Bréking: Radics Béla dokumentumfilm - Duna Tv: 23.00

Bréking: Radics Béla dokumentumfilm - Duna Tv: 23.00

Bréking: Lóhalálában kiáltom, talán még nem késő: 23.00-kor a Duna Televízió Radics Béláról sugároz dokumentumfilmet. Radics Béla (1946-1982) - vagy ahogy sírján is áll, "minden idők legjobb magyar gitárosa" - már életében legenda volt. Sajnálatos tény, hogy hiába játszotta jobban "Jimi Hendrixet", mint maga Jimi Hendrix, hiába volt számos kultikus magyar zenekar (például: Sakk-Matt, a Tűzkerék, a Taurus) vezéralakja, csak pár rövid filmrészlet és egy kislemez őrzi emlékét. Csak miatta érdemes ma bekapcsolni a készüléket.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr861477397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.10.26. 22:39:22

Épp ma délután hallgattam meg pár Jimit (a Band of Gypsiest, meg két bootleg koncertet), tehát friss az élmény. Radics Bélának legfeljebb hozzávetőleges benyomásai lehettek annak a felszínéről, ami Jimi művészete volt. Claptont nyúlt, rendesen. Olyan volt, mint a lassúkéz, de JImi más.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.10.26. 22:43:52

@efes: Najó, de abban az időben nem az volt, hogy felment a google-re, beírta h "Hendrix tabs", majd letorrentezte Jimit mp3-ban és addig gyakorolt, míg álmából felébresztve is jobban tudta, mint az eredeti előadó... hanem "valahogy" hallotta, gondolom valami recsegős import gagyi bakeliten, és este már ő is játszotta... nem hiszem, hogy a nyúlás vagy nem nyúlás kérdés ez... így nyúljon mellesleg mindenki.

Takika 2009.10.27. 00:48:55

Ugye ez egy kb. masfel-ket eves dokumentumfilm. Miklos Tibor megemliti, hogy nincs hol jatszani az Ilyenek voltunk c. darabot. Azota megoldodott mar ez a helyzet? Esetleg van terv az eloadas szerzoi kiadasara DVD-n?

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.10.27. 11:07:02

@Takika: ez volt az a film, de többet nem tudok a dologról.

Amúgy a Demjén / Balázs Feró / Tátrai arcok miért nem nyilatkoznak sose? Mindig a kicsit "lepukkantabb" zenésztársak mesélnek (elnézést tőlük!), és nem a kvázi befutottak.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.10.27. 12:00:55

@Interstellar Overdrive: Ja, nem úgy értem, hogy hangról hangra nyúlta Jimit, hanem arra, hogy Béla lényegesen kötöttebben játszott, bluesosabban. Mint Clapton. Jimi sokkal szabadabban kezelte a hangszert, pl. Jimit megkereste Miles Davis, hogy kéne valamit csinálni együtt (nyilván nem spanglit), csak Jimi éppen sietett "felfele" már akkor. Bélát szvsz nem kereste volna meg, és nem azért, mert fehér vagy alkesz, hanem azért, mert gitárjátéka bár energikus és húzós volt, nem voltak benne akkora távlatok, mint Jimiében. Akkoriban az nem volt zenész amúgy, aki nem tudta lekagylózni a Szabad Európából, de főleg a luxemburgi rádióból a legújabb zenéket, hangról hangra. "Kagylózni, lekagylózni", ez a kifejezés is akkor született.

darabolospingvin 2009.10.27. 20:25:42

Testvér, hallottál te már pár Radics koncert felvételt hogy Béla hogyan játszotta Hendrixet? Ajánlom figyelmedbe a Red House-t egy székesfehérvári felvételről. Inkább kinosnak nevezném, de az biztos hogy Hendrixnek a nyomába se ért Béla.

Azt hiszem ha valaki 71-ben Bélának lejátszott volna pár Hendrix koncert felvételt akkor szegény inkább a szögre akasztotta volna a gitárját.

Véleményem szerint azért van ez a legenda, hogy Béla mennyire királyul játszotta Hendrixet, mert maga a közönség is rajta keresztül érezte meg Hendrix zsenialitását. És hát legyünk öszinték, nem volt sok összehasonlitási alapjuk. A Bem rakparton nem volt klubja az öreg Hendrixnek :)

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása