TOP10 mainstream magyar rapszám EVÖR

TOP10 mainstream magyar rapszám EVÖR

2010.01.06. | B-vendégszerző

Az underground top10-es lista után késztetést éreztem arra, hogy egy ugyanilyen listát készítsek a mainstream rapdalokról is.

Tudni illik, hogy mainstreamnak az számít, amit pörgetnek a médiában, klipjét játssza a tévé, írnak róla az újságok, satöbbi. Ez olyasmit enged feltételezni, hogy a mainstream előadók "celebek" lennének... A listában lesz ilyen bőven. Olyanok is lesznek, akik mainstreamban kezdtek, de mára már underground előadókká váltak (gondolok itt Subbára, Bustára meg Funktasztikusra).

Általánosságban elmondható, hogy mainstreamban leginkább a gengszterkedés hódít, de ez mellett van, aki kommersz témákhoz nyúl, van, aki elvicceli és van, aki tényleg komolyan mondja. Igyekeztem a listát mindenképpen úgy összehozni, hogy legyen benne mindenféle mondanivalójú szám.

 

10. Ogli G - High rollers
Ehehehhehe. Ha csak röviden kéne jellemeznem ezt a dalt, ennyit tennék, nevetnék egy jót. Ez a szám annyira szar, hogy az már szeretnivaló, de komolyan. Ogli G kiszabadult a börtönből, Floridában pózol máris a tengerparton, teljes -hófehér- mackófelszerelésben. Kisegíti őt egy Yank-E nevű ropi gyerek is, ő ráadásul angolul (bocs, amerikaiul) nyomja. A klip bővelkedik nevetséges jelenetekben (ököllel fekvőzés a verda mellett stb.),  meg komolytalan dalszövegben, de hogy ne csak lehúzás legyen benne, azt mindenképp ki kell emelni, hogy a pipik nagyon jók benne, meg a refrén dallama is megkapó.

9. Kamikaze - Ha majd ott tartotok
A Kamikaze egy marhajó duó volt, nagyon tetszettek a számaik. A "Ha Majd Ott Tartotok" egy keménykedősebb számuk volt, klippel, benne nagy ugrálással, csöves-dizájnnal, faja. A Kamikaze Bustából és Interfunkból (Funktasztikus) állt. Manapság mindketten underground repperek.

8. Sub Bass Monster - Nincs nő, nincs sírás
Ááá, egy régi nagy kedvenc! Javítsatok ki, hogyha tévedek, de régen ilyen zabpelyhekhez osztottak SBM-kislemezt, azon ez is rajta volt. Vagy nem kislemez volt? Vagy ez nem is volt rajta? Na ugye, hogy ugye! Fölösleges lenne tagadnom, hogy elfogult vagyok Subbával szemben, egyszerűen kajálom AZ ÖSSZES számát. Mint itt majd' minden dalnak, ennek is van klipje, amely meglehetősen humorosra sikeredett. Szabi is máshogy nézett ki még tíz évvel ezelőtt... Bizony ám, a Félre az Útból! már tíz éves. Respekt.

7. Ganxsta Zolee és a Kartel - Rossz vér
A Döglegyet sose bírtam. Nem tetszett az arca, és az ember ha buzi, ha nem, azért mégiscsak megnézi, kiről is van szó. Aztán mostanában ő szeret celebnek mutatkozni (főzős műsor, miegymás). Ennek ellenére ez a szám technikában nagyon ott van, hallgatható, egyeseknek szerethető. Van ugye ehhez is klip, az is ott van. Horror.

6. TKO - Nesztek
Létezett egyszer, hajdanán egy TKO nevű társulás, melyben Dopeman, Kicsi Tyson, Ganxsta Zolee és Ogli G szerepeltek együtt. A szám naaagyon oldszkúl, a káromkodás "kicsilingelése" is fület gyönyörködtető, a mondanivalóról már nem is beszélve. Gengszterkedés a köbön. A számnak direktben ezt, a rövid verzióját linkeltem, hogy nézhessétek a klipet is hozzá, mert az is visz mindent. A végén Zolee: beszt pökés EVÖR!! Akit a kíváncsiság arra vezérel, hogy meghallgassa, csak bátorítani tudom. TKO!

5. Sub Bass Monster - Sebességmámor
A középmezőnybe mindenképpen akartam még egy számot Szabitól. Sokat dilemmáztam, melyik dala legyen az, esélyes volt még a legendás 4 Ütem, a Gyulafirátót és a Ragga a Csodaszarvasról. Végülis nem a dal népszerűsége döntött, hanem a saját véleményem. Stílszerűen mámorító dal, hatalmas reppel, frankó refrénnel. Autóbuziknak kötelező darab.

4. Animal Cannibals - Északon, délen
Azt hiszem, ez a legújabb dal a tíz közül. (Szerettem volna, ha a két régi motoros reppcsapat, az Animal Cannibals és a Rapülők közül legalább az egyik szerepeljen a listán. Én a Rapülőket kiszórtam a mai versenyből, bár a 11. helyre talán odaférhettek volna "Áj Láv Jú" című számukkal.) Itt van az Animal Cannibals, de ezt a sikert sem maguknak köszönhetik, hanem a dalban közreműködő tehetségek tömkelegének: Raphlex, MC Gőz, Siskafinuccsi, Connections, Gabó, Funktasztikus, Raptorz, Hősök, Noryka, Poisy és Sub Bass Monster is hozzáteszi a magáét. Jó kis allstars feel, még ha nem is az elit krémje szerepel benne kizárólag. Külön jó benne a két énekesnő.

3. Kamikaze - Requiem
A listában szerintem ez a dal tartalmazza a legkomolyabb mondanivalót. Szép szövegek, igényes előadásmód, természetesen Funk része a kedvencem benne. Szeretem ezt a számot.

2. Dopeman - Megölöm a mikrofont
Legyen má' Dopeman is a listán. Mármint egy-egy kollaborációban már eddig is szerepelt a listán, de a Megölöm a Mikrofont egy szólólemezen van rajta, Az Országház Fantomján. Háhá, ebben sem egymaga szerepel. Sőt, talán ő a leggagyibb is ebben a számban. Az elején - bár nem a kedvencem, elismerem -  Tyson hatalmasat tol, aztán Zolee is megmondja a magáét, harmadik közreműködőként Sub Bass talán kicsit elüt a többiektől, a maga kis részét lehozza káromkodás és keménykedés nélkül. Jó. Az alapja mellett sem lehet szó nélkül elmenni, nagyon funky, nem egy megszokott rap beat, lévén, hogy dobos vagyok, a pergő hangjától minden ütemben a szívem tépem ki, olyan jól szól. Tetszik.


1. Sub Bass Monster - A mindenvivő sláger

Szándékosan nem a klipes verziót linkeltem, hanem azt, ahogy az eredetileg szerepelt a self-titled albumon. A tévében játszott verziónak a címe "A Mindent Vivő Sláger" volt, jócskán letompítva a pörkölős, élőzenekaros, slappes-basszusos alapot, a szöveget itt-ott átírva nyomták a Viván is, annak ellenére, hogy ez a szám egy hatalmas fikázás, egy nagyon-nagyon találó fricska a zeneipar felé. Lehet, hogy hendikeppel, de nálam mindenképpen ez a szám nyert, ez a kedvencem, és szerintem már az is marad örökre.

Írta: Zaltee (vasszoli.blog.hu)

40 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr461646042

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem én kiáltok (Mr. Busta: Pitbull) 2010.07.10. 12:01:08

„Légy a fűszálon a pici él S nagyobb leszel a világ tengelyénél.” (József Attila: Nem én kiáltok)   Törtem a fejem, micsoda ez, de mindig rájöttem, hogy valami egészen más. Sosem hallott hang ez, amire már biz’ régen v...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bukott Rockzenész · http://b-oldal.blog.hu 2010.01.06. 09:59:44

@Interstellar Overdrive: Így van, megkerülhetetlen alapmű! Pierrot nagyon nagyot alkotott a zenei alapok terén ezen a lemezen, élőben pedig a Vörös Brigádok Orchestra (Kicsi Dope-pal és a PUF-os Turjánszky Gyurival az élen) igen keményen zúzta alájuk a kíséretet. 1999, Pécsi Egyetemi Klub - hatalmas bulit nyomtak! Rég volt, talán igaz sem volt...

Bukott Rockzenész · http://b-oldal.blog.hu 2010.01.06. 10:01:45

@Interstellar Overdrive: "Ha bekerülsz a sittre, nyista gádzsi, az egyik cellatársad ózdi, a másik zsadányi, az ózdiak öcsém majd jól seggbeszúrnak, a zsadányi meg örül majd a csomagodnak..."
Mainstream ide vagy oda, ez tényleg a való világ.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2010.01.06. 10:04:16

"Nem adok pénzt, nem kell a gyereked, csak az abortusz, az amit fizetek."

valami ilyesmi:)

Rich.mond 2010.01.06. 10:18:11

A TKO Nesztek azért remek kis darab.
Külön öröm, hogy a Fekete Vonat nem került fel a listára.

Bukott Rockzenész · http://b-oldal.blog.hu 2010.01.06. 10:19:19

És ne hagyjuk ki a lassan feledésbe merülő Pain "A szex vajon mi?" című remekművét sem. Ilyen artikulátlanul még Ogli sem tud rappelni. Pain utoljára a Big Brother-nótában osztotta az igét, azóta nemigen hallani róla.

Rálf atya 2010.01.06. 10:19:56

Hú, Rapülőket szerintem hip-hop környezetben ne emlegessük. Csodálkozom miért tetszik az embereknek.

Rich.mond 2010.01.06. 10:22:52

Igen, Ganxta Helldoradoja nagyon jól sikerült darab. Mondjuk nekem a második albumuk is tetszett, tinikorom egyik maradandó élménye volt a Keleti oldal-Nyugati oldal, no meg Zoliék életigazságai a szebbik nemről:)...bár ebben is a Szűzoltók c. örökbecsű volt a legjobb. Érdekes, nem egy lányt ismerek, akinek tetszik, pedig egy közepesen edzett feminista valószínűleg a helyszínen kap infarktust a hallatán.

Pierro keze munkája igen jót tett a Kartel karrierjének.

johevi 2010.01.06. 10:22:55

Neurotic - Breakje itt sem? Azért valamelyik tizesbe illet volna betenni.. Vagy megzavart a cím?

Rich.mond 2010.01.06. 10:24:56

@Bukott Rockzenész: azért a "megcsaphat téged egy pofon szele, hihí-huhú-haha-hehe" rímpárt nehéz überelni, de most rákeresek.

gastro vazze 2010.01.06. 10:26:08

@Bukott Rockzenész: Jaja, a Szex vajon miii? az ütött! Egy teljesen új fajta stílusban nyomta Pain! Mondjuk jól eltünt, de nem ez a lényeg :)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.01.06. 10:28:09

Pierrot nagyon király, egyszer a Megasztár zsűriben volt egy szép jelenet, amikor Presser méltatta az énekest, majd hozzátette, hogy "és a zenei alapok és a hangszerelés is nagyon jó, nem tudom ki csinálta, de nagyon igényes", mire hárommal jobbról szintén a zsűriből Pierrot: "én".

Ennek ellenére amikor az amerikában élő unokatesóm krapekja megkért, hogy vigyem ki a Ganxsta albumokat, mert régen hallotta DE előtte valamit csináljak a mélyekkel ekvalizerrel, mielőtt kiírom CD-re, mert nem szól jól... nem értettem, mi a faszt akar, mondtam neki, hogy a CD-n úgy van rajta minden, ahogy akarták, nincs mit tologatni rajta, nem hibás, a hificuccon se kell "V alakba állítani" a potikat, mint ahogy a parasztok hiszik.

Aztán kiderült, hogy mi volt a gond, a srácnak a hátsó ülésen két mélynomó volt egy irgalmatlan nagy dobozban, és csupa olyan jól kikevert amerikai hip-hopot hallgatott, ami már erősen 2000 utáni ilyen needforspeedes hangzás, az után gondolom furcsa volt betenni a magyar kétkazettás Sharp magnókra meg kéthangszórós autós szettekre pozícionált magyar albumot. Tanulság: nyilván böszme hangcuccon kell komponálni, nem csak félgőzre állított méregdrága közeltéri lehallgatón. Azért ez kemény arculcsapása a magyar hangiparnak. Ha BÁRMIRE jók azok a kocsituningoló parasztgyerekek, akik a Twingoba meg a Seicentoba veszik a fóliát, a világítást, meg a hangcuccot, akkor az az, hogy lesz kinek kikeverni itthon is normálisan ezeket a zenéket.

Nekem amúgy tetszett a V.S.O.P meg a Fekete Vonat első albuma is, illetve ne felejtsük el az Árral szembent sem.

johevi 2010.01.06. 10:31:25

@Bukott Rockzenész:
Pierrot egy zseni. Én nagyon szerettem a saját zenéjét, amit magának csinált, de le a kalappal, hogy tud valaki ennyire átváltozni és "ügyfélcentrikusra" faragni a zenét. Sipos F. Tamás, Padödö, Ganxta stb és a többi alprijectjéről ne is beszéljünk ( Megasztár zsűri, OJ Samsson stb )
Szomorú volt hallani egy interjujában, hogy amíg a maga igényes lemezét csinálta 2 évig, és kutyának nem kellett, addig Sipos lemezét 2 nap alatt írta meg és mekkora siker volt...

Rich.mond 2010.01.06. 10:33:32

Igen, a V.S.O.P első albuma tényleg jól sikerült.Főleg zuglóiként nem lehet nem szeretni :)

Apropó, Mc Duckynak vannak jó szövegei (főleg amikor Dopeman ellenében védi meg a nők becületét:)), bár az egyetlen saját kislemeze elég nagy bukás volt.
Fanka és Deniz sem rossz (bár egy idő után engem nyomaszt).
A Hórusz nekem pozitív meglepetés volt, pompásan szórakoztam rajta (és nem kínomban).
Tibbah és siskafanuccsi nekem már gáz, egy bizonyos kor alatt ellenben biztos bejön a "szétbaszomaszádat, megkúromanődet" típusú gengszterkedés.

gastro vazze 2010.01.06. 10:33:36

@Bukott Rockzenész: @Interstellar Overdrive: lesz elektronikus mainstream lista is? Ott csak a Draft nyerhet :)))

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2010.01.06. 10:37:39

@gastro vazze: Elektronikában nem annyira szakértünk, de LESZ :))

Amphiprion Ocellaris · http://bohochal.tumblr.com/ 2010.01.06. 10:41:12

Helldorado egyértelműen a Ganxsta diszkográfia csúcsa.
Említsük még meg Lory B-t, aki szerintem g***jó volt, amíg meg nem szállta a Szentlélek.
Összességében még annyit, hogy tavaly a Snoop előtt Dopeman lépett fel. Hááát, sokkoló volt a kontraszt... Van még hova fejlődnie a magyar mainstream vonalnak.

Amphiprion Ocellaris · http://bohochal.tumblr.com/ 2010.01.06. 10:43:20

Nekem van egy haverom, aki MINDENHEZ ért. Fiatalon bevezette az ipari áramot a lakásukba, szóval az elektronikában is otthon van. Szóljak neki, hogy írjon posztot?

johevi 2010.01.06. 10:47:17

Régen volt valami Zé magazin vagy mi, Dopeman volt rajta az első lemezekor, persze valami akkor is gagyi mobilt szorongatott a kezében, a kritika meg annyi volt hogy "akkora paraszt, hogy ki kellene lőni az űrbe" Volt is belőle vita utána :-)))

bbking 2010.01.06. 10:50:22

Ganxsta Herion Live vagy most a Tengertánc. De hogy pont a Rossz vér? És hogy a hetedik?

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2010.01.06. 10:55:15

@johevi: mondjuk ide sem való, mert ménsztrím sem

és hol a Ludditák?
na jó a No Feng Shui inkább punknóta, de nagyon ott van
www.youtube.com/watch?v=1v5RAO3CU3A

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2010.01.06. 11:07:19

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Ludditáktól kiver a víz. Valakivel már ezen összevesztem. (Veled?) :)

Lenny 2010.01.06. 11:09:20

Ja, Pierrot egy zseni.
Jól tud másoktól meríteni.

maydayray 2010.01.06. 11:34:24

ÉS HOL VAN SPEAK, A LEGISMERTEBB MAGYAR REPPER?? :-)

Bukott Rockzenész · http://b-oldal.blog.hu 2010.01.06. 11:38:39

@johevi: Pierrot tíz éve majdnem a producerünk lett, egy paraszthajszál választott el minket a lemezszerződéstől. Akkor nagyon sajnáltam, hogy nem jött össze, de utólag már nem bánom annyira, mert igen erősen rajta hagyta volna a keze nyomát a produkción, és elvitte volna egy brit újhullámos irányba. Ettől függetlenül továbbra is kitűnő producernek és jó embernek tartom, akinek annak idején sokat köszönhetett a zenekarunk.

@gastro vazze: Az elektronikus zenékben nem vagyok otthon, de biztos lesz rá jelentkező, aki megírja majd.

Bukott Rockzenész · http://b-oldal.blog.hu 2010.01.06. 11:39:24

@maydayray: Jogos, egy bónuszhelyezést megérdemelt volna! Tupac testvérének helye van a listán :)

maydayray 2010.01.06. 11:40:47

most megnéztem az Ogli G féle fost, hát nemtom, tényleg nem kötekedés, de a barcikai piacon a takarítóbrigádban jobb nők vannak.

spencer 2010.01.06. 11:47:30

tisztelettel kérdezem, Bobafett egyik listára sem fért fel?

raoul_duke 2010.01.06. 12:00:16

Igen, a Helldorado kurva jó (A Jó a Rossz és a Kartell, a Szerb határ felé, az Ez itt nem az meg a Blowfeld talán a kedvencem), de persze a Rossz vér is az, meg Dopemantől szerintem fontos mű az Enyém a világ is :). Subb Bass nagyon jó arc, mindenképp helye van a listán, jól látjátok!

Falshang 2010.01.06. 13:06:37

@A Hannibal Lektűr-attitűd: a ludak nagyon jók, de látod itt pierott-ra meg ganxstára izgulnak.

Penya666 2010.01.06. 17:41:32

A high rollers refrenje lopott. Most nem jut eszembe az eredeti, de meg lehet nezni jutubon

Mitya Ivanov 2010.01.06. 17:42:58

@Bukott Rockzenész: ezen a bulin én is ott voltam, és bizony így van

zaltee · http://www.nevemzolika.blogspot.com 2010.01.07. 20:54:06

Pierrot elvileg lopkodta a zenéket össze-vissza.
A Belga meg egy nagy szar.

quarelin 2010.01.07. 21:34:16

4. AC - Keleten Nyugaton
"Külön jó benne a két énekesnő. "
azért poisy, ha nem is nyávog benne, de jo flowja van

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása