Bruce Lee emlékére

Bruce Lee emlékére

1973. július 20-án hunyt el a legendás Bruce Lee. Halálának körülményei a mai napig tisztázatlanok, mely a tényt nem másítja meg: minden idők legnagyobb harcművészét vesztettük el. Visszaemlékszem gyermekkoromra, mikor szájtátva néztük filmjeit, mi is tudtunk karatézni, mi is tudtunk bánni a nundzsakuval. Legenda. Fogalom. Intézmény. A szájvérzés konstatálás utáni harci sikolytól, a rúgáskor kivillanó fehér zokniig. Sosem felejtem el a Sárkány útja, a Sárkány közbelép, vagy a Tomboló ököl című filmeket, vagy a gyerekpénztárcámban tartott kis Bruce Lee kártyát. 33 éves volt. És ennek is már 36 éve...

Tupac: 38 | In Memoriam: Nirvana

24 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr131257542

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fist of Fury free movie trailer download 2009.07.28. 05:08:02

The Fist of Fury is one of the most precious Bruce Lee movies. Not just for entertainment, but – according to kung-fu movies in the 70’s – it happens in quite dark age of Chinese history: in the time when Japan held the country. There is not eve...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RegősBendegúz 2009.07.21. 10:25:20

Ügyes volt kétségtelen, de azért nem ő volt "minden idők legnagyobb harcművésze". Inkább ő hozta divatba az Eastern tipusú filmeket. És persze őt látta először sok-sok ember a moziban. Nem volt még kihez hasonlítani, mert nem volt előzménye. Ma könnyű azt mondani, hogy valaki olyan vagy nem olyan, mit Jacky Chen, Chuck Norris, Steaven Seagal, stb. De akkor még nem volt a köztudatban senki. Ettől persze még határozottan jó volt...
Az igazán nagy harcművészek nem mutogatják magukat és tudásukat - én legalábbis ezt tanultam a harcművészetben.

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2009.07.21. 10:27:09

Igazi egyéniség volt, és nagyon szerethető. Keményen megdolgozott a sikereiért, és méltó a rajongók tiszteletére, még akkor is, ha mozgáskultúra és harcművészeti tudás terén Jet Li és Jackie Chan szerintem sokkal-sokkal képzettebbek. De ők már egy kitaposottabb ösvényen haladtak a sztárság felé Bruce Lee-hez képest.

lózung 2009.07.21. 10:42:14

@Nick_: Van olyan érzésem hogy a fent nevezett két urat pillanatok alatt laposra verte volna. Ő volt a legnagyobb, és az is marad. Amíg világ a világ és három nap

Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker 2009.07.21. 10:47:27

Jackie Chan egy bohóc, nem harcművész. Bud Spencer is lepofozná.
Brule Lee minden harcművészeti ág legjobbjaival megküzdött. Az ex-boxvilágbajnokot kiütni nem tudta, csak leszorítnani. A thai-boxosal sem boldogult, nem bírtak egymással. A többieket lenyomta.

maydayray 2009.07.21. 10:53:54

Jackie Chan néhány jelenetét gyorsították (igaz, gyakran a komikus hatás miatt), míg Bruce Lee néhány jelenetét lassították, hogy legalább nagyjából látni lehessen, mit csinál. És Chuch Norris is veretlenül vonult vissza profi világból, mégis óriási megtiszteltetés volt, hogy Bruce Lee felkérte, játsszon vele egy filmben.
Jet Li határeset. De amíg a mi generációnk szobafala tele volt Bruce Lee poszterekkel, addig a maiak nem raknak ki Jet Li posztert.

Indy_ 2009.07.21. 10:59:37

Bruce Lee: Enter the Dragon Top 10 Moments

www.youtube.com/watch?v=KN9SNgWWUFs&feature=related

R.I.P! Gyerekkoromban nagy rajongója voltam! Az Nbr.1 jelenet a kedvencem, pokoli gyors rúgás! :)

drhrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr (tör 2009.07.21. 11:01:19

Chuck Norris Bruce Lee tanítványa is volt tudtommal.

the as · http://thelongestlistofthelongeststuffatthelongestdomainnameatlonglast.com/ 2009.07.21. 11:01:19

@Nick_: Jackie Chan kinai harcmuveszetekben jaratos SZINESZ, ezt o maga is minden interjuban hangoztatja. Jet Li mar inkabb harcmuvesz, de az a Wu Shu ag, amiben tobbszor vilagbajnok lett inkabb bemutato jellegu, nem paros harc. Ettol fuggetlenul a fiatalkori filmjeibol azert elegge latszik, hogy nagyon tehetseges. Bruce Lee ezzel szemben igazi harcmuvesz volt, fuggetlenul harcmuveszeti stilusoktol vagy formaktol, aki mellesleg szineszkedett. Harcmuveszetenk egyetlen celja az ellenfel legyozese, nem a latvanyos porgo rugasok es hasonlok (es a szokasos shaolin kungfus mozdulatok). Oriasi veszteseg, hogy ilyen fiatalon meghalt.

drhrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr (tör 2009.07.21. 11:02:42

Pont a posztban belinkelt filmben szerepel statisztaként Jackie Chan is, bár még sosem találtam meg, hol.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.07.21. 11:24:09

@RegősBendegúz: Nem vagyok harcművész, de Bruce Lee szerintem más kategória. Olyan, mint amikor a futballban látod, hogy ez és ez a játékos teljesen más szinten képvisel, de még a világ elitjében is... Ami pedig még hozzá társul: misztikum.

[imi] · http://twitter.com/forgoimi 2009.07.21. 11:30:07

1990ben olvastam el egy Bruce Lee életéről szóló könyvet és annak hatására kezdtem el tanulni a WT kungfut. utána értettem meg igazából azt amiről olyan sokat beszélt.
azóta szinte az összes fotó és mozgókép ami csak fellelhető róla, mind a birtokomban van.

satie · http://321.hu/sas 2009.07.21. 11:43:27

gyerekkorunkban tényleg csak ez volt, szerettem, később még az is társult hozzá, hogy megtudtam, hogy pont abban az órában születtem, mikor ő meghalt, már majdnem rajongtam érte és

ma is úgy vélem, hogy sok szempontból példamutató harcos volt, de:

a pozitív dolgok mellett, ma már nem vagyok annyira oda érte, a filmjeiben mutatott mentalitás túlzottan erőszakos, túlhajszolt és úgy vélem, ez is benne volt szerencsétlen halálában, érdemes elolvasni WP-t.

en.wikipedia.org/wiki/Bruce_Lee

Ezeknek a filmeknek - úgy vélem - complexen a küzdelemre kell tanítani, arra, hogy hogyan állj helyt az életben, hogyan hárítsd el a veszélyt, és hogyan haladj a jó úton a célod felé. Az igazi harcművészet tehát nem merülhet ki az ellenfél tényleges elpusztítására törekvő bosszúvágyban, ennél sokkal többről kell szólnia.

Úgy gondolom, a harcművészet jó kifejezőeszköz erre egy színész kezében.

Bruce Lee munkáiban is vannak erre példák és - részben az ő nyomdokain - a mai színészek munkáiban is, vannak, akikében kevesebb, és vannak olyan mai, a harcművészetet e cél érdekében példamutatóan alkalmazó színészek, akikében nagyon sok.

A Tao legyen velük.

nemuccaszoc 2009.07.21. 12:27:03

Nyugodjon békében, amíg így emlékezünk rá, él.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.07.21. 12:44:15

Én azért amikor idén újranéztem A nagyfőnök című remekművet, kicsit felidegeltem magam azon, hogy a teljes 15 fős családját egyenként úgy veszti el, hogy "várjatok itt, ketten elmegyünk, utánanézünk". De ahogy bámul maga elé és azt érzed, mintha sehová nem figyelne, egyszerre mégis mindenhová, az óriási. A többit is újra kell nézni.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.07.21. 12:46:23

@rettentó: Jackie Chan sem átallott zenét kanyarintani saját filmjeihez... EZ a jobb.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.07.21. 15:15:09

@Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker: "Jackie Chan egy bohóc, nem harcművész"

Jackie Chan egy bohóc, ÉS harcművész

tárhejj · http://atarhely.hu 2009.07.22. 11:48:20

Én szerettem Lee-t, de már Jackie nem tetszik. Nem egy kategória.

virágelvtárs 2009.07.23. 02:40:32

Készült az életéről egy szappanopera is, a szinész még hasonlít is rá. Nem a harcművészeten van a hangsúly, hanem a melón, amit végigcsinált. Végignézve mindegy is, hogy mennyi füves cigit szívott, a hongkongi maffiának tetszett-e, vagy a japánok gépében volt-e túl sok áram. Kemény ürge volt no.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.07.24. 14:09:16

Bruce Lee teste még a tökély, az utolsó kis szálkáig minden izom ott van.

A filmeket imádom, de európai szemmel elég vicces 1-2 visszatérő elem:

-a fehér ember mind angolul beszél, amerikai akcentussal - mindegy, hogy orosz, olasz vagy angol. Szerintem mi is azért levágjuk, hogy valami kínaiul, japánul v. thaiul van-e.
-a rivális iskolák elleni szájkarate meg a sértegetések a legjobbak. "Ti pedig kis csaholó kutyák vagytok, akiket eltaposunk, mint egy házatlan csigát" meg hasonlók.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.07.24. 23:25:07

@Fedor: én meg CSAK bohóc vagyok. És mennyi mindenre elég ez!

"A következő sportokat űzöm: dzsúdó, ajkidó, káráthé. Mindhárom legfőbb tanítása az önmegtartóztatás, ezért most megkímélem az életét. Elmehet." (Pierre Richard / Balfácán)

seahawk 2009.08.29. 09:34:14

Ha megfigyeljük Bruce szavait akkor láthatjuk a legtöbb,ha nem az összes harcmüvészeti ágra igaz. Elötte is csináltak hasonló filmeket,de ő volt az első aki arra ment rá hogy a harcművészetben más is van nem csak az hogy ki mekkorát üt és rúg.
Ez az összehasonlítgatás meg olyan mint amikor a gyerekek azon vitáznak hogy kinek az apukája erősebb.Érdemes elolvasni amit Jackie Chan írt /Akciófim az életem c. könyvében/arról hogy Bruce halála után kerestek valakit aki átveszi a helyét,és ő miért nem alkalmas rá.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása