Korszakalkotók: Kortárs amerikai filmrendezők

Korszakalkotók: Kortárs amerikai filmrendezők

A Prizma Filmművészeti Folyóirat támogatásában nemrég egy érdekes könyv látott napvilágot, mely kortárs amerikai filmrendezők életútját és műveit elemzi és értékeli. A Korszakalkotók: Kortárs amerikai filmrendezők című könyv 11 amerikai rendező művészetét vizsgálja, mely téma könnyen unalomba fulladhatna, de mivel az esszék írói ügyesen lavíroznak a tudományos értékelés és a könnyed hangvétel között, a kötet egyszerre lehet érdekes az akadémikus filmszakértőknek, valamint az "egyszerű" filmszerető közönségnek. A könyvben Spielberg-et, Malick-ot, Ridley Scott-ot, Michael Mann-t, Tim Burton-t, David Lynch-et, Jarmusch-t, Gus Van Sant-et, Soderbergh-et, Tarantino-t és Linklater-t ismerhetjük meg közelebbről, kiegészítve egy bevezető fejezettel, mely áttekintést ad Új-Hollywood történelméről, hagyományairól és a jelenben is működő gépezetéről.

A könyv kézhezvételekor egy kérdésem volt: miért lesz nekem jó 20-30 oldalt olvasni Tarantino-ról, Tim Burton-ről, vagy éppen Terence Malick-ról? Az egyes fejezetek elolvasása után megvolt bennem a válasz. Jó érzés, ha ezen klasszikus rendezők életművében hasonló motívumokat fedezünk fel, mint az írók és az adott dolgozat olvasása közben megszületik az összekacsintás élménye. A másik érv nyilván az, hogy számos érdekességet fedezhetünk fel az életművekben, köszönhetően megint csak az íróknak, akik nagyon aprólékos dolgozatokat készítettek a könyvhöz. A 11+1 fejezet ennek ellenére egyáltalán nem akar megmondó, vagy kritikus lenni, nem állítja, hogy ez a 11 rendező a legnagyobb, sőt, újabb kötet és újabb 11 rendező életművének bemutatását ígéri.

A könyvet leginkább a Filmvilág, valamint természetesen a Prizma célcsoportjának ajánlom, hiszen azt azért be kell látni, az egyes esszék elemző szemlélete a habkönnyű olvasmányban reménykedő olvasót elijesztheti, fáraszthatja. Ilyen szempontból is egységes a könyv, mely pont emiatt lehet korszakalkotó. Lehet a filmművészetet tanuló ifjúság bibliája, melyet könyvtárak polcain is megtalálhatunk, ugyanakkor a hobbi-filmes "átlagember" is szeretheti.

korszak.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr95392187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jimmy Jazz 2014.06.16. 20:11:20

Ne vegye meg senki ! Nincs benne semmi érdekes plusz infó, csak tudományos bölcsészkedés !

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása