Hungarian Queen Fan Klub

Hungarian Queen Fan Klub

A Queen zenekar iránti elfogultságomat nem leplezve, valamint a fan club körképünket folytatva, az egyik legrégebbi magyar rajongói klub vezetőivel beszélgettünk.

1.
B-oldal: Mikor alakult a klub, mi a története? Hányan vagytok jelenleg?
HQFC: A HQFC-t 1982-ben alapította Fehér Bertalan és baráti köre. 1985-ig főként levelezés útján fogták össze a magyarországi rajongókat. Aztán néhány klub estet (Miskolc, Budapest) követően (amelyeken a videó vetítés volt a fő műsor), 1986-tól a Petőfi Csarnok vette védőszárnyai alá az akkor már több száz fősre gyarapodott HQFC-t. Itt már havi rendszerességgel rendeztünk klub esteket, amelyeken változatos programokat (koncert, közönségtalálkozó, vetélkedő, kiállítás, stb.) állítottunk össze. Az 1986-os budapesti Queen koncert idejében a taglétszám meghaladta az ezer főt! Évente kiadtunk több újságot, kirándulásokat, utazásokat, nyári táborokat szerveztünk. Többször találkoztunk a Queen tagjaival személyesen. Brian May-jel és Roger Taylor-ral is sikerült közönségtalálkozót szervezni a Petőfi Csarnokban. Freddie Mercury halála után, 2001-ig bezárólag négy nagyszabású és több kisebb emlékkoncertet szerveztünk a Queen Emlékzenekarral és a magyar zenei élet több remek előadójával együtt.
A Queen 1986-ban turnézott utoljára, aminek következtében évről évre csökkent a klub taglétszáma. Jelenleg kb. 150-en vagyunk.

2. B-oldal: Van tagdíj a klubban? Milyen gyakran van klub nap?
HQFC: 2008-ban hivatalosan kulturális egyesületté váltunk. Éves tagdíjunk 3000 Ft, amiért a tagok kedvezményesen vagy ingyenesen vehetnek részt különböző rendezvényeken, igénybe vehetnek kedvezményes szolgáltatásokat, amelyeket a klub és partnerei nyújtanak, és ingyen kapják meg a klub alkalmanként megjelenő kiadványait (újság, dvd, stb.). Jelenleg éppen a 2008-as klub újságon dolgozunk, amelyet várhatóan még ebben a hónapban megkapnak a klubtagok, és honlapunkon keresztül mindenki hozzájuthat, aki támogatja az Egyesületet.
Az Internet térhódításával egyre kisebb igény mutatkozik az „élő” klub estekre, ezért a régi, hagyományos „Pecsás bulik” egyre ritkulnak. Manapság inkább arra törekszünk, hogy a klubot „turnéztassuk”. Változatos helyszíneken, országszerte tervezünk, szervezünk kisebb-nagyobb összejöveteleket.

3. B-oldal: Milyen programok várják az érdeklődőket?
HQFC: 1993 óta minden évben szervezünk egy nyári Queen tábort a Balatonnál. Idén is készülünk erre. Általában koncertek, előadások, közönségtalálkozók, vetélkedők, és egyéb szabadidős tevékenységek alkotják a programot. Tavaly például vendégünk volt Peter Freestone, Freddie Mercury egykori személyi asszisztense. Az utóbbi években több külföldi rajongó is eljött. Most is szeretnénk nemzetközivé tenni ezt a néhány napot.
Minden évben akadnak kerek évfordulók, amelyeket szintén méltón szeretnénk megünnepelni. Idén lesz 60 éves Roger Taylor, ezért jár neki egy szülinapi buli. A The Works album 25, a The Miracle pedig 20 éve jelent meg. Ezekről is szeretnénk megemlékezni. És itt van két nagyszerű magyar zenekar, amelyek a klubból nőttek ki. A Queen Emlékzenekar 15 éve, a Queen Unplugged Project pedig 5 éve alakult. Már szervezzük a közös ünnepi koncertet.:)

4. B-oldal: Idén mi lesz a legnagyobb durranás a klub háza táján?
HQFC: A Szabad Tér Színház által bemutatásra kerülő „Egy bohém rapszódiája” című szeánsz koncert kapcsán kiegészítő rendezvényeket, programokat tervezünk, amellyel még emlékezetesebbé szeretnénk tenni a Freddie emlékére készült produkciót.
És tervezünk egy-két külföldi utat is, például Prágába, a Cseh rajongók éves találkozójára, és Montreux-be, ahol Freddie szobra van, amelynél minden év szeptemberében rajongók százai gyűlnek össze, hogy megünnepeljék Freddie születésnapját.

5. B-oldal: Milyen speciális relikviátok van, melyet a klub őriz?
HQFC: Az évek során összegyűlt fényképek a rendezvényeinkről és a zenekar budapesti látogatásáról. Őrzünk még egy 1991-ből származó zenekari fotót a három tag aláírásával. Őrizzük még azt a faxot, amelyen Roger, Brian és John jókívánságai vannak, amelyet az első, 1992-ben megrendezett emlékkoncertünkre küldtek.

6. B-oldal: Ki a legnagyobb, legelvetemültebb rajongó?
HQFC: Több ilyen „elvetemült” rajongó van a klubunkban. Egy-pár megszállott gyűjtőnk, akik rengeteg energiát és pénzt fordítanak a szenvedélyükre. Például két klubtagunk 13 koncertet látogatott meg Európa szerte a tavalyi Queen + Paul Rodgers turnén.

7. B-oldal: Hol vagytok elérhetőek? Mi a honlapotok címe?
HQFC: 2000-ben indítottuk el a HQFC honlapját, amely egy másfél éves „technikai” szünet után tavaly november óta ismét aktív, és a www.hqfc.hu címen elérhető.
Itt minden információ megtalálható a klubbal kapcsolatban, de szívesen várjuk a leveleket a hqfc@hotmail.com e-mail címre is.

Köszönjük az interjút!

 
Queen - The Hero (live in 1982)

A rajongói klubokat bemutató sorozatban megjelent cikkek:

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr321004050

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lacóka 2009.03.29. 19:27:44

Ááááá! Köszönöm, köszönöm, köszönöm. Kit kell lefizetni, h ez kikerüljön index címlapra?

RobinH · http://unsigned.blog.hu 2009.03.30. 00:05:23

Most ismételjem, hogy "egy csak egy Lacóka van talpon a vidéken"?

Az index címlapot nem tudom. Vagy olvasottság, vagy random, vagy ül ott valami operátor és hasra ütve válogat :D

2009.03.30. 00:34:24

Nagyon helyes, meg is érdemelnek a srácok egy Fan Clubot itthon is. Ha rajtam múlna, kettőt is. :)

pinkygirlike 2010.03.08. 11:02:08

Queen és Freddy M. rajongók. Pályázzatok a T-Home nyereményjátékra!
Érdemes, mert értékes nyeremények várnak rátok.

dongoo3 2010.03.18. 13:18:15

@pinkygirlike: Páran már megtették ne aggódj :)

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása