Tribute fesztivál 2009

Tribute fesztivál 2009

Be kell valljak valamit: valamiért kedvelem a tribute zenekarokat. Most el lehet vitatkozni azon, hogy miért kell más zenéjét majmolva játszani, főleg, mivel az adott zenekar sosem lehet elég, vagy annyira jó, azaz egyenlő az "utánzottal". Kérdés, hogy utánzásnak, vagy a tisztelet kifejezésének tekintjük eme zenekarok alakítását és koncertjeit. Néha persze vicces (néha pedig szánalmas), amikor a megszokott maskarában megjelenik egy teljesen más fizimiskájú előadó, de  szerintem ez is hozzátartozik a történet bájához (lásd: pocakos japán Freddie Mercury, vagy a képen a midget-Kiss). A szobagitárosokról nem is beszélve... Róluk majd máskor.

Nem vegytiszta tribute, de engem az is kifejezetten érdekel, mikor egy zenekar, egy másik zenekar számaiból mazsolázik, melyet újraértelmez, hozzátesz, vagy elvesz belőle. Gondoljunk csak a Dream Theater kezdeményezéseire, hiszen ők komplett Pink Floyd, Metallica, vagy Iron Maiden anyagokkal álltak színpadra.

A "kellenek-e nekünk tribute zenekarok" kérdést nincs is nagy kedvem megválaszolni, ellenben a követ behajítom az állóvízbe: január 24. PeCsa, Budapest - Tribute Fesztivál. A számok nyelvén összefoglalva: egyszerre három színpadon, 23 fellépő, 13 óra tömény zene - délután kettőtől, hajnali háromig. Mindenkit figyelmeztetek, elég erős a felhozatal, igazi rocktörténeti korrepetáció. Zenekarok, akik már a Szigeten is bizonyítottak 2008-ban. Nagy fájdalmam, hogy a Rage Against the Machine tribute zenekar (Subscribe zenészei) nem szerepel a fellépők között.


(Iron Maidnem)

Kinek ajánlom e fesztivált?

  • akik azt hiszik, hogy az eredeti zenekarok lépnek fel
  • akiket nem érdekel, hogy nem az eredeti zenekarok lépnek fel
  • akiknek nem jutott AC/DC jegy
  • akiknek jutott (de kell a betevő falat)
  • aki csukott szemmel el akarja képzelni élőben a Pink Floyd-ot (külföldi ajánlott irodalom: The Australian Pink Floyd)
  • aki egy harmadik Guns n' Rosest akar hallani
  • a fővárostól távolabb lakó tribjútosoknak, mert ők - a MÁV jóvoltából - 50% engedménnyel utazhatnak a fesztiválra (Petrovics Emli tribute zenekar is lehetne amúgy, hiszen ő komponálta a MÁV-szignált)
  • fesztivál-elvonásban szenvedő zeneszeretőknek, akiknek már hiányzik a színpadok közti ingázás, műanyagpohár sörrel, esetleges eltévedéssel
  • magamnak

A Tribute Land honlapján elérhető műsor szerint a program az alábbi lesz:
A hivatalos sajtóanyag letölthető itt!



 

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr53873703

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: B-oldal » Feldolgoztuk a Tribute Fesztivált 2009.01.26. 11:42:12

[...]tett ígéretünkhöz híven a szombat délutánt, estét és éjszakát a Tribute fesztiválon töltöttük Overdrive-val. Nagy várokozásokkal érkeztünk, voltak[...]

Pingback: B-oldal » Feldolgoztuk a Tribute Fesztivált 2009.01.26. 11:42:02

[...]tett ígéretünkhöz híven a szombat délutánt, estét és éjszakát a Tribute fesztiválon töltöttük Overdrive-val. Nagy várokozásokkal érkeztünk, voltak[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Uglee · http://nagydobraverem.blog.hu 2009.01.16. 13:16:58

Ez az egész tribute land egy önjelölt kiskirályság, akik kitalálták, hogy egy és csak egy magyar zenekar léphessen fel magyarországon egy külföldi zenekar tribute-jaként. Mégpedig ők maguk, meg akik velük jóban vannak, természetesen, tekintet nélkül arra, hogy van a kiválasztottaknál sokkalta színvonalasabb produkció. Aztán aki nincs bent ebben a maffiában, az már pl a Rocktogonban fel sem léphet.

Javaslom mindenkinek, akinek fontos a magyar zenei élet sokszínűsége és színvonala, hogy NE MENJEN EL !

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.01.16. 13:28:48

Én azért szeretem a Tribute zenekarokat, mert az ilyen zenék igazán élőben ütnek, nem CD-n, meg mp3-ban. Pl. A Nirvana Smells like teen spiritje CD-n már elcsépeltnek tűnhet, de mikor az első riffek megszólalnak élőben, s belép a dob... fantasztikus! S ugyebár a legtöbb zenekar még csak erre sem bagózik (vagy már ne is fog), így ha meg akarjuk hallgatni ezen számokat élőben, akkor nem marad más, mint a tribute.

(Amit nem szeretek - mikor ezen zenekarok kiadják CD-n ugyanazt, amit az eredeti is, mert ott elveszhet az élő zene varázsa - az már tisztán pénzszerzés)

gitáros 2009.01.16. 13:36:58

Nem szeretem a tribute zenekarokat...

Aki viszont jó, az jó. Igaz, ausztrálok és angolok.

aussiefloyd.com/

DrRock 2009.01.16. 13:45:27

A Tribute Zenekarokkal semmi baj - jobb,mintha DJ-fesztivál lenne műanyag gyerekeknek. Nagyobb baj, hogy ez a pénzről szól egyre inkább. Inkább zenélni kellene és valami maradandót is alkotni. INKÁBB ZENÉLNI MEGTANULNI!
És az itt megjelenő zenekarok 1-2 kivételtől eltekintve közel sem a legjobbak. Ez egy kör szervezése, egy 'önjelölt' kiskirályságé, akik összefogást és szakszervezetet hirdetve elkezdtek másokat taposni és a 2009es év a furkálódás éve lesz. De hamar kiderült miről szól az egész.
GYFmondjonle!

Bukott Rockzenész · http://b-oldal.blog.hu 2009.01.16. 14:33:01

Én is sok rosszat hallottam már a Tribute Land-ről, sőt egy petíció-féle is keringett pár hónapja a neten, amely a "mozgalom" ellen szólt.

Magát a fesztivál ötletét és megszervezését értékelem, de a monopolisztikus és céh-jellegű törekvésekkel - különösen a könnyűzenében - nem értek egyet.

Szerénytelen véleményem szerint a könnyűzenei monopólium kiépítésének egyetlen erkölcsös módja egy teljesen egyedi stílus/image megteremtése, melyet aztán a szorgos tribute/cover bandek szorgalmasan reprodukálhatnak.

Mindenesetre adok egy esélyt a bulinak, és megkérdezek egy-két bennfentest is, hogy szerintük hol az igazság (szerintem odaát).

KopaszMercis 2009.01.16. 14:42:09

Igazabol en azt imadom a tribute zenekarokban, hogy altalaban jo szamokat jatszanak.
Vegre nem kell a sok tehetsegtelen idiota magyar buta onjelolt zeneszerzo egypontnulla szar magyar vagy total hibas es ertekelhetetlen zagyva HANGLIS szovegeit hallgatni, csak azert mert amugy a hangszerevel ugyes.

Jo szamok, altalaban viszonylag vallalhatoan elljatszva.. sokkal jobbak vagyunk tribute-bol itthon mint igazibol.

Amugy meg ez legalabb nem egy BPRNR buli :) Jo hogy ilyen is van.

Feca 2009.01.16. 14:55:54


A klasszikus zenei előadásokra sohse mondják, hogy tribute. Pedig valami régi ősbemutató utánzatai. Könnyű nekik, nincs élő tanú, felvétel, ami alapján kijelenthetnénk: Az eredeti jobb volt.
A rockzenének is vannak klasszikusai. A nagyok legjava széthullott, meghalt. Hallgassuk az régi, stúdió lemezeket? Ahogy írtátok, ezek számok élőben az igaziak. Nem beszélve a élő műsor hangulatáról.
Lehet, hogy Marylin Monroe 25 évesen csinos volt, és az archiv felvételeken még mindig jól mutat, de nekem jobban bejön egy mai, valódi, háromdimenziós nő.

DrRock 2009.01.16. 14:58:17

"aki egy harmadik Guns n' Rosest akar hallani"
A Hollywood Rosenak annyi köze van a Guns N' Roses-hoz, mint a mostaninak az eredetihez: SEMMI.
Slash

p_p 2009.01.16. 15:04:54

Ennek az egész tribute-olásnak szerintem olyan szinten van értelme mint ahogy Dream Theater vagy Metallica csinálta, azaz ha a feldolgozó zenekar ténylegesen átdolgozza, újra gondolja, saját stílusára formálja az adott számot. (pl. én szeretem a Black Sabbath-ot de a Sabra Cadabra sokkal jobban tetszik a Metallica verziójában)

Az meg hogy van nekünk egy AB/CD-nk akik fantasztikus beleéléssel, az eredetire igen hasonlóan játszák Angusék klasszikusait, az jó mert ők számtalanszor játszanak évente Magyarországon, míg az AC/DC 10 évente a "kiválasztottaknak". De azért ez mégis csak egy ilyen kisebb, savanyúbb, sárgább dolog. És azért ezeknek a zenekaroknak egy fesztivált szervezni...hát nem tudom...

almafa8 2009.01.16. 15:16:11

Tipikus magyar fanyalgás, amit egyesek előadnak itt. A Nagyszínpadon fellépő zenekarok többet játszanak külföldön, mint itthon, ott szeretik őket, sőt tisztelik a tribut bandákat, miért ne lehetne itthon is népszerűsíteni kicsit?
Amúgy meg az eredeti zenekarok jó része már nincs/nem jön erre/van aki nem tudja megfizetni a koncertjét. Most egy helyen, egy időben lehet bulizni a klasszikusokra :).
DrRock-kal ellentétben szerintem a Hollywood Rose nagyon ott van, eszméletlen bulikat csinálnak, aki nem hiszi, járjon utána... :D

mangorlo 2009.01.16. 15:24:14

ez milyen szánalmas ez a tribute dolog. nem lenne pofám kiállni emberek elé ilyennel. na jó egy két idegen számot előadni az ok, de saját dalok helyett tribute, atyaisten, én pirulok helyettük ilyenkor mikor ilyet látok

KopaszMercis 2009.01.16. 15:26:45

@mangorlo:
Mondjuk a Metallica is tribute zenekar volt, szal azert eros mondjuk oket felulrol osztani arrol, hogyan kell zenelni.

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2009.01.16. 15:32:31

Hogy a blogbejegyzés legfontosabb részletéhez is hozzá legyen szólva ;) a MÁV-szignált nem Petrovics Emil írta, hanem egy bizonyos Székely Tamás:
www.momus.hu/article.php?artid=2458

:D

DrRock 2009.01.16. 15:49:48

@almafa8: Ja, lassan XLSisters-Tribute-ot is csinálhatnának párhuzamosan...

trocsi 2009.01.16. 15:54:46

egyszerű a képlet! akinek nem tetszik, az nem megy el!
én ott leszek, haverék is fellépnek! :) /Remmstain/

mangorlo!!!!
ez nem arról szól, hogy saját számok helyett játszák, hanem azt, hogy megpróbálják átadni a hangulatot, az érzést egy olyan zenekar számaival, aminek a koncertjére valószínű nem biztos, hogy eljut az ember! Ezen kívül egyfajta tisztelgés a bandák előtt!

Ez az én véleményem, és igenis KELL a tribute itthon!

A Hollywood Rose nekem is tetszett Alsóörsön, a Jimmy Hendrix tribute is ott van, persze Erikék is az AB/CD-vel, de még lehetne sorolni...

forciloni 2009.01.16. 16:36:13

@KopaszMercis:

Helló, a Metallica sosem volt tribute zenekar, csak a sajátok mellett játszott egy pár feldolgozást is, amiről nem szóltak, hadd higgye csak a jónép, hogy azokat is ők írták.
üdv

KopaszMercis 2009.01.16. 16:46:44

@forciloni:
Hat szójjjá gyorsan dzsémzhetfildnek mert Ő akkor rosszú tudja...

"Metallica was a cover band" hogy szo szerint idezzem.. szal uzsgyi.

forciloni 2009.01.16. 16:53:24

@KopaszMercis:

Ha mondta, ha nem mondta, ez volt a legelső koncertjük.....
www.encycmet.com/live/1.shtml, nem egy cover bandre jelllemző setlist....egyébként számít a szövegkörnyezet is. de ha ők annak tartották magukat, hát legyen igazad.

flamer 2009.01.16. 17:34:45

@KopaszMercis: A "cover band" meg a "tribute band" kurvára nem ugyanaz.
Az előbbi egyszerűen mások által írt számokat játszik, a tribute meg eljátssza, hogy ők a Doors v az Iron Maiden v akarki, vagyis nem hogy nem változtatnak egy centit sem az eredeti hangszerelésen meg interpretáción, hanem direkt hajtanak arra, hogy minél inkább olyan legyen a komplett produkció, mint az eredeti (ja, és persze ebből adódóan a tribute bandek egy együttesre specializálódnak a cover bandek meg játszhatnak a fél világtól).

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.01.25. 11:24:05

Aki volt, aki nem....

Nagyon király volt az egész buli. Kiemelném a Metallica, a Guns, a Chili, a Floyd bandák teljesítményét. Maximum RISZPEKT.

És még 1 valami: figyeljünk oda a Záhony Unplugged Project-re is. Hajnali 2-kor óriási bulit csináltak a "kisteremben", pedig már hazafelé készültünk... Az énekesnőt innen csókolom.

Metal Angel 2009.01.27. 22:43:54

Hello!

Vitatkozni nem fogok és hozzászólásokra sem reagálok, ám úgy gondolom azért néhány dolgot tudatok mindenkivel.

1979 (!)óta énekelek Judas Priest-et zenekarban.

1982-től a szegedi CODE zenekar énekeseként a saját dalok mellett Magyarország első Judas Priest tribute-t csináltuk és azoknak akik ezen a fesztiválon felléptek most,akkor még valóban fogalmuk sem volt mi az hogy TRIBUTE!
1983-ban,első nagyobb bulinkon több mint 1000 embernek játszottunk Judas Priest-et de a búcsúkoncertünkre is több mint 1300 ember volt kíváncsi és énekelte velünk a Freewheel Burning-et 1985-ben!

Mivel a hazai tribute alapköveit,egy tavalyi www.zene.hu cikkben a Tribute Land sajtóreferense által közölttektől eltérően nem néhány itt is ismert Tribute Land alapítózenekar hanem én illetve a CODE zenekar tette le anno,különösen arcátlanságnak és sértőnek tartom hogy zenekaromat ismét kihagyták ebből az idei Tribute Fesztiválból is,csakúgy mint tavaly előtt.

/Információ a Code zenekarról az egykori két tagtól bármikor kérhető!
Koncz (Bonca) Tibor volt a ritmus gitáros,ma a Cool Head Clan és a Mamut basszerosa illetve Sándor Csaba gitáros aki jelenleg az IDŐGÉP zenekarával működik./

Semmilyen más magyar Judas Priest tribute nem büszkélkedhet az anyazenekar elismerésével a JUDAS BEAST-en kívül!
rockerek.hu/kep247345.html

Véleményem szerint az egész Tribute Land megalakulásánál az "egy anyazenekarnak csak egy tribute-je lehet" azért lett kitalálva hogy a MELTDOWN (vagyis Vörös Gábor zenekara) kiszorítsa és ellehetetlenítse a lényegesen nagyobb számú rajongótáborral rendelkező és sikeresebb Judas Beast-et.
Semmi másról nem volt szó mint nagyfokú szakmai irígységről...sajnos,hiszen mi nem csak a dalok minél élethűbb visszaadására törekedtünk hanem a hazai Judas Priest tribute-k által "nem lényegesként" kezelt hiteles színpadi kinézetre is.
Túl jól csináltuk úgy látszik és ezért történhetett meg hogy a közönség által jobbnak kikiáltott Judas Priest tribute zenekar került végül a második helyre.

Elgondolkodtató...

Üdvözlettel:

Bártfay László aka Metal Angel
a Judas Beast
/Halford-Judas Priest/Fight tribute zenekar vezetője/

Giovanni Gatto · http://dobklinika.blog.hu 2009.01.28. 10:48:42

Tribute-ot nem nehéz csinálni, csak jómunkásember módjára hangról hangra meg kell tanulni a teljes repertoárt, és olyan zenészekkel kell körbevenni magadat akik hasonlóképp elfogultak a kedvenc zenekaroddal kapcsolatban. Sok ilyet láttam már, és sok hasonlóban játszottam is. De a sok jó, és kevésbé jó esetében is mindig viszketett a hátam a legyünkolyanokmintők effektustól.

Többet ér az a stílus amit pl. egy mostanában feléledő zenekar a Great Fun csinálgat(ot). Olyan hendrix, purple, stones nótákat játszanak átdolgozva amik önmagukban is közönség kedvencek, de a tagok a modernizált hangzással, és a korszerűbb feelinggel olyan koncertélményt adtak át a közönségnek (és nekem), amit ritkán látok a mai Magyar "Tribute" scenában. De ide tehetném a beerbrothert is.

Például engem kifejezetten irritált annó Komáromban a Hollywood Rose (főleg a farpofáig húzott biciglinadrágos énekes). Annyira megcsináltak voltak és annyira ugyanolyanok, hogy az már nem hozzáadott az élményhez, hanem inkább elvett.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.01.28. 21:11:04

@Giovanni Gatto: tök jó az oldalad!!! Különösen a Porcaro cikk tetszik!! Kéne indítanunk egy "világ legnagyobb dobosai" cikksorozatot, én is rá vagyok állva a dobosokra!!

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása