem olvas el semmit, van, aki nem látott egy műalkotást sem, ami nem a borítóján volt valaminek, vagy egy filmben. Van, aki szerint a tánc a polka-palotás-keringő hármasnál ér véget, vagy a lassúzásnál. Van, aki annyit nem lát át a költészetből, hogy elhiszi, hogy ő is tud verset írni, sőt, mer. Van, aki számára ami nem olimpiai sportág, az nem sport. Van, aki szerint egy számítógép előtt ülni nem munka. Van, aki imádkozik ahelyett, hogy orvoshoz fordulna. Van, aki orvoshoz megy ahelyett, hogy ő magának hinné el, hogy meggyógyul.

Ha valakinek bármelyikre bővebb igénye van ezek közül, akkor elnézem, ha egy másikban nem, hiszen nekem is az egyik jobban szívügyem, mint a másik. Mint ahogy ha én hülye vagyok valamihez, de kíváncsi azért volnék rá, örülök, ha valaki megemészti helyettem és szűri, mielőtt elbaszom rá az időmet.

A baj az, ha mindenhez így áll hozzá. Akkor kéjrem kaccsója ki.

InteriorLulu 2009.09.28. 18:04:43

@Balance Of Power:
1. Igen, a kedvenc műfajomat valamennyire követem. Szinte csak a net által: fórumtopikok (ahol ugye alkalomadtán össze is futunk egymás nevével), előadó honlapja, egyéb webhelyek révén. A kedvenc műfajom. Ami tágabban véve is csupán 1 (egy) zenei műfaj. A több tucatnyi közül...
2. Nem, nem megy az ismeretségi körömben semmi ilyesmi: nincsenek a progrockot csak megközelítőleg is ennyire kultiváló ismerőseim. Ez picit talán minősít engem, tudom. Amúgy nem zavar.
3. Én nem a rádió mérvadó jellegéről írtam. (Egyébként egy lelkiismeretesen, jól szerkesztett tematikus rádió bizony, tud mérvadó lenni. Nálunk nincs ilyen, főleg mert túl szűk a piac). Én arról írtam, hogy (megfelelő) rádióadók hallgatásával, vagy akár pusztán rendszeres ide-oda való belefüleléssel az ember megtarthatja zenei nyitottságát, nem fog úgy beszűkülni, ahogy szerintem én kezdek.
És itt nyilván nem a tömegrádiókról beszélek: nálunk erre a célra megfelelhet a posztban írt tízes lista rajtuk kívüli része...

"...megkerdezi, mi ez a jo zene, amit hall a kocsidban vagy a lakasodban. Majd egy vagy tobb CD-vel tavozik. Az ilyen embereket viszont sose fogom megerteni..."
Miért nem? Kíváncsi, tetszik neki, kölcsönkéri. Miért baj az, hogy nyitott más zenékre is, mint amik általában bejönnek neki? Mert nincs kialakult ízlése? Na és? Neked mindig is volt? Kölcsönkéri a DT Images-ét, és két hónap múltán érdemben tudsz vele diskurálni a bandáról. Egy évvel rá pedig a progmetált illetően az egyik leginkább képben lévő arc a srác, akit csak ismersz... Elkezdeni sosem késő.

"...ha "jo" zenet nyomnanak a tomegradiok, arra is vevok lennenek."
Egy bizonyos szintig igen. Ha az a jó zene egy bizonyos szintnél összetettebb, hosszabb, elpártolnának...
Ez amúgy egy farkába harapó kígyó: a hallgató kényelmi szempontból (könnyen befogadható, nem komplikált dalok, számára még tolerálhatóan változatos műfajok, hangzások) hallgatja a tömegrádió kommersz dalait, az adó pedig ezt az igényt érzékeli, és kiszolgálja. Nem változtat, hisz nem érzékel olyasmit, hogy a hallgatónak többre lenne szüksége. A hallgató sem változtat, hisz kiszolgáják az egyszerű igényeit. Zsák a foltját...

no mail, no problem 2009.09.29. 02:28:42

@Yann Le Pentrec:

Ha a melóhelyeden van internet, és a streaming mediát nem filterezi a corporate, akkor tilos.hu/ oldalon van link, és máris hallgatható neten keresztül. Ha van otthon rádiód, és megy élőUPC kábel a falban, akkor megpróbálhatod meg a 103.7 MHz-en befogni a Tilost,mert az UPC ott szórja.

Balance Of Power 2009.09.29. 08:41:33

@InteriorLulu:
1. Ja, hat ha csak 1 kedvenc mufajod van, az mas.
2. De gondolom, latogatod a relevans forumokat, eszmet cserelsz a temaban, belinkelgettek egymasnak zeneket, jarsz koncertekre stb.
3. Ha progrock rajongo vagy, eleve nem lehetsz beszukult.

A fent emlitett arcokat azert nem ertem, mert ha fogekonyak a jobbra-tobbre, miert nem mennek utana?

Az utolso bekezdessel nem ertek egyet: nem a radio szolgal ki igenyeket, hanem a hallgato birka. Barmit nyomnak neki, ha naponta elegszer leadjak, o mar azt gondolja, hogy szereti. Pontosan ezert tehetnek meg a szerkesztok, hogy valtozatossa teszik a repertoart - mint mondottam, minosegi slagerekbol is tobb letezik annal a kb. 200-nal, amit a nagy adok rotalnak 24 oraban.

törcsi 2009.09.30. 12:50:33

bbc iplayer.

ha kocsiban rádiót akarok hallgatni, akkor letöltött (bárki megtalálja ha egy picit tudja mit keres) angol, német, francia műsorokat hallgatok. mindenki megtalálhatja a saját stílusának megfelelőket. (részemről gilles peterson, benji b, michael rütten műsorai az állandó versenyzők)

magyar rádiót minek. nem érdekel a hetvennyolcadik kispál-utánérzés együttes, sem egy nap 5x a queennek és az abbának ugyanaz a 3 száma.

a jazzynek annyi köze van az igazi jazzhez mint a juventusnak a fiatalsághoz. mondjuk a jazzyt is juvesok csinálják, szóval nem meglepő.

plusz az itunes is televan tök ingyé durva podcastokkal.

tessék linkek kezdetnek:
www.bbc.co.uk/iplayer/radio
www.milkaudio.com/web/radio_soulsearching.php

Leeroy of SMV Design 2009.10.01. 23:51:05

@no mail, no problem: Idehaza elég sok mindent hallgatok, stream-eket is. A munkahelyem meg nemhogy számítógéppel/nettel rendelkező corporate, hanem teljesen offline. :) Úgyhogy ott az említett adók élvezhetőek csak.

plumpy80 2009.10.29. 11:26:35

Mindez szép és jó, de én Jászberényben lakom, ahol Jön Kossuth-Bartók-Petőfi, amiből ugye csak az MR2-t hallgatom, a Danubius meg a Sláger. Ezen kívül jön még a helyi adó, a Trio Rádió, és a Gyöngyösi DIO Radió. A juventus az szarul jön, meg nem is érdekel. És ennyi. Ebből most megszűnik 2. Ugyan indul helyettük 2 új, de ki tudja milyen lesz. Persze a tisztelt pesti nép el van árasztva rádióval, lehet válogatni több szempont alapján is, de Café, Radio 1, Jazzy, Clu, Info, stb pesten és környékén jön. Nekünk meg marad a szinte semmi...

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása