TOP5 Nicolas Winding Refn-film EVÖR - avagy: miből lett a Drive?

TOP5 Nicolas Winding Refn-film EVÖR - avagy: miből lett a Drive?

Ki a franc az a Nicolas Winding Refn? Halk szisszenés, ejnye, ilyet kérdezni... a Drive című film sem tudta beékelni a dán rendező nevét a köztudatba?! Na, akkor én megpróbálom, mert ez fontos ügy számomra. Eleve, miből lett a Drive? Mert ugye senki nem gondolta, hogy azt egy első filmes rendező csak úgy megszülte...

Nicolas Winding Refn - szerintem kimondható - az egyik legígéretesebb dán rendező, aki eddigi pályáját látva - megint csak kimondható - ügyesen tört ki az "underground és tehetséges" rendezői skatulyából, hiszen a Drive sikerével most már minden kapu megnyílt számára. Nem volt ez mindig így, hiszen az első három, egyébként jó filmje után úgy tűnt, ennyi is marad, elfogyott a pénz és a bizalom. Hiába volt sikere a Pusher első részével, a Fear X és a Vérveszteség sem kövezte ki a rendező útját Hollywood felé. Ki kell mondani, anno kénytelen volt folytatni a Pushert, melynek második és harmadik részével néhol Tarantino magasságába emelkedett, legalábbis a karakter-központúság és az erőszak egyedi ábrázolásával mindenképpen. Ezeket a filmeket utólag megnézve, mindben ott van a Drive. A kamerabeállítások, a piros szín, a lift-jelent, a néma - csendes hősök bemutatása és az erőszak, mely teljesen természetes velejárója az életnek, ha alvilági figura vagy. Mind Refn és mind Drive...

Az ezt követő Bronson és a Valhalla Rising számomra fura filmek. Bevallom, nekem egyik sem tetszett igazán, mégis fontos lépcsőfokok voltak a rendező életében. A Bronson már Nagy-Britanniában forgott (a britek legerőszakosabb rabjáról szól), a Valhalla-hoz hasonló pszichedelikus vikingfilmet pedig csak Refn-bácsi tud, ez kétségtelen. A Valhalla tulajdonképpen ugyancsak Drive, a főhős ott is csak süllyed, csak teljesen más környezetbe ágyazva.

Ezután már tényleg a Drive következett, amitől sokan autós akciófilmet vártak, mások pedig amiatt csalódtak, hogy milyen sok a hatásszünet, mennyire nem beszél a Gosling, és egyáltalán: miről is szól ez a film? Eközben én meg azt mondom: Nicolas Winding Refn végre értő szemekre és fülekre talált. Pályája során kompromisszumok nélkül, filmről-filmre próbálta bemutatni, ami keveseknek sikerül és ő most végre megértett művész lett. Filmhőse úgy elkeseredett, hogy nincsenek drámai szócsaták, emberünk úgy erőszakos, hogy nem füstölög kezében a fegyver minden másodpercben és szerencsére befuthat úgy skandináv filmrendező úgy, hogy nem a családon belüli gyötredelmeket és fájdalmat helyezi középpontba és nem csak depressziójával terhel minket. Hozzáteszem és a klasszikus dán film nagy kedvelőjeként is mondom: örülök, hogy ez így alakult.

TOP5 Nicolas Winding Refn-film EVÖR:

1. Pusher-trilógia
2. Drive
3. Bleeder
4. Fear X
5. Bronson
6. Valhalla Rising

drive_2.jpg

8 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr894335263

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.04.04. 09:54:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leadfoot 2012.04.04. 08:47:07

Ezzel a filmmel lehet engem kiüldözni a világból. Mármint a Drive-vel.

mrmojorisin 2012.04.04. 11:26:03

@Leadfoot: Szubjektív. Engem meg ezzel a filmmel lehet még itt tartani ebben a világban:)

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.04.04. 20:17:02

Nekem nem ütött akkorát a film mint azt vártam volna a kritikák alapján, meg először a forgatókönyvet olvastam, úgy mondjuk baromira megtetszett. Számomra a kezdeti Impalás bújkálás a rendőrök elől elmegy egy önálló ksfilmnek.

rockjano 2012.04.04. 20:31:58

Jó volt talán nem annyira mint a híre de az igaz hogy képek azóta is élnek bennem a filmből, volt ereje az egésznek...

Balatony (törölt) 2012.04.04. 20:32:17

Én szerettem a Drive-ot... felbuzdulva rajta, megnéztem a Valhalla Rising-ot. Az első húsz perc nagyon tetszett, de utána nagyon szétcsúszott a film.Többit látta valaki?

fityor (törölt) 2012.04.04. 23:49:39

Na csak, hogy ilyen vélemény is legyen: nekem a Drive nem tetszett, de a Pusher filmek azonnal mentek a kedvencek közé.

regardjan 2012.04.05. 00:16:00

A Drive nekem a high muvi volt tavaly. De szerencsére ez is szubjektív. Nem bánom, ha valakinek nem tetszik.

És hát akkor az ideálsi kombó, európai rendező amerikai lével folytatja, csak most producer...igen...a Pusher amcsiban:

filmbuzi.hu/archives/2012/02/16/pusher-elozes/

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása