A magyar Star Wars rajongó a Berkleen

A magyar Star Wars rajongó a Berkleen

2010.05.13. | Horváth Oszkár

Az évet Péter Bence zongorajátékával indítottuk a B-oldalon "Hungary Has Talent" felkiáltással, aki John Williams több művét foglalta össze zongorára, és nem soknak tűnő 18 évével elég szépen leiskolázta a zeneműveket. A kommentekben sikerült megállapítani, hogy megy-e a cipője a zakójához, vagy hogy milyen színű a lambéria a videón, de volt, aki eljutott oda, hogy ő ezt nem tudja utána csinálni, és elismerésre méltó.

Ez az elismerés már több formában elérte, de kiemelendő, hogy a múlt héten felvétert nyert a bostoni Berklee College of Music zongora és filmzeneszerzés szakára, amely márkanév a zenészek között, és a világ legnagyobb korátrs zeneművészetét oktató egyeteme. 2010 őszén kezdhet.

Nyilván füzetcsomagnál többet kell beletenni, ez nem a magyar felsőoktatás - úgyhogy Bence kiutazásának feltétele még egy ösztöndíj, ami szintén rövidesen  eldől. Ennek megfelelően Neptun-kódja sem lesz, de kap helyette mást, ahogy kaptak az eddigi diákok is, mint pl. Victor Bailey, John Blackwell, Steve Smith, Lalah Hathaway, Keith Jarret, Branford és Delfeayo Marsalis, Pat Metheny, Steve Vai, Joe Zawinul, a South Park alkotója Trey Parker, Thomas Pridgen a Mars Voltaból, Joe Satriani, John Scofield, Alan Silvestri, Diana Krall, Al Di Meola, Quincy Jones, és a Dream Theater három alapítója, John Petrucci, John Myung és Mike Portnoy. Hosszú a lista. A magyar öregdiákok közé tartozik a popzeneszerző Létray Ákos, Oláh Cumó Árpád eMeRTon-díjas jazz-zongorista, Bende Zsolt jazzgitáros, Bacsó Kristóf szaxofonos, és ember legyen a talpán, aki hosszú listát tud guglizni, pedig ez minden ott tanult számára érdem. Talán még Gárdony László jazz-zongorista erősíti a keménymagot, mert ő nemhogy ott tanult 25 éve, de ott is tanít. Ettől megint összementem 5 centit.

Bence a felvételin egyik saját kompozícióját játszotta (Piano Piece Based on Fibonacci Sequence), ezittaz:

Péter Bence 1991.09.05-én Debrecenben született, tehát jelenleg 18 éves. 3 éves kora óta zongorázik, 7 évesen írta első saját szerzeményét. 2006-tól a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult, a Békéscsabai Országos Zongoraverseny döntőse (legjobb 4) (2006), korábban Ferenczy György Országos/Nemzetközi Zongoraverseny bronz díját (2004) nyerte el, a Cserhát Művészkör országos művészeti pályázatán 1. helyet, és a MyGreatFilm zenei pályázatán 1. díjat (2009. december).

Nem a B-oldal.tv készített neki klipet, de szerencsére nélkülünk is aktív, jópár videót találtok tőle YouTube csatornáján: https://www.youtube.com/user/johnwilliamsHU

Szép volt, Debrecen!

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr651998292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

olvasó080906 2010.05.13. 16:27:50

Gratulálok!!!

Szabó Gábor (gitár, aki ismerné) is ott tanult. 1958-1960 között.

Golka 2010.05.13. 17:11:58

Vangelis rajongó vagyok, és ez is nagyon tetszik.

jarzombek 2010.05.13. 18:22:35

mai magyar berklee-s dobos, Juhász márton a joint ventures-szel lép fel hétvégén a dobos gálán, Cegléden.

altero 2010.05.14. 08:31:45

Biztosan nagyon nagy szakmai elismerés ez, de egyáltalán nem a tipikus magyar betegség, az irigység vezet, amikor megjegyzem, hogy a Metallica tagjai semmi ilyenbe nem jártak, mégis kurvajó zeneszerzők, hehehe.

hümhümm 2010.06.22. 22:21:43

@altero:
te egy hatalmas idióta vagy.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása