Led Zeppelin 1968-1980

Led Zeppelin 1968-1980

2010.02.24. | Péter Bócsi

A Cartaphilus kiadónál valakik nagyon szeretik és értik a jó zenét, és tudják, hogyan lehet a zenerajongók kedvében járni (készülőben: Metallica, Slayer, Ozzy, Mötörhead, David Bowie… az olvasnivaló továbbra is biztosított). A zenei témájú könyvek kiadásában nemhogy élen járnak, de lassan már zavarba ejtő monopolhelyzetet teremtenek a piacon.

A Legendák élve vagy halva sorozat nem olyan rég illusztris darabbal bővült. A LED ZEPPELIN 1968-1980 közötti történetét bemutató, angolul 2005-ben megjelent kiadvány már része volt a tavaly karácsonyi könyvkínálatnak. Nem tudom, mi történt 2005. és 2009. között, de akár még azt is el tudnám hinni, hogy a két megjelenés között eltelt hosszú idő jelentős része a fordításra stb. ment rá. Na, jó, ezt azért nem hiszem, de a könyv annyira, terjedelmes, fajsúlyos, és igényes, hogy biztos rengeteg munka kellett a magyar verzió kialakításához.

A sztori a Yardbirds zenekarral kezdődik, hogy aztán hihetetlen részletességgel vezesse el az olvasót a szomorú befejezéséig, a Jason Bonham tragikus halálát követő feloszlásig. A nagyméretű, fotókkal gazdagon illusztrált album töménytelen mennyiségű információt tartalmaz a rock egyik legnagyobb bandájáról. Ez a könyv legnagyobb erénye – és egyben hátránya is.

Ha ugyanis nem vagy megveszekedett Led Zeppelin rajongó – nem is tudom, hogy hány ilyen lehet ma még Magyarországon -, és lelkesen belevágsz a könyvbe, könnyen megfeküdheti a gyomrodat. Mint egy óriás méretű camambert sajt: apró szeletenként nagyon jó, de ha egy fél kilót kell egyszerre elfogyasztanod, akkor már nem biztos…Ez a kiadvány ugyanis nem a felszínt kapargató, a rock hőskorával ismerkedni kívánó zenekedvelőknek készült. Nem a kezdő, de még csak nem is a középhaladó Led Zep rajongók szintje, hanem a brutális felsőfoké! Két lehetőséget látok. Ha tényleg a mániákus rajongók közé sorolod magad, biztos bizsergető érzés lesz dalonként több oldalon arról olvasni, hogy Jimmy Page mikor milyen hangszert, húrokat és pengetőt használt a lemezfelvétel során, és hányféle zenei utalás jelenik meg egy dal 2. verzéjének vége felé mondjuk a zongora dallamban. Ha hozzám hasonlóan úgy éreznéd, hogy ez kicsit túlzás, akkor azt javaslom, hogy visszafogottabban közelíts: lapozgassad, gyönyörködj a lenyűgöző képi anyagban, szemezgesd belőle ki az érdekesebb részeket, és ne legyen lelkiismeret furdalásod, ha néha átlapozol pár oldalt.

Hozzá kell tennem, hogy én sosem tartoztam igazán a Led Zeppelin rajongók táborába (nem úgy, mint Dave Grohl és zenekara, a Foo Fighters) Elismerem őket, és jó néhány dalukat szeretem, de nem tudok úgy gondolni rájuk, mint mondjuk a Sabbath-ra vagy a Deep Purple-re (akiket mellesleg Robert Plant szimplán unalmas bandáknak titulált), ezért ne haragudjatok meg érte, hogy én már az Ozzy életrajz megjelenését várom tűkön ülve…

A kritikai észrevételeim ellenére ez egy nagyon komoly könyv a Zeppelinről, szerintem a létező legkomolyabb. Kiváló ajándék apáinknak (nagyapáinknak?), akik részesei lehettek egy olyan kornak, a rock-zene születésének és kisgyermek korának, amiről mi már csak ámulva hallunk, olvasunk.

Közel a metalhoz - Immigrant Song

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr761777458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rettentó 2010.02.24. 08:16:42

Áuáááááá! Áuááááá!
Rég hallgattam. Ebben a formátumban a Doors-könyvet (vagy inkább albumot) is tudom ajánlani, simán megéri: a szöveg és a képek is jók benne.

aranyláz 2010.02.24. 08:53:10

Szép, szép, bár a Zeppelinről már jelent meg egy Whole Lotta Led címmel, de még mindig adósak két nagy kedvencemmel Neil Young, és Bruce Springsteen-nel :) Könyörgöm, már Marilyn Mansonról is jelent meg, hát hogy jön ez a nímand hozzájuk?? Ráadásul Dylanről is csak egy interjús kötet jött ki, ami eléggé ismétlés jellegű szerintem. A Jim Morrisonos viszont nagyon jó!

paliesamadarak 2010.02.24. 09:20:49

Péter Bócsi!

Nem kell szégyenkezni, mert nem ismered és így nem is szereted a Zep-et. Ahogy írod, ez Apáitok világa, amikor a hasis és a mari hónalja volt a vitamin a mindennapokban, és a szabad szerelem úton-útfélen beléd botlott.
Jó az az érzés....
Ajánlom.....

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.02.24. 09:59:06

Szerintem, aki "annak idején" szerette a Led Zeppelint, az mindig is szeretni fogja, mert ez nem az a banda, amit meg lehet unni. Nem egy egyszerhasználatos divatcucc. Én szerintem '77-78 környékén hallottam először a rádióban a csupa szerelmet meg a fekete kutyát, néha a mobidikket - na ezeket ma már direkt nem nagyon hallgatom, bár már volt erre is példa. De a III-tól a Presence-ig párhavonta még ma is meghallgatok egy-egy zeplemezt, mert még mai füllel is friss és erős a zenéjük, pedig ma elsősorban jazzt, klasszikus- és kortárs komolyzenét hallgatok.

rettentó 2010.02.24. 10:01:44

@aranyláz: "Ráadásul Dylanről is csak egy interjús kötet jött ki, ami eléggé ismétlés jellegű szerintem."
Hát igen, és a 70-es évek végéig (a megtéréséig?) egyetlen értelmes mondatot sem sikerült kihúzni az öreg rókából :-)
Szerintem bizakodjál, mert előbb-utóbb csak sorra kerül a két legenda. Az a jó ebben a sorozatban, hogy vannak a szupersztárok, meg az aprószentek, és az előbbiekből nyilván jön annyi bevétel, hogy az utóbbit finanszírozzák.
Ozzy még csak most kezdi írni (?) a könyvet, remélem, nem hal meg addig.
A zenéjét nem szeretem, de John Lydon könyve, a Rotten volt még szenzációs. Nekem nagyon bejött az individualizmusa (és a vallást is aránylag keveset ekézi benne :-))

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2010.02.24. 10:09:23

@rettentó: Ozzy könyv előkészületben, szerintem nemsokára kiadják. Írni fogunk róla, ígérem.

rettentó 2010.02.24. 10:35:04

@Interstellar Overdrive: Nemrég az Exitben vagy a Pesti Estben még az volt, hogy még most írja, de most látom az Amazonon, hogy kint már kapható.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2010.02.24. 10:36:22

@rettentó: Az I am Ozzy-ról beszélünk, ugye? 2010-ben jön Mo-n is.

rettentó 2010.02.24. 12:11:11

@Interstellar Overdrive: Igen. Nem tudom, miért írták ezt.
Én még a How Black Was Our Sabbathre vágyom, amiben roadok és egyéb zenekar körül ügyködő emberek számolnak be arról, milyen volt a kokósbőröndöt cipelni Ozzyék után 10 évig :-) Remélem, Ozzy bőven ír majd a Sabbathről, hiszen a nyolcvanas évekre nem emlékszik...

RobinH · http://unsigned.blog.hu 2010.02.24. 21:23:26

Én nemrég ismertem meg a Zeppelin munkásságát (illetve annak egy részét), de teljesen a hatásuk alá kerültem, rendkívül magával ragadó zenéjük volt. A koromból kifolyólag nem tudhatom, hogy milyen volt a ledzep fogadtatása itthon a "freelove" korszakban, vagy egyáltalán mennyi jutott el belőle hozzánk. A tippem az, hogy nem sok, vagy ha valami el is jutott, az igen távol állt a valós képtől. Csak egy kiragadott példával élve, nem tudom, hogy vajon hányan érthették nálunk annak a jelentőségét, hogy a banda visszautasította, hogy fellépjen a Top Of The Pops c. műsorban.

pobeda 2010.02.25. 14:48:46

@RobinH: Aki igényes volt az visszautasította.

rettentó 2010.02.26. 11:43:26

@pobeda: Kivéve, ha a diszkó és a punk miatt muszáj volt bejutni valahogy (egy egyébként - meglepően - sikeres lemezzel):
www.youtube.com/watch?v=obmdlm6HPag
Vagy csak úgy:
www.youtube.com/watch?v=ivDYzzyGW3k

pobeda 2010.02.26. 18:59:35

@rettentó: Kivételek mindig vannak. :)

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása