TOP5 kiképzőtiszt EVÖR

TOP5 kiképzőtiszt EVÖR

2010.11.04. | Rálf atya

Ahogy minden híres férfi mögött egy nő, minden sztárcsapat mögött egy edző, úgy minden elit katona vagy csapat mögött egy említésre méltó kiképzőtiszt van. Nézzük ki a B-oldal szerint a filmtörténet 5 legnagyobb életművel rendelkező kiképzőtisztje és kiket szabadítottak a világra, de legfőképp ez ellenségeikre:

1. Trautman ezredes - Rambo I-II-III

Minden kétséget kizáróan a valaha élt legjobb kiképzőtiszt. Nem merném a gyerekem nála hagyni egy hétig, mert utána egy gyengébb rántotta után is rettegnem kellene. Mondjuk nem fájna, rögtön meghalnék. Trautman ezredes "fogadott gyermeke" John J Rambo, akit azt hiszem senkinek sem kell bemutatnom. A Rambo első részében csak ő tudta lábhoz parancsolni és leültetni Rambo-t, a tökéletes gyilkoló gépet. Ez utóbbi tulajdonságát csak a második részben mutatja meg a Trautman legjobb tanítványa. Itt bizonyosodik be igazán, hogy a túlélés mellett a harc és gyilkolás nevű tantárgyaknak is ő a tökéletes tanára.

2. Gunnery Sergeant Hartman - Acéllövedék

Aki látta az Acéllövedék című Kubrick mesterművet, az egy életre megjegyezte, milyen lehet egy igazi kiképzőtiszt, egy tengerészgyalogos kiképzés háborús helyzetben. A jófejség látszatát is egész messziről elkerülő Hartman mindent megtesz azért, hogy lelkileg porrá zúzza a keze alatt formálódó közlegényeket. Ez túl jól sikerül neki, de aki még nem látta a filmet, annak nem lövöm le a poént, amin persze senki sem fog nevetni. Gyakorló kispapáknak vagy diploma közeli tanár szakosoknak semmiképp sem ajánlott. G. S. Hartman esetén a mennyiség nem megy a minőség rovására, aki a keze alá kerül, abból új ember lesz. De végül is a tengerészgyalogság nem építőtábor.

3. Herbert M. Sobel százados - Elitalakulat

Aki csak a Jóbarátokban látta David Schwimmert, az nagyokat néz a zseniális Elitalakulatban is nagyot alakító Ross cimbin. A köcsögséget nem különórákon tanuló százados felelős az Easy Company kiképzéséért és valljuk be, senki sem zárta a szívébe, de nagyrészt az ő számlájára írható, hogy túlélésből jól vizsgázott a csapat. Sajnos Sobel századosnak nem volt az erőssége a térképen tájékozódás, végén a hadtápon köt ki. Imádta váratlan pillanatokban egy hegyre felfuttatni a "fiait", akik végül megszabadulnak tőle. Csak a forgatókönyvírón és 1-2 évtizeden múlott, hogy nem Rambo kaliberű harcosok kerültek ki a kezei alól, persze az is, hogy nem az apjukként tisztelték.

4. Reisman őrnagy - A piszkos tizenkettő

John Reisman-nak speciális feladata volt: nem közlegényeket kellett kiképezni, hanem köztörvényes bűnözőket, azokból a legrosszabb fajtákat. Hogy mennyire sikerült ez neki, azt mindenki megnézheti a filmben. A piszkos tizenkettőnek készült még két igen B kategóriás folytatása, az elsőben még megjelenik Reisman is. Bár nem egy Trautman kaliberű katona és kiképző, érdemei elévülhetetlenek, nyugdíjas éveiben valószínűleg egy fiatalkorúak javítóintézetében vezetett le és kamatoztatta tapasztalatait. 

5. Karády őrmester - Angyalbőrben

Kicsit esendő, kicsit műmájer, kicsit béna, de a miénk. Hirtelen nem jut eszembe a magyar filmtörténetből nála példásabb kiképző. Gyengéje a pia és a nők voltak (melyik tisztnek nem a 70-80-90-es években?) és bizony ott jártak túl az eszén, ahol lehetett. Ő persze nagyon keménynek akart kitűnni, felettesei ez tel is hitték róla. Ő az a karakter, aki a sorozat nem létező extrái között, a "kivel mi van 10 év múlva?" fejezetben a leginkább sajnálatra méltó képet festené: Egy fésűgyár majd egy pantomim akadémia biztonsági őre, de a pia miatt kirúgják, majd vállalkozásba fog, de a magor bolt is csődközelben van az interjú idején. A volt közlegényekkel összejön egy sörözésre, mindegyikkel meghívatja magát, egy tüskére is, veregetik a vállát, de egy kicsit inkább erőből, mint barátilag.

53 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr912398600

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Stohl Andris egyáltalán nem csodálatos átváltozása 2010.11.04. 10:33:57

bulvár meseAtyafiak, egyszer volt, hol nem, vót egyszer egy fiatal komédiás gyerök. Tehetsége is vót néki, istenadta. Csak az élet, az az igazi nagy szerepjátékos! Magával ragadta, vitte, mit vitte, röpítette. Hogy megérdemelt dicsőség volt-e ez, én ne...

Trackback: Karda Bea megrázó átváltozása 2010.11.04. 10:33:35

bulvár meseAtyafiak, kicsiny országunk nem fukarkodik a csodálatos átváltozásokban, immáron betörtünk az energiaiparba is!Címzetes énekesnőnk, ki benevezett a Hogyan csináljunk igazi hülyét magunkból? típusú vetélkedőbe, csodálatos képességről tett tan...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2010.11.04. 09:12:55

Öcsém családi beceneve a mai napig Olajbogyó..:)
2. helyezett nem véletlen. Valódi kiképző őrmesterről van szó. Egy olyan bemutatkozó videó alapján vették fel, amin 15 percig káromkodik ismétlés, megbotlás nélkül, miközben teniszlabdákkal és narancsokkal dobálták. A nyitó jelenet hatékonyságát speciális széles látószögű kamera biztosítja, és az a tény, hogy a felvétel előtt az újoncokat játszó színészek nem találkoztak az őrmesterrel.

MetálFater (törölt) 2010.11.04. 09:39:35

Ez annyira vicces, hogy javaslom +1.-nek Kőagy Őrmestert.
Bár igazán sírni kellene, amikor bármilyen erőszakszervezet toplistájára kell szavazni.
Már várom a " Best of gyilkos", vagy a "Világ Fegyverüzem Evör" listát...

Bakker.

drazsé 2010.11.04. 09:54:33

Sobel százados (akkor még csak főhadnagy) nagyon nem a forgatókönyvírón múlt - teljesen valós személy

a könyvben valamivel jobban körül van járva a személye, mint a sorozatban, még azok is elismerően nyilatkoztak a kiképzésről, akik egyébként gyűlölték
(teszem hozzá, semmi újszerűt, megismételhetetlent nem csinált... egész egyszerűen a végletekig vitte a kiképzési program végrehajtását)

viszont harci alakulat vezetésére nem tartották alkalmasnak - volt is egy kisebbfajta "lázadásféleség" :)

Logan Grimnar 2010.11.04. 09:56:14

Sobelt nem raktam volna bele. A többiektől eltérően ő ugyanis egy sunyi, alattomos, gyáva g*ci is volt, míg a többiek a keménységük mellett emberileg is példamutatóak voltak.

algi 2010.11.04. 10:05:27

Mi szükség van egy késre egy atomháborúban?

www.youtube.com/watch?v=FNhYJgDdCu4

rocksoff 2010.11.04. 10:05:45

Sgt. Tom Highway - Halálhágó
Sgt. Emil Foley - Garni-zóna

Ők hogy maradhattak ki?

markus.b 2010.11.04. 10:06:26

@Logan Grimnar: Viszont a sorozat folyamán végig utaltak rá, hogy az ő kiképzése miatt élték túl az addigi dolgokat és az újoncok mekkora szarok. Szóval a munkáját tisztességesen elvégezte, ha geci módon is.

Gryllus Villamos 2010.11.04. 10:07:49

Hartman a nyerő. Amúgy kár, a film második feléért, ha csak a kiképzés végéig tartana valóban mestermű lenne.

MagyarZizzi (törölt) 2010.11.04. 10:12:00

Sobel mindenek felett; annyira undok a pasas, hogy az már szinpatikus, szinte sajnáltam, hogy nem szerepelt többet! Talán mert különben ő lett volna az elsőszámú főgonosz, és nem a nácik...
@MetálFater:
Kőagy Őrnagyot én is hiányoltam, de hát ő nem is szabadított Rambo-kaliberű katonákat a világra.

bonobonohu · http://bono.hu 2010.11.04. 10:24:28

Hartmannt kérem az első helyre tenni! :-P

Beefboneknock (törölt) 2010.11.04. 10:25:48

szerintem Hartman alatt Rambo is elsírta volna magát :D

jó a lista kissé hiányos de majd a hozzászólók pótolják :)

a Karády ficska csillagos ötös

shred 2010.11.04. 10:28:28

Viggo Mortensen is jól tolta a G.I. Jane-ben.

peace_n_love 2010.11.04. 10:30:47

a Halálhágó tényleg kimaradt Clint Eastwood-dal

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2010.11.04. 10:32:17

De Niro mint merülőbúvár kiképző? szegény Cuba Gooding Jr megszenvedett a keze alatt...

Gryllus Villamos 2010.11.04. 10:35:46

Yoda, mint Jedi kiképző?
A birodalom visszavágban nagyon idegesítő volt, Luke helyében összekötöztem volna a füleit.

ampelmann 2010.11.04. 10:36:42

Karády a legnagyobb!!!

GrG 2010.11.04. 10:37:08

Sobel maximalista volt, aki a kisebbrendűségű komplexusa és maximalizmusa miatt lett olyan amilyen. Azért ne felejtsük el, hogy célért és itt nem csak a harctéri eredményekre gondolok, de az Easy már a kiképzés alatt is minden létező szempont alapján a legjobb volt, annyira, hogy újra kellett csinálni a tesztet a washingtoni fejesek előtt, mert nem hitték el, hogy mennyire jók. Emberileg nyilván nem tudta kezelni a helyzetet, de kiképzőnek tökéletes volt.

Musaic (törölt) · http://www.musaic.hu 2010.11.04. 10:56:02

A kémek a sasfészekben könyvben volt egy mondat, ideferdítve valahogy így hangzana:
"Trautman ezredesnek nem kellett felemelnie a hangját, hogy meghallják."
Nálam is ő a nyertes...

Seduxen (már NEM dr.) 2010.11.04. 11:03:20

@newnt55: pontosan én is Tom Highway-t hiányolom :)))

"Szögesdrótot zabálok, napalmot pisálok, és 300 yardról kilövöm a bolha seggét"

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.11.04. 11:06:46

Hartman mindenkit überel szerintem. :) Imádom.

@GrG:

Szerintem a sorozatba is nagyon jól belevitte a színész a karaktert. Sobel alakításáért megérdemelten kapott díjat, ha jól emlékszem.

Rálf atya 2010.11.04. 11:06:51

Mindenkit megkövetek, valóban hiba volt kihagyni Tom Highway-t.
Ha jól emlékszem ilyen dumája is volt:
"Több piát megittam, több fogat kivertem és több nőt megdugtam, mint ti együtt"

redriot77 2010.11.04. 11:09:13

@GrG: pontosan így van. Most olvasom újra (harmadszor talán) a könyvet. Az Easy tagjai közül többen tervezték, hogy ha Sobel fogja vezetni őket Normandiában, akkor megölik kihasználva a harc közbeni káoszt. Ugyanakkor évek elteltével mindenki azt mondta róla, hogy Sobel teremtette meg az Easyt.

Az E-század példán felüli fizikai erőnléte neki volt köszönhető. Munkáját mások fejezték be, de ő fektette le az alapokat.

redriot77 2010.11.04. 11:10:05

@redriot77: ja, és David Schwimmer tökéletesen alakította a szerepet!

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2010.11.04. 11:11:01

Jaja, Hartman (Ronald Lee Ermey) valóban marine volt, aki a drámát csak tanulta, a többiek fordítva csinálták.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2010.11.04. 11:12:58

@Rálf atya: Nem értek egyet. Eastwood világ életében magányos hősnek volt jó, a Halálhágóban tök hiteltelen volt szvsz. Na jó, az egész film egy vicc volt, még a magyar honvédséghez mérve is.

horee6 2010.11.04. 11:14:26

Nálam G. S. Hartman az egyértelműen a top. Karády, Reisman ki-
Sgt. Tom Highway és Sgt. Emil Foley bekerülne a top 5-be.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.11.04. 11:15:59

@MagyarZizzi: Sobel (akkor már százados) szerepelt még asszem 1 részben, de akkor már Richard Winters asszem őrnagy volt, tehát rangban felette állt, és Sobel elmulasztott egy tisztelgést, amit Winters szóvá is tett, asszem valami hasonló dumával:

"Nem az embernek, a rangnak tisztelgünk Sobel százados!". Szóval visszahívta, lealázta, Sobel szalutált neki, oszt mehetett dolgára :))))

algi 2010.11.04. 11:26:53

@Dworkyll: Sőt, tudtommal eredetileg ő csak betanította volna a Hartmant alakító színészt, de amikor Kubrick hozzá szólt, ráüvöltött, hogy "Álljon fel, ha velem beszél!", erre Kubrick automatikusan felállt, és ezzel meg is kapta a szerepet.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.11.04. 11:28:35

@Seduxen:

Az elején pont Sobel mondta ezt Wintersnek, ő csak a saját dumáját csapta vissza neki :)

Oleg Gontar 2010.11.04. 11:29:52

A Zim ormester ki tudott maradni a felsorolasbol, akkor ez csakis egy feluletes ferc cikk lehet.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.11.04. 11:30:20

@Seduxen: Az utolsó rész végén volt, mielőtt a német főtiszt beszédet mondott az embereinek.

A 4. részben tűnt föl még a Market Garden ugrás előtt, Malarkey-t vegzálta a meglovasított motor miatt. :)

LouiS 2010.11.04. 11:30:59

És azért ne felejtsük el, hogy Sobel valós személy volt, nem a forgatókönyvírók agyszüleménye. Ha jól emlékszem, szerencsétlen pali végül öngyilkos lett.

Haloperidol 2010.11.04. 11:33:33

Sajnos nem láttam a halálhágót, tuti jó lehet. Nálam is G.S. Hartmann a csúcs, és a Full Metal Jacket ott van a top 5 háborús filmben...

2010.11.04. 11:35:30

Sobel - Amikor Winters és Nixon dumálnak a kantinban

Nixon: Ez a Sobel egy zseni. A középiskolában volt egy ilyen igazgatóm. Ismerem a fajtáját.
Winters: Lewis, Michaelangelo zseni. Beethoven zseni.
Nixon: Tudsz valakit, aki nem rohanna fel teljes felszereléssel a Curraheera csak, hogy belehugyozhasson a kávéjába?

Bukott Rockzenész · http://b-oldal.blog.hu 2010.11.04. 11:39:24

Jelöltem a listára: Ben Randall (Kevin Costner) a Hullámtörőkből.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.11.04. 11:40:31

@Kedves Nard: bazz, ennyire már nem emlékszem :) rég nem néztem végig, basszus... asszem itt az ideje :)

@molnibalage: beszarok Te is mikre nem emlékszel :))))

megjegyzem nekem Schwimmer alakítás még úgy is tetszett, hogy én előbb olvastam a könyvet, mint láttam a sorozatot.

Pacák 2010.11.04. 11:49:17

Katonák Voltunk - Sam Elliott (Basil Plumley szerepében)
www.youtube.com/watch?v=QZBbQm1avEY
A kép alapján az a jelenet lehet, amire gondolok. Keresni tudok videót, de megnézni nem tudom a céges tûzfal mögül.

Gryllus Villamos 2010.11.04. 11:49:43

És mi a vélemény Pai Meiről, aki Kill Billben kiképezte Black Mambát (és társait)?

Martian (törölt) 2010.11.04. 11:50:05

Sobel kiképzőnek még csak valamennyire alkalmas volt, harctéri parancsnoknak viszont sem emberileg, sem szakmailag. Még jó, hogy ezt a lázadás után ezt a felettesei is észrevették.
Az semmiképpen nem tartozik a jó kiképzésbe, hogy a beosztott tiszttársát tapossa, ahol tudja.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.11.04. 11:59:41

jut eszembe: nálam befért volna a Top5-be Basil Plumley törzsőrmester is (Katonák voltunk) :)))

Alhazred 2010.11.04. 12:00:16

azért az orosz 9. század kiképzője sem kutya, bár az egész film egy acéllövedék remake nagyjából.

maccoy 2010.11.04. 12:40:30

Sgt. Merwin J. Toomey - Biloxi Blues

nálam ő a favorit kiképző.

safranek 2010.11.04. 12:44:14

Men of Honor: R De Niro

Rejtő Jenő: Potrien örm

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.11.04. 13:24:45

Karády :) Illetve Yoda, sírok, nagyon jó. Hogy maradhatott ki a TOP5-ből az alább 9 név: 1, 2, 3, 4, .., 9? :)

@safranek: Potrient nagyon adom!

@Rálf atya: "Több piát megittam, több fogat kivertem és több nőt megdugtam, mint ti együtt" - nagyon fontos, hogy vajon ő itt tételenként többet, vagy összeadta a fogakat a pinákkal, és úgy?

@Martian: az sem tartozik a jó kiképzés ismérvei közé, hogy a felettesek ellen fellázadnak :]

SOBELRŐL PEDIG NYELVVIZSGÁT NEVEZTEK EL.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.11.04. 14:12:00

@Seduxen: n+1-szer megnéztem már vagy csak szólt a háttérben. :)

RobinH · http://unsigned.blog.hu 2010.11.04. 15:02:22

- Kirby! Nem mondtam még neki, hogy vágassa le azt a szakállat?
- Már kétszer is uram!

www.youtube.com/watch?v=xPdmZi_ltho&feature=related

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.11.06. 11:07:27

staff sgt. sykes a bőrnyakúakból?

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása