Tangóharmonika

Tangóharmonika

2008.10.06. | Horváth Oszkár

Apám 2 hétig játszott tangóharmonikán, cserébe én 2 hétig dzsúdóztam. Az élet más, párhuzamos utcáit választottuk végül, így azonban egyikünk se tudta meg, hogy mi a túró az a 120 gomb az ember balkezénél. Most gyorsan megtanultam tangóharmonikázni a Wikipediáról, úgyhogy a bejegyzés végén* elárulom az összhangzattant értőknek, hogy ne csak én örüljek.

Azon gondolkozom, hogy vajon ha az összes gombot egyszerre megnyomod, akkor kigyullad-e az összes folyadékkristály, mint a kvarcjátékoknál?

Videó illusztrációként majdnem betettem ide egy bolgár srácot, aki nagyon tehetséges, de legtöbbötöknek első ránézésre az jutna róla eszébe, hogy milyen kemikáliát kell a nyelve alá tenni, hogy rendbejöjjön.  Személyes kedvencemről, a Trio Yengibarjanról nem találtam hallgatható darabot, és örülnék, ha sokan megismernék Orosz Zoltánt, azonban választok inkább olyat, aki náluk ismertebb - mondogasd magadban sokszor azt, hogy tangotangotango, és megérted, miért Gotan Project - utána ugyanezt csináld meg nagyárpinagyárpi-val.

Gotan Project - El Capitalismo Foraneo

* Tehát: azt írja, a bal kéznél lévő gombok akkordok, ezeket a tangóharmonikában jártasabbak (én nem ilyen vagyok) "basszusok"-nak hívják. Az egyes oszlopok a C, C#, D, D#, stb.. Mindig a második sorban van a tényleges alaphang ("basszus"), az első sorban ("alatta") egy kontrahang, lefelé egy terc, nem is értem, miért nem kvárt. Ezek egy-egy hangok. Aztán a másik irányban (jé, ez tisztára olyan, mint a motorok sebességváltója), akkordok következnek: előbb dúr (3. sor), aztán moll (4. sor), aztán vagy major7 vagy moll7-es (5. sor), és a legfelső gomb az oszlopban a szűkített akkord (6. sor). Nem tudom, hogy utóbbi kettőt külön kell-e nyomni, vagy kombinációban, mint a Ctrl+C Ctrl+V-t, ezt majd egy hangszerboltban kiderítem.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr33700196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lolliPOPshoes · http://lollipopshoes.freeblog.hu/ 2008.10.07. 21:59:06

Lekter, mit jön itt a gotan pével? :) és a márijjó? a harmonikáss?! :) na az tángóó. a javából :D

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása