TOP10 dancefloor dal EVÖR

TOP10 dancefloor dal EVÖR

2010.05.19. | B-vendégszerző

A B-oldal történelmében már több eurodance cikk volt és úgy tűnik sose mondhatjuk ki, hogy megvolt az utolsó. Vendégszerzők ismét elővette a témát - mottója: "Amit 18 év után 300-szor meghallgatva se unsz meg, az rossz zene nem lehet és örök életedre elkísér." - pedig a dancefloort már többször visszaszuszakoltuk a kétkazettás magnóba, amiből kivettük az elemet... Na, most ismét visszatettük és a B-oldal Diszkópatkányok zakóba öltözött. Overdrive

Eurodance (ED) avagy Dancefloor (DF). Imádott és gyűlölt stílus, mely 1993-1996 között élte fénykorát, és üstökösként lángolva rajzolta át a mainstream/pop/dance/disco zene történelmét. Ezer fokon égett és égette rajnogóit is, aminek eredményeként gyorsan ki is hült, pontosabban utat nyitott más stílusoknak, és több ágra szakadva, továbbfejlődve élt tovább. Ezt objektívan bizonyítják a sokmilliós nézettségű videóklippek és a hozzájuk kapcsolódó gyakran többezres hozzászólások, ahol a világ minden nyelvén istenítik vagy hordják le a sárga földig. A csúcs 1994 tavasza és nyara volt, ekkor nem tudott az ember úgy rádiót hallgatni (az akkori Juventusban szinte csak ez szólt), vagy zenecsatornát nézni, hogy ne botlott volna bele egy 125-145 Bpm körül pulzáló, alapvetően női vokálból, férfi (általában afro-európai) „rap” betétből, és (jobb esetben) fülbemászó, gyakran a pattintott kőbalta bonyolultságát idéző szintetizátor dallamból álló ED számba, slágerbe.
 
A szerző tinédzserkora a fenti időszakra esett, ezért bevallottan és reménytelenül, szubjektívan és objektívan (elismerve rajongása tárgyának egyszerűségét, és hogy sok „selejtes” tucattermék is készült) bele van zúgva a műfajba.

Overdrive - a nyári táborok hangulatát is megidéző - TOP20-as dolgozata után, következzen az én TOP10 Dancefloor/Eurodance számom EVÖR, nagyjából időbeli sorrendben.

1. Snap – Rhythm Is A Dancer

Az egyik legelső, a LEGJOBB, az egyik legtöbbet feldolgozott, az egyik legnagyobb sikert arató, örök szerelem. Azon kevés DF számok egyike, amit a stílust gyűlölők is gyakran kedvenc, vagy legalábbis hallgatható számként emlegetnek. És mindenki ismeri.
Miből is keverték össze (ha hinni lehet a Wikipédiának, már 1991-ben) ezt a pusztítóan sikeres (6 hétig volt UK Nr. 1, Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Franciaországban, Olaszországban, Svájcban, Írországban szintén listavezető, legalább 1.500.000! eladott példány) mixet?
Amerikából importált pergő nyelvű rapper, avagy Turbo B (született Durron Maurice Butler, heavy metál dobos és tűzszerész). Az élet különös vicce, hogy Turbo B utálta a számot, ki is lépett a Snapből, hogy később ő maga is a DF vizeire evezzen a Centoryval. A Snapet sokan (jogosan) Niki vagy Jackie Harrissal azonosítják, de a Rhythm Is A Dancert Thea Austin énekelte fel, a klipben is ő látható. Ők ketten, és a csapat mögött álló két angolnak álcázott német producer Benito Benites (Michael Münzing) és John "Virgo" Garrett III (Luca Anzilotti) a 7 millió példányban eladott World Power album sikere után emelték a tétet, és a The Madman’s Return nagyágyújának szánva túlléptve a rap orientált stíluson émegalkották ezt a korai mesterművet. Érezhetjük túlzásnak ezt a titulust, de a szám sikere és utóélete önmagáért beszél. (Gitárcentrikus/akusztikus olvasók ezzel a verzióval próbálkozzanak.)

2. Captain Hollywood Project – More and More

Tony Dawson Harrison, vagyis Captain Hollywood nem zöldfülűként robbant be 1992-ben a dancefloor világába. Breakdances (ez látszik a klipben, saját The Crew Lock nevű táncstílusban előadva) , Twenty4Sevenes (ez a „kiforrt” stíluson, jól megválasztott szerzőtársakon) és C.C. Catch-es (mindkettő) múltját kombinálva dobta össze eme jól ismert klasszikus dancefloor slágert (Németországban 8 hétig első, csak itt 300.000 eladott példány). A fülbemászó vokál (Nina Gerhard) és dallam mellett érdemes (sok más ED rapperrel ellentétben) Tony dörmögő hangját is figyelni, mert az első Love Is Not Sex albumának szövegei magasan igényesebbek a konkurenciánál, olykor már filozófikus magasságokba emelkedve. Például az Impossible című szám más hangszereléssel simán elmenne lassú, szerelmes zenének is.

3. Dj Bobo – Somebody Dance With Me

Peter René Cipiriano Baumann talán az egyik legmegosztóbb személyisége Svájc zeneexportjának és a eurodance érának. 1997 utáni tevékenysége minősíthetetlenül kataszrófális borzalom, de előtte 5 évig megkerülhetetlen volt, nem érdemtelenül. René 1985 óta készült lemezlovasként és táncosként a világsikerre. Állítólag első két lemezét 500 példányban sikerült eladnia, amire azért ráhúzott még 14 milliót később.:) 1992 novemberében adta ki első és talán legjobb kislemezét. Ehhez nem szégyellte magától a Királytól (nem Jimmy-től, Jacko-tól) kölcsönvenni a refrén dallamát (lásd Rockwell – Somebody’s Watching Me). Emel Aykanat vokálja, a korai Bobora oly jellemző pörgő dob, feszes groove és a zongorára hajazó főtéma együttese rázta meg Európát, és többedmagával megágyazott saját és mások még nagyobb sikerének.

4. Culture Beat - Mr. Vain

Noha a Culture Beat 1989 óta tevékenykedett, nevük 1993 nyarán égett bele minden zenehallgató fülébe Európában és a világon. A Mr. Vain a nyár megaslágere, és az év egyik legsikeresebb kislemeze lett. 12 orzágban listavezető (Németországban 9 hétig), így érthető a négy és fél millió (!) eladott példány. A jamaicai származású angol Tania Evans és az amerikai (de Captain Hollywoodhoz hasonlóan katonai szolgálata után Európában ragadó) Jay Supreme duója, megtámogatva az egyik legsikeresebb és legbefolyásosabb producer és szövegíróval Jürgen Katzmann-nal a eurodance elkövetkezendő német dominanciájának előhirnőke lett. (Még a Pet Shop Boys se tudta őket megkerülni, íme a bizonyíték...)

5. Masterboy – I Got To Give It Up

Ritka, mint fehér rapper sikeres eurodance csapatban, tartja a közismert mondás. Ilyen holló a Masterboy, mely 2 német, Thomas Schleh és Enrico Zabler csapata, kiegészülve a gyönyörű és karizmatikus Trixi (Beatrix, mily meglepő..:) Delgadoval. 1994 első felére a „piac” már „telített”, de a srácokat se kell félteni, már 1990 óta űzték az ipart. Harmadik, Different Dreams albumukra alkották meg legjobb számukat. Hollywoodi magasságba emelkedő trükköt bevetve a szám nem a szerelemről szól hanem.. kapaszkodjunk meg erősen.. a szakításról..:) Persze valójában a dallam és Trixi vokálja viszi a hátán a nótát. A hangzás már teljesen tipikus eurodance (bár sokan Hi-NRG bandaként utalnak a Masterboyra, ami ugyanaz kockásban), a jellegzetes „kopogós” basszusütemmel, tipikus főtéma-refrén-(főtéma)-rap-refrén (főtéma)-rap-refrén főtéma tagolással.

6. Magic Affair – Omen III

Mike Stabb producer 1989-ben már megjárta a német slágerlisták élét a Mysterous Arttal (emiatt 3 a III), majd 1994-ben A.K.-S.W.I.F.T.-tel és Franca Morganoval újra berobban számos európai (köztük természetesen germánia) toplistájának élére az Omen III-mal. Megkülönböztető jegyként, (mert ekkor már ez is kellett.:) a misztériumot, ezoterikát, és az alacsony énekesnőt választja. Valljuk be, amit az albumon (Omen, the story continues, 4 kislemez büszke apukája) Wagner szférák zenéje vezet fel, az rossz nem lehet..:) Pörgős ritmus és dallam, a rap betét alatt is húzós téma, ütős vokál, mi kell még? Aki erre nem rázta 94 tavaszán, az már eddig is sok időt pazarolt drága szabadidejéből e cikk olvasására..:)

7. Cappella – U&Me

Természetesen a hatalmas sikert arató műfaj üzleti tortájához az italodisco feltalálói, az olaszok is hozzá akartak férni. Ezt a veterán producerre Gianfranco Fisichellára Bortolottire (és a név mögött állókra, pl. Mauro Picotto), bízták, aki nem cicózott. 1993-ban felbérelt egy londoni rappert, Rodney Bishopot és a valószínűtlenül raszta hajú ipswichi Kelly Overett énekesnőt, és a siker nem maradt el. 1993 őszén csak Meatloaf nyálmetálja akadályozta meg a I Got 2 Let The Music (persze Alphaville-t nyúlva nem nehéz..:)-t a UK Single Chart meghódításában. A később kiadott U Got 2 Know album (mely az egyik legjobb DF lemez) 5 maxit is adott a világnak, melyekből nem a U&Me lett a legsikeresebb és legismertebb, de szerény személyem szerint a legjobb. Persze ez is kétesélyes: vagy beránt az egyszerű de hatékony főtéma, vagy a hideg ráz ki tőle..:)

8. Intermission – Six Days

A jó dancefloor producer (Jürgen Katzmann, ki más) több vasat tart a tűzben, ehhez osztódással szaporítja a bandákat, bennük látszólag random módon váltogatva a tagokat, énekesnőket. Erre kiváló példa az Intermission, melyben szűk 1 év alatt 3 vokalista is megfordult. Listánk 8. helyezettjét a szép hangú, és ezért több csapatnak is segédkező amerikai ex-gospel vokalista (többek között Lionel Richi, Steve Wonder, Barry White és Cameo háttérénekese) Lori Hölzel énekelte fel, kivételesen férfi rap betét nélkül. A néhány számmal feljebb pörgetett BMP számláló, és a szinte az egész szám alatt zúzó főtéma már egy enyhén „továbbfejlesztett” eurodance stílus prototipusa.

9. Comic – I Surrender To Your Love

A surranópályán befutó ismeretlen (no videóklip, alig pár tízezres, YouTube nézőszám) gyöngyszem, mely mögött valódi német szuperprodukció áll. A rapbetétet Turbo B szolgáltatja, a vokalista mikrofonista pedig az egyik legszebb hangú eurodance énekesnő, Melanie Janene Thornton, aki később La Bouche-sal ért fel a csúcsra. A zenét többek között az a Giora Schein szerezte, aki listánk 2. és 8. helyezettjénél is közreműködött, bedolgozva például Captain Hollywoodnak, az Intermissionnek vagy a Loftnak.
Ez a szám a stílus eszenciája, alfája és omegája, jingje és jangja. Minden ott van ahol kell, ott és úgy szól ahogy azt készítői legszebb álmaikban kigondolták. A számos jól-rosszabbul sikerült próbálkozás után tökéletesre csiszolt mestermű iskolapéldája. Talán pont ezért tünt 1994 dance zuhatagában és (ha tényleg szuperprodukciónak szánták, ahogy azt a közreműködők listája, és a maxi boritóján felrobbanó földgolyó sejteti) bukott nagyobbat mint a Waterworld..:)

10. Soho Party – Gyere Táncolj!

6 év szaxofon és 12 év zongora. Gondoltuk volta, hogy a Soho Party két alapítója, Náksi Attila és Dömötör Sándor pont ennyit és ezeken a hangszereken tanult Kovács Magda zeneiskolájában? Betty Love-val kiegészülve lehet épp ezért lett a csapat a 90.-s években kis hazánk legsikeresebb és talán legjobb dance bandája. Pizza nevű első albumuk zenei anyaga az erős nemzetközi mezőnyben is megállta volna a helyét. Mint oly sok alkalommal, náluk is az első kislemez lett a legjobb. Kell-e jobb bizonyíték a sikerre, mint hogy a videóklippet a Nóta TV-ből vették fel?..:D

333 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr521918377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mertcsak 2010.05.19. 21:30:08

a b7-ben szombat estenkent atelheto a 90-es evek :)

Flankerr 2010.05.19. 21:31:30

@AgentO: Telitalálat, iskolapéldája az új hullámnak. Nevezhetjük így is akár..:)

Flankerr 2010.05.19. 21:32:48

@lacek55: Akkor most ezzel: @Flankerr: eltaláltam vagy nem találtam?..:)

lacek55 2010.05.19. 21:35:25

@Flankerr: sajnos nem, de azért köszi :(

Yo! Maaan! 2010.05.19. 21:37:38

Bingoboys - How to dance; 2 brothers on 4th floor - Can't help myself; Technotronic - Pump up the jam, Get up, Hey yoh here we go; Click - Duri duri; CeCe Peniston - Finally; 2 in a room - Wiggle it; Jungle brothers - What you waiting for; Mark oh - Tell me; Dana - Be my lover; csak hogy párat még hozzátegyek. :)

Yo! Maaan! 2010.05.19. 21:38:28

Ja, meg Judy - Vad tangó...

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.05.19. 21:39:51

Aszta. Hát ez egy időutazás volt, most bele fog telni legalább fél órába, hogy magamhoz térjek :-D Köszi.

Penya666 2010.05.19. 21:39:55

@AgentO:

Hajajj en emlekszem a bionicra is meg a liquid limbsre is, jok voltak mindketten. Bar a bioinc jatek a fenyben(?) c szama nagyon csildrenes volt

AgentO 2010.05.19. 21:40:37

Na, meg ez a két kretén.
the outhere brothers: boom-boom-boom

Penya666 2010.05.19. 21:41:11

@Flankerr:
Hajj a passport to heaven! "Tits!"

AgentO 2010.05.19. 21:42:01

Óhhó, ez is beugrott:
Alex Party - Don't Give Me Your Life
www.youtube.com/watch?v=5-1d_PQrLmQ&feature=related

lacek55 2010.05.19. 21:44:21

@Flankerr: Majd biztos meglesz, csak keresni kell. Mindenesetre élmény volt a poszt, több ilyet, az Intermission számért meg főleg érdemes volt idetévedni :))
Búcsuzóúl még egy eurodance adatbázis, itt még szöveg alapján is lehet keresni: www.eurokdj.com/search/search_song.php
Az emailt meg ne feledd! Üdv. Lacek

Penya666 2010.05.19. 21:44:53

@AgentO:

Ez is mekkora alap zene. Ezis valamelyik tdk d60 kazimon terpeszkedik :)

Emlekszik valaki az alvajarokra? Vagy a Techno-cool -rapidre?:)

Flankerr 2010.05.19. 21:47:17

@lacek55: Nem felejtem el, csak későbbre teszem..:)

AgentO 2010.05.19. 21:48:38

Alvajárók, óje, Kozsó, meg a Csonti, meg az énekes maca, atom jó hangja volt, ő énekelt a bionic második albumán is.

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.05.19. 21:48:41

@Flankerr: A Reality valamiért nem jött be már akkoriban sem. Szerintem a klipje miatt, kissé idegesítő volt. Bár a Paffendorf ezt is überelte a Smile-lal:))))

Flankerr 2010.05.19. 21:48:55

@Penya666: Big ones, litte ones..:) Újra kellene néznem a filmet..:)

Yo! Maaan! 2010.05.19. 21:49:22

'97 környékén volt valami dizsi, csak annyira emlékszem belőle fonetikusan, hogy heeey wayanaa, valami ilyesmi volt a refrénben és azóta nem tudtam megfejteni, hogy kinek a mije ez. De nem latinos, hanem olyan eurodiszkós zeneszerűség.

AgentO 2010.05.19. 21:50:00

Éáurgh, na amikor ez felhangzott, megtelt a denszflór:):)
Afrika Bambaataa: Feel the Vibe
www.youtube.com/watch?v=k5IHNbk3nds&feature=related

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.05.19. 21:50:39

@Penya666: Az Alvajárok kazi még meg is van valahol. Crazy Dance tombolj velem :)

Flankerr 2010.05.19. 21:51:15

@Penya666: @AgentO: Techno-Cool Rapid albumot leszedtem nemrég, ne mfogott meg, semmi fantázia, semmi ötlet.
Alvajárók..:) Kozsóval, amjd nélküle. Az Induljon a Tánc a legjobb számuk. Az énekescsaj, asszem Tanita néven futott, a top of the pop magyar kiadását vezette egy időben a tv2-n vagy az rtl-n..

Flankerr 2010.05.19. 21:56:18

@AgentO: Ha General Base, akkor nálam ez a nyerő: www.youtube.com/watch?v=kjjh0HJBwUI&feature=related
Még a Digital Screames DJ Yano is egy az egyben lemásolta, majd előkotrom valahonnan.
Magic Kefir? www.indavideo.hu/video/Magic_Kefir_-_Tancolj_1994

Flankerr 2010.05.19. 21:57:30

@AgentO: Ez hatalmas zene, egy 20-s listán simán elférne.

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.05.19. 21:58:27

@Flankerr: Ez jajj de U96 :)! A Club Bizarre kazin vannak hasonló dalok - azt is mennyit hallgattam, Love Religion Daisy Dee-vel :)
Az Alvajároknak szerintem is az Induljon a tánc volt a legjobb dala, emlékszem a Mahasz Top40 állandó résztvevője volt 1995-ben.

AgentO 2010.05.19. 21:59:59

Digital Scream mindent és mindenkit másolt, rendkívül kínos szövegekkel és persze azzal az orrhanggal amivel fel voltak "énekelve":)

Flankerr 2010.05.19. 22:00:35

@Theremin: Mc Hammer rap, nem ED/DF.
a Technotronic már határeset, ős ED/DF-nek megteszi
Dr. Alban helyhiány miatt maradt ki, lásd egy (jóval) korábbi kommentem.

Flankerr 2010.05.19. 22:02:20

@Viola1984: Sok minden beugrott már az No Obedience-ről, de a U96 még nem.::)
Házi feladat: melyik filmből van idézet a szám elején és végén?..::)

Flankerr 2010.05.19. 22:03:33

@Theremin: Nem te vagy az első aki hiányolod: Lásd @Flankerr:

Penya666 2010.05.19. 22:07:21

@Flankerr:
Jaj en szerettem a teknokol rapidet. Ado alap rap meg tedd szet. Meg volt a tombhazas szamuk is.

De hamar itt tartunk
CHERRY EGYUTTES? Valaki?
(tom ez mar nagyon off)

AgentO 2010.05.19. 22:08:32

Megérne egy misét még az is, amikor a sikeres "csapatok" producerei a brand előnyeit kihasználva megpróbáltak még elpattintani egy-egy maxit tök más arcokkal, persze egyis sem lett sikeres, így járt szegény 2 Unlimited a két csajjal, RETTENETES:
2 Unlimited - Edge Of Heaven
www.youtube.com/watch?v=ubtumLXzx04&feature=related
Illetve szegény Magic Affair is, szintén két csajjal:
Magic affair - Energy of light
www.youtube.com/watch?v=6XZmcbodmuo
Mondjuk ez a szám egészen jó lett, megvolt anno bakeliten is.

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.05.19. 22:09:16

@Flankerr: Hát a Youtube komment szerint az 1992es Drakula filmből :) Puskáznom kellett, mert a filmet még sosem láttam. Amúgy maga a szám tényleg jó :)!

Penya666 2010.05.19. 22:11:38

www.youtube.com/watch?v=WVhS_X7PMCw

Na errol beszeltem. Aki volt baka annak plusz feleing :)

AgentO 2010.05.19. 22:11:44

Ó, hogy is feledkezhettünk meg Mo-Do-ról...Eins-Zwei_Polizei....

Flankerr 2010.05.19. 22:12:51

@AgentO: Tanulságos történet mind a kettő, főleg a 2 unlimitedé.. nekik a legfrissebb, 2010-s újra összeállt, autotune-s számuk is megérne egy misét.. (borzalmas..)
Az Energy of Light főtémája egész jó, energikus...:)

Flankerr 2010.05.19. 22:13:46

@Penya666: EZ FÁJT..:D és tényleg nagyon OFF..:D borzalmas.::)

Flankerr 2010.05.19. 22:14:21

@Viola1984: Pontosan, és örülök hogy teszik a szám..:)

Flankerr 2010.05.19. 22:15:50

@AgentO: SOSE fogom elfelejteni..:) Csak zeneileg picit kilóg a a DF/ED-ből.. túl primitív.. De attól még JÓ..:)
Istenem ezt is leírtam, hogy egy zene túl primitív ahhoz hogy ED/DF-nek vegyük...:D

Penya666 2010.05.19. 22:16:10

@Flankerr:
En kerek elnezest! :)
Mo-do!
Gemma tanzen meg super gut! :)) hogy ne csak az 1-2 rendorseg legyen.
Aztan hogy megint offoljak, myceramre emlekszik valaki?
Amugy meg az zoltan erika is nyomott hhct.
www.youtube.com/watch?v=liYIFoONgRo
magyarul meg egy szo egy ertes tombol a sotetben!

Flankerr 2010.05.19. 22:17:57

@Theremin: Át kéne rágnod magad a kommenteken..:) Lásd @Flankerr:

AgentO 2010.05.19. 22:18:07

Ütöttek ezek is:
The Course - Ready or Not
www.youtube.com/watch?v=sLKfXluVlwE
The Course - Ain't nobody
www.youtube.com/watch?v=rcm9gwinug4

Persze feldolgozások.
2Unlimited Anita&Ray felállással haknizott nemrég Hollandiában:
Érdemes megnézni:
www.youtube.com/watch?v=uDA9vf-kyGU&feature=related
Azért páran kíváncsiak voltak rájuk:)

Flankerr 2010.05.19. 22:20:08

@Penya666: Ez a Zoltán Erika nem volt meg, de nem is hiányzott..:)
Ha a My Cream nevű zseniális paródia együttesre gondolsz, az simán megvan, imádom az első két albumukat.
"Zenész egy szál se és mégis csuda
Hogy fér el csárdában két ekkora duda?"....:D

Flankerr 2010.05.19. 22:22:15

@AgentO: A Ready or Not remix baromira bejött annó, kazettán meg is van valahol.
Ezen a Reunionon én is ott tomboltam volna..:)

AgentO 2010.05.19. 22:23:50

Mondjuk ezen a csajon nem látszik az idő vasfoga, persze biztosan máshogy néz ki reggel másnaposan, de akkor is:)

Flankerr 2010.05.19. 22:24:53

@AgentO: Igen.. Én maradtam volna a régi stílusnál...:(

Flankerr 2010.05.19. 22:26:21

@AgentO: Hát nagyon nem, így érettebben még jobban is néz ki..:)

AgentO 2010.05.19. 22:29:08

Hja, szóval a másik téma meg a "jócsaj" énekesnők, részemről ez volt a legbaróbb csaj, főleg ebben a klippben a fekete-fehér részeknél basszus:
twenty 4 seven - Is it love
www.youtube.com/watch?v=JKuRn8gjMhs&feature=related

Persze klasszikus volt a már említett Anita Doth ugye, főleg az egyik utolsó, de egyben legjobb számukban:
www.youtube.com/watch?v=Im4njDajtos
Meg persze ebben...argh!
www.youtube.com/watch?v=_kuMwVbO5EA

AgentO 2010.05.19. 22:32:37

A vaddisznó jó hang ellenére ennek a csajnak a feje soha nem jött be:
www.youtube.com/watch?v=i0cjGVpKLd4&feature=related

Theremin 2010.05.19. 22:37:46

@AgentO: kár h az alapriff egy alaphaville szám

Flankerr 2010.05.19. 22:38:11

@AgentO: A 2047-s (figyeled, twenty 4 seven..:) csaj nem rossz..:)
Nekem a Jump for Joy nem jön be, sorri..:)
Viszont a No One igen, na de miért? Csak nekem tűnik a főtéma orcátlan Felix - Dont You Want Me nyúlásnak?

Flankerr 2010.05.19. 22:42:18

@Theremin: Oké hogy lustoid, de legalább a poszot olvasd át..:)
Idézet tőlem: "1993 őszén csak Meatloaf nyálmetálja akadályozta meg a I Got 2 Let The Music (persze Alphaville-t nyúlva nem nehéz..:)-t a UK Single Chart meghódításában. "
Tehát igen, lenyúlták a dallamot.
@AgentO: Én sose a fejet néztem, sehol se. Ha már nő, akkor nálam a szőke hölgy nyert:
www.youtube.com/watch?v=VrAAqUr5kMg
Bár a zene se rossz, kivételesen. Mondjuk a My Cream paródiája mindent visz..:D

Theremin 2010.05.19. 22:43:16

@Flankerr:
remélem erre nem tett senki utalást előttem
www.youtube.com/watch?v=SlbFgFnzRwM
ha igen akkor sorry igérem többet nem írok

erre a számra amúgy egy egész házibuli épült anno
a végén már minden come to... volt

Flankerr 2010.05.19. 22:43:43

@AgentO: Egy másik példa a Magic Affair és Franca Morgano: Ronda, alacsony nő.. De a hangjától leesik a fejed, akkorát üt..:)

Theremin 2010.05.19. 22:45:10

@Flankerr: :D :D ezer bocs
okoskodok vagtában :D

Flankerr 2010.05.19. 22:46:43

@Theremin: Szorri, de többször is volt E-rotic: @Flankerr:
De ez ne törjön le, nyugodtan írjál be olyan idepasszoló zenéket, ami szerinted hiányzik, megtárgyaljuk, demokrácia van..:)

AgentO 2010.05.19. 22:56:48

Ez pedig Melanie Thorton emlékére, elképesztő hangja volt, R.I.P.
La Bouche - In Your Life
www.youtube.com/watch?v=prHR8NAt630

Flankerr 2010.05.19. 23:01:02

@AgentO: Teljesen jogos, nem véletlenül tudott az énekesnői pályán maradni sikeresen a La Bouche kifulladása után.
Máig beleborzongok a Comic - I Surrender refrénjébe, főleg a hajlításba...
Eleve egy tökéletes szám nálam, de ő még hozzátett hangjával.. rengeteget..

Flankerr 2010.05.19. 23:01:38

@Flankerr: És méltó az emlékéhez a tény, hogy ez volt a 300.-adik hozzászólás.

Nyuszix 2010.05.19. 23:11:35

@lacek55: Talán ez?
www.youtube.com/watch?v=AnxA0_Wns0k&feature=related
0:42-től van a reflén.
Alább volt belinkelve. General Base: I see you

Yo! Maaan! 2010.05.20. 00:46:34

@Flankerr: A Technotronic house, hiphop, rap és ős-techno keverék.

Flankerr 2010.05.20. 00:54:47

@bloodmn: köszi a segítséget, tényleg valahogy így lehet körülírni.

Leeroy of SMV Design 2010.05.20. 06:10:13

@Flankerr: Persze, hogy rettenetesek. Minden mainstream számban csak vocoderrel agyontorzított emberi hangot hallasz, szörnyű az egész. Jó iskolapéldája ennek (hogy mit ne hallgass) a Roxy és Rádió1 állomásokon játszott zenék döntő többsége. A visszamaradó kisebbség meg a f*s "R&B", aminek már a neve is hazudik: mi köze van a ritmushoz, főleg a blueshoz??!!

rettentó 2010.05.20. 07:58:50

@Yann Le Pentrec: Ha már itt tartunk: én is utálom az R&B elnevezést, ahogy ma használják. De ez már az 50-es, 60-as években is egy gumikategória volt, a "race music" helyett kezdték használni mindenféle "fekete zenére".

rettentó 2010.05.20. 08:01:24

Örvendetes, hogy a 300. poszton túl végre a lényegre, a kinézetre terelődött a hangsúly :-))

Flankerr 2010.05.20. 09:27:54

@Yann Le Pentrec: A vocoder már történelem, az autotune az igazi aduász..:)
@rettentó: az R&B ugyanolyan gumi gyűjtőszó, mint a rock, pop, metál, vagy a techno. Ezer felé bontható valamennyi, és 3-4-5-10 évenként mást mást értettek, értenek, fognak érteni alatta.

Flankerr 2010.05.20. 09:32:22

@rettentó: Hát akkor rövid posztot írtam volna:
Sabrina Salerno - Boys:
www.youtube.com/watch?v=eiuHdUkuRi0
Aki ezt a nőt, és főleg a klipet űbereli..:) A 10.362.000 néző is csak véletlen egybeesés.::) Utóbbit minden heteroszexuális férfinek legalább egyszer látnia kell. Az már csak hab a tortán, hogy nekem a zene is bejön.::)

Flankerr 2010.05.20. 09:33:58

@rettentó: Egyébként ez hálás téma lenne, valaki aki jobban benne van a a videóklipekbe, összeszedhetne dögös csajokat, akár a dancefloor/eurodance szcénából is.::) tuti siker lenne az írás.:)

Alkaline 2010.05.20. 13:18:17

Tudom nem ED de Alice Deejay - Better of alone-ról se feledkezzünk meg. Hatalmas volt :)

Flankerr 2010.05.20. 13:21:25

@Alkaline: Igen, ő nem rossz..:) És valóban nem ED, de annak egyik továbbfejlesztett változata annál inkább. Evolúciós fejlődés..:)

Alkaline 2010.05.20. 13:37:26

@Flankerr: Hát igen. És már ugye 98-99nél járunk. :) Lassan jöhetnek a jók kis 2000-es zenék, és az italo dance nr1. L'Amour Toujours :)

Leeroy of SMV Design 2010.05.20. 17:20:50

@Flankerr: Nem vágom ezt az autotune dolgot, egy mindenesetre tuti: utálom. :)

Alkaline 2010.05.21. 15:02:30

Music Instructor-ról mindenki megfeledkezett? Vagy csak én szerettem... :)

Alkaline 2010.05.21. 15:07:46

Ja meg Red 5, huh mik jutnak eszembe

Flankerr 2010.05.21. 15:13:28

@Alkaline: Mindkét említett előadó már egy "továbbfejlesztett", house/rave-re hajazó, általában rapbetét nélküli stílusban nyomultak, ami az ED/DF egyik "utódja" lett. Ez különösen a Music Instructorra igaz, lásd mondjuk a Hymn.
A Red 5 határeset (érdekesség, hogy a General Base alapítójának újabb formációja volt), de ők is inkább nem DF/ED mint az. Viszt wegy a 90-s évek második felét felölelő listában helyett kaphatnak mindketten.

Alkaline 2010.05.21. 22:21:46

@Flankerr: Ismét tanultam valamit :)

Leeroy of SMV Design 2010.05.22. 10:34:49

Ja, érdekes. Meg voltam győződve arról, hogy a videoban is mutatott Cher-számban is vocoderezve van a hang. (Mondjuk utáltam azt is.) Tehát akkor a No.1 ellenségem neve: autotune. :)

Vadorzó Őzike 2010.05.25. 13:41:46

@Flankerr: az eredeti szerintem a Time after time (Cindy Lauper)

Flankerr 2010.05.25. 13:56:14

@Vadorzó Őzike: A refrén ritmikája kifejezetten hasonlít, szinte egyezik, tehát akár igazad is lehet.
Töredelmesen bevallom, egy 1996-s Bravo végén, a kislemez elemzéseknél olvastam hogy feldolgozás, és oda volt írva egy együttes és/vagy számcím. Sajnos az újság nem az enyém volt, így nem tudom visszakeresni. Tény hogy szöveg oldalakon (lyrics) próbáltam a Heaven szövegét megkeresni "régebbi" számokban, de nem sikerült. Tehát visszatérve az első mondatomba, akár igazad is lehet..:D

elistvan 2010.05.28. 20:12:58

Istenem, könnyek szöktek a szemembe, ezeken a számokon nőttem fel.
Mindíg is akartam egy hatalmas válogatás cd-t csinálni összeszedni mind magyar mind külföldi vonalon ezeket a ED nótákat ha valaki éves lebontásban számcímekkel együtt tudna küldeni egy hatalmas listát amiben szinte minden valamire való szám benne van azt megköszönném.
elistvan@xitromail.hu

elistvan 2010.05.28. 20:31:32

Remélem jön a 90-es évek második fele: Charlie Lownise & Mental Theo, Brooklyn Bounce, Blümchen, Vengaboys (a barna rasztahajú nagy didkós csajjal) aminek későbbi magyar megfelelője a Bubble Gum lett, The Real McCoy, Mr. President és a többiek.

elistvan 2010.05.28. 20:36:57

és a mostaniból pl: a Dune (I cant stop raving...) kimaradt.

Flankerr 2010.05.28. 21:07:28

@elistvan: Nekem van egy saját gyűjtésem, de az erősen szűrt részemről. Ha lesz időm majd átdobom.
A 90-s évek második fele már közel se olyan egységes zeneileg, a dancefloor és a mainstream techno leszármazottak (rave, hardcore, trance, house) érdekes egyvelegeket szültek, lásd a listád..:) Majd valamikor tervezek cikkeket erről az időszakról is, de az nem ma lesz. Charlie Lownise & Mental Theo (Charlottenburg) és RMB (this World Is Yours) albumkritikát viszont feltétlenül írni fogok.
Dune önmagában nem ED/DF lásd Hardcore vibes, Are You Ready To Fly, Million Miles From Home.. A cant stop raving és a Hand in Hand már határeset lehetne, de az első pörgősebb ("ravesebb"), a második pedig "lassabb" és kellemesebb hangzású ahhoz hogy ""klasszikus"" eurodance legyen. Persze ettől még mind a kettő veszett jó szám.

elistvan 2010.05.30. 10:09:30

@Flankerr: Köszi előre is, remélem mihamarabb átküldöd és akkor összeszedegetem őket. Ha jól emlékszem a Queen- Who wants to live forever-t is feldolgozta a Dune szinfónikus zenekari kísérettel.

Flankerr 2010.06.07. 21:34:54

@elistvan: Az énekesnő később egész albumot adott ki szimfonikus zenekarral.

elistvan 2010.06.13. 13:59:36

@Flankerr: Azóta is várom azt a listát a mailcímemre.

Flankerr 2010.06.13. 16:55:12

@elistvan: Nem felejtettem el, csak a dvd van kölcsönbe, már a múlt hétre ígérték vissza.. elméletileg a héten magam megyek érte.. Türelem listát terem.::)

elistvan 2010.06.16. 10:54:32

@Flankerr: Ezt örömmel hallom. Közbe készül a cikked a 90-es évek második feléről? Vagy esetleg ha nem volt még, ilyen 1 számos előadók akik berobbantak nagyot arattak aztán eltűntek a süllyesztőben.

Flankerr 2010.06.16. 10:58:58

@elistvan: a foci VB erősen redukálja azt a sazbadidőmet amit cikkírásra tudok fordítani.. egyszámos cikk tuti nem lesz általam, a 90-s évek második fele ma még távoli jövő, RMB és Scooter van nálam tervbe, ha a bloggazdák is így gondolják..:)

elistvan 2010.07.06. 11:04:58

@Flankerr: Az oké, de a listát akkor is elküldhetnéd végre.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!