TOP10 halandzsa dal

TOP10 halandzsa dal

2010.12.09. | Nekrológ

A Nekrológ blog álhalálhírekkel foglalkozik. Több neves vagy éppen hirhedt blogszemélyiség vagy éppen közéleti személyiség lelte már méltó halálát sorai között. Ezt a vendégposztot a Nekrológnak köszönhetjük, ezek szerint a temetéseken szokott lenni zene...

A kilencvenes évek második felében, valamilyen Hyde-parkban tartott jótékonysági koncert apropóján olvastam az alábbi okosságot: „ A rockzene soha sem váltotta meg a világot, most meg már nem is akarja.” A popzene helyzete még ennél is egyszerűbb, hiszen művelőinek és rajongóinak soha sem voltak világmegváltó tervei. (Hogy a rock mikortól hígul poppá, abba most ne menjünk bele).

Íme egy szubjektív lista (a sorrend kizárólag időrendi) azokból a számokból, amelyek már gyárilag bikicsunájok. Őszinte, bájos minimalizmusukkal annyira nem akarnak semmit sem mondani, hogy az értelmes szöveget részben, vagy egészben mellőzik:

1. Afric Simone -  Ramaya (1975)

A mókáskedvű mozambiki már a nagyszüleinket is hülyítette

„Ramaya Bokuko Ramaya Abantu Ramaya
miranda Tumbala Ho Ho Ho
ramaya Bokuko Ramaya Abantu
ramaya Mitumbala
aricki Brr Mutuana Gipelile
aricki Brr Kewana Gipelile
aricki Brr Tatana Bitonga
hey Jamboji Bara Bara
hey Jamboji Bara Bara
mulangati Chilungati
hey Chira Ba Ba”

2. Trio- Da,da,da (1981)

Német precizitás + Halandzsa = Trio. Ahol a dobos a digitális szerkóját állva püföli, olyan rezzenéstelen arccal, ahogyan a Császár, Franz Beckenbauer, szövetségi kapitányként állva nézte végig az 1990-es VB meccseket. (Ahol (sajnos) a németek szerezték meg a kupát. Vérszegény, unalmas játékkal, Lothar Matthäussal, mint csapatkapitánnyal. A világ nem magyar kisebbik fele ezért utálja őket és nem az 1954-es Berni Csodáért. Csak, hogy árnyaljak, a mostani német válogatott szerintem sokkal látványosabb, szebb focit produkál.) Ráadásul halandzsájuk német-angol keverék, és a „da.da.da-t” akkor még nem is számoltam.

„Ich liebe dich nicht, du liebst mich nicht, da da da
da da da
da da da
da da da
Da da da I don't love you you don't love me”

3. Caramba  - Hubba Hubba Zoot Zoot  (1981)

A svéd Caramba együttes szintén 1981-ben ezzel az alkotással ért a minimál lakossági- technós, germán Trio által kitaposott  da-da-da-i út végére. Ennek a dalnak a semmitmondó hangutánzását már tényleg csak egy szellemi fogyatékosokat istápoló kisdedóvó gyermekkórusának szabad improvizációjával lehetne alulmúlni.

„Hubba hubba zoot zoot
Deba uba zat zat a-num num
Hubba hubba zoot zoot
Deba uba zat zat a-num num
A-hoorepa hoorepa a-huh-hoorepa a-num num
A-hoorepa hoorepa
HAH”

4. Dolly Roll- Wind Szörny (1983)

És ha már Dolly Roll, akkor óhatatlanul eszünkbe jut  szomorú sorsú Flipper Öcsi barátunk. Részleges rehabilitációjára halálának második évfordulóján szerencsére több cikkben és blogposztban is sor került. Egyik kedvencem az alábbi. ( http://hartay.blog.beol.hu/2010/11/25/mert-elni-kell-flipper-ocsire-emlekezem/ ) Azzal tisztelegnék kiváló előadóművészünk emléke előtt, hogy a Dolly Roll egyik zsengéjét szerepeltetem ezen a listán. És ez nem holmi vigaszdíj, a listatagság teljes jogú. Legyen neked könnyű a föld, Öcsikém. Ha jobban belegondolunk, egy ilyen polgári névvel, mint a tiéd (Jeszenszky (áthúzva: Zsolt) Béla Tibor) nem is olyan meglepő, hogy az alkoholba menekültél.

„Iminimi szeminimi juvapcsu vaminimi
Iminimi
Iminimi
Iminimi
Windszörny,hullám szörny
Windszörny-szörny-szörny, hullám szörny
Tü ,tüp-türüptü türüp
Tü, tüp-türüptü türüp”

5. Bananarama, - Na na hey hey (kiss him goodbye) 
(1969-es Paul Leka számot 1983-ban dolgozták át)

Már a lánybanda neve is büntet.

6. Snap! - Cult of Snap (1990)

Kultikus kígyóként erre vonaglottunk a kilencvenes évek hajnalán a Snap! Nevű német multikulti feka eurodance csapat slágerét skandálva.

7. Scatman John: - Scatman (ski-ba-bop-ba-dop-bop)  (1994)

A pörgősen dadogó bajszos jazz- rapper örökzöldje. Későn érőknek némi kecsegtetés: 52 éves korában jött ki ezzel a Fölgolyót seperc alatt taroló slágerrel, de a végén a feketeleves: rá öt évre már el is hunyt szegény.

8. Laibach:  Now You Will Pay  (2001? – 2003-as CD-n)

Szlovén barátaink, akik a Rammsteint már a Rammstein előtt tizenöt évvel feltalálták. Itt épp a milosevityi Szerbia nihilizmusát ekézik  a tőlük megszokottan mókásan-félelmetes, újratöltött wagneri zenei alapokra helyezett  nácizmus paródiájukkal   Mielőtt valaki meggondolatlanul vállalna velük szolidaritást:  a kilencvenes évek második felében voltam véletlen fültanúja Ljubljanában az alábbi „életbölcsességnek”: „ Most jöttünk Magyarországról, ugyanolyan szar egy ország, mint Szerbia!”
Sokak lehet, hogy ezt a számot kakukktojásnak tartják, mert nem egy tinglitangli halandzsa. Szerintem viszont a laibachosok sem veszik olyan nagyon komolyan magukat, halandzsaként is jól funkcionál a nóta.

9. Verka Serduchka  - Dancing Lasha Tumbai (2007)

Kelet-Európa válaszcsapása Dana Internationalra. A transzszexuális előadóművészet eurovíziós kigúnyolása. Egy síelésen az egyik egycédés hüttében a harmadik napon, negyvenedszeri kényszerhallgatást követően már nem is tűnt annyira mókásnak.

„Sieben, sieben, ai lyu-lyu
Sieben, sieben, ein, zwei
Sieben, sieben, ai lyu-lyu
Ein, zwei, drei”

10. Lady Gaga – Bad Romance (2009)

Ehhez ugye nincs mit hozzáfűzni.

10+1. Akik a nevükkel halandzsulnak:

Kajagoogoo (1979) (nem a Chumbawambára gondoltam, igen ők is, hanem egy még gagyibbra) – mert, hogy szerintük minden újszülött először így ordít fel. Ezen felül megajándékozták az emberiséget a kézápolókrémmel belőtt sérójú előadóművészek metroszexuális alfahímjével, Limahl-lal (Limahl-val?).

Ezekből a dalokból deklaráltan semmit sem tudunk meg a Világ Nagy Összefüggéseiről, de még a lélek apró rezdüléseiről sem. Viszont bulikon, akár egy négyes erősségű tudatmódosult állapotban is bátran ordítható a refrén, amikor már egy „Zsákmányállat máját mosod egy névtelen patakban”-ba belekezdeni  is reménytelen.

[A témát és a kifejtést köszönjük a Nekrológ blognak!]

 

103 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr582499070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nekrológ · http://nekrolog.blog.hu 2010.12.09. 09:57:13

@árvíz miatt zárva:
Gagyi alatt elsősorban a zenekar nevére gondoltam.

@3aTi3:
Ááá, stimmel. Mint írtam, a lista szubjektív, ezzel a gyöngyszemmel simán kiegészíthető:-)

@vitaygeorgina:
Ksz. Jaja, rokon műfaj. A Lambadát amikor először hallottam azt hittem, hogy egy albán szám (portugál-buzik, bocs). Viszont ami igaz, az igaz, nagyon fülbemászó.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.12.09. 10:21:57

Eszembe jutott még egy. Két tagú csaj csapat volt és az egyik számuk kb ebből állt, hogy dubi dubi jei-ee, dubi dubi jeii ee:D

bbking 2010.12.09. 10:23:16

Kajagoogoo szerintem jó, szeretem a 80-as évek plasztik zenéjét. Too shy, shy, shy, shy...

Asereje, az nem halandzsa? Vagy csak nem top10?

johevi 2010.12.09. 10:24:07

Azért a Las Ketchup - Ketchup songja se semmi... Abban az évben spanyolba' nyaraltam hónapokkal előtte megismertem és már ott az agyamra ment, ehhez képest itthon később jött be hozzánk, így dzplán kaptam agyvérzést...
Aserejé, ja deje tejebe tude jebere
sebiunouba majabi an de bugui an de buididipí

sz_ 2010.12.09. 10:30:22

Kár, hogy nem fért föl a listára ez a remekmű :))
trololololololololololo.com/

Flankerr 2010.12.09. 10:47:54

@vitaygeorgina: Nem akarok kötözködni, a Lambada saját nyelvükön abszolút nem halandzsa. Persze nekünk annak hangzik.
Az Opus opusza inkább a végtelenül leegyszerűsített szövegre példa...:)

@koimbra: Me&My Dub-I-Dub, refrénre tökéletes találat..:) www.youtube.com/watch?v=XTjJ2_P5P4U

Dr. ALban pár számát, vagy a Das Modult is lehetne citálni, de azért a listára nem férnének fel...:)

Szelid sunmalac 2010.12.09. 10:57:10

Ugyen nem halandzsa, de mindig eszembe jut, mikor egy kanadai-magyar baratom egyszer csak elkezdte dudolni, hogy "Pekember....kenyeret sut!". Mi rohogtunk rajta, aztan megmutatta a szamot: "Bakerman...is baking bread"

Dester 2010.12.09. 11:08:32

@vitaygeorgina: Wes - Alane. Szerintem erre gondolsz...

A halandzsába azért már beletartozik itt-ott a Scooter zenék szövege is. Hasonló módon, ahogy @Szelid sunmalac-Elmeny designer is írta, egyik osztálytársam anno elkezdte mondani rezzenéstelen arccal, hogy "ez a második fejezet első oldala!" Néztünk WTF arccal, amikor a walkmanjéről belehallgattunk és elkezdtük értelmezni: "It's the first page of the second chapter!" (Scooter - How Much Is The Fish, ami önmagában egy állatorvosi ló dalszövegileg... :))))

Lotterfeld Boholy · http://www.boholy.blog.hu 2010.12.09. 11:11:03

Na de kérem, hogy lehetett ebből kihagyni Paksi Endre "Repatarurgyán semmit hány" című remekművét?

www.youtube.com/watch?v=sG1kmJBejbs

gray 2010.12.09. 11:16:02

A halandzsa-dalnál maradva, segítséget kérek. Én 64 éves vagyok :-). Valamikor, az 1970-es években Komjáthy műsorában volt egy ilyen nóta, nyomát nem találom. Igaz, nem is volt teljesen halandzsa, mert - azt hiszem - 5 nyelven énekelték. Az orosz rész egy mélybasszus "vodkaaaa" szóval kezdődött.
Ismeri valaki, tud valaki segíteni?

Zebrateve 2010.12.09. 11:16:33

No meg a hülye balkániak is legyártottak pár számot értelem nélkül, talán a legismertebb: www.youtube.com/watch?v=DzoFSNQ2WM4

fidesz = házmesterek pártja 2010.12.09. 11:21:25

Ha jól emlékszem, a Ramaya, az nem halandzsa. Már feltéve, hogy az afrikai nyelveket nem tekintjük annak.
És hát ... a Da da da is kb. annyira illik ide, mint a Bóvli Roll száma. :-D

Dester 2010.12.09. 11:25:07

@vitaygeorgina: jut eszembe, a "Levelet kaptam, life"-ról megkérdezte a Napló vagy a Fókusz az Opustól, hogy mi az isten haragja van annak a helyén, mert nem értik. A válasz: "nem tudjuk, labadab dabdab, halandzsa". Egy világ tört össze bennem.

Bár már maga a "szembesítés" is vicces volt. Átnyújtottak egy fehér borítékot, amiben egy lapon annyi állt magyarul, hogy "LEVELET KAPTAM". Megkérdezték, mit jelent, amire válaszolta a riporter, hogy azt, ami most történt, levelet kaptatok, és hogy minden magyar így érti azt a szövegrészt :)

Flankerr 2010.12.09. 11:27:59

@Dester: Elismerem hogy a Scooter szövegek nem emelkednek lírai magasságokba, de ennek pont nagyon is van értelme:
hu.wikipedia.org/wiki/Scooter
Second Chapter fejezet és a bevezető.

getva 2010.12.09. 11:28:50

@Dester:
Bizony, az az "alane" című rettenet.
A youtube leszedte, de itt megtalálható még
www.tekstowo.pl/piosenka,wes,alane.html
iszonyatos, ámbár a klipben virnyogó- vonagló, a fiatal Sade Adura hasonlító csajt kúrnám :)

Dester 2010.12.09. 11:30:29

@Flankerr: hopp, ideje volt már pótolnom ezt a hiányosságomat, köszönöm. Ezt épp nem tudtam, akkoriban meg még nem nagyon volt internet, így ez a részlet számomra végig sötétségbe burkolózva maradt.

getva 2010.12.09. 11:41:46

És szerintem a halandzsatrekkek közé simán befér a Deep Forest Marta's Song című (szerintem gagyi)opusa is, bár abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mi értjük, csak nehezen tudjuk értelmezi pl azt, hogy "vajon mi lelt engem, három élű, három élű" :)

Sand Lover 2010.12.09. 11:43:07

„belőtt sérójú előadóművészek metroszexuális alfahímjével, Limahl-lal (Limahl-val?).”

Limahl neve a polgári név – [Mark] Hamill – anagrammája.
A frizura neve pedig “popper” és itthon is nagy divat volt, lévén, hogy uniszex, vagyis fiúk-lányok egyaránt hordták.

getva 2010.12.09. 11:47:18

@getva:
nem élű, hanem mérő
mindegy, így összevagdosva az eredeti akkor is értelmetlen :)
"nekem is van egy bánat, vajon mi lelt, három mérő"

szivsuvit 2010.12.09. 11:48:40

Rossz elemzés! A leghalandzsább dal természetesen kimaradt belőle.
www.youtube.com/watch?v=muHf10rVkZU

Vincenzo testvér 2010.12.09. 11:52:04

Szerintem "Limahllal"

A Dolly Roll száma egyszerűen zseniálisan kreatív. Aczél elvtárs nem figyelhetett oda, vagy nem érdekelte, hogy megjelenhetett ekkora baromság.

Nelson Mandula 2010.12.09. 11:53:58

@getva: azt jelenti hogy a csaj teherbe esett, mert "három mérő" szalag sem éri körül és emiatt szomorú.
www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/27963/sebestyen-marta/istenem-istenem-zeneszoveg.html

Nelson Mandula 2010.12.09. 11:57:51

@Atomot az indexre!: Tévedsz, Afric Simone teljesen palira vette a világot a full halandzsa-dalszövegével.
"A különféle afrikai nyelvjárások mellett megtanult angolul, franciául, portugálul és németül. Hitvallása viszont az volt, hogy a legfontosabb a zene és a ritmus, ezeket mindenki megérti. Dalainak szövege esetenként valamiféle kevert halandzsa nyelven íródott, zömmel angol és afrikai szavakból."
hu.wikipedia.org/wiki/Afric_Simone

Void Bunkoid 2010.12.09. 11:58:03

"Hogy a rock mikortól hígul poppá, abba most ne menjünk bele"

A "rock" egy zenei műfaj, a "pop" meg kategória. Popzene minden, ami ilyen mainstream. Popzene pl 2Pac, aki műfajra leginkább hiphop volt, popzene volt tíz éve a Linkin Park, ami műfajilag - még ha a trú arcok tagadják is, de metal, és popzene volt Zámbó Jimmy is (ő pedig a Beretta-core műfaj jeles képviselője:P) :D

Zsola777 2010.12.09. 11:58:24

A Verka a leghalandzsább, a többi inkább trallala, pamparamm típusú.

gastro vazze 2010.12.09. 12:00:51

@Morgan LeFay: húú Morgan te ilyeneket tudsz? Limahlt bírtam, de a legjobb barátnémnak kellett mindig odaadni a Bravoból a posztereket :)

Flankerr 2010.12.09. 12:01:45

@Dester: Annó én is néztem simán, csak gondoltam jó ha megosztom ezt az infót...:)

pfekete101 2010.12.09. 12:04:44

"már gyárilag bikicsunájok?"
10. Lady Gaga: Bad Romance
Mi van? Normalis????!!!! Mesz Te a picsaba! ;o)

Amugy tenyleg szubjektiv a lista. Minjdart enis felallitok egyet. :-))))
Amugy sztem tok hulye vagy, hogy a rockzenet a popzene ellen uszitod. Mindket mufajban van jo is meg szar is. Ez teny. Az, hogy neked a popzene nem jon be, az egy dolog. Masnak meg tetszhet.

vitaygeorgina 2010.12.09. 12:15:41

@Dester: @getva: váááá. igen, borzalmas!

@pfekete101: Hát, azért ez szerintem inkább halandzsa, mint mély értelmű szöveg:
"Rah rah ah-ah-ah!
Ro mah ro-mah-mah
Gaga Ooh-la-la!
Want your bad romance."

Nelson Mandula 2010.12.09. 12:16:17

@pfekete101: +1 Void Bunkoid hozzászólásának, a pop nem zenei stílus hanem inkább a mainstream elnevezése, mind zenében, mind pedig a kultúrában való megjelenési formájára vonatkoztatva.
A Bad Romance pedig mi ha nem halandzsa?
"Oh-oh-oh-oh-oooh-oh-oh-oooh-oh-oh-oh-oh!
Caught in a bad romance
Oh-oh-oh-oh-oooh-oh-oh-oooh-oh-oh-oh-oh!
Caught in a bad romance

Rah-rah-ah-ah-ah-ah!
Roma-roma-mamaa!
Ga-ga-ooh-la-la!
Want your bad romance

Rah-rah-ah-ah-ah-ah!
Roma-roma-mamaa!
Ga-ga-ooh-la-la!
Want your bad romance "

tarasp 2010.12.09. 12:23:28

Nekem az 50-es évek halandzsa művésze Luis Prima a kedvencem.
www.youtube.com/watch?v=PIJzpdJIdmI&feature=related

gray 2010.12.09. 12:25:42

Ezek szerint nincs hozzám hasonló öreg az oldalon.
Valaki ismeri Komjáthy György e-mail címét? Ő biztosan tud segíteni.
Szedem össze az ifjúkorom kedvenc zenéit...

jocóka 2010.12.09. 12:27:17

és reemele-reme-leme ding-dong?

jocóka 2010.12.09. 12:28:09

@jocóka: www.youtube.com/watch?v=sR4hHY545iM
erre gondolok, ha valakinek nem lett volna egyértelmű

jocóka 2010.12.09. 12:38:16

@Nelson Mandula: tudom, csak kiejtés szerint írtam ;)

Nelson Mandula 2010.12.09. 12:43:07

@jocóka: nekem kiejtés szerint is lama :)

Gazz 2010.12.09. 12:44:37

Én Elvis Presley Hounddog című számának "ain't no friend of mine" sorát gyerekkoromban "írtó félhomálynak" azonosítottam, és nagyon nem vágtam, hogy ezt a sort miért magyarul énekli....

Nelson Mandula 2010.12.09. 12:44:47

@gray: valószínű hogy az öreg pont ezzel fog majd vacakolni hogy neked összeszedje a dolgaidat :)

gray 2010.12.09. 12:47:57

@Nelson Mandula:
Meghalok enélkül is, de a szalagjaim elkallódtak...
Kösz, hogy segítettél. Az öreg, biztosan emlékszik rá, mert jót röhögött.

nemecsek ernő áruló 2010.12.09. 12:58:08

Afric Simone-tól nekem a Hafanana jobban tetszik. :)

MetálFater (törölt) 2010.12.09. 13:04:03

Keresem, de nem találom Csonka Pici kiváló művét.
Talán az tetszik a posztolónak, ezért nem említette?

Bakker.

szemtanú 2010.12.09. 13:11:19

Amatőr munka! Kihagyni a rock klasszikust, minden halandzsa dal alapját a Trashman, Surfin' Birdjét, nagy mulasztás. Meg persze XIV Napólen: They're comin' the take me away is dobogós!

Dester 2010.12.09. 13:19:01

@Gazz: Hány ilyen van... :)

Pl. Dr. Alban: "it's my life, csikizd a didit, set me free..."

Vagy 2 Unlimited - Tribal Dance: "lááááányok a hííííídon, hála arrajársz, e szerelmemnél" (a vége kicsit erőltetett, de az eleje nagyon passzol)

Flankerr 2010.12.09. 13:23:31

@Dester: Hajjaj..:)
Scooter szám a "Lesz még nekem Babettám"..:) Amely magyarra fordítva természetesen: Hadd legyek a Bálintod..:)

Dester 2010.12.09. 13:27:44

@Flankerr: hú, na azt vagy ötvenfélére "átfordítottuk" anno, csak úgy fostuk a különféle változatokat, volt köztük néhány nagyon nem szalonképes is... :)))

haruka 2010.12.09. 13:36:36

Hogy a németek is képviselve legyenek, Stefan Raab - Wadde hadde dude da
www.youtube.com/watch?v=MFJaRzv-beI

A boy named Sue (törölt) 2010.12.09. 13:44:13

Ja, a hafanana akko rmár jobb Simonetől.

A kecsap song hol marad?

Amúgy meg Chuck Berry Twist: "Húzd a fára fel!"

Palmer Eldritch 2010.12.09. 14:35:44

Igen a Dolly-Roll iminimi szeminimi jú vapcsu vamini -je örök gyöngyszem marad a pop ipar sekély tengerén :)

franxepe 2010.12.09. 14:37:20

de tenyleg, az asereje miert nincs itt? az a sugar hill gang: rappers delight spanyol fonatikus verzioja.

SlafRock · http://holdontul.wordpress.com/ 2010.12.09. 14:41:29

Nagyon jó válogatás!
Ez egy örök darab, bár határeset lehet!:)
www.youtube.com/watch?v=Jp6j5HJ-Cok

A Lambada párja, ezt sem illik kihagyni!:)
www.youtube.com/watch?v=sN62PAKoBfE

És egy magyar klasszikus, mentoráltan!;)
www.youtube.com/watch?v=wescEkOxxyc

FaBRiK 2010.12.09. 14:55:03

Nem értem, hogy Afric Simone miért is lenne halandzsa? Sem a fentebb említett slágere, sem a másik nagy kedvencem a Hafanana nem halandzsa. Azért mert egy nyelvet nem ismerünk (jelen esetben egy Bantu nyelvről a swahili-ről van szó).

Sőt az említettek közül még 1-2 teljes mértékben jelentéssel bír (persze nem a haba haba zutty zutty).

Styxx 2010.12.09. 15:00:21

@FaBRiK:

Nem értem, hogy Afric Simone miért is lenne halandzsa?

nelson mandula olvtűrsuk fentebb már kigyűjtötte:
@Atomot az indexre!: Tévedsz, Afric Simone teljesen palira vette a világot a full halandzsa-dalszövegével.
"A különféle afrikai nyelvjárások mellett megtanult angolul, franciául, portugálul és németül. Hitvallása viszont az volt, hogy a legfontosabb a zene és a ritmus, ezeket mindenki megérti. Dalainak szövege esetenként valamiféle kevert halandzsa nyelven íródott, zömmel angol és afrikai szavakból."
hu.wikipedia.org/wiki/Afric_Simone

blah 2010.12.09. 15:10:59

Én csak egyet mondok: chakaron. Aki ezt nem látta az nem tudja mi a halandzsa.

lamb79 2010.12.09. 15:14:59

A világ legjobb halandzsázós eloadója szertintem Lisa Gerrard a Dead Can Dance-bol. Szinte sosem énekelt értelmes szoveget amíg az egyuttesben volt- úgy gondolta hogy a szoveget alá kell rendelnie a zenének és felépített egy saját nyelvet, komplette akcentussal. (Zenei Tolkien?)
Ezt mindíg is rendkivul érdekes koncepciónak találtam.

Egy kis minta itt-
www.youtube.com/watch?v=pLzgqqTZsWo&feature=fvst

Ha nem ismered, érdemes vele próbálkozni bár ez inkább neoklasszikus/world music kategória.

lamb79 2010.12.09. 15:18:49

@MechanicGod:
Igen, ez az. Amikor a halandzsa igazából nem nevetségessé teszi a zenét hanem hozzátesz. Hatalmas zene az biztos!

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2010.12.09. 15:25:21

dee doo dee dee

számamammamakosszááá

enicsikivokki árjuenni enicsikivokki csikivokki

exenek 2010.12.09. 15:29:35

...és a Ketchup Song?

FaBRiK 2010.12.09. 15:41:32

@Styxx: Na az más, ha neked erre van wikipedia forrásod, akkor az lehet az igaz, ezzel nem is tudok vitatkozni

Erről jut eszembe, hogy már láttam olyat is, aki a szakdolgozatát is a wikipediara alapozta, sőt meg is jelölte forrásnak. Komolyan.

budai zöld 2010.12.09. 16:22:57

@lamb79:
Dead Can Dance, ott a pont
Nekem is ők jutottak eszembe először.

Karomvirág 2010.12.09. 16:34:27

Sziasztok,
én nem hagynám ki a saját listámról, főleg, ha magyar előadókat nézünk, Kis Erzsit és Ágenst.

pucros 2010.12.09. 16:38:58

Cocteau Twins.

Elizabeth Fraser soha senkinek nem árulta el, mit jelentenek a szövegek. De pl. két EP véletlenül "lebukott" azzal, hogy lepkefajok és -nemzetségek latin neveiből szőtték a dalszövegeiket.
A kései lemezeik egyértelműen angolból vannak, de a furcsa kiejtés miatt többnyire nem egyértelmű, mi hangzik el.

lamb79 2010.12.09. 16:55:07

@pucros:
Hát igen, a stirling-i skót akcentus az ilyen :) Lisa Gerrard mellett a másik kiváló énekesno a 4AD katalógusban,

Az említett EP-k egyike nekem is megvan (Tiny Dynamite) nagyon jó kis anyag. Kár ezekért a bandákért- a Cocteau már sajnos semmit sem fog csinálni, a DCD viszont 2012ben turnézik+új lemez kamarazenekarral.

sam1115 2010.12.09. 17:06:10

Hol marad az Adiemus Rain dance-e?

r16udsz 2010.12.09. 18:10:47

Váp, váp, váppsuvápp,
Váp, váp, suváppápp,
Váp, váp, váppsuváppáppéj.

Mesebeli Disznó 2010.12.09. 18:46:35

Mike Patton sajátos War Pigs interpretációja mindent visz.

A tökéletes műélvezethez 4.10-től nézd:

www.youtube.com/watch?v=DhIMf61NeB8

pannonfunk 2010.12.09. 18:51:43

Halandzsa még a csikidám (shake it up), valamint az óvodás nagycsoportos korunkban a kedvenc slágerünk refrénje, a kedzsüszí (can't you see). Általánosban volt még a kokogdevájum (pump up the volume).

youlopukku 2010.12.09. 19:50:55

és a gyermekdalok:minek mész te az erdőre ingyom -bingyom tá ....?meg uzsedári uzsedom

Balt 2010.12.09. 20:12:27

Ááááá, csírák, ez mindent visz!: :)))
www.youtube.com/watch?v=cavEiJfBQRE

Balt 2010.12.09. 20:19:14

@pannonfunk: Meg a Kiviszem a lovam (SPG - Gimme Some Lovin'). :)

Madár Fokker 2010.12.09. 21:56:58

Ez se semmi halandzsa:

(cigány gyerek freestyle-ozik "angolul" :D

www.youtube.com/watch?v=nCh5GB5I8nQ

A kedvenc magyarra fordításom:

Arra van a székem, gyere Tibi, gyere válassz!

(MJ: They don't care about us)

guszti 2010.12.10. 01:33:04

"- The question is: What is a Mahna Mahna?
- The question is: Who cares?"

gautama 2010.12.10. 05:00:50

haruka 2010.12.09. 13:36:36
"Hogy a németek is képviselve legyenek, Stefan Raab - Wadde hadde dude da"

Nem halandzsa, hanem dialektusok és diáknyelvek keveréke: Was hast du denn da? (kb.: neked meg mid van?)

nezumi 2010.12.10. 09:56:28

Police volt már? Di du du du di dá dá dá it's all i want to say to you

dzsefi 2010.12.10. 11:39:22

na és hol marad a Korai Öröm (igaz, náluk kevésbé hangsúlyos az ének) és a Kiss Erzsi Zene, a halandzsa magyar képviselői? :)
Kiss Erzsi: www.youtube.com/watch?v=lsv18_CMJAo&feature=related
www.youtube.com/watch?v=AU488plBC-k&feature=related

korai: soundcloud.com/dzsefi/korai-orom-szubaru
www.youtube.com/watch?v=C5cB94WjdkA

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.12.27. 19:16:58

Á, Dolly Roll felér egy kínzással. Node hol marad "született bennszülöttünk"??

Iniko mananiko manana elei
manano mananiko iniko ei
Csipázlak, nyomorult kazuár
Csak szívd a vérem

/ööö.... utolsó két sor saját találmány/

pannonfunk 2010.12.28. 14:23:23

@neccharisnyás útonálló: Szerintem ez sokkal jobban büntet, mint a Dolly Rol... :S

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása