2Pac legnagyobb száma Joe Cocker

2Pac legnagyobb száma Joe Cocker

2008.12.27. | Horváth Oszkár

Nem tudjuk, mi ez a szám eredetileg, de bulizunk rá. A 80-90-es évek legnagyobb húzása, és a legjobb módszer mind a mai napig slágergyártásra: fogsz egy 70-es évek beli 3 másodperces hangmintát egy B-oldalon hagyott, elfelejtett számból, és csinálsz köré egy tök új zenét mai hangzással.

Régi hobbink, kicsit utánamentünk, hogy milyen számlegendák mögött milyen elfelejtett eredeti verziók húzódnak meg. Mindjárt a legszebb, külön versenyt lehetne rendezni abból, ki talált régebbi számot. Dr. Dre amúgy kedvencünk, ahogy 2Pac is, meg 2Pac anyukája is, aki a halála után egyik legtöbb lemezt eladó művésszé tette, bár ezügyben a rekordot Kurt Cobain és Elvis viszik fej-fej mellett (sajnos csak pontatlan éves adatok vannak erről, nincs egy összesített adat a posztumusz eladásokról). Aki pedig azt gondolná, hogy Joe Cocker 1987-ben tűnt elő a semmiből, tekintse meg ezt a Woodstock felvételt 1969-ből: kisebb has, ugyanaz a mozgás, farmer seggén átütő fecske alsó, James Onedin szakáll, megasztáros kóboj csizma, botorkálásos táncolás, léggitározás és légorgonázás.

A hangminták meghallgatásához kattintsatok a kis MP3 ikonokra.

2Pac feat. Dr. Dre - California love (1995) Joe Cocker - Woman to woman (1972)

A következő egy elkerülhetetlen szám 1998-ból, nem volt buli, ahol ez ne szólt volna, nincs fiatal DJ, aki ne ezzel kezdett volna el gyakorolni.

Stardust - Music sounds better with you (1998) Chaka Khan - Fate (1981)

Buggyos nadrág, kosáredzésen ellesett lábmunka, és jóformán a Közraktár utcában (Inside) forgatott klip. Ez nem ugyanaz a Kalapács, aki az Omenben énekel. Nem eldugott szám a Superfreak, a Jóbarátok egyik visszaemlékező epizódjában a kövér Monica nagyon szépet lejt rá.

MC Hammer - U can't touch this (1990) Rick James - Superfreak (1981)

Nézzük a hajzselézés reformerét, ami előtte 10 évig simán "tüsi" volt, az a frizura nem bírta megúszni a "mi van, Prodigy?" jópofáskodást 1992-ben. Az eredeti számot Max Romeo és Lee Perry helyes kis csapatmunkában hozták össze, ők idén jártak itt a Sziget utolsó napján. Addigra már le voltam amortizálva, és otthon maradtam. Mondjuk a nadrágom meg a cipőm még tiszta volt pedig.

The Prodigy - Out of space (1992) Max Romeo - Chase the Devil (1976)

2001-ben leléptem 1 hónapra nagyon külföldre, nagyon jó kis fekete zenéket találtam a rádióban, teljesen elkeveredtem, mikor hazajöttem, ez a szám óránként szólt a rádióból.

Modjo - Lady (2001) Chic - Soup for one (1982)

A franciák nagyon bele tudtak nyúlni ebbe a sampling alapú slágerkészítésbe, ugyanabban az évben jött ki a Spiller - Mighty Miami (énekkel együtt: GrooveJet), ami szintén egy 70-es évek beli szám, Carol Williams  - Love is you hasonló feldolgozása.

Ha passzív szórakozásra vágytok ezen a területen, akkor egyszerűen töltsétek le a Sampled Vol. 1 válogatást ennek a remek embernek a weboldaláról. Aki ihletet kapott hasonló felfedezésekre, annak ajánlom első sorban az általunk nagyon kedvelt Second Hand Songs weboldalt, innen pl. kiderülhet az is, hogy a Fashion TV zenei arculatához használt, később White Horse-ként ismertté vált szám (if you wanna be rich, you gotta be a bitch) is eredetileg egy 1982-es Laid Back felvétel. Aki pedig igazán szánna rá időt, az egyszerűen hallgasson sok régi zenét, akkor kiderülhet pl., hogy az Animal Cannibals - Kanni-bál című sláger alapja is egy 20 évvel korábbi szám a Neoton Família Aerobic című lemezéről. Nem beszélve a Hooligans "alapjairól". Jó szórakozást ;)

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr12721110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rálf atya 2008.12.27. 15:37:06

Ha már megemlítetted a Crazy Town-t, a Revolving Door gitártémája is hozott anyag, de nem Gengszter Zoltán Való világja volt az alap, mert hát Pierrot is csak felhasználta. Ettől függetlenül jó ez a gitártéma. A Crazy Town-os srác meg állítólag jóban volt Anthony Kiedis-el, biztos megbeszélték, hogy kölcsönveszik. Ha már itt tartunk, Frusciante elmondta, hogy a Dani Californai témáját egy Wu Tang Clan szám ihlette. Áá, reggelig lehetne ezt folytatni.

Rálf atya 2008.12.27. 16:55:15

Vanilia Ice tagad. Állítása szerint nem ugyanaz a két basszus téma.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2008.12.27. 17:54:43

:) Még a basszus utáni zongora és taps téma is egyben kilopva :)

Bukott Rockzenész · http://b-oldal.blog.hu 2008.12.27. 23:19:50

Az R.H.C.P. a "Dani California" bevezető akkordjait a Travelling Wilburys "Last Dance With Mary Jane" című számából gyűjthette, erről cikkeztek is korábban, most hadd ne linkeljem, mert álmos vagyok. Ugyanebben a nótában a Hendrix-féle Purple Haze-re hajazó gitárszóló-szerűség is felcsendül egy rövid ideig.

Zenét szerezni annyi, mint rosszul visszaemlékezni korábban már megírt dallamokra :)

Ha nem szegem a nyakam holnap a sípályán és a lízingelt gyermekeim sem kergetnek őrületbe, akkor írok valami szép posztot, témám van dögivel. Addig is idézem Sensei barátom mondását:
"Life is a big fuckin' rock & roll!"

potter 2008.12.28. 12:05:05

@Rálf atya: És íme a magyarázat: music.aol.com/feature/famous-quote-vanilla-ice

Emlékszem az interjúra, ahol mosolyogva elemzi a különbséget. Engem meggyőzött.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2008.12.28. 14:22:11

@Bukott Rockzenész: én linkelem :) Last dance with Mary Janeről itt:
b-oldal.blog.hu/2008/12/13/hooligans_hasonmas

@potter: óriási a cikk! Én mindig azt hittem, hogy Vanilla Ice sima feldolgozás, teljesen értetlenül állok most, hogy ez valaha szóba kerülhetett, hogy tagadja, hogy a Queen alapját használná. Hihetetlen. Pláne, hogy ez a rap világában teljesen elfogadott dolog. Kicsit túlspilázta a kamuzást. Az a szép, hogy én TÉNYLEG Floridába jártam gimnáziumba, a 35 fős sulizenekarban mindössze ketten voltak feketék. Később nyilván rendőrfőnökök lettek amúgy.

analogh 2009.01.11. 16:35:00

Tribe Called Quest: Can I Kick It? Lou Reed: Take a walk in a wild side.

Szinte az összes Dr.Dre számban van valamilyen minta, de a legtöbben tudtommal James Browntól csórta

Vannila Ice-t hiphop előadónak tartani sértés minden a stílust valamennyire szeretőnek.

oyabun200 2009.01.24. 17:46:47

2pac és Dre a California love-hoz nem csak a zenét vette mástól, hanem a refrént is, ami Ronnie Hudsonnak a West Coast Poplock c. számából való.

www.youtube.com/watch?v=FdFzqtglJ9w&feature=related

Ebben a témában ajánlom még a “Metal That Sounds Like Other Metal” c. összeállítást a Youtube-on, néha vannak benne mellélövések, erőltetett dolgok, viszont döbbenetes, hogy mit össze-lenyúltak a metalban is.

www.youtube.com/watch?v=adukrwHY09s&feature=PlayList&p=22CB0014DD675294&index=0&playnext=1

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.01.24. 20:40:26

@oyabun200: hasznos hozzászólás! Legjobb ez a változat, nem is emlékeztem rá, pedig ki van írva CD-re a teljes GTA San Andreas soundtrack, mind a 6 lemez, óriássi klasszikerek benne. :D

Akkor legyen komplett, Zapp & Roger 1981-es "So ruff, so tuff" c. számából is tartalmaz elvileg mintát:
www.youtube.com/watch?v=i539CR41zK8

Nem ismerem ezt a zenét, de olyasmi hangulata van, mint a Morris Day & The Time-nak, amire Jay és Néma Bob rázzák magukat a róluk elnevezett Kevin Smith film végén, Ó-MI-Ó-MI-Ó!!
www.youtube.com/watch?v=2gmdwaKpZbA

MOZGÁSOK 1:33-nál és 2:28-nál :)

SzilviBarack 2009.04.15. 00:18:43

A coverinfo.de adatbázis sokkal hatalmasabb, mint a SecondHandSongs!

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása