Brian May: 62

Brian May: 62

Brájenméj, Brájenééééj! A Queen legendás gitárosa a mai napon betöltötte 62. életévét. Neki köszönhetjük a We will rock you, a Who wants to live forever, a Hammer to fall, a Fat bottomed girls, vagy a Now I'm here című klasszikusokat, de az ő neve alatt fut a Queen első kislemezén megjelent Keep yourself alive című dal is. Több mint 20 éve hallgatom zenéjét, figyelem egyedi játékát, 1000 gitárhangból is kihallatszik saját készítésű gitárjának, a Red Specialnek a hangja.

Egy csillagászhoz képest nem is olyan rossz, nem? Boldog szülinapot, Dr. Bri!

Brian May - Last Horizon

Queen - Keep yourself alive (Live in Hammersmith Odeon, 1975)

Kurt Cobain születésnapja | Ozzy: 60

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr201253285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemuccaszoc 2009.07.19. 07:37:47

Isten éltesse sokáig!

Fandor 2009.07.19. 14:09:21

god bless him forever!
bár volt szerencsém 4x látni őt élőben Budapesten, beleértve 1986-ot is, REMÉLEM legalább még egyszer lesz lehetőségem (minden alkalommal ebben reménykedem)

az utolsó alkalomról egy emlék szösszenet, saját felvétel (2008 Bp, Queen + PR "Tavaszi szél + Love of my life")
www.youtube.com/watch?v=GriRiSu29Wo

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2009.07.20. 22:00:11

Na, ilyen cikkeket kell írni, nem olyanokat, mint az a másik, a diszkós :)

Brian May a populáris gitárkultúrában az egyik legkevésbé megbecsült gitáros, talán mert egyrészt hírnév és siker bőven kijutott neki, ergo "illik" utálni őt, másrészt mert nem kategorizálható a játéka. Nem mondhatod, hogy csak a nyújtásai vagy a soundja miatt szereted, mert ezerféleképpen játszik kétezer féle hangzással (Red Special kapcsolói + Deacy Amp + effektek + VOX).

Nem "csak" rockgitáros, nem "csak" pre- metál gitáros, hanem egy gitárokból álló angyzenekar karmestere, aki mindig olyan zenét játszik "zenekarával", emilyen eszébe jut. (ez mondjuk főleg a korai lemezeken ment nagyon durvában)

Nem iskola- vagy stílusteremtő gitáros, mert nincsenek hozzá hasonlóak. Ha valaki így játszik, arra rögtön rászólnak, hogy olyan vagy, nem tud mit továbbfejleszteni ezen a stíluson. (Elemeket persze kölcsön lehet venni, pl. Menyhárt János szólóiban néha felfedezni vélek BM-es elemeket, főleg hangzásokat)

Ráadásul tök jó fazon, van humora, nem akart tökre megváltozni, mert a világ változik. Ha ezt a Paul Rodgeres dolgot nem erőltetné, szerintem ki merném jelenteni, hogy ő az a zenész, akibe bele lehet kötni, de felesleges. Így csak _majdnem_ ;))

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2009.07.20. 22:06:19

@Hamster: Ja, és szerintem még egy profi gitárost se hallottam még ennyit félrenyúlni, félreintonálni (ebben a Last horizonban is van azért ilyen), de őt így is imádni kell. Emberből van, és nem is próbálta eljátszani, hogy nem. Ebből sz empontból olyan, mint az öreg bluesénekes-gitárosok. Ráadásul olyan számokat írt, korántsem csak gitárra, hogy kicsinyesnek tűnne bármibe is belekötni.

Csodálatos _zenész_, na, a világ legszebb gitárjával (aminek a létrehozásában szintén résztvett, és amihez ezer éve ragaszkodik is, ami szintén nagyon rokonszenves).

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása