Interjú: Tribute fesztivál szervezői

Interjú: Tribute fesztivál szervezői

2009.01.21. | Rálf atya

Korábbi kedvcsinálónk után benéztünk a színfalak mögé és a Tribute Fesztivál szervezőivel készítettünk egy rövid interjút, melyben a január 24-i koncert szervezésének körülményeit és a tribute bandákat egyesületben tömörítő Tribute-Land céljait feszegettük.

1. B-oldal: Kinek az agyából és hogyan pattant ki az ötlet, hogy fesztivált szervezzen tribute bandáknak?
Tribute-Land: Az alapötlet Vörös Gábortól származik, aki a tavalyi év folyamán már szervezett egy ilyen fesztivált. Most – miután megalakult a Tribute-Land Egyesület – újragondoltuk a lehetőségeket és eldöntöttük, hogy megszervezzük ezt a maratoni bulit.

2. B-oldal: Szerintetek mennyire stabil rajongó tábora van ezeknek a bandáknak? Beszélhetünk-e kultuszról némelyik kultusz bandát megidéző zenekar esetében?
Tribute-Land: A tribute bandák – ha jól teszik a dolgukat – élethűen megelevenítik az eredeti előadó, banda dalait, színpadi megjelenését. Természetesen ez nagy élvezetet jelent, mint az előadóknak, mint a közönségnek. Éppen ezért egy-egy hazai tribute bandának komoly rajongótábora alakult ki, akik már nem csak az anyazenekart favorizálják, hanem kötődnek az adott zenekarhoz, annak tagjaihoz is.

3. B-oldal: A Tribute-Land milyen szerveződést takar? Lehet hasonlítani a BPRNR-hez?
Tribute-Land: A Tribute-Land egy közhasznú egyesület formában működő csoport. Célunk nem csak az, hogy a tagok részére fellépési lehetőségeket találjunk, hanem az is, hogy népszerűsítsük a tribute műfajt, hozzájáruljunk az élőzene tiszteletének visszaállításához, némi jogvédelmi feladatot lássunk el, illetve saját fesztiválok, koncertsorozatok szervezésével még több fellépési lehetőséget biztosítsunk ezen zenekarok részére. Egy picit szervezettebbé tettük a zenekarok életét, hiszen az évek hosszú sora alatt felhalmozódott személyes tapasztalok útján – egyesült erővel – tudjuk ezeket a feladatok ellátni, valamint pl. olyan hirdetési lehetőségeket tudunk a csoport tagjai számára biztosítani komoly zenei újságokban, amit egy-egy zenekar - költségvetés hiányában - egyedül nem biztos, hogy meg tudna finanszírozni.

4. B-oldal: A fesztivál fellépői meghívásos alapon vagy jelentkezéses alapon álltak össze? Hiányoznak nagy nevű és bitang jó tribute bandák…
Tribute-Land: Is-is. Mivel ez a Tribute-Land első saját szervezésű rendezvénye, és maga az egyesület is igen fiatal, hiszen október elején alakult, így egyértelmű, hogy akkora bázisa még a szervezés kezdetén nem volt, hogy saját tagjai sorából tudta volna a fesztiválon fellépő 22 zenekart prezentálni. Éppen ezért a fesztiválon olyan zenekarok is helyet kaptak – meghívásos alapon -, akik nem egyesületi tagok, viszont számunka, valamint a közönség számára meghatározó jelentőséggel bíró bandák. Természetesen ahogy a szervezés elindult, egymás után érkeztek jelentkezések is, akik közül már csak néhányat sikerült a programba beilleszteni, mivel a helyek viszonylag rövid idő alatt lekötésre kerültek. De majd a következő fesztiválokon mások részére is lesz lehetőség, hiszen feltett szándékunk, hogy ebből rendszert csináljunk.

5. B-oldal: Mennyire számítanak a külsőségbeli hasonlóságok egy jó tribute bandánál?
Tribute-Land: Igazából a tribute banda pontosan ebben különbözik a cover bandáktól. Igen, fontos, hogy minél élet hűbb legyen egy-egy zenekar megjelenítése a színpadon. Természetesen azonban egy remek gitárost azért nem cserél le egy-egy zenekar, mert mondjuk testfelépítésében nem hasonlít az eredeti zenekar gitárosára, viszont külsőségekben – főleg a frontemberek részéről – ez az igény megvan. Éppen úgy, mint a hangzásban, színpadképben, hangszerek külsejében, esetlegesen speciális fény- és hangtechnika, fétisek alkalmazásában.

6. B-oldal: Milyen híresebb, ismertebb zenészeket emelnél ki, akik ezekben a tribute bandákban játszanak?
Tribute-Land: Cserfalvi Zoltán (ex-Macbeth, ex-Ossian), Jesse James (Jesse James és bandája), Kiss Endi (Hooligans), Maróthy Zoltán (ex-Ossian, Fahrenheit), Ratkai Miklós (ex-Akela), Váry Zoltán (Sing-Sing), Vörös Gábor (ex-Ossian, Fahrenheit, stb…)… és még sorolhatnánk.

7. B-oldal: Hogyan sikerült a tavalyi rendezvény, mire számítanak a rendezők az idei évben?
Tribute-Land: A tavalyi rendezvény egy munkanapra esett, éppen ezért az 1500 feletti nézőszám akkor elfogadhatónak számított. Most próbáltuk annak a rendezvénynek az erősségeit még tovább fokozni, az esetleges gyengeségeit kiküszöbölni. Ez egész pontosan azt jelenti, hogy az idei rendezvény szervezése során nagy hangsúlyt fordítottunk arra, hogy minél nagyobb tömegben tudjuk megmozgatni a Budapesten kívül élőket is. Így pl. országosan kaphatóak a jegyek (minden totó-lottót árusító helyen, postán, stb.), valamint sikerült megegyeznünk a MÁV-Starttal, akik 50 %-os kedvezménnyel szállítják a fesztiválra érkezőket.

8. B-oldal: Aki még nem volt tribute banda koncertjén, azt mivel csalogatnátok a PeCsába?
Tribute-Land: Aki szereti az élőzenét, az igazi rockot, annak ez a 13 órás tömény zene, 3 színpadon 22 zenekar éppen elég izgalmakat tartogat. Megpróbáltuk úgy összeállítani a fellépők sorát, hogy a könnyedebb rockzenétől a kemény, zúzós bandákig mindenki megtalálja a szája ízének megfelelőt. Aki még nem volt tribute koncerten, akkor arra számíthat, hogy egy-egy „tiszteletzenekar” elhozza a legendáinkat, távoli, vagy az akár már feloszlott kedvenc bandáinkat. Megelevenít egy stílust, jobb esetben egy kort, visszahozza a legendás koncertek, ezzel együtt pedig a minőségi zene szeretetét.
Mit kínálunk a résztvevőknek? Egy zenei időutazást, egészen a hetvenes évektől napjainkig.

9. B-oldal: Nemzetközileg milyen színvonalat képviselnek ezek a bandák?
Tribute-Land: Erre nem lehet egységesen válaszolni, hiszen a fellépők között vannak már több, mint 10 éve színpadon lévő zenekarok, nagyon komoly külföldi koncertszámmal, de vannak olyanok is, akik még most nyitnak külföld felé. Viszont az egyértelműen elmondható, hogy jó néhány banda, aki a fesztiválon részt vesz nagyon-nagyon kedvelt külföldön, szinte bejárták Európa országait. Ez azért nagy szó, mert egyes anyazenekaroknak pl. Németországban akár több száz tribute-je is van, és amikor magyar zenekart hívnak rendszeresen a szervezők, akkor ez a tény magáért beszél.

Köszönjük az interjút! Jöhet a fesztivál! (Nézd meg a fesztivál részletes programját!)

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr29875612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dobákpeti · http://dobakpeti.blog.hu 2009.01.21. 15:31:17

Azért Guilty Parties nékül megrendezni egy tribute-fesztivált...

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.01.21. 15:36:28

jó lesz, mert megyünk. megyünk, mert jó lesz!

Metal Angel 2009.01.26. 18:49:42

Hello!

Vitatkozni nem fogok és hozzászólásokra sem reagálok, ám úgy gondolom azért néhány dolgot tudatok mindenkivel.

1979 (!)óta énekelek Judas Priest-et zenekarban.

1982-től a szegedi CODE zenekar énekeseként a saját dalok mellett Magyarország első Judas Priest tribute-t csináltuk és azoknak akik ezen a fesztiválon felléptek most,akkor még valóban fogalmuk sem volt mi az hogy TRIBUTE!
1983-ban,első nagyobb bulinkon több mint 1000 embernek játszottunk Judas Priest-et de a búcsúkoncertünkre is több mint 1300 ember volt kíváncsi és énekelte velünk a Freewheel Burning-et 1985-ben!

Mivel a hazai tribute alapköveit,egy tavalyi www.zene.hu cikkben a Tribute Land sajtóreferense által közölttektől eltérően nem néhány itt is ismert Tribute Land alapítózenekar hanem én illetve a CODE zenekar tette le anno,különösen arcátlanságnak és sértőnek tartom hogy zenekaromat ismét kihagyták ebből az idei Tribute Fesztiválból is,csakúgy mint tavaly előtt.

/Információ a Code zenekarról az egykori két tagtól bármikor kérhető!
Koncz (Bonca) Tibor volt a ritmus gitáros,ma a Cool Head Clan és a Mamut basszerosa illetve Sándor Csaba gitáros aki jelenleg az IDŐGÉP zenekarával működik./

Semmilyen más magyar Judas Priest tribute nem büszkélkedhet az anyazenekar elismerésével a JUDAS BEAST-en kívül!
rockerek.hu/kep247345.html

Véleményem szerint az egész Tribute Land megalakulásánál az "egy anyazenekarnak csak egy tribute-je lehet" azért lett kitalálva hogy a MELTDOWN (vagyis Vörös Gábor zenekara) kiszorítsa és ellehetetlenítse a lényegesen nagyobb számú rajongótáborral rendelkező és sikeresebb Judas Beast-et.
Semmi másról nem volt szó mint nagyfokú szakmai irígységről...sajnos,hiszen mi nem csak a dalok minél élethűbb visszaadására törekedtünk hanem a hazai Judas Priest tribute-k által "nem lényegesként" kezelt hiteles színpadi kinézetre is.
Túl jól csináltuk úgy látszik és ezért történhetett meg hogy a közönség által jobbnak kikiáltott Judas Priest tribute zenekar került végül a második helyre.

Elgondolkodtató...

Üdvözlettel:

Bártfay László aka Metal Angel
a Judas Beast
/Halford-Judas Priest/Fight tribute zenekar vezetője/

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása