Matisyahu - A haszid reggae királya

Matisyahu - A haszid reggae királya

2008.12.09. | Rálf atya

Igyekszem sportot űzni abból, hogy minél több féle zenébe hallgatok bele és füleim mindenre hegyezem, ami jónak ígérkezik. Ezzel sokra mondjuk nem megyek, maximum saját barátaimat tudom meglepni újból és újból egy-egy lemez ajánlásával, illetve fizetésem nem lakáshitelre költendő részét akár egy csoportos beszedési megbízással a kedvenc lemezboltomba is irányíthatnám. Azért egy olyan előnye van, hogy a mindent elmondó kaján vigyor, amit egy igazi, megdöbbentő lemez tud kihozni az emberből, többször az arcomra ül, mint egy kereskedelmi rádión művelődő embernek.

Egyszer lett igazán próbára téve a nyitottságom, még vagy 10 éve egy barátom megjelent egy Bahia által kiadott válogatás lemezzel: Érdekes zenék kíváncsi embereknek. Na, ez nálam is kicsapta a biztosítékot, nem tudtam befogadni. Szerencsére nem ment el a kedvem a kíváncsiskodástól, így amikor 2-3 éve először olvastam egy Matisyahu nevű fazonról, rögtön minden követ megmozgattam, hogy minél többet tudjak róla és halljak tőle. Kincsre leltem.

Aki nem kíváncsi a részletekre és nem akar tovább olvasni, annak még annyi információt adnék, hogy a fiatalember az ortodox zsidó vallás követője, mondanivalóját pedig reggae-be oltott rapben adja elő, nem mellesleg elismert beatbox művész is.

Akinek pedig felkeltettem érdeklődését és esetleg nem ismerné még a 29 éves, Matthew Millerként napvilágot látott urat, annyit nyitásként mondanék, hogy 16 éves koráig nem nagyon mutatott érdeklődést komolyabban a szülei vallása iránt, a tízparancsolatot sem igazán tartotta. Einsteint is megbuktatták fizikából, aztán mégis. Aztán az ifjú Matthew elkapta a fonalat, belecsapott a kóser lecsóba és hip-hop a Chabad-Lubavics közösségben találta magát, ami a legnagyobb haszid banda. (A hozzám hasonló, vallástörténetből kegyelemketteseknek: ők az ortodox vonal, vagy ahogy az egyik cimborám teljes politikai korrektség szándékával megfogalmazta: a legzsidóbb zsidók).

Időközben körbevette magát zenészekkel, de nem kutyaütőkkel ám, iskolázott, igazi jazzkezű instrumentalistákkal, de huncut módon nem az elborultabb fajtából, hanem olyan ritka arcokkal, akik konkrétan a reggae-re is felesküdtek, szabadidejükben a Roots Tonic zenekar szekerét tolták. Felrántottak egy albumot, amit rögtön egy koncertlemez követett, megörökítendő a legendásan hangulatos koncerteket, melyeken a reggae, hip-hop, beatbox, zsidó énekek, a dögös groove-ok és rockosabb témák is nagy szimbiózisban teszik észrevétlenné az idő múlását.

2006-ban aztán jött a Youth album, ami az én Hall of Fame-embe beette magát gyorsan. Itt már előjöttek a merészebb riffek, na ne Dimebag-i magasságban gondolkodjatok, de bólogatni már bőven lehet rá. Azon albumok közé tartozik, amiben én nem találtam gyenge pontot. Valószínű, hogy ezzel nem vagyok egyedül, mivel 2007-ben Grammy-re jelölték a legjobb reggae album kategóriájában.

Akinek időközben kiment volna a fejéből, emlékeztetem, hogy az úr mélyen vallásos, bár kellemes meglepetésként ezt egyáltalán nem szájbarágósan teszi, nem direkten, vagy agitálva, sőt. Nem konkrétabban, mind Kowa bármely hasonló témájú szövege. Viszont ránézésre jobban lejön róla, mint Kowáról, hogy nem ateista. Bármelyik fantasy filmben elvegyülhetne, a nagy szakállával, pajesszal, nagykalap, fekete öltöny, fehér ing. Ha egy sötét utcán szembejönne velem, tuti az lenne az első reakcióm, hogy "akkor most kívánhatok hármat?" Első látásra lehet, hogy mókás a mi haszid barátunk, de a hitelességét eddig nem tudtam megkérdőjelezni.

Matisyahu amúgy Mátyás, mindenkinek javasoljuk egymás sokféleségét ünnepelve, hogy keresse ki saját nevének héber megfelelőjét, a my-hebrew-name.com-on, állítólag az ítélet napján még jól jöhet.

Ha egyszer végre eljönnek Budapestre, vagy a környéken valahova, talán lenne alkalmam megköszönni (mint ahogy meg is szoktam a külföldi zenészeknek, ha van rá lehetőségem a koncerteken) neki, hogy eljött és játszott nekünk, legalább egy kézfogással, ha már a legendásan finom csülkös bablevesemből nem tudok vinni neki, vagy nem tudom meghívni apámhoz egy szombat hajnali disznóvágásra.

Egy jeruzsálemi koncert anyaga ki is jött DVD-n, de most nem erről, hanem egy Letterman Show fellépésről készült felvétellel kedveskednék azoknak, akik kíváncsiak is arra, amiről eddig írtam. Haladó angolosoktól a dal jelentésének megfejtését a ralf@b-oldal.hu címre várom.

Mielőtt rákattintanátok a play gombra, annyit még elmondok, hogy 2006-ban annyiszor hallgattam meg a Youth albumot, hogy kezdtem olyanná válni, mint Doug, a wannabe zsidó a Blöffből. Végül elmúlt anélkül, hogy csonkoltam volna a cerkát, a karácsonyt is ünneplem, de azért Doug csengőhangját felpattintottam a telefonomra.  

Jövőre jön az új lemez......

Matisyahu: King Without a Crown

 

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr75800629

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: B-oldal » Meglátni és megszeretni: Turbo 2009.06.21. 09:24:34

[...]Óriás ismét zseniális volt. Matisyahu - A haszid reggae királya |[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arctic 2008.12.09. 11:19:32

azért doug csengőhangjának címét leírhatnád...

Rálf atya 2008.12.09. 11:28:26

Kerestem égen földön (a neten), de nem találtam. A DVD-n mint rejtett extra van, itt www.cheatcc.com/dvd/snatch.html
megtalálod, hogy érheted el. Shalom!

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2008.12.09. 11:40:26

Nem ismertem a munkásságát, de megyek a koncertre szerintem, ha jön.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2008.12.09. 11:43:00

Ha jön EVÖR, akkor szerintem Sziget Világzene színpad, vagy A38. Részemről bármelyik működhet :]

Kepkocka · http://zenelokepkockak.blog.hu 2008.12.09. 11:48:49

Köszi a cikkért, örülök, hogy foglalkoztok a reggae-vel is, megérne pár postot ez a műfaj is (különös tekintettel a dancehall evolúciójára a nyolcvanas évek elejétől napjainkig) maximális big up!

Aki még ennél is durvábbat szeretne, annak ajánlom a figyelmébe a svájci Phenomden (vagy Phenom Melody) munkásságát, ízes schwyzerdütsch nyelvjárásban nyomja a dancehallt, de 100%-ig hiteles, ráadásul eredeti 80's riddimekre nyomja, érdemes belehallgatni:

www.myspace.com/phenommelody
www.myspace.com/phenomden

sorokinV 2008.12.09. 13:49:43

Legjobb zene ebben az évtizedben. Én is tök' véletlen akadtam rá...
Ja, és egy kislemeze is van 2006-ból még.

Burzsoa Punk 2008.12.09. 14:09:00

az erdekes zenek kivancsi embereknek-lemezt nem a bahia, hanem a Trottel Records adta ki, a bahiatol az erdekes zene kicsit tavol allt

Lacee 2008.12.09. 14:13:52

hallottam élőben 2006ban a Werchter fesztiválon (Manu Chao előtt), nem volt rossz :)

Crni 2008.12.09. 14:24:27

Más zsidók szerint meg ők (a Chabad Lubbawitch banda - ejtsd "hábád lubávics") a zsidó valláshoz legközelebb álló nem zsidó szekta :) (copy. Lózsi Tamás)
A srác nagyon jó, és szektája több tagjával ellentétben nem nagyon agresszív térítő, bár azért nagyon keményen megy az agitprop a szövegekben.
Ennek ellenére abszolútli ötös, nekem volt szerencsém egy brooklyni jewish youth centerbeli koncerthez, ami elég jó volt, különösen a "chasid beatbox" kórus volt szinte monty pythonos. Szennyesre röhögtem magam, pedig én nem vagyok wannabe, hanem originált.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2008.12.09. 14:25:00

Egy kis kiegészítés, avagy pontosítás egy barátom részéről: a "Chabad-osok", vagy Lubacithiak valóban ortodoxok, de ez nem jelenti azt, hogy a legzsidóbb zsidók:

"a különféle chászid csoportok, amelyek leginkább a keleti parton, New York környékén, homogén tömbökben telepedtek le. A rengeteg rebbe köré csoportosuló kis 'chászidut' közül kiemelkedik a százezres létszámával két, egymással éles ellentétben álló közösség: a szatmári chászidok erõsen zárt, néha szélsõségesen anticionista, magyar eredetû irányzata; valamint a külvilág felé meglehetõsen nyitott, pragmatikus, és a zsidó világban intenzív 'visszatérítõ' tevékenységet folytató Chabad-lubavicsi mozgalom.”

A zsidóságnak természetesen számtalan irányzata van, amely semmivel sem gondolja magát kevésbé zsidónak, mint a másik, sőt.

Nagyon jó ez a Matisyahu, óriási arc, és @Képkocka, szerintem lesz még reggae, mert feltűnően szeretjük. Sok mindent szeretünk, csak az időnk kevés. Érteni persze a bohóckodáshoz értünk a legjobban, és csak utána a zenéhez.

Hypofx 2008.12.09. 14:47:17

es meg van vagy 30 kulonbozo iranyzat:)

amugy minden elismeresem a cikkert

Rálf atya 2008.12.09. 15:01:35

Az igazsághoz hozzátartozik (bár szerintem nem változtat a lényegen), hogy Matyi barátunk tavaly nyáron lelépett a Lubavics közösségtől és egy másik hászid irányzat tagja lett. Részletek a wikipedia friss kiadásában. A lényeg, hogy a jövőre megjelenő "Light" legalább akkorát üssön, mint annó a Youth.

Avraham NetJézus (törölt) · http://tinyurl.com/a-zsido-valosag 2008.12.09. 15:26:33

Ezt csak a kiválasztottak érthetik, mi nem és amúgyis körbe vannak véve kordonnal.

bettiepage · http://szamoca.freeblog.hu 2008.12.09. 20:00:20

vol már a szigeten...

Lucky · Http://direkthamis.blogspot.com 2008.12.09. 21:32:43

Amit eddig Rálf atya nekem mutatott Matisyahu műhelyéből, tetszett. Ez a nóta sem kivétel. Szombat reggelhez ideális zene.

Nilmar 2008.12.10. 00:49:30

Először is nagyon jó írás! Olyan magyar cikket még nem olvastam, ahol kiemelték volna Matisyahu bandáját, pedig kiváló jazz zenészek gyülekezete. Idén átszervezte a bandáját Matis, egyedül a gitáros Aaron Dugan helye állandó. Mondhatni ő a zenei felelős. Nagyszerű albumai vannak, de élőben üt igazán. Ajánlom a www.archive.org oldalt, nekem innen 17 gb Matisyahu koncertfelvételem van. Gyakran frissül, néhány napos felvételek is vannak. Mostanában koncerteken jam irányba mennek, rengeteg improvizációval színesítik a muzsikát.
Más: Igen, kilépett már a Lubavich-ből. Én se vagyok szakértője a témának, de tényleg ez a legszigorúbb zsidó közösség, lehetséges, hogy a tombolós koncerteket már nem nézték jó szemmel. (youtube-on és a matisyahuworld.com oldalon vannak koncertvideók.) A lényeg ,hogy belépett a Karlin-ba. Októberben kijött egy EP, Shattered címmel, netről letölthető. Négy szám szerepel rajta a jövőre megjelenő Light albumról. Egyébként én is örömmel venném, ha egy haladó angolos készítene pontos fordítást. Sajnos Matisyahu Európában csak néhány országban járt eddig. (Legutóbb 2006-ban!) Egyre nagyobb az igény egy európai turnéra. Remélem jövőre, az album megjelenése után pótolják ezen elmaradásukat és persze ellátogatnak ide is.

hannamona 2008.12.10. 12:44:13

az írás jó, mellesleg nem újdonság a zenei palettán. ugyanakkor, ha lehet, kérem maradjatok meg a zenei kritikáknál és a vallási 1/2 percet bízzátok szakértőkre :) üdv, hanna. a név kötelez

Barbrady 2008.12.16. 12:14:35

Ez odabasz :D állat :)

Nilmar 2010.06.15. 15:53:39

Ott leszünk! :) A Dub trio nevű rock, dub crossover bandával láthatjuk-hallhatjuk majd.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása