2008-ban legtöbbet hallgattam TOP10

2008-ban legtöbbet hallgattam TOP10

My Music StatisticsNem tagadom a kvantitatív módszerek hasznosságát, de nem is tartoznak a kedvenceim közé, főleg akkor nem, ha kérészéletű műegyetemi tanulmányaimra gondolok... Most mégis szigorúan mennyiségi alapon állítom sorba azokat a dalokat, melyeket a lassan elköszönő óévben a legtöbbször hallgattam meg. A statisztika (melynek hinnem kell, hiszen én "hamisítottam") az iPod-iTunes-Last.fm trió által szolgáltatott adatok alapján készült, mivel az általam hallgatott zenék 99,9 százaléka rajtuk keresztül játszódik le és naplózódik. Eredetileg TOP5-öt terveztem, azonban a "Top 25 Most Played" listában annyi jó dal volt, hogy ésszerű kompromisszumként tíz fősre bővítettem a mezőnyt. Tekintettel kellett lennem a B-oldal haladó hagyományaira is, ami jelen esetben a mágikus EVÖR szó használatát jelenti.

 Nem állítom azt, hogy ez a tízes lista hűen tükrözné szerteágazó zenei ízlésemet, valamint a 2008. év könnyűzenei trendjeit. Néhány felvillanás az óév lassan elhalványuló fényeiből popkulturális visszapillantó tükrömben - mindössze ennyi.

Nincs más hátra, lássuk a felhozatalt!

Muse - Unintended

Bellamy úr egy zseni, barátai pedig nagyon tehetségesen asszisztálnak ehhez - szerintem. Rálf atya cikkéhez hozzászólva már kifejtettem, hogy ha egyszer lesz esküvőm, ez lesz az egyik elhangzó nóta a polgári szertartáson (az egyházin a Jézus szíve, nemrég elhunyt nagymamám szándéka szerint).

Black-Out - A Körúton

Ez meg a másik esélyes esküvői track, ráadásul Kowa és a Csányi fivérek zsenialitását is hajlandó vagyok esküvel megerősíteni.

Kid Rock - Roll On

Az MR2 Petőfi Rádió szerkesztői előtt kb. fél évvel fedeztem fel ezt a nótát, és azóta sem tudom megunni. Igazi amerikai rock, ennél többet nem mondhatok róla.

FankaDeli - Ezt most

Egy rapper dala is becsusszant a rockballadák és egyéb szoft-kategóriás zenék közé. Feri énekbeszéde eleinte furcsának tűnhet, de magával ragadja az embert, talán ezért is hallgattam meg ilyen sokszor.

By The Way - Ő

Már eredeti verziójában (Tarhonya Kedélyzenekar) is szó szerint rongyosra hallgattam, akkor még kazettán. Kedvenc magyar énekes-dalszerzőm és példaképem, Lukács Sándor szerzeménye (róla hamarosan bővebben is írok) ezúttal Pál Krisztina értő és érző tolmácsolásában szólal meg. Remélem, másokat is megérint majd.

Jason Mraz - I'm Yours

Egyszerű, de nagyszerű kis nóta, kifejezetten kellemes hallgatnivaló. 2006 magasságában leltem rá még demo formájában, az idei rádiós trend pedig újra feldobta, és azóta le sem esik.

Amorf Ördögök feat. Lipi Brown - Dunántúli sláger

"Fúj a szél, hajamra hull a hó, szerelemben élni volna jó..." Az év első felében sokat hallgattam, mostanában nem olyan gyakran: mindkettőnek megvolt/megvan az oka :) (hamiskás félmosoly némi szarkalábas szemráncolással körítve)

Gianni Morandi - Principessa

Érdekes közvetítéssel, az Anconai szerelmesek című musicalen keresztül jutott el hozzám ez a dal, és itt is ragadt. A klasszikus italo-pop egyik mindenki által vállalható darabja. Szerintem.

Nancy Sinatra - Bang Bang (My Baby Shot Me Down)

Azt a tremolós gitárt nem tudom elégszer meghallgatni, főleg, ha a Kill Bill elejének képsorait is hozzáképzelem.

Dion and the Belmonts - Runaround Sue

Egy kedves kis dalocska az 50-es évek végéről, amely már az eredeti rock & roll génmódosított (szelídített és erősen popularizált) változata. Van, amikor ilyet kíván a szervezetem :)

És a különdíjasok, akik szintén a TOP25 oszlopos tagjai, de ilyen-olyan okokból nem fértek be az első tízbe:

2007-ből átcsúszott permanens kedvenc:

Suhancos - Békét

Kőházy úr legérettebb projektjének (tisztelet Szabó Balázsnak is!) talán legfogyaszthatóbb gyümölcse. "Én csak járkálok a ranglétrán lépésről lépésre..."

Absolute Bonus Track:

Dolly Roll - Arrivederci Amore

Tinédzserkori emlékek a 80-as éves elejéről és közepéről, karaoke-bulik és bálok elmaradhatatlan vidámság-nótája, na meg Flipper Öcsi nemrég itta magát át a túlvilágra - mindez együtt és külön-külön is elég szép hallgatottságot generált, ezért pótlólagosan itt a helye amolyan Editor's Pick gyanánt.

Ezek voltak tehát 2008-ban az általam leggyakrabban hallgatott dalok. Természetesen mást is hallgattam rajtuk kívül, olyan nótákat, melyeket sokkal jobban szeretek, de ezek még sincsenek rajta a tízes listán. Ezt dobta a gép :)

Aki kedvet érez magában és rendelkezésére áll saját, hasonló statisztika, ossza meg bátran egy komment hozzászólás formájában!

<<
Előző cikk | Következő cikk >>

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr38847725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.01.03. 11:49:31

Én
- az elmúlt 3 napban legtöbbször hallgattam: Let it be, Hey jude (voltam a Mindhalálig Beatles 20 éves koncerten)
- elmúlt 1 évben: Toxicity és sok Quimby szám fej-fej mellett
- elmúlt 28 évben: Queen összes album (és szóló és demók és szar koncert mp3-kat)

A trend nem hiszem, hogy változni fog.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.01.03. 12:15:14

@Interstellar Overdrive: az elmúlt 1 évben szerintem, bár nem voltam ott, a Vad fruttik - Senkim sincsent és Al Di Meola - Racing with Devil on Spanish highwayt hallgattad meg.

Kéne egy ilyen rohadék iPod most már, nem tudtam, hogy statisztikát csinál, pedig a számok tudása és elemezhetősége a gyengém. Jobban szeretem, mint a hasamat. (Mások is.) Ezeket tettem be idén nagyon sokszor:
- Bob Marley - Natural mystic és You could be love
- Gary Jules - Mad World
- St. Germain - Sure thing
- Quimby - Otthontalanság otthona
- saját Szembeszél és Vázlat60 című számaimat
- B. J. Thomas - Raindrops keep fallin' on my head
- Toto - Georgy Porgy

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.01.03. 12:23:21

@nosferato: Látszik nem ismersz :) Al di IGAZ, Vad Fruttik megélt pár meghallgatást, de akkor már Sad but true, vagy PULSE DVD (Pink Floyd).

Bukott Rockzenész · http://b-oldal.blog.hu 2009.01.03. 12:30:09

@nosferato: Nem muszáj iPod-ot venned, hacsak nem utazol sokat. Ha leginkább a gépeden keresztül hallgatsz zenét, elég egy ingyenes last.fm regisztráció, és a scrobbler program megoldja ezt a gondodat, mivel együttműködik az ismertebb lejátszókkal, és id3-tag alapján gyűjti, hogy mit hallgattál. Ha bármilyen adatbázist használó zenelejátszód van (iTunes, Songbird, Rhythmbox és hasonlók), akkor is vidáman tudsz statisztikázni. Persze ha az ember eredeti CD-ket és bakeliteket hallgat high-end hangcuccon, akkor marad a notesz :D

@Interstellar Overdrive: 20 évvel ezelőtt (ha hiszek a walkmanem emlékeinek) gazdagon ment a Beatles-összes nálam is, némi régi Eddával és Lorddal kiegészítve. A Hey Jude-ot rengetegszer énekeltem is, sokak szerint nem is rosszul. Ez volt a koncertjeink ráadásszáma általában, és iszonyatos 12 perces improvizáció-orgiákat nyomtunk az utolsó három akkordos körre. Rég volt, talán igaz sem volt...

Rálf atya 2009.01.03. 12:38:08

Hivatalból én is írok párat, sorrend nélkül:
Jimmy Eat World: Big Casino
Blind Myself: Lost in Time
Ignite:Live for Better Days
bármi a legutóbbi PASO lemezről
a MUSE HAARP koncert lemeze repeat módba kapcsolva
The Mars Volta: Wax Simulacra
Stuck Mojo: Home
Red Hot Chili Peppers: Soul to Squeeze és Road Trippin (ezek jövőre is lesznek, tuti)
Coldplay: talán a Lovers in Japan-t és a címadót emelném, ki több egész lemezt nincs pofám leírni

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.01.03. 14:58:14

@Bukott Rockzenész: á, bármilyen CD-t veszek, egyből megy mp3-ba, és kb. Winamp 2.0.

atika85 · http://funkyforum.hu 2009.01.03. 16:09:27

Last szerint az elmúlt évben ez volt a top10 szám nálam:

Red Hot Chili Peppers – Scar Tissue
Red Hot Chili Peppers – Can't Stop
Red Hot Chili Peppers – Californication
Red Hot Chili Peppers – Give It Away
The Mars Volta – Wax Simulacra
Red Hot Chili Peppers – Right on Time
Red Hot Chili Peppers – By the Way
Red Hot Chili Peppers – Dani California
Red Hot Chili Peppers – Charlie
Red Hot Chili Peppers – Around the World

Változatos évem volt...

Persze csalós, mert az mp3 lejátszó nincs beleszámítva, és Chili koncerteket meg csak a gépen hallgatok. Különben tuti ott lenne valahol az elején a Volta összes.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.01.03. 16:11:02

Atika! Kéne egy kis chili-t hallgatnod, nem gondolod? :)))

atika85 · http://funkyforum.hu 2009.01.03. 16:33:46

Lehet, kicsit keveslem én is, az a fránya Wax be tudott csúszni :D
Ahhoz képest viszont, hogy a Charlie kifejezetten nem a kedvencem jól itt van, de hát minden koncerten játszották...

Az overall top tracks-be viszont becsúszott három Volta szám is :D

Najó, ami tavaly tényleg sokat hallgatós volt, az a Volta lemez, a Zechs Marquise - Chase Scene száma, Verve - Love is Noise (a lemez többi része nem is számít...), Isten Háta Mögött - Jósolni Bélből, Frusi koma Unreachable, Omar Rodriguez mester - Hands Tied To The Roots OF A Hemorrhage, 31knots Worried Well lemeze, és millió+1 rhcp koncert.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.03. 20:02:37

Mivel az MP3-ra Cafe del Mar vol 9 és Chemical Brothers ment csak fel, az a zöm.

cutthroat bitch (törölt) 2009.01.03. 22:14:52

Hogy lehet, hogy csak most találok rá erre a fasza oldalra? :)
Amúgy íme a szűkebb lista:

2raumwohnung - Melancholisch schön
Muse - Yes Please
Motörhead - Ace of Spades
Chris Cornell - Seasons
Jack Johnson - Fall Line
Beatsteaks - Hand In Hand
Apocalyptica - Resurrection
The Mars Volta - Ouroborous
PJ Harvey - Big Exit
QOTSA - Misfit Love

mp3-on meg QOTSA, Eagles of Death Metal összes...

potter 2009.01.04. 11:57:58

Nálam kb. így fest a 2008-as TOP10 (ahogy amerikaiul mondják, in no particular order):

Protest The Hero - Bloodmeat
Between The Buried And Me - Colors (dalnak kicsit hosszú, mert az egész lemez egy dal, de hát ők egy dalként aposztrofálják, mit csináljak?)
The Police - Every Breath You Take (személyes vonatkozás + meg kellett tanulnom énekelni)
Cadaveres - Seventh Heaven
The Dillinger Escape Plan - Black Bubblegum
Volbeat - Rock the Rebel/Metal the Devil (az egész lemez, sokszor, egymás után)
The Mars Volta - Aberinkula
Dream Theater - Tears (Rush feldolgozás, sokkal szebb, mint az eredeti)
Coldplay - Cemeteries Of London
King Crimson - Starless (abridged) (TOP3 leggyönyörűbb dal EVÖR egyike)

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása