TOP10 progresszív rock album EVÖR

TOP10 progresszív rock album EVÖR

scenes.jpgPár hónapja elkezdtem gyűjteni az erőt a legjobb progresszív rock albumok listájához, de éreztem, ez olyan terep, melybe alaposan bele lehet bukni. A Rolling Stone honlapja ugyancsak nem merte kimondani, hogy szerintük melyek a legjobb prog rock albumok, helyette megkérdezték az olvasókat, akik az alábbi listát állították össze a szavazatukkal.

  • Dream Theater – ’Metropolis Part 2: Scenes From A Memory’
  • Rush – ’2112’
  • Yes – ’Close To The Edge’
  • Pink Floyd – ’Dark Side Of The Moon’
  • Genesis – ’The Lamb Lies Down On Brodway’
  • King Crimson – ’In The Court Of The Crimson King’
  • Genesis – ’Selling England By The Pound’
  • Rush – ’Hemispheres’
  • King Crimson – ’Red’
  • Rush – ’Moving Pictures’

Egy biztos: a Rush rajongóknak van Internet hozzáférésük és még szavazni is szeretnek, hiszen a legendás banda 3 albummal is szerepel a legjobb 10-ben. Lehet mondani, hogy ez a lista is utálatos, hiszen hiányzik a Queensryche Operation Mindcrime című albuma, szegény Porcupine Tree és a Fates Warning is kimaradt, valamint kereshetjük az Emerson Lake & Palmert, vagy a Tool-t is, nem fogjuk fellelni őket a TOP10-ben. A Dream Theater pedig ezt a díjat is behúzta, talán a legkönnyebben fogyasztható lemezével. Az biztos, vannak még igazolatlan hiányzók, de legalább ebben a listában nincs Beatles, már ez is valami...

Házi feladat: az alábbi 3 album meghallgatása.

Házi feladat 2: 800 szavas esszé a progresszív rock műfajának definiálásáról.

24 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr804690901

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.08.02. 10:57:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

quantumboy 2012.08.02. 09:43:08

És hol maradnak ők?

Ayreon:
-The Human Equation
-Into the Electric Castle

Symphony X:
-The Odyssey

Arcturus 2012.08.02. 09:52:53

Mondjuk a Scenes from a Memory egy tényleg top minőségű lemez, de azért progrocknak nem nevezném. Jó az progmetalnak is.

Alf (törölt) 2012.08.02. 10:28:56

1. Jethro Tull: Thick as a brick
2. King Crimson: In the court of the crimson king
3. The Mars Volta: De-loused in the comatorium
etc

Alf (törölt) 2012.08.02. 10:29:59

legalább annyira nem bírom a Dream Theatert, mint annak idején a matekórát.

Artie 2012.08.02. 10:54:09

Ha esetleg megnézted volna a hátterét, akkor rájöttél volna, hogy a DT vagy öt albummal került be az első tízbe, viszont a szerkesztők csak a legtöbbet kapó albumukat tették fel, mert ők voltak egyedül, akik feltették a honlapjukra, hogy lehet szavazni, és óriási fölénnyel nyertek. Szóval az, hogy a Rush három lemezzel került fel, igaz, de a DT öttel került volna. De persze korrektül azt is megírta a Rolling Stone, hogy ezzel a lépéssel nincs semmi baj, csak nagy torzulást eredményezett.

Ennyit érnek az internetes szavazások. Mondom ezt abszolút DT-fanként.

David Bowman 2012.08.02. 11:05:41

Az elsőt már hallgatom is. Mire megtaláltam a cikk alján a videókat, már elő is kerestem.
Különben Tarkus. Vagy Dark Side of the Moon. Vagy nem is tudom...

2012.08.02. 11:15:06

A hiányzók között Mahavishnu Orchestra-t már nem is említve. Pl. Birds of Fire.

Hacsak az nem másik kategória, fusion-nak vagy jazz-rock-nak hívták a régiek.

Ebből is lehetne egy lista.

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2012.08.02. 11:39:08

Én egy Porcupine Tree-t is betolnék arra a listára.

csillámpóni 2012.08.02. 11:43:09

Emerson, Lake & Palmer Pictures at an Exhibition? Egyébként az én kedvencem a Yes Close to the Edge, és ha már Yes, Wakeman első szólóalbumai egyáltalán nem olyan silányak mint a későbbiek. Pl a The Six Wives of Henry VIII, a Journey to the Centre of the Earth és The Myths and Legends of King Arthur and the Knights of the Round Table egész jók, bár az utóbbi kettő elég giccses, de humorosan.

csillámpóni 2012.08.02. 11:52:44

Mellesleg a Close to the Edge live változata a Yessongsról élőbb és feszesebb (amennyire ebben a műfajban feszességről egyáltalán szó lehet) az albumváltozatnál. És ez általában a Yessongs összes számára igaz, úgyhogy szerintem ez a progrock eddigi csúcsteljesítménye. Igaz, hogy live compilation album, de akkor is.

the_daver 2012.08.02. 12:14:10

Pink Floyd: Wish You Were Here, Animals, talán valamennyire a Wall is.

Advanced Flight 2012.08.02. 12:30:25

Nyugodtan lehetett volna mind a tíz helyen Rush...:-)

Egyébként egész jó lista, de hogy miért DT az első?

Joey Lawrence 2012.08.02. 13:08:16

A legnagyobb tisztelettel azért nagyon megjegyezném, hogy ha Steven Wilson a Porcupine Tree-ből meglátná, hogy a kedves író szeretné beskatulyázni prog rocknak a zenéjét, úgy járna, mint az a bizonyos iPod.

A Tool viszont nekem nem hiányzik, enyhén szólva se jött át nekem egyáltalán az ő zenéjük.Dehát ez egy elég szubjektív dolog. ;)

Viszont egyetértek, sokminden hiányzik erről ami nyugodtan felkerülhetne a személyes véleményem szerint.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2012.08.02. 13:14:35

@Joey Lawrence: Ki szeretné beskatulyázni? Nézd meg a címet. "... album". Véleményed, vagy Steven Wilson véleménye szerint a PT-nek nincs prog rock albuma?

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2012.08.02. 13:14:35

@Joey Lawrence: Ki szeretné beskatulyázni? Nézd meg a címet. "... album". Véleményed, vagy Steven Wilson véleménye szerint a PT-nek nincs prog rock albuma?

virgo 2012.08.02. 13:45:03

azért az operation odaférne, bár ha játszunk a szavakkal, akkor az is metal album

aranyláz 2012.08.02. 14:26:35

Jethro, Zappa, Heep, VDGG hol vannak?

fekszikaborzabarlangban 2012.08.02. 18:05:34

@Alf: +1. Jethro nem tudom hogy maradhat ki (ahogy ELP, Uriah Heep, Gentle Giant hiánya is fájó)... Továbbá szomorú egy magyar progrock listában Solaris - Marsbéli krónikák hanyagolása (meg egyáltalán az egész "keleti blokké"). Persze szavazáson vicces lenne, ha élre törne ilyen viszonylag obskúrus album :)

Tanulság, hogy nincs két egyforma ízlés még szűkebb műfajhatárokon belül sem (mondjuk érdekes ez a "prog" meghatározás - pl. Tool hogy kerül egy lapra egy Premiata Forneria Marconival? Teljesen más jellegű zene - vagy csak a koncepcióban gondolkodás a feltétel és hogy tudjanak játszani a hangszereiken?). :)
Én pl. Rush-t képtelen vagyok meghallgatni - nem áll rá a fülem arra a fajta énekre, ki kell kapcsoljam pár szám után, bármilyen zseniális hangszeresen, koncepcióban. Ez van, jobban esik Greg Lake vagy Gilmour baritonja, mint Geddy Lee vagy Labrie (DT) sápítozása (: De én nem vagyok igazi proghead. Amúgy van női énekes progrock? Tőlük jobban tolerálnám az áriázást. :)

2012.08.04. 16:29:07

Jethro: War Child (vagy akármi:D)
Wishbone Ash: Pilgrimage
Mannfred Man: Good Earth

heki 2012.08.06. 12:44:52

@fekszikaborzabarlangban:
múgy van női énekes progrock?

Talán Kate Bush... ('érintkezett' Peter Gabriellel, meg a Pink Floyddal is, meg azt hiszem Eno-val is)

fekszikaborzabarlangban 2012.08.06. 20:04:45

@heki:
Á, köszi, ő tényleg jó. :)

Akik közben eszembe jutottak:
Mostly Autumn (Heather Findlay)
The 3rd and the Mortal (Ann-Mari Edvardsen) - ok, ez inkább avant-doom-metál, de vannak proggos mozzanataik
Talán Jefferson Airplane még idefér.

Őket meg azóta találtam, megérte komolyan szétnézni:
Renaissance (Annie Haslam) - na ilyet kerestem: oldszkúl, de nőénekes progresszivitás - tényleg jobb így :p
youtu.be/JwAPFbQVMgs
Cos (Pascale Son) - ez is, de még beteg is
youtu.be/Yl3Akv2vmiM
Thinking Plague (sokan) - újabb avant-elmebaj, tőlük kell minden...
youtu.be/ugF8WZx5wM0
The Reasoning (Rachel Jones)
youtu.be/JeQN7bx9-FQ
Glass Hammer (Susie Bogdanowicz)
youtu.be/VImvESVP8IQ

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2013.12.26. 00:19:00

bár jóval lemaradva az események mögött, de ha tényleg prog rock a műfaj, akkor a DTnek semmi keresnivalója a listán. az említett Genesisek közül valamelyik mindenképp, Crimsontól a Red szintén túlsúlyos (külön kategória) talán a Larks-ot mondanám.
bár nem vagyok jó prog rockból, azért még a Yes-en túl lenne mit betenni a 70es évek angol közegéből (Camel, Heep?) valamint ott a teljes olasz/francia szcéna, kísérletezőbbnél kísérletezőbb bandákkal (pl.: Magma, Area)

ha pedig kortárs prog rockot nézünk, akkor is van bőven választék - ráadásul sokkal faszányosabb dolgok, mint a DT - a már említett első Mars Volta mellé simán odatenném a második Perfect Circle-t (13th Step) ami bizony Crimson-ívású rock. európai vonalról a norvég Motorpsycho (pl Heavy Metal Fruit), Amplifier (Octopus). ha északi vonalat nézünk még, akkor In the Woods... (3 times 7 on a Pilgrimage) vagy Winds (a harmadik, utolsó), Gildenlöw valamelyik formációja (de lehet PoS - Be). és akkor még nem beszéltünk a kései Devin Townsend-féle irányról, pedig ott is vannak ám érdemleges nóták (vagy a kevéssé ismert Terria lemeze még korábbról).

szóval bőven túlmutat a választék a lista által sugalltnál, az első hely pedig merő tévedés.

nikodémus 2014.02.12. 20:23:38

A lista csak arra jó, hogy a hiányzókból egy sokkal jobbat kiállítsunk. A Yestől én a Going for the One-t sokkal letisztultabbnak érzem, a king Crimson Redje telitalálat, a Genesis Lambje szintén, ám az ELP fájón hiányzik, mondjuk a Trilogy helyet foglalhatna itt. Gentle Giant hol van? DT alulról súrolja az iméntieket, de nem a Senes 2-vel, hanem mondjuk az Images & Words-zel vagy az Awake-kel.

És a magyaroknál külön lista kéne. Syrius: Az ördög álarcosbálja, Solaris, az after Crying összes albuma, napjainkból pedig mondjuk Both Miklós munkássága.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása