A tűrőképesség határai

A tűrőképesség határai

Türelmes és érdeklődő mozirajongónak tartom magam. Éppen ezért úgy döntöttem, megnézem Jim Jarmusch legújabb alkotását, Az irányítás határai-t. Mi bajom lehet, gondoltam. Nos, én életemben kétszer jöttem ki moziból... Először akkor, mikor egy Franco Nero-s, ninjás film első 10 percében temérdek fej hullik le a nyakakból és apám látta, hogy a 7 éves kis Interstellar Overdrive ettől retteg. Kitalálható, hogy a második mozi elhagyásom mikor történt...

Én esküszöm, adtam esélyt. A film persze szépen van fényképezve (ez olyan rézandrásos megjegyzés, nem?), de ennél több jót nem tudok róla elmondani. Van egy baltával hasogatott arcú néger főszereplőnk, aki 4-5 napig ugyanabban az öltöny + ing kombinációban kel és fekszik, mindig két eszpresszót rendel, de sosem duplát, utazása során csendben, morózusan szemléli a világot, miközben a legkülönfélébb emberekkel találkozik, akikkel gyufás skatulyát cserél és értelmetlen beszélgetéseket folytat. A skatulyákban lévő üzeneteket megnézi (az értelmetlen és funkció nélküli párbeszéd után, amiben ő nem is szólal meg) és kunbélába gallér mögé lenyomja a kis papírost eszpresszóval. Ezeknek a jeleneteknek kb. annyi jelentősége van, mint amikor Bruce Lee a Sárkány útja című klasszikus elején megeszik olyan 10-12 levest. Egyik jelenet sem kapcsolódik a másikhoz, végeláthatatlan a gyufásdoboz csere és a tűrőképesség határa közeledik. Persze, az elvakult dzsármusosok most hőzöngnek, és szétszedhetnek, hiszen biztos én nem értem a mestert. Én pedig azt hiszem, ezt hívják öncélú művészetnek.

Bocs, Bill Murray, téged már nem vártalak meg... 70 percig bírtam, addig a négert nem hajtotta meg a sok kávé, nem evett, nem aludt, egyszer becsületből cserélt öltönyt (övet nem hordott!) és nem dugta meg az SZTK keretes meztelen csajt sem. Hopsz, elszóltam magam. Valaki elmondja nekem, hogy MI A FRANCRÓL "SZÓL" EZ A FILM?

Alázattal:
a felnőtt és már nem félős Interstellar Overdrive

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr951654369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Falshang 2010.01.08. 09:21:03

Van a végén egy feladata, amit teljesítenie kell. Utóbbi idők legjobb filmje.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.01.08. 09:22:31

A tisztelt posztíró (porszívó) szerintem nem érti a filmet! :) 70 perc az elég sok, engem most már az idegesítene, hogy lehet, hogy a maradék 46 percben lehet, hogy minden kiderült volna.

Én az elmondottak alapján még megnézném, hogy mégis mi lesz a kis papírdarabokkal, de a dupla mosogatásért, amiért nem rendel dupla kávét 2 helyett, meg az öltönyhöz öv fel nem vevésért valószínűleg én is pofoznám a főszereplő urat. Jó vagyok öncélúnak tűnő elborultságok megideologizálásában, majd megtekintem, aztán legfeljebb együtt szidjuk tovább. Lehet, hogy eleve csak az utolsó 46 percre ülök be.

Arya Ponto a justpressplay.net-en valószínűleg olvas B-oldalt és megírta angolul a "TOP 10 ismeretlen film 2009 EVÖR" című cikket ("Top Ten Overlooked Films"), és bár a 10-be nem fért bele a fenti, a bónusz 5-jében megemlíti, és ő is csak ennyit tud elmondani:

"Művészi, ravasz, és rejtélyekkel teli, az izgalmas krimi sablon megvalósítása bizarr, megmagyarázatlan pillanatok és nyomok sorozata formájában. SZÉPEN VAN FÉNYKÉPEZVE, és szakértően összevágva, hogy végül egy elvarázsoló jelenséggé álljon össze a film története - MÁR HA VAN NEKI." :-D Forrás:
www.justpressplay.net/movies/movie-news/6267-top-ten-overlooked-films-of-2009.html

2010.01.08. 09:53:12

Nem szeretem Jarmuscht, korai filmjei közt vannak azért jók, a Florida, a Paradicsom például jó, de emellett idegesítő is,a Törvénytől sújtva is korrekt "művészfilm", de aztán átfordult a rendező tipikus művészonanizálásba, és a Kávé és cigaretta című szörnyű blöffről csak azért nem jöttem ki, mert sajtóvetítés volt, és ott nem illik. Hallottam erről annyit, hogy az a poén, hogy a végén derül ki, hogy sehova se tart a film, gondolom ez valami elcseszett dekonstruktív narratíva akar lenni, az a baj, hogy ezt már Lynch eljátszotta, és még az övé sem lett túl jó, Jarmusch meg csak az idegenség feldolgozásához ért valamennyire, ez nagy falat volt neki. Majd egyszer otthon azért megnézem.

rettentó 2010.01.08. 13:17:03

@shitgun: Az Éjszaka a Földön is jó, bár inkább csak egyszer nézhető.
Ezt az új filmet még a Filmvilág is lehúzta. Nem vagyok rá kíváncsi.

rettentó 2010.01.08. 13:23:01

@shitgun: Ja, a Broken Flowers (Hervadó virágok) is Jarmusch. Az is jó volt, csak hosszú.
www.youtube.com/watch?v=l5OkruYJeXU

Ernoke 2010.01.08. 16:37:49

nem sikerült elvenned a kedvemet, a trailer is tetszik. (bár moziba ritkán járok, és csak ezért nem fogok elmenni.) én szeretem Jarmuscht, mondjuk csak 3 filmet láttam tőle (Éjszaka a Földön, Szellemkutya, Halott ember). nagyon szépek a képek és jók a zenék is ezekben, és még viccesek is, mindegyiket többször láttam. a Halott ember pedig benne van az én top10-emben evör, mert nem elég, h western, még Neil Young is a zenéje, és ez megdobogtatja a szívemet nekem.

SztupY · http://sztupy.hu 2010.01.09. 11:58:05

Jarmusch az Éjszaka a földön után agyszer azt nyilatkozta azért csinálta a filmet, mert sok filmben csak az látszik, hogy beszállnak a taxiba, majd ki és az utazást kihagyják, így ő csinált eg filmet, ami csak az utazásról szól...

Na most ez is valami ilyesmi lehetett. Egy bérgyilkocs életét mutatja be, amiből kihagytak kb. mindent ami izgalmas (bár a végső bérgyilkolás bennemaradt). Szeirntem nem annyira rossz, ha az ember hozzá van szokva a rendező filmjeihez. Ha nincs, akkor persze nincs értelme megnézni.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.01.09. 22:59:15

@SztupY: lehet h ugyanezért volt jó a Collateral is. Illetve ugyanezért nem szeretem az ambient zenét, de éppen ezért akár szerethetném is. Ennek a proletár megvalósítása a 24, ami jó, csak nem ennyire. Jó dolog néha azt kiemelni, ami ugyanúgy hiányozna, mint bármi más, de soha nem elsőnek gondolsz rá. Az elv jó. Hogy a film jó-e don't know :D

"Harminc küllő kerít egy kerékagyat, de köztük üresség rejlik:
a kerék ezért használható.
Agyagból formálják az edényt, de benne üresség rejlik:
az edény ezért használható.
A házon ajtót-ablakot nyitnak, mert belül üresség rejlik:
a ház ezért használható.
Így hasznos a létező és hasznot-adó a nem létező." (Lao-Ce)

Valamint: "te mit csináljunk ezzel a halom földdel? - Hát ássunk neki egy gödröt!" (asszem ismeretlen via Litkai Gergő)

sorica123 (törölt) 2010.01.26. 20:13:56

@rettentó: az Éjszaka a Földön szerintem azoknak is jó, akik nem szeretik a szaszarászós filmeket. A Törvénytől sújtva egész tetszett, de valójában csak a Benigni idételen fejéért néztem meg. A többit nem ismerem, de a Kávé és cigaretta egy tipikus húzóneves beszélgetős, nézdegélős cuccnak tűnik. Ez a mostani meg egy fából vaskarika, érdekes képekkel, rejtélyesen összefüggéstelen momentumokkal, szóval olyasmi, amire a legdurvább szöszös művészfilm-fan is legalább egy kicsit azt mondja, hogy lila.

silayn 2010.02.13. 11:45:09

csak az mondja erre, hogy mirőlszólezbaze, aki még nem lázza az anglia alkonya című művet. én belefutottam, moziban, csajjal, elsőrandin...

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása